Šta je novo?

Pregrevanje i9-12900KF

blueyu

Poštovan
Učlanjen(a)
05.09.2016
Poena
80
U jednom racunaru koji se koristi za Blender, Unreal Engine i slicne softvere sam naisao na i9-12900KF i CM Hyper 212. Prilikom rada, CPU je stalno na preko 100°C i drasticno obara frekvenciju. CPU je deklarisan na 241W TDP, dok je deklaracija kulera 150W. Imate li preporuku za resenje ovog problema? Hvala.

Vodeno, kvalitetno, 360 ili 420.

Nema mesta u kucistu za 360. Mislim da moze da stane 240. Za par dana cu biti pored racunara pa cu proveriti.

Tako sam i pomislio. Predlozicu korisniku tu opciju.
Jurenjem po googlu i youtubeu naleteh na preporuku za Noctua NH-D15. Da li neko ima iskustva sa ovim coolerom?

Ta Noctua ga neće ohladiti kako treba, osim ako se ne uradio undervolt i tako se smanji temperatura.
Ustvari, ako se CPU jaše kao mazga i sva jezgra teraju na 100%, jedino pravo rešenje je kao što sam napisao AIO 360 vodeno, ali ne bilo kakvo, već najkvalitetnije, sa kvalitetnom pastom koja je naneta kako treba.
Svojevremeno sam terao 9900K sa handbrake-om i "matori" EKW AIO 240 vodeno je završavalo posao, ali to je bilo tada.

Možda bi 280 AIO odradilo posao.
Ne znam za druge, ali Arctic liquid freezer 280 je moćniji od 360. Samo kod Arctic-a treba obratiti pažnju da su im hladnjaci nešto viši (deblji) pa treba videti da li staje.

Arctic 280mm AIO u ARGB varijanti zbog ventilatora koji dolaze sa njim...ako će stati, pošto je hladnjak deblji od proseka. Ako ne, onda neki veći tower kuler poput D15(s) ili Deepcool AK/AG620.
U svakom slučaju, preporučljivo je undervoltovati procesor ili mu smanjiti power limit.
Naravno, pomaže i da je kućište dobro provetreno, da nije neki "akvarijum" koji nema odakle da uzima svež vazduh...

Ta Noctua ga neće ohladiti kako treba, osim ako se ne uradio undervolt i tako se smanji temperatura.
Ustvari, ako se CPU jaše kao mazga i sva jezgra teraju na 100%, jedino pravo rešenje je kao što sam napisao AIO 360 vodeno, ali ne bilo kakvo, već najkvalitetnije, sa kvalitetnom pastom koja je naneta kako treba.
Svojevremeno sam terao 9900K sa handbrake-om i "matori" EKW AIO 240 vodeno je završavalo posao, ali to je bilo tada.

Grijesis. NH-D15 ce ga ohladiti isto dobro kao bilo koji 360 AIO. Ja nemam nikakvih problema sa 10900K na 5.2Ghz all core, temp su obicno u rangu 50-70 tokom dugog gaminga, jedino u prime95 tokom stress testa temp dostize do 85c.

10900K sa 5.2Ghz na svih 10 jezgra vuce vise struje od stock 12900k i s tim se vise i grije...

Po Intelu i9-10900K TDP je 125W, dok je i9-12900KF "Maximum Turbo Power" 241W, a "Processor Base Power" 125W. Sada sam skroz zbunjen. Da li gledamo Max ili Base?

12900K stock vuce 40-50W vasi od 10900K (na 5.1GHZ all core), prema GamersNexus.

Tako da je tu na granici, kuciste i ventilatori u kucistu, provetrenost ce najvise igrati ulogu koliko ce biti lagodno ohladiti.

TDP nije jednako temperatura. Ryzen 7000, na primer...

Samo loop moze ukrotiti iole malo temperature ,ove zveri samo minus :D

Ja imam Dark Rock Pro 4 , njegov TDP je 250W.
Imao sam D15 Noctua ranije, oba su dobra, ali 4 pro mi je bolji.
Cini mi se da je tisi i svakako je lepsi i zgodniji za upotrebu od D15.
Imas recenzije na netu, cak i na srpskom na YT, mislim da ce bez problema hladiti taj CPU, kao i Noctua.

Poslednja izmena:
Dobar je dark, probao ovaj sto imam 13600k sa njim, drži ga do 5,6ghz

Noctua se lakše montira i bolja je za neki stepen...
DRP bolje izgleda fabrički, stoji.

Noctua je prevelika, morao sam da secem izolaciju na stranici kucista da bi stala.
Posto je na D15 prostor za rame jako mali, skoro nijedna normalnija memorija ne moze da stane, pa moras da podignes ventilator cime izlazis iz dimenzija vecine kucista, a i deo ventilatora gubi svrhu, pa ne znam da li utice nesto malo i na performanse.
Montaza jeste jednostavnija na Noctua, ali nije ni DRP4 nesto mnogo komplikovan za montazu, a ram clearance je bas dosta veci.
I to ovi moji rami nisu uopste specijalno visoki, vecina je dosta visa.
20170418_163716.jpg

Poslednja izmena:
Skineš prednji vent i dobiješ D15s, heh. Razlika je par stepeni max ionako...

Moglo bi se, kako se gleda slika, ventilator u sredini zakačiti za zadnju stranu desnog "tower-a", a "prednji" ventilator prebacio na zadnju stranu levog "tower-a".

Teško da će se izgubiti na performansama tako, a i ništa neće smetati.

Ako nije previše blizu zadnjeg venta na kućištu, zbog turbulencije...

Moglo bi se, kako se gleda slika, ventilator u sredini zakačiti za zadnju stranu desnog "tower-a", a "prednji" ventilator prebacio na zadnju stranu levog "tower-a".

Teško da će se izgubiti na performansama tako, a i ništa neće smetati.
Probano, imam snimak buke, cuje se kao traktor u pull konfiguraciji :) Nazalost, samo push moze.
Zbog svega toga, mislim da je dr4p bolji izbor.

Nabavili smo Dark Rock Pro 4. Uz malo izmestanje ostalih ventilatora u kucistu bi trebalo da dobijemo mnogo bolje hladjenje.

Javi koje su temperature, on ti trebalo da je tu negde kao Noctua NH D15 ali je tiši.

Aj sa srećom da ohladiš tu ringlicu 👍

Danas smo malo testirali sa prime95 i nagledali sa hwinfo. Definitivno bolje hladi nego Hyper212. Nisam do sada imao iskustva sa ovako gladnom azdajom, pa su me u pocetku rezultati zbunjivali. Cim malo saberemo utiske, javljam kako se ponasa u softverima za koje je namenjen.

Sunce ti poljubim, kolika su ta vazdušna čudesa!
Uopšte nemam sumnju da dobro rade ali gledaj koliki je taj kuler! To mi je bio glavni razlog za kupovinu AIO hlađenja.
@blueyu
Pa nije to ista klasa sa Hyper212, naravno da će bolje da hladi.

zasto bi neko uopste stavljao hyper 212 na 12900k.... ffs

Vrh Dno