Šta je novo?

Pregrevanje laptopa

nikoola

Slavan
Učlanjen(a)
14.01.2007
Poena
330
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i5-12600KF / Be Quiet ARGB Pure Loop 2
Matična ploča
Asus ROG Strix B760-F Gaming WiFi
RAM
Corsair Vengeance RGB 2x16GB 5200MHz
GPU
Asus ROG Strix Gaming OC 3070 8GB
Storage
Samsung 980 PRO 512GB
PSU
Seasonic FOCUS Plus 850 Gold
Kućište
Fractal Design North TG black
Monitor
Dell UltraSharp U2722DE
Miš & tastatura
Logitech MX Master 3S & MX Keys
Laptop
Macbook Pro 14 M1 16/512GB
Tablet
iPad Pro 11 3rd 256GB
Mobilni telefon
iPhone 16 Pro 256GB
Pristup internetu
  1. Optički internet
U pitanju je HP pavilion DV6 3030er
(i5 450M, 4GB, 320GB Black edition 7200rpm, ATI 5650)

Laptop je star godinu dana, kucno koriscen bez baterije.

U poslednje vreme je laptop poceo lepo da se pregreva a ventilator radi na max broju obrtaja sto me izludjuje.

Pokusavao sam da ga otvorim, ali mi izgleda jakoooo tesko pa sam odustao (mora da se skida i tastatura i 300 cuda).

Evo sad dok surfujem netom preko Firefoxa, temperatura procesora je 90C, harda 50 a grafike (5650) 85 stepeni.

Ima li neko neki savet?
Unapred hvala

ps. razmisljao sam o kupovini i coolera ako ce to da promeni stvari

meni se desilo da mi je usisao dosta prasine jer sam ga drzao na krevetu, pa kad sam ga malo produvao, prestao je da vrti kuler toliko jako i vratio se u normalu...to je bilo zimus, isto je bio oko god dana star...a sada sam narucio cooler pad da bih mogao da ga drzim na krevetu a i na ovim vrucinama je malko topao sto zna da iritira... ;)

Meni stoji iskljucivo na stolu, prikljucen na monitor, tastaturu i misa.
Ma bas me briga sto je vreo, ne diram ga, ali me izludjuje ventilator koji se ukljucuje za najmanju glupost.

Otvara sam ga, da bih mogao da ga ocistim, delovalo mi je kao nemoguca misija bez ijednog tutorijala sa neta (bar tada nisam nasao).

Usisaj te otvore gde je ventilator još bolje ako možeš sa nekim kompresorom da produvaš (zaglavi vent pre toga), izdigni ga malo od stola na recimo 4 čepa od kole - ako je temperatura ista privremeno rešenje ti je laptop cooler a trajno servis na čišćenje .

ja bih to obavezno odneo na ciscenje u servis, ako vec neces sam da se cimas.

Prevelika je to temperatura.

Poz

Cimao bih se sam, nije problem, samo da nadjem adekvatan tutorijal za otvaranje.

Dok sam pisao, podigao sam ga samo sa leve strane sa koje se greje na neki stalak za 5cm i temperatura se krece oko 65C (doduse, presao sam i na integrisanu grafiku)

Ne razumem u cemu je problem dati 1000 din i otici u servis?Ako se laptop ne otvara klasicnim putem da se otvara zadnji panel onda je zeznuto.Moze da ti se desi da prilikom skidanja tastature unistis zabice koje se kace i da posle platis umesto 1000 din 4000 din za novu tastaturu.Neko strucan to otvori za 1 minut a nestrucan unisti za 1 minut.Odnesi lepo laptop u servis i plati ko covek i nemoj se patiti.Razumem da se laptop otvara sa zadnje strane pa OK.Ali ako se laptop otvara preko tastature mozes da zeznes 100 stvari.Ne isplati se druze.Te temperature su kriticne i moras ih oboriti.A podnozije nije resenje veruj mi............

Niko nije rekao da je problem 1000 din, samo sam mislio da se moze odraditi u kucnoj radinosti. Nista vise.
OK, razmislicu i verovatno poslusati savet. Samo da nadjem u Ca nekog ko ce se time pozabaviti.

Ja sam imao isti problem sa mojim HP-om, doduse AMD je u njemu pa je negde i ocekivano, u servis na ciscenje i menjanje paste. A ako hoces sam da se cimas nije ti neki veliki problem, jedino sto moras skinuti i KBO i skoro celu D masku.. :)
kontrolisi to grejanje jer sam cuo da umeju da riknjavaju ploce...znaci na 6meseci do godinu dana na produvavanje

aj pa javi :)

Rasturao sam ja DV6 i DV7 serije. Uzas zivi kako su ih pakovali. Moj Lenovo 3000N200 je smesan u poredjenju sa njima, bukvalno kao kutija, skines poklopac i sve je tu. DV7 koji imam je pravljen kao sendvic, bukvalno svaki sloj je povezan na dva do sebe i u sprezi mu, izgleda mi, daju krutocu. Isto je bilo sa drugarovim starim DV6.

@nikoola Poslao sam ti PM pa se javi da ga ocistimo.

Ako je 1000 din. zaista nije problem dati, bojim se da je skuplje. Raspitaj se malo, ne verujem da ce ti neko za tu sicu odraditi ako ga treba rasturiti celog da se dodje do coolera.

danas mi stigao cooler pad i mogu reci da ne duva cak ni mlak vazduh iz lap topa dok je ranije duvao kao iz forune xD tako da je cooler pad stvarno dobra stvar...ja sam moj narucio u emmi za 999 din ;)

Usisivac na sve otvore, sto pre.
Vent dole je extra, ali nije resenja za 1000god.
Svakih jedno nedelju dve, ponoviti operaciju sa usisivacom.

Ako se i posle svega pregreva - servis!

Samo pazljivo molim vas sa usisivacima, ima raznih zveri. meni je otpalo krilce na ventilatoru procesora (amd box vent) jednom kada sam usisavao kuciste. tek sam kupio taj usisivac, nisam imao pojma da tako "vuce". Kada sam ga prislonio na vent, toliko se zalaufao, kao mlaznjak.

Ventovi u laptopu nisu bas prilagodjeni na brzinu kojom jaci usisivac moze da ih zavrti. Smanjite snagu pa polako... :)

Poz

^ Pravilo broj jedan:
- Nikad nemoj da dozvolis da usisivac ili kompresor zavrte ventilator. Ventilatori se fiksiraju bre bilo kakve operacija usisavanja ili izduvavanja.

^ Pravilo broj jedan:
- Nikad nemoj da dozvolis da usisivac ili kompresor zavrte ventilator. Ventilatori se fiksiraju bre bilo kakve operacija usisavanja ili izduvavanja.

I ja sam to cuo za fiksiranje, samo nisam cuo razlog. (P.s. Saznao sam za to prilicno kasno posle par usisavanja desktopa tako i srecom i dalje rade ventilatori).

Zato sto mougu da ih zavrte tako brzo da se ostete krilca ili cak da se razlabavi osovina i posle toga ventilator postaje bucan u radu.

^ Pravilo broj jedan:

jeste to sam se zeznuo, ali kako da fiskira vent u laptopu, ja moj ni ne vidim, dok ne otvorim (iza hladnjaka je). Zato kazem pazljivo

Poz

Mene vise brine kad se zavrti vent abnormalnom brzinom, on se ponasa ko generator, tj prozvodi struju :/

A nesto bolje ili vrednije? Neki CM reda velicine do 40-ak e?
U Mercatoru ima ovaj za 3800 din.
http://www.itsvet.com/proizvod/cooler-master-notepal-ergostand-r9-nbs-4uak/comp_comp_cooler/54/993

Taj hladnjak ti neće pomoći. Problem je što se hladnjak unutar laptopa napunio prašine te nema dovoljan protok vazduha koji bi ohladio CPU i Grafiku jer 'radijatori' su smešteni jedan kraj drugog i vazduh prolazi kroz oba kao kroz neki tunel. Koliko god ga hladio spolja to je trivijalno jer nema gde da prođe kroz računar i obavi 'pravi posao'. Dakle rešenje je samo jedno - otvaranje i dobro čišćenje laptopa.
Pozdrav.

Taj hladnjak ti neće pomoći. Problem je što se hladnjak unutar laptopa napunio prašine te nema dovoljan protok vazduha koji bi ohladio CPU i Grafiku jer 'radijatori' su smešteni jedan kraj drugog i vazduh prolazi kroz oba kao kroz neki tunel. Koliko god ga hladio spolja to je trivijalno jer nema gde da prođe kroz računar i obavi 'pravi posao'. Dakle rešenje je samo jedno - otvaranje i dobro čišćenje laptopa.
Pozdrav.

Napokon pravi odgovor na pravome mestu.Imao sam slucajno prilike da vidim kako to funkcionise posto smo nesto polemisali bas oko hladjena i kolega Vukasin je totalno u pravu.Izbegavajte da spustate na patose spavace sobe jer i da je iskljucen lap top je magnet za prasinu.

Ako ti treba hint gde da odneseš na čišćenje u Čačku javi se na PM da ne reklamiram javno. :) Kad se bude otklonio "tepihčić" prašine radiće ko zmaj. ;)

Mozes da mi das informaciju, mada mi se nekoliko ljudi ponudilo da pomogne, ukljucujuci i mog druga, tako da cim uhvatimo vremena, odradicemo to. Hvala na savetima.

Sta nakon ciscenja? Da se uzme samo neki stalak ili sa ventilatorom ili neka improvizacija?

Okej imenjače imaš PM. Kako bilo i gde bilo rešenje je da ga dobro očistiš i mislim da ti posle nikakav cooling pad neće biti potreban. Slučaj mog drugara sa nekim Compaqom grejao se kao TA peć radio po sat i gasio se, drčao ko traktor jendo veče ga rasturim očistim sklopim niti se greje niti drči i naravno ne gasi se više. Fora kod laptopova je što se na onom pajpu koji odvodi toplotu sa CPU i GPU do jedne od ivica lapa pa posle ventilator duva preko njega i hladi ga, nakupi prašina tako da ventilator duva ali ne može da izbacuje vazduh napoljle kroz one proreze punim kapacitetom i zato se pregreva a ventilator se non stop okreće na 100%. Malo sam ga zamrsio ali nadam se da si skontao. :)

Okej imenjače imaš PM. Kako bilo i gde bilo rešenje je da ga dobro očistiš i mislim da ti posle nikakav cooling pad neće biti potreban. Slučaj mog drugara sa nekim Compaqom grejao se kao TA peć radio po sat i gasio se, drčao ko traktor jendo veče ga rasturim očistim sklopim niti se greje niti drči i naravno ne gasi se više. Fora kod laptopova je što se na onom pajpu koji odvodi toplotu sa CPU i GPU do jedne od ivica lapa pa posle ventilator duva preko njega i hladi ga, nakupi prašina tako da ventilator duva ali ne može da izbacuje vazduh napoljle kroz one proreze punim kapacitetom i zato se pregreva a ventilator se non stop okreće na 100%. Malo sam ga zamrsio ali nadam se da si skontao. :)

ne sprecava prasina vazduh da izlazi - sto je i najgore, i ljudi koji nemaju iskustva nikad ne bi posumljali, vazduh izlazi normalno i neprimetno napoje, problem je sto kad se prasina pojavi na tim radijatorima, ona se ponasa kao toplotni izolator i ne dozvoljava toploti da "predje" sa radijatora na vazduh i ohladi se.

slicna sitvacija kao kad bi svoje radijatore u kuci oblozio staklenom vunom, oni bi bili prevruci, ali staklena vuna neda toploti da ode :D
mozda malo "kakim" ali eto cisto da vas uputim i sa naucnog aspekta xD

taj laptop mozes najlakse ocistiti tako sto ces odsrafiti par srafova sa donje strane, odneti na neku pumpu ili gde god ima kompresor i sve to lepo izduvati. ako se plasis sam da otvaras daj nekom "iskusnijem" il kompresorom produvaj te rupe od dole :D
u svakom slucaju sta god da uradis od ovoga bice dobro, naravno najbolje bi bilo da se i kuler skine i da se uradi repaste, neces ga prepoznati, radice bolje nego kad je dosao iz radnje :D

Vidiš nisam razmišljao na taj način, ali u svakom slučaju prašina ometa hlađenje, i kada se ukloni ima da 'ladi ko zamrzivač. :D Sad sam baš otvorio neki laptop nije baš imalo toliko prašine ali ostataka od smokija da nahrani malo selo u Africi, tako da s vremena na vreme valja da se preičisti kao i PC, ne samo kad krene da greje kao kotao i da se gasi. :)

taj laptop mozes najlakse ocistiti tako sto ces odsrafiti par srafova sa donje strane, odneti na neku pumpu ili gde god ima kompresor i sve to lepo izduvati. ako se plasis sam da otvaras daj nekom "iskusnijem" il kompresorom produvaj te rupe od dole :D
u svakom slucaju sta god da uradis od ovoga bice dobro, naravno najbolje bi bilo da se i kuler skine i da se uradi repaste, neces ga prepoznati, radice bolje nego kad je dosao iz radnje :D

Kompresori imaju i svojih mana - naročito ako ga koristimo kad je u vazduhu velika vlaga, posle takvog čišćenja obavezno imamo vlagu ispod čipova...
Nravno, najbolje otići i platiti 'pravo' čišćenje kada nam serviser rasklopi notebook te posebno očisti ventilatore i hladnjake, jes da to ne može da košta ispod 35€ ali - to nikad nije skupo jer produži vek uređaju.

Jao 35 eura, ja vičem ovima u servisu u kome šljakam da povećamo cene, ali oni jok. :D

Vrh Dno