Šta je novo?

Pregrevanje racunara

svrle

Slavan
Učlanjen(a)
29.12.2006
Poena
304
Zdravo,zovem se Sreten i ovo mi je prvi post na ovom forumu.Imam problem sa racunarom pa bih voleo ako neko moze da mi pomogne od vas.Ovaj racunar posedujem vec 2 godine i nista mu nije falilo do pre par dana.Problem je u tome sto se procesor racunara preterano greje i kada dodje do vrednosti od 47 stepeni racunar se restartuje,i tako stalno dok ga ja ne ugasim i dok ne sacekam da se ohladi.I tako sve u krug.U pitanju je pentium 4 procesor.Racunar nije ni clockovan ni nista,znaci sve fabricki nista nije menjano.Svaki post je dobrodosao.

Dobro dosao na forum :)

Prvo sto mi pada na pamet je prasina i to bas na delu koji hladi procesor (narodski kuler). Potrebno je isti izduvati. No hajde da vidimo prvo da li je prasina.

ne bi bilo lose da napises specifikaciju cele masine.

drugo, cime si merio temp?

47 C ne deluje kao visoka temperatura.

resenje- kao sto je big boy rekao, prasina je veliki problem i ako ga nisi cistio 2 godine, to moze da ga prouzrokuje.

takodje bi trebao i da promenis termalnu pastu na procesoru.

najbolje bi bilo da jos malo pojasnis problem, pa da vidimo sta moze da se uradi :D

Poslednja izmena:
Nije u pitanju prasina,to sam vec proverio.Mozda je do paste izmeju hladnjaka i procesora.Skoro da je i nema.Da nije to razlog?

Takodje ti zelim dobrodoslicu....

Najverovatnije, nego kako znas da je nema, jesi li skidao cooler?

Nisi napisao specifikaciju, mozes to uciniti i u profilu (ima predvidjeno mesto za konfiguraciju)

naravno da treba da ima paste...

ajde lepo napisi konfiguraciju.

da li si pre toga skidao cooler ili tek sada?

da li se na ventilator okrece normalno, zuji nesto?

da li si nesto menjao po biosu?

Poslednja izmena:
Pentium4 bi trebalo da "trotluje" kad se pregreje umesto da se gasi. A to sa resetovanjem mi vise lici na napajanje koje je pri kraju radnog veka... 47C je normalna temperatura procesora, da nisi mozda mislio na temperaturu celog sistema (za sistem je to vec previse)???

Probaj sledece, pa javi da li ima uspeha:

-Skini bocnu stranu kucista, vidi sta se desava. Trebalo bi da resi "pregrevanje".
-Nabavi program za ocitavanje temperature i kad vidis da je CPU temperatura oko 45C, pipni telo kulera rukom. Ukoliko osetis da je telo hladno (a ne toplo kao kad covek ima temperaturu), onda imas problem sa naleganjem kulera.
-Proveri kuler na grafickoj kartici, desavlo se da se masina "zapuca", pa restartuje zbog neispravnog kulera...
-Ako se problem manifestuje i dalje, probaj da pozajmis od nekoga napajanje za koje 100% znas da je ispravno i namesti ga u masinu.

odkud znas da je pentium 4?

Rekao chovek u prvom postu ;)

specifikacija racunara:
Procesor Pentium 4 2.66 ghz
ram memorija kingston 2x512 na 400 mhz dual chanel
hard disk maxtor 120 gb sata
monitor lg 17" ;1730b
graficka MSI ge force 5600xt
maticna ploca MSI 865PE neo serija
kuciste je neko tamo ne znam ni ja koje
Napajanje Ultra power 340w
zvucna kartica creative x-fi platinum
zvucnici logitech z-5500

Proverio sam hladnjak je vruc,nije hladan,kuler vrti normalno,ne cuje se nista neobicno.Bios nisam nista dirao,sve stoji kao i kad sam kupio racunar.

kakva su ti podesavanja u sekciji Frequence/Voltage Control u BIOS-u?
(Performance Mode i DOT Range)

Tvoja ploca ima tzv. dinamicki overklok opciju pa ako je visok moze doci do restarta, prevashodno ako imas standardnu memoriju.
Temperatura od 47° nije velika, ali se secam da je originalni BIOS (vidi koja revizija) pokazivao pogresno temperature (i do 10°). Poslednja verzija BIOS-a trebalo bi da je v3.A. i ona daje realniji prikaz. Kojim programom si ocitavao temperature?

Koje su ti bile pre temperature? Jesi li merio pre ili ti je ovo sada ocitana temperatura?

Potopi kucishte u trafo ulje, to ti je najjednostavnije i najzdravije reshenje.
Shalim se naravno. :) Dobrodoshao!

Da ne otvaram novi post,postavicu i ja ovde pitanje.naime jucer sam postavio ovaj procesor na novu maticnu P5LD2/C.Pre toga je bio takodje na Asus P5VDC-X sa VIA 880 ultra chipsetom.Na staroj nisam ni gledao temperaturu CPU i MB,ali ovde postoji cudno ponasanje.
Naime instalirao sam i PC Probe II i AI BOOSTER programe.Na njima mi je temperatura CPU u IDLE 48,a MB 38 stepeni.Kuler je vruc,a par puta mi je iz cistog mira PC Probe izbacio upozorenje da je cpu otiso preko 60.Prvi put sam probao da malo OC ia AI Booster-a i tad je racunar poceo da malo usporava,a onda sam vratio na default i opet mi se pojavilo upozorenje,ali bez usporavanja makine.Desi se da izbaci na sekund 60,a onda odma vrati na 48.Da li je taj PC Probe pouzdan uopste?I zanima me koja je normalna temp. CPU i MB u idle.Pri opterecenju,recimo instaliranje Autopachera gde mi je cpu radio izmedju 70 i 99% zauzetosti temp je isla do 56 za CPU i 42 za MB,jel to OK?I jos jedno pitanje za vlasnike ove ploce,ali to cu morati u novom topic-u.

maddog72... po svemu sudeći rekao bih da ti cooler ne naleže dobro na procesor. Proveri to... pa ako je sve ok, da vidimo šta dalje...

svrle... nisi rekao bitnu stvar, a pitao te je već neko... da li si skidao cooler, pa je to počelo da ti se dešava ili je iz čista mira komp počeo da se restartuje, a da pre toga nisi ništa čačkao.
Ako nisi skidao cooler, kako to da za 2 godine rada nema prašine u hladnjaku kulera?

nisam pre skidao kuler.Temperature sam gledao u biosu,moguce je da pokazuje netacno,jer mi kuciste pokazuje totalno drugacije temperature.Na primer procesor u biosu pise 47 stepeni,a na kucistu 29,30 kako kad.Nego kupio sam sad kuler TITAN oznake TTC-W6TB/825/CU35/SC i mislim da sam resio problem.Stavio sam pastu koju sam dobio uz njega i za sad je ok.Videcu sad kako ce biti i sta ce biti.Hvala svima na savetima.

Kolike su ti temp sa tim coolerom?

Btw, taj hd maxtor 120GB SATA se vrlo vrlo greje, i bilo bi dobro da se na njega nasrafi jedan ventilator za hd (danas mogu lako da se nadju po prodavnicama 200-400din).

processor je 35 stepeni na 3500 obrtaja,a kad odvrnem do kraja kuler na 4200 obrtaja onda ne prelazi 33 stepena.Hard disk ima ipred sebe ventilator od 120 mm tako da mislim da mu nije potrebno nista vise od toga.

To ti je super, ne diraj nista!

Momci,opet problem,kuler je zamenjen i procesor se ne greje,ali racunar se opet restartuje posle nekog vremena sam od sebe,i to uglavnom kada duze radi,ili kada se igra neka igrica ili nesto slicno.Jel zna neko o cemu se radi?Da nije mozda do napajanja,ili cega vec?Napajanje je neko bezveze,neki kinez od 340w.

Pa lepo ti je Ostoja još u #7 postu rekao da probaš sa drugim napajanjem za koje si 100% siguran da je ispravno.
Ako ni to ne pomogne, izvadi sve kartice osim grafičke i jednog modula memorije, pa onda probaj.
Ako ni tada ne radi, onda problem može biti u grafičkoj ili matičnoj ploči (proveri kondenzatore oko procesora da nisu nabubreli ili procureli), a ako radi onda dodaj jednu po jednu karticu i svaki put testiraj sistem dok ne provališ koja komponenta ti zakucava mašinu. Probaj i da izmenjaš mesta PCI karticama, možda imaš neki IRQ konflikt. Soundblasteri su poznati po tome.

Ako ništa od toga ne pomogne, onda su u pitanju gremlini i tu nema pomoći :D

kupio sam novo napajanje cooler master extreme power 430w.videcu kako ce stvari sada da se odvijaju.Nego primetio sam da mi je graficka mnogo vruca,alu kuler na njoj radi.Da nije to od pocetka zezalo?Kako da resim to?

Svrle jedini nacin da dodjes do toga sta je pravilo problem je da izvadis sve komponente kako ti je Sale reko, onda testiraj pa zabadaj jednu po jednu nazad i testiraj posle svake, e kad vidis da puca onda zadnja komponenta nije u redu, pazi isto postiji mogucnost da su ti kondenzatori na ploci otisli usled ocajnog napajanja koje si imao (kazes kinez) i ocajne struje svuda u srbiji.

Vrh Dno