Šta je novo?

Pregrevanje laptopa

Kod nas u cenovniku stoji 800rsd, a ponekad naplatimo i 1000. :S

Da. Mislim ne mogu u Čačku da budu cene kao u Beogradu ali i to je opet malo, ali ne pitam se ja ništa. :D

I u Beogradu je u jednom servisu laptopova cena čišćenja laptopa 1000 din...

zasto suludo? ljudi u Srbiji rade za manje od 1000 dinara dnevno.. koliko njemu treba da sve to obavi? pretpostavljam brze nego prosecno posto je "profesionalac"...
ne bi ni radio za 1000 dinara da mu se ne isplati
treba uzeti u obzir da je ovo ipak Srbija.. i ja kao prosecan korisnik sigurno ne bih platio nekome 35 evra da mi to odradi nego bih lepo seo i naucio... doduse, ne bih mu platio ni 10 evra nego bih seo i malo se potrudio...
a nekome ko se slabije razume u racunare ta usluga nije ni potrebna.. on jednostavno saceka da mu crkne racunar i onda kupi novi... ili ga odnese u servis tek nakon sto vise ne moze da ga pokrene... sta on zna sta tu treba da se radi..... on jadnik nije ni svestan da mu se laptop previse zagreva...

Poslednja izmena:
Pa pazi ti što rade za manje od 1000 dinara u 90% slučajeva i nemaju laptop. ;) Elem što se tiče neke cene i ja mislim da je 35 mnogo, ali opet 1000 dinara malo, po meni je korektna cena negde između 1500 i 2000 dinara ali da to bude za laptop koji mora da se otvori skroz, dok za onaj na kome se pozadi odvije 6-7 šrafova, podigne poklopac i sve je tu, šta znam da cena bude kao za običan PC oko nekih 600 dinara.

To su već socijalni problemi i nepoštovanje samog sebe. Ne gledam notebook bez 25€, ne čistim bez 35€, kome je skupo - vratim uređaj. Evo i proste računice nek 1 od 4 pristane (a pristaće) to je kao da sam jeftino radio 4x.

lol
netbook kosta 200 € a ciscenje 35 €. Vec vidim da Miskovic sredjuje papire za sirenje delatnosti. Easy money. On sa sirokom mrezom moze da obori cenu na 25, lagano.

Cisto sumnjam da ima servis u Bgd. koji bi naplatio uslugu ciscenja 1000 din. ako mora celog da ga rasklopi. To je verovatno cena ako je hladnjak pristupacan otvaranjem poklopca sa donje strane, verovatno ga pogledaju pre nego sto kazu cenu.

Sreca nasa sto se vi ne pitate pri projektovanju i proizvodnji racunara:p inace bi kostao oko 100.000€ svaki:d

Nekad čovek mora i da se prilagodi tržištu. ;)

Samo da javim da sam danas sa ortakom odradio ciscenje.
Imao je "tepih" na cooleru, ali sam ocekivao mnogo vise. Ociscenje cooler, kao i ventilator i zamenjena pasta (kojoj treba malo vremena da se slegne).

Rezultati su kao sto ste i rekli... Zaista NEVEROVATNI.
4h PES-a i temperatura nije presla 82C (za CPU) i 59C (za VGA). Ne znam koliko je pre toga bila temperatura, ali sada je laptop mlak, dok je ranije bio toliko vreo da ruka nije mogla da se drzi na laptopu.
Ovde sam vec pisao... Posle nekog vreman u Firefoxu i surfu, CPU je dostizao 90 a grafika 80C. Sad procesor ne prelazi 60 a grafika 55C.

Ja PREZADOVOLJAN.
Sad nema neke preko potrebe za kupovinu dodatnog docka sa ventilatorem, ali mislim da cu za svaki slucaj uzeti neki dock.

Hvala svima na savetima.

To sam i planirao. Video sam onaj Cooler Master.

Da li preporucujete neki odredjeni servis za ciscenje, ili jednostavno ici gde je lapotop kupljen?

Ako je u garanciji onda tamo gde je kupljen, ako nije onda gde hoces.

Jedno pitanje na koliko treba nositi laptop na ciscenje na 6,9 ili 12 meseci ili vise,na koliko je pozeljno procistiti i zameniti pastu?

Zavisi od toga u kakvim uslovima drzis laptop.Ako imas neke zivotinje tipa pas , macka ili papagaj onda imas mnogo vise prasine nego bez zivotinja.Na primer radio sam ciscenje racunara kod druga koji ima psa i ono je uzas.Znaci strasno koliko se njemu naprasi racunar.E sad opet ne mora ni da bude zivotinja nego moze jos hiljadu drugih stvari.Medjutim najbolje je raditi ciscenje na bar 6 meseci minium a ako ti je mrsko onda bar 12 meseci.Znaci ne treba cekati 2,3 godine na ciscenje jer je to mnogo.

A i lako mozes da vidis kad je vreme.Prvo vidis po tome dal se laptop greje.Znaci dal je topao.Pipnes laptop i vidis dal se greje.Onda imas programe koji mere temperaturu.Mozes da probas ultimate everest ili ako vise volis free onda CPUID HWMonitor je pravi izbor.E sad temperatura cpu je normalna od 50-65 stepeni u idle.Sve zavisi od laptopa i to dal je amd ili intel i dal je laptop stariji ili ne.Ako je laptop lupam star par godina onda tesko da mozes da navuces temp od 55 stepeni.Pasta se menja ali samo u retkim slucajevima.U 95% slucaja je dovoljno samo da ocistis laptop.

I imaj na umu da i kad ocistis laptop i izadje jako malo prasine da je to dosta za njega.Laptop nije desktop i nije izdrzljiv.Takodje kuler na laptopu je mnogo manji i mnogo osetljiviji nego na desktopu.Zamisli da ceo racunar hladi jedan prosecan kuler precnika duplo vise od onih sto idu na chipset.E sad zamisli da se on malo zaprlja.To je dovoljno da se greje ceo laptop.A desktop ima svaki deo svoj hladnjak dok kod laptopa jedan kuler hladi i cpu i north bridge i vga.Ciscenje je bukvalno 10 min posla kod normalnih laptopova a popravka ploce i grafickog cipa je par dana i mnogo $.

Pa ako imas kompresor koji nije jak da oduva kuler sa ploce(salim se al ne treba da bude prejak kompresor) onda mozes i sam da cistis.Ako imas dobar usisivac i ako znas da otvoris panel da ne slomis nesto onda mozes i sam da ocistis.Ako je laptop dobro odradjen onda ne moras ni da ga otvaras....Na primer ja sam mog dell-a ocistio tako da nisam uopste ni otvarao laptop.To moze jer je laptop dobro napravljen i to moze jer sam ga cistio na vreme.Ako ima cebence onda tesko da mozes da ocistis bez otvaranja.Ako imas nesrecu da imas laptop koji se otvara preko tastature onda ti je moja preporuka da ides u servis jer vrlo lako moze da se desi da slomis zabice na tastaturi i da napravis stetu od 40 evra :)

Imao sam jednog HP-a kojeg si trebao da rasklapas pola sata da dodjes do kulera.E to je vec zezanje.A takvi lapovi realno ne vrede ni 5 para jer imaju ocajno hladjenje.HP ima dobre modele al nekad umeju da naprave neopevano smece....

Poslednja izmena:
Sve zavisi za sta zelis da koristis racunar.Ja licno ne bi uzeo taj lenovo.Ne bi uzeo jer procecan i3 procesor je bolji od tog amd fuisona.Ako zelis gaming plus jak cpu onda mozes da uzmes npr neki acer sa jacim cpu ,puno ram-a i jakom 540M grafikom.Ili mozes da uzmes npr dell sa jacom grafikom i3 procesorom ili npr dell sa i5 procesorom manje ram-a i integrisanom grafikom.Ako se neces igrati na njemu i grafika ti nije presudna onda je bolje ici na sto jaci cpu.

Jer ram memorija dal ima 3 ili 10 gb potpuno je nevazna osim ako racunar planiras da koristis za neke programe koje gutaju ram.Za surf , muziku i film ti je dosta 2 gb na 7-ci.Za 64-bitni je dosta 3 gb.Za gaming ti je dosta 3 gb za 32-bitni a 4 gb za 64 bita.Iznad toga ti ne treba.Veruj mi ja imam 4 gb ram-a i 32-bitni 7-cu i koristim u proseku jedva 1.2 gb a maximum navucem mozda ispod 2 gb al to retko.Zato kazem 2 gb je za sad dovoljno.Ako mislis da je malo uzmes za mesec dva i kupis modul od 2 gb koji kosta 10-15 evra.

Sto se tice harda za laptop dosta je i 500 gb a ako ti bas treba storage kupis externi kad zafali.Znaci cpu je presudan od hardvera a grafika je presudna samo ako igras igre ili ako koristis laptop za neke programe gde je grafika jako vazna.Za surf, angry birds, mine , solitare i filmove intel hd 4500 je savrsena grafika.Samo ces bacati kes na dobre grafika ako ne igras igre.Dobar cpu je jako vazna stvar jer sa i5 si miran bar 4 godine minimum dok taj amd fusion je dosta slab cpu(mislim ok je cpu al i5 je 10 klasa iznad).

Poslednja izmena:
igram,igram,ovaj lenovo ima crossfire mod i po testovima onda je 2% jaci od 540m

Nazad
Vrh Dno