Šta je novo?

Pregrevanje bartona 2500+

Maelkum

Čuven
Učlanjen(a)
03.04.2003
Poena
609
Kao sto u naslovu pise imam konfiguraciju baziranu na bartonu 2500+ sa originalnim kulerom.Procesor NIJE overklokovan.Kuciste je kinesko, bez dodatnih kulera.Otkako su pocele letnje toplote, temperatura cpu-a tokom surfovanja (uz DC ili torent u pozadini) raste i do 58 C uz procesorsko zauzece koje ne prelazi 30%.Za vreme igranja temperatura procesora raste i do 63 C.Temperatura sistema ni u jednom trenutku ne prelazi 43 C.
U kojoj meri su ove temperature kriticne po "zdravlje" procesora, uzevsi u obzir spoljasnju temperaturu? Da li bi spustanje VCore napona pomoglo i da li treba to raditi (po motherboard monitoru VCore voltaza je 1.696, dok sam u vecini postova video da je default 1.65) ? U krajnjem slucaju bih samenio cpu kuler i molio bih vas da mi preporucite dobru zamenu po razumnoj ceni (do 20 evra idealno 10-12) .Hvala.

Ubaci dodatni qler da izbacuje topao vazduh iz kucista, a mozes da stavis i jedan da ubacuje hladniji vazduh.
Ako ti to ne resi probleme, onda tek idi na zamenu qlera na procesoru.

pre oko mesec dana imao sam isti problem. evo sta sam sve uradio do sad:
1. ocistio sam detaljno box cooler, i ventilator i postolje koje je bilo prepuno skorele prasine. ovo je smanjilo temperaturu sa 56-58, na 42-45.
ali se tepreratura polako vracala na staro sa porastom vrucina....
2. stavio cooler CM jet 7 i temperatura je bila oko 47-48.
3. smanjio voltazu vcorea na 1.525v i sad je temperatura oko 42-43...

sto se tice ocitavanja napona, moja stara ploca asus a7n8x-x je isto prikazivala 1.696 iako je u biosu bilo podeseno na 1.65v. dok mi sad sa abitom nf7-s pokazuje manji napon.
da napomenem da imam 1 ventilator koji izbacuje vazduh iz kucista, i kuciste uglavnom stoji otvoreno...

Mislim da nema potrebe da ubacuješ dodatne kulere u kućište, ako ne uspe čišćenje starog BOX kulera i nova pasta, jednostavno zameni kuler boljim i drži kućište otvoreno. Meni Barton2500+@3200 1,7V (Asus A7N8X-X i Whisper Rock IV) rade već drugu godinu na ~42-45 stepeni. (u pitanju je otključan CPU, iako mislim da to ne bi trebalo da ima uticaja na temperaturu).

Ako je kuciste zatvoreno, jako je vazno u ovim toplim danima imati dobru ventilaciju, jer nije procesor jedina komponenta koja se greje...
Koliko je hdd-ova i grafickih crklo zbog neadekvatnog hladjenja ?

Meni se juče popela temp na 72 C !!! Barton 2500+ @ 3200+ ..... Box Cooler... + 1 ventilator da izacuje topao vazduh (ali nekako imam osećaj da ću ubaciti i 1 da uvlači hladan :) ).
U momentu od 72C bio mi je aktivan DC++, KAV 5, Net Limiter i Quake III... E da napolju je bilo neizdrživo a ovekclockovan je i Saphire 9600pro... Greju se i 2 Maxtora u RAIDu... A i sto je nesrećno konstruisan pošto ima drvenu pregradu iza mesta gde stoji kućište pa vruć vazduh nema baš gde da ode!

Ako bih kao prvu pomoc, dok ne kupim kuler, spustao voltazu VCore, koliko bi bilo optimalno?Ima li smanjena voltaza posledica po procesor na duze staze?

Pa nema ako radi stabilno... I povećana ima samo veće zagrevanje za štetnu posledicu..

Ako smanjujes voltazu na procesoru, smanji mu i frekvenciju kako ne bi doslo do nestabilnosti u radu (pucanje sistema, random restart, plavi ekrani...)

Nazad
Vrh Dno