Šta je novo?

"PREinformisan" i zbunjen pocetnik treba pomoc

vizionar

Čuven
Učlanjen(a)
22.05.2002
Poena
619
U toku mog istrazivanja (surfanja po webu i citanja foruma, tutoriala i sl.) stekao sam predstavu o tome koji jezik je za sta dobar, koji je laksi za ucenje i sl. ali jos uvijek ne mogu da odlucim s kojim jezikom da pocnem.

Matematika mi nije jaca strana (sto ne znaci da je ne razumijem, samo je ne obozavam) i imam VRLO mala iskustva sa C++, Pascal, Python i QBasic-om. To se do sada svodilo na upoznavanje sa osnovama (hello world!) i po koji jednostavan zadatak matematicke prirode, cisto da steknem uvid u "izgled" jezika.

Prema tome, imam dobru volju, znam engleski, odlicno vladam racunarima, upoznat sam sa glavnim karakteristikama vecine programskih jezika ali sam zbunjen i ne znam s kojim jezikom da pocnem, jer ne bih da ucim jezik koji se za 5 god nece nigdje koristiti, a ne bih ni pretezak jezik (ipak sam pocetnik u programiranju i vecina pojmova mi je strana/maglovita).

Napominjem da me ne interesuju sistemske "stvari", vec aplikacije za obicne korisnike, uglavnom pod Win ali me interesuje i portabilnost jezika. Molim vas da mi pomognete u izboru svojim misljenjima, iskustvima itd.

Unaprijed hvala i veliki pozdrav!

probaj sa visual basic-om 6 i vb.net-om. ovaj drugi je kud i kamo ozbiljniji ali i sa 6-icom ces odraditi vecinu stvari.

ja bih ti preporucio VC#.NET... ima vishe slicnosti sa VC++, ali je zadrzao jednostvnost VB.NET-a... Tako da cesh u buducnosti lakshe preci(ako se ukaze potreba) na VC++

Znaci sve se svodi na VisualStudio.NET. Cuo sam da je to okruzenje izuzetno zahtjevno sto se tice racunarskih resursa (prostora na disku,RAM-a i procesora)

Da li je velika razlika izmedju C++ i C# i da li je moguce da ce zatrebati prelaziti na C++ ako je C# "nadgradnja" prethodnoga?

Sta se uopste nalazi u tih 3 Gb koliko zahtjeva instalacija VS Net-a? Je li to sve stvarno potrebno?

Ako ti je vazna portabilnost kao sto kazes, automatski otpada VB i C sa raznim tarabicama vezani za .NET do daljnjega.

Za tako nesto ide C++ ili Java ipak, eventualno Delphi/Kylix od skora.

Mada, ne razumem kakve veze sve to ima sa uskom matematikom, ukoliko neces raditi softver bas matematicke prirode ili nesto usko vezano za matu, tipa grafickih endzina i slicno?

Jos uvijek pocinjem (ocigledno :) ) ali bih volio da pocnem sa jezikom koji nema previse ogranicavajucih faktora. Pravo da ti kazem ne svidja mi se VisualStudio paket jer je vezan samo za Win. Ali s druge strane, lakoca pravljenja nekih stvari u Visual Basicu nije mala stvar.

Kako stoje stvari sa script jezicima? Probao sam Python i svidio mi se. Laka i "citljiva" sintaksa, nezahtjevan po pitanju resursa, portabilan, prilicno dobar web sajt i velika zajednica (community). Jedina mana je sto je interpreted jezik. Nije bas jedina al' eto. Kazu da nije ni skroz OO ali da je odlican kao "glue" jezik kojim se povezuju komponente pisane u drugim jezicima. Da li se u takvom jeziku moze napraviti solodan program (recimo, text editor sa GUI okruzenjem) i koliko je uopste script jezik namjenjen takvoj svrsi? Jos jedan plus Pythonu npr.( al to vazi i za ostale script jezike) je da su laksi za ucenje pa predstavljaju dobar start za pocetnike - tako bar kazu.

Kao sto sam rekao citao sam dosta foruma i razlicitih misljenja pa sam naletio i na neke koji se "prepucavaju" o znacaju matematike u programiranju. Zato spomenuh i matematiku, da onaj koji odgovora na moj post moze da vidi kako mi i to ide (ako smatra da je bitno).

Za C++ sam cuo da je tezak i nezgodan za pocetnike. Javina sintaksa mi djeluje zbinjujuce na prvi pogled mada kazu da je jednostavnija nego C++.

Kad si vec spomenuo Delphi... koja je razlika izmedju Delphi i Pascala? Koliko sam razumio Deplhi se zasniva na Pascalu, to je samo RAD. Znaci li to da nema nikakvih izmjena u samom jeziku? Da li su jezik koji se koristi u Deplhi-ju i sam Pascal 100% isti jezici?
Nisam znao da je i Deplhi kod portabilan. Interesantna informacija.

Isao sam na kurs za C++ od godinu dana, a trenutno na faxu radimo javu (jos malo pa sam zavrsio poker masinu koju radim kao projekat)
Posle svih tih zezanja moje iskustvo je sledece:
C++ jeste interesantan ali je komplikovan ubi Boze. Bar je meni bio. Pogotovu kada nastupe pointeri.. huh :(
Javu radim (za sad) sa zadovoljstvom. Mnogo je prostija od C++ i generalno je lakse nego sto sam u startu mislio
Sta vise, kad smo krenuli sa javom na faxu, pokazase nam sta su nasi "prethodnici" radili kao projekte, ja se samo uhvatio za glavu i pozeleo da odustanem.
Ali sada, posle 2 i po meseca, cini mi se, no big deal.
Koliko sam uspeo da ukapiram, java je dosta sporija od C++
Ali ako ti je bas bitna portabilnost jezika kao i da je relativno lak, ja bih ti preporucio javu.

Ja ti preporucujem da krenesh da radish u c# , mnogo mnogo sam ga ja licno zavoleo . Necesh se cimati sa pointerima .Bicesh efektivniji uz mnogo manje ulozenog vremena itd.
Mislim da je bash idealan za pocetnike...
Kazesh da te ne interesuje sistemske stvari, onda nema potreba da se cimash sa c++ i win32 apijem , znaci savetujem ti da uzmesh c#.
Mnogo cesh brze kao pocetnik biti produktivniji u njemu ,nego da krenesh da radish sa c++ i win32 apijem,jer bi mogo da izgubish motivaciju .
Posle mozesh da predjesh na c++ ako ti je neophodna portabilnost.
Naravno mozesh i vb.net , sve zavisi shta ti je ranije lezalo vishe c sintaksa ili vb.

Ne razumem zasto toliko zgrazavanje pointerima, koji su jedna od esencija programiranja, bas kao sto su i petlje, recimo? Bez njih je mnoge stvari prakticno nemoguce uraditi.
I zaobici C++ recimo samo zbog toga? To je kao da si naucio da vozis kola samo sa automatskim menjacem.

Malo su ovde kontradiktorni saveti. Java i C#, na primer, kao i mnogi skript jezici (PHP, Perl, itd) ionako imaju izvedenu C-like sintaksu. Ako hoces da mrdnes bilo gde van Basica, udarices glavom u tu sintaksu, hteo - ne hteo. A i nije tako strasna, budimo iskreni - C/C++ sintaksa i nije tako teska, to je i dalje jedna od najcesce koriscenih sintaksi; hiljade i hiljade programera koristi C++ i derivate, pa ako su oni uspeli da ga sazvacu, mozete onda i vi. Niko vas ne tera da pisete komplikovane strukture u pocetku - mozete da koristite sasvim lagani pristup pisanja C-like sintaksom u bejzikovskom ili paskalolikom stilu.
C++ se, vidim, veze skoro iskljucivo i za win32 API?! Ili ja ne razumem dobro mesto gde u pricu tu ulazi winapi kao medjuzavisnost sa c++om u odluci "sta uciti"?

Kad si vec spomenuo Delphi... koja je razlika izmedju Delphi i Pascala? Koliko sam razumio Deplhi se zasniva na Pascalu, to je samo RAD. Znaci li to da nema nikakvih izmjena u samom jeziku? Da li su jezik koji se koristi u Deplhi-ju i sam Pascal 100% isti jezici?

Ne. Pascal je strukturirani jezik, dok Delphi i Kylix koriste objektni pascal kao osnovu, koja je objektni jezik u svakom smislu (kao kod C++ recimo, a ne kvazi-objektni kao kod starog VB-a). I taj objektni pascal je vremenom menjan i razvijan i poseduje mnoge stvari koje pascal u principu i nema. Razlika podseca dosta na razliku izmedju C i C++ jezika.

I vodi racuna o jos necemu: pominjanom prelasku na druge jezike. Kriva ucenja ide otprilike ovako: na pocetku sve izgleda kao lepeza - mnogo jezika, svi izgledaju lepo, za skoro sve ljudi imaju po lepu rec, treba se samo odluciti i nista vise. Onda izaberes jedan, naucis ga i pocnes u njemu da radis. Za vise od pola ljudi sigurno je tu kraj sto se tice ucenja drugih jezika - to jest, nikakvih "prelazaka" vise nema. Neki zato sto su se smorili, ne rade toliko da bi ponovo ucili nesto novo ili zato sto toliko rade da jednostavno nemaju vremena za novi jezik - jedva da stizu da pohvataju blagovremeno novitete i u tom jeziku koji su naucili (jer se svaki od njih razvija vremenom). Medjutim, kod profesionalaca koji rade u timovima kasnije izbora nema - jednostavno moras da znas vise od jednog jezika, makar kombinaciju 'punog' programskog jezika i nekog od skript jezika, tipa C++ i PHP, na primer. Cesto se desi da na trzistu nema dovoljno kvalitetnih ljudi, a firmi fali strucnjak iz neke oblasti. Na primer, neko ko poznaje baze i to konkretno je strucnjak za Oracle. Ali problem je u tome sto ne mozes da nadjes Oracle experta koji radi to kroz C++ (a tvoj tim je vecinom od C++ programera), nego covek to radi kroz Delphi recimo. Tada nemas izbora, jer cekanje "pravog" coveka znaci pucanje daleko vecih para, pa uzmes njega. I onda ga treba nekako uklopiti u tim - njegov deo rada moze ionako lepo da komunicira sa radom ostatka tima preko zajednickog frameworka, dll-ova i slicno. Ali treba znati makar osnove tog drugog jezika, tako da cesto ljudi imaju jedan jezik koji im je maticni i dobro ga znaju, te bar jos jedan za koji mozda nisu experti, ali ga znaju dovoljno dobro da mogu njime da se koriste.

silverglider je napisao(la):
Ne razumem zasto toliko zgrazavanje pointerima, koji su jedna od esencija programiranja, bas kao sto su i petlje, recimo? Bez njih je mnoge stvari prakticno nemoguce uraditi.
I zaobici C++ recimo samo zbog toga? To je kao da si naucio da vozis kola samo sa automatskim menjacem.

Malo su ovde kontradiktorni saveti. Java i C#, na primer, kao i mnogi skript jezici (PHP, Perl, itd) ionako imaju izvedenu C-like sintaksu. Ako hoces da mrdnes bilo gde van Basica, udarices glavom u tu sintaksu, hteo - ne hteo. A i nije tako strasna, budimo iskreni - C/C++ sintaksa i nije tako teska, to je i dalje jedna od najcesce koriscenih sintaksi; hiljade i hiljade programera koristi C++ i derivate, pa ako su oni uspeli da ga sazvacu, mozete onda i vi. Niko vas ne tera da pisete komplikovane strukture u pocetku - mozete da koristite sasvim lagani pristup pisanja C-like sintaksom u bejzikovskom ili paskalolikom stilu.
C++ se, vidim, veze skoro iskljucivo i za win32 API?! Ili ja ne razumem dobro mesto gde u pricu tu ulazi winapi kao medjuzavisnost sa c++om u odluci "sta uciti"?

Stani bre Silver , pogreshno si me razumeo , ja nemam nikakvo zgrazavanje prema pointerima , cak naprotiv.
Vizionar je reko sledece.

vizionar je napisao(la):
jer ne bih da ucim jezik koji se za 5 god nece nigdje koristiti, a ne bih ni pretezak jezik (ipak sam pocetnik u programiranju i vecina pojmova mi je strana/maglovita).

Prema tome ja sam ga samo savetovao da uzme c# jer mislim da je idealan za pocetnika , pointere sam usput pomenuo, uopshte to nije presudno , ne znam shto si se tolko uhvatio za to.
Jednostavno mislim da mu je najbolje u ovom trenutku da krene sa c#
kome svakako tek dolazi buducnost. Isto tako tvrdim da je idealan jezik za pocetnika. Onda dalje vidish da je reko za win platformu , a ti si mu upravo preporucio c++ , e pa onda mora da se veze tu win32 api i tacka .
Kakav je to programer za win koji radi u c-u a da ne zna win32 api ???
MFC i ostalo, se bazira na njemu i preporucljivo je da se zna win32 api.
Naravno na raspolaganju su mu razne GUI portabilne biblioteke , ali u svakom slucaju esencijalan je win32 api.

Vidish da je decko pocetnik ,a ne neki profesionalac koji radi programe za pare ,tako da mu portabilnost nije josh bitna , plus napominjem reko je win programe , onda jezik za buducnost , da ne bude teshko i slicno.
dakle , C# se namece sam po sebi.

Preeky je napisao(la):
Stani bre Silver , pogreshno si me razumeo , ja nemam nikakvo zgrazavanje prema pointerima , cak naprotiv.
Vizionar je reko sledece.
Prema tome ja sam ga samo savetovao da uzme c# jer mislim da je idealan za pocetnika , pointere sam usput pomenuo, uopshte to nije presudno , ne znam shto si se tolko uhvatio za to.

"Uhvatio sam se toliko" za pointere zato sto ti nisi prvi koji ih se dotakao kao neceg teskog, nesvarljivog ili sta vec. Bio covek pocetnik ili ne, ako hoce da uci programiranje mora da zna sta su pointeri i kako rade, bez pardona. Ako se vec hvata za c-like sintaksu C#, gde je tu C++ toliko daleko ?

Onda dalje vidish da je reko za win platformu , a ti si mu upravo preporucio c++ , e pa onda mora da se veze tu win32 api i tacka.
Kakav je to programer za win koji radi u c-u a da ne zna win32 api ???
MFC i ostalo, se bazira na njemu i preporucljivo je da se zna win32 api.

1. "uglavnom pod Win ali me interesuje i portabilnost jezika."
2. Zasto mora toliko da se veze za Win32 API ?!?!? Evo, ja magarac koji se drndam od '85 nekim programiranjem, ne razumem neophodnost te veze, jer prema tvome ispada da C++ bez winapija skoro da ne moze da se koristi. Ako se drzi standardnih stvari kao sto su MFC, COM/DCOM ili .NET-a, te pojedinih biblioteka za konkretan posao (baze, grafika, sound, ...), ne razumem zasto ne bi mogao da radi, a da ne vadi nos iz apija? Poznavati ga - da, ali tolika uslovljenost je prenaglasena.

Vidish da je decko pocetnik ,a ne neki profesionalac koji radi programe za pare, tako da mu portabilnost nije josh bitna

"Decko" jeste naglasio da ga interesuje portabilnost. C++ jezik nije samo za "programe za pare", vec njime moze da radi i "onako".

Ovako mozemo da se vrtimo stalno u krug ,
ja i dalje tvrdim da je bolji C# za pocetnika.

Vidim ti si se uhvatio u tvom reply za portabilnost i samo si to istakao , shto ne istaknesh da je reko i za pocetnika i da ne bude tezak ,i ne za sistemske stvari i slicno .
E sad c++ je zakon od jezika , ipak uzimam u obzir ovo shto je on napisao i na osnovu toga donosim zakljucak .

To ne znaci da je ne volim c++ i pointere , ja i dan danas vishe radim u c++, nego c# i nemoj meni da pricash o pointerima. :mig:
C# najvishe koristim kad testiram GUI jer ga brzo uradim , a posle mogu da ga uradim u C++ mnogo lakshe.

Ok , shto se tice win32 apija dosta sam ja radio u njemu , pa mozda je to zbog toga , i zbog toga shto ne znam MFC.
U svakom slucaju mnogo je koristan i cesto ga pozivam i iz c#-a.

Jel bi mogo da mi preporucish neke biblioteke za win koje vi koristite sa c++-om u firmi i koje najvishe. ( GUI , DATABASE ...)
To jest, zanima sa cime si ti najvishe radio?
Treba mi neko reshenje RAD za C++ GUI za win , poshto sam se odomacio sa C# formama i treba mi shto brze neko slicno reshenje i za c++ sad . Inace MFC ne znam.

Jos pitanja

Sta je u stvari taj win32api? Je li to ono tipa da se za svaki prozor, dijalog boks, izgled prozora i slicno poziva neka komanda u windowsu? Da li se to uci u sklopu C++ ili je to nesto drugo, ali ipak preko potrebno za nke stvari (npr. GUI)? Da li se oaj API tice samo C++ ili i drugih jezika kad god se prave GUI elementi pod win?

Preeky rece: "C# najvishe koristim kad testiram GUI jer ga brzo uradim , a posle mogu da ga uradim u C++ mnogo lakshe." Ja sam mislio da je C# laksi. Kako sad ovo? Laksi inace ili sto bolje baratas sa C++ nego sa C#?

Zar Borlandov C++ nije RAD za ovaj jezik? U njemu bi trebalo lako/lakse da se formira GUI.

Neki su predlagali i Pascal bas zbog krive ucenja mada mi je nejasno zasto njega uciti kada je (skoro) ispao iz upotrebe? Uostalom, zar script jezici nisu laksi od Pascal-a? (a ovi noviji su objektno orijentisani)

Java me strasno privlaci ali mi je sintaksa veoma odbojna, ne znam ni sam zasto, Nisam u njoj programirao ali sam vidio par linija koda i prepao se :) Kazu svi da je dosta sporija od C++ ali meni to bas i nije toliko bitno za sada. Kako se uopste prave win prozori, dijalozi i sl. u Javi - sve se "kucka" ili postoji RAD?

Da li je prelaz sa Jave na C++ bezbolan? Ili je bolje uciti teze (C++, C#) pa onda na Javu? I da li je C# uopste tezi od Jave?

Mnogo pitanja, znam, ali vrlo mi je vazno da razjasnim sebi ove stvari tako da mi je lakse orijentisati se prema onome sta me interesuje. Hvala vam mnogo na dosadasnjim (odgovorima iako sam zapoceo kavgu, ali meni je i to korisno :p )

Koji editor koristite za programiranje? Mozda vam se ovo pitanje cini trivijalnim ali mislim da je editor moze znatno ubrzati a i usporiti proces pravljenja programa.

vizionar je napisao(la):
Koji editor koristite za programiranje? Mozda vam se ovo pitanje cini trivijalnim ali mislim da je editor moze znatno ubrzati a i usporiti proces pravljenja programa.

Za skoro sve potrebe u vezi sa razvojem koristim UltraEdit v.8, i ne mislim da ga menjam skoro.

zormanic je napisao(la):
Za skoro sve potrebe u vezi sa razvojem koristim UltraEdit v.8, i ne mislim da ga menjam skoro.

Cak ni za UltraEdit v9 ili v10? :)
To je stvarno dobar editor - ima i color podrsku za sve programske jezike, a vidio sam da za Javu npr. ima i autocomplete. Cool!
Samo sto nesto verzija 10 pravi probleme oko registracije :(

Koju bi mi kjnigu preporucio ako bi krenuo sa Javom?

vizionar je napisao(la):
Cak ni za UltraEdit v9 ili v10? :)
To je stvarno dobar editor - ima i color podrsku za sve programske jezike, a vidio sam da za Javu npr. ima i autocomplete. Cool!
Samo sto nesto verzija 10 pravi probleme oko registracije :(

Koju bi mi kjnigu preporucio ako bi krenuo sa Javom?

1. NE

2. "Thinking In Java" za pocetak, ako je jezik problem ima je i na srpskom kod Mikro knjige.

Preeky je napisao(la):
Vidim ti si se uhvatio u tvom reply za portabilnost i samo si to istakao , shto ne istaknesh da je reko i za pocetnika i da ne bude tezak ,i ne za sistemske stvari i slicno.

Ne, na pocetku sam istakao portabilnost, posto je i to bio jedan od faktora. A zasto sam ostao pri C++, dalo se zakljuciti i iz dodatka koji sam kasnije napisao; prvo, problem koji kod c++a ljudi isticu je nerazumljiva sintaksa, a tu istu c-like sintaksu koriste i derivati kao sto su c#, java, itd. Drugo, vecina ljudi se tesko odlucuje naknadno da menja jezik i/ili uci nov. Sa te strane, ukoliko se odluci za pomenuti C++, ne moze da pogresi nikako. Zasto? Zato sto je to jedan od retkih jezika koji moze da se primeni bukvalno u svim oblastima. Cega god da se uhvati, moci ce c++om da ga radi - od DirectX/OpenGL-a, preko baza podataka do CGI programiranja, recimo. Jeste, rekao je da ga sistemsko programiranje, na primer, trenutno ne interesuje. A sta ako ga sutra zainteresuje ili mu zatreba? Bas kao i neka od ovih ostalih oblasti. Sada mozda reaguje vrlo oprezno, jer mu se sve to cini tesko i veliko, pa je cak spreman da se zadovolji i nekim skript jezikom. Medjutim, sutra kada mu zatreba nesto konkretno, ne da ce morati da prostudira tu konkretnu oblast, nego ce morati i jezik da menja, odnosno da uci nov - sve lepse od lepseg. Zbog pipavog ulaska noznim palcem u mlaku vodu ne treba se unapred ogradjivati od oblasti koje se u ovom trenutku cine teske ili misticne. Sad neke stvari se mozda i cine maglovite, kao sto i sam covek kaze, ali posto ide da uci, one takve nece ostati, bas kao sto ni on sam nece zauvek ostati pocetnik. Uostalom, nekada nije bilo tih jezika "idealnih za pocetnike", pa se programiranje ucilo da sve prsti. U krajnjem slucaju, programiranje nije nesto sto moze da se nauci za mesec dana, te one naslove "trt-mrt za 21 dan" treba malo skepticnije gledati. Eto, to su moja gledanja "zasto bas to". Nije jedino resenje, naravno, ali ja bih tako uradio da moram ponovo od nule da krenem.

Jel bi mogo da mi preporucish neke biblioteke za win koje vi koristite sa c++-om u firmi i koje najvishe. ( GUI , DATABASE ...)
To jest, zanima sa cime si ti najvishe radio?
Treba mi neko reshenje RAD za C++ GUI za win , poshto sam se odomacio sa C# formama i treba mi shto brze neko slicno reshenje i za c++ sad . Inace MFC ne znam.

Phu, moja firma je malo specifican slucaj, jer ne pravimo softver za siroke narodne mase. Generalno imamo sasvim sirok spektar softvera za bransu u kojoj radimo. Za mnoge stvari nam se windows pokazao losim resenjem, te je izbor pao na unix, a potom i na uvodjenje i linuxa, kasnije i real-time verzija. Jedan deo remote menadzment softvera za te nase sisteme i dalje se radi za windows, imamo dosta i razvoja za embedded sisteme, tako da je lepeza prilicno siroka (bila). Radilo se od starog Borlandovog TurboC++a do VC++ 6 za dos/windows platformu. Paketi koji su se radili cisto za linux/unix su radjeni u gnu c++u, a tu se i nastavlja razvoj. Malo svezine je donela Delphi/Kylix portabilnost, jer je neke stvari prilicno ubrzala - sad sa pojavom borlandovog C++ RAD alata i za linux se stvari vracaju ka staroj bazi i suzavanju spektra alata.
Sam sam radio u kombinaciji VC++6 i MFC, gcc + qt, te na kraju Kylix/Delphi/C++Builder preko CLX frameworka. Za velike sisteme se koristi Oracle, a za manje Firebird (i nesto MySQL), mada sam se u poslednje vreme malo vise posvetio objektnim bazama za razliku od relacionih - konkretno Poet. Forsira se CORBA. Dosta toga je vec odavno razvijano u obliku naseg frameworka. Po novom cemo da uvodimo i OpenGL za neke editore umesto nasih biblioteka - bas zbog standardizacije.

Pocetak sa C++

Silver, ako bih pocinjao sa C++ sta bi mi preporucio: Visual C++, Borland C++ Builder ili neki free compiler (npr. Borland C++)?

Da li mi je uz free compiler potrebno jos nesto da bi "pravio" programe sa Win GUI?

Preveliki exe fajlovi

Da ne otvaram novi thread...
Napravio sam nekoliko jednostavnih (al' stvarno jednostavnih) programa koristeci Borland C++ v5.5 kompajler (onaj besplatni) i sve radi OK ali su programi preveliki - sve i jedan programcic zauzima preko 100 Kb. Da li je ovo normalno ili ja nesto ne radim kako treba?

Kako onda napraviti kompletan program od 500Kb sa GUI i svim opcijama ako ovako beznacajne stvari zauzimaju preko 100 Kb?

Vrh Dno