Šta je novo?

Pregrejavanje i gasenje PC-a,problem!!

Saxon01

Cenjen
Učlanjen(a)
07.03.2010
Poena
170
Poz svima,otvorih temu u nadi da mozda neko moze da mi pomogne,oko problema,naime od pre 2,3 nedelje kad su pocele ove zestoke temperature,komp je poceo da zeza,tj da se odjednom ugasi i duva jako.Temperature su mi otprilike,
Ploca 46, 47 c
Procesor 45 c
Graficka 55 c
E ovako,imam Thermaltakovo kuciste Soprano RS,na zadnjem delu imam vent 15 koji izduvava napolje vazduh, a na procesoru imam Colermasterov Hladnjak Hyper 212 Plus,
kablovi su uredno spakovani,napajanje mi je Chieftec 600 W 14 CS modularno,na zadnjoj strani napajanja duva vruce cak i kad je komp u stand by tj,kad nista ne radim,sto mi je jako cudno..Procesor Phenom 9950 Black Edition ,graficka Palit gtx 260 super,Memorije su OCZ Reaper
Juce sam izvadio GTX graficku,i pustio da radi na integrisanoj..I zasad posle 24 sata komp se ne gasi..
Ako neko zna u cemu je problem bio bih mu zahvalan,ja sumnjam da je napajanje oslabilo ili nedaj boze graficka..Pprocesor je jak vuce 125 W..Vise ni ja neznam u cemu je problem..Napajanje radi vec 3 godinu..Nisam imao problema do pre 2 nedelje
Hvala unapred!

Poslednja izmena:
Kod visokih spoljnih temperatura i inače je VELIKI problem ohladiti komponente, tipa grafička, procesor i ploča. Nisi uopšte rekao da si si procesor i grafičku overklokovao, jer ako jesi možda vuku previše struje. Ali, po temperaturi procesora, ne izgleda mi kao da si njega kloknuo, da se nisi igrao sa grafičkom kartom onda ?

Jer, indikativno je da kad si izvadio grafiku komp ti se više ne gasi. Dakle, ona izgleda povuče previše struje od napajanja i do toga je problem. Probaj da undervoltuješ grafičku kartu i procesor, kako bi manje vukli struje. Dakle, spustiš im default voltažu za neki stepen i onda pratiš temperature.

Takođe, ako nisi to odavno radio, ne bi bilo loše da skineš kuler sa procesora, očistiš ga od stare paste i naneseš mu novu pastu. To bi trebalo da mu dodatno spusti temperaturu, pogotovo ako kupiš neku kvalitetnu termalnu pastu.

Još nešto, ne bi bilo loše da mu kupiš još dva ventilatora za kućište kako bi pravio veću promaju unutra i tako bolje hladio komponente. Reci mi koliko priključka za ventilatore ima tvoja ploča i koliko uopšte ventilatora možeš da staviš na kućište i kojih dimenzija ?

Reci mi pomoću kog programa iz Windowsa pratiš temperature ? Aida64 ili neki drugi ?

Kod visokih spoljnih temperatura i inače je VELIKI problem ohladiti komponente, tipa grafička, procesor i ploča. Nisi uopšte rekao da si si procesor i grafičku overklokovao, jer ako jesi možda vuku previše struje. Ali, po temperaturi procesora, ne izgleda mi kao da si njega kloknuo, da se nisi igrao sa grafičkom kartom onda ?

Jer, indikativno je da kad si izvadio grafiku komp ti se više ne gasi. Dakle, ona izgleda povuče previše struje od napajanja i do toga je problem. Probaj da undervoltuješ grafičku kartu i procesor, kako bi manje vukli struje. Dakle, spustiš im default voltažu za neki stepen i onda pratiš temperature.

Takođe, ako nisi to odavno radio, ne bi bilo loše da skineš kuler sa procesora, očistiš ga od stare paste i naneseš mu novu pastu. To bi trebalo da mu dodatno spusti temperaturu, pogotovo ako kupiš neku kvalitetnu termalnu pastu.

Još nešto, ne bi bilo loše da mu kupiš još dva ventilatora za kućište kako bi pravio veću promaju unutra i tako bolje hladio komponente. Reci mi koliko priključka za ventilatore ima tvoja ploča i koliko uopšte ventilatora možeš da staviš na kućište i kojih dimenzija ?

Reci mi pomoću kog programa iz Windowsa pratiš temperature ? Aida64 ili neki drugi ?

Hvala na odgovoru,e ovako na kompu nije nista overklokovano nit graficka niti procesor,pastu sam promenio pre 4,5 dana sa colermasterovom pastom,e sad za temp koristim lavalys everest ult edition,a za ventilatore mogu da stavim jos dve 15-ce ,jedna na cpu sa druge strane,i jedna na prednjem delu kucista..
Evo sad sam ubo graficku,i da kucnem u drvo,prime95 radi nekih 30 min bez greske...
Ploca 48c
Cpu 55
Hard 2Tb 40c
Hard 640 GB 46c
PS;Memorije cim prebacim na 1066 (default) prijavljuje mi plavi ekran a na ploci pise da podrzava do 1066 ,trenutno ih drzim na 800 sto je grehota..
http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3017#ov podrzava Dual Channel DDR2 1200+ MHz hmmm zasto onda plavi ekran..

Poslednja izmena:
Everest je prastar program i njega više niko ozbiljan ne koristi, pređi na njegovog naslednika Aida64, skini sa sa neta i registruj sa nekim ključem kako bi imao potpunu funkcionalnost.

Kako 15-ce, otkad je ta dimenzija za ventove ??? Ja koliko znam u skoro svim kućištima postoje ventovi od 120, 140, 170, 200 i 230 mm ? Koje marke ti je vent ?

Gledaj da pazariš neke malo kvalitetnije ventove, poput 140 mm Skythe ili 140 mm Noctua ili pak BeQuiet Silentwings 2 koji je najtiši od svih a super hladi. Cooler Master ventovi ne valjaju za ništa, sasvim su prosečni, isto važi i za njegovu termalnu pastu.

Loše su njegove paste dosta...stavi bolje ti neku kvalitetnu koja zaista vredi, poput Noctua NT-H1, Arctic Cooling MX-4, Gelid Extreme ili Prolimatech PK-1. Bilo koja od ovih što sam nabrojao su prilično bolje od bilo koej Cooler Master termalne paste, ja bežim od njih kao đavo od krsta. Siguran sam da možeš neku od ovih da nađeš kod nas, samo se malo pomuči i naći ćeš.

Dakle, obavezno dokupi još dva venta od 140 mm, moja preporuka je zaista BeQuiet Silent Wings 2 ako ga negde uopšte nađeš. U svakom slučaju, izbegni Cooler Master, takođe su Noctua kuleri za kućište odlični i dosta dobro hlade pa kupi njih ako ne nađeš BeQuiet Silentwings 2. Takođe, izbegni kupovinu i Thermaltake ventilatora jer su bučni a ne hlade bog zna kako dobro.

Poslednja izmena:
Oba fana su mi colermaster,moja greska ventovi su 120mm u pravu si,pobrkao sam nesto..Probacu da nadjem nesto od ovoga sto si nabrojao,neznam da li da prebacim vent pozadi na cpu jos jedan,mada nece to nista resiti,ovih dana cu zameniti pastu na ploci,stara je..imam neku thermaltejkovu pastu,al cu naruciti neku od tvojih naborjanih i 2 fana od 140 mm,al ovaj od 140 nemogu da montiram na moj kuler..
Trenutne temperature sa iskljucenim prime95 su:
Ploca 44, Cpu 45 ,Gpu 53
Da nisu malo visoke?

U redu su jer je temperatura napolju 38 stepeni, kada padne temperatura na ispod 30 pašće i temperatura ploče i procesora. Ali moraš da ugradiš još ta dva venta, gledaj ako mogu da stanu od 140 mm, ako ne kupi neki od onih što sam nabrojao u varijanti od 120 mm jer ti proizvođači imaju i od 120 mm ventove za kućišta.

Pazi, nemoj da diraš kuler na CPU hladnjaku, ja govorim SAMO o ventilatorima za kućište, a taj stari ventilator za kućište koristi dok ne kupiš nove. Pazi, najbolje je da kupiš tri komada Noctua od 120 mm, ako ne mogu da stanu od 140 mm kod tebe, a da taj stari Cooler Master vent za kućište tada baciš. Ponavljam, vent na CPU kuleru ne diraj.

Ako može da stane u tvoje kućište, nekako, kupi mu obavgezno i onaj hladnjak za hard diskove kako bi direktno hladio diskove. Na ovoj vrućini nikako nije zdravo da se diskovi greju previše, obrati pažnju na to obavezno !!!

Ajde pa javi šta si uradio, nemoj da zaboraviš ovu temu. Ja volim kada znam kakva je situacija posle kupovine. Ako u Nišu ne budeš sve našao moraćeš da ideš za Beograd da kupiš ili preko interneta da poručiš od neke beogradske firme.

Veliki pozdrav i tebi i javi ovde obavezno šta si uradio.

Ajde pa javi šta si uradio, nemoj da zaboraviš ovu temu. Ja volim kada znam kakva je situacija posle kupovine. Ako u Nišu ne budeš sve našao moraćeš da ideš za Beograd da kupiš ili preko interneta da poručiš od neke beogradske firme.

Veliki pozdrav i tebi i javi ovde obavezno šta si uradio.
Hocu,hocu ma preko interneta cu naruciti,pa javljam..Ako dodje do neke greske nedaj boze,javljam.Pozz

u medjuvremenu probaj da se poigras sa tim ventilatorom koji imas u kucistu. budi kreativan i open minded... probaj varijante i sa izvlacenjem i sa ubacivanjem vazduha...promeni mu poziciju, ako imas rupu u kucistu na odgovarajucem mestu, probaj da ubacis jedan da "dobacuje" spoljni vazduh do kulera na procesoru. desi se da ti ventilatori koji izbacuju vazduh iz kucista u blizini procesora, "kradu" svez vazduh koji treba da stigne do njega i navlace otpadni vazduh sa hardova i graficke na procesor.

temperature za procesor nisu kriticne. proveri specifikaciju svog procesora al' nije neobicno da proizvodjaci deklarisu temperaure i do 90oC. jeste da ne treba streniti ovom ekstremima al' procesor ce bez problema raditi i na tim temperaturama. pogledaj da ti nije alarm za temperaturu u BIOS-u podesen suvise nisko. Ako procesor po deklaraciji trpi vece radne temperature, nema razloga da ga stedis u nekim pikovima.

probaj da ohladis chipset sa ventilatorom uperenim u njega (promeni i pastu na NB I SB) .... isti problem sam i ja imao dok nisam stavio kuler i promenio pastu

Vrh Dno