Šta je novo?

Pregrejavanje FX8350

ninetears

Poštovan
Učlanjen(a)
25.12.2014
Poena
51
Pozdrav, imam problem sa novom konfiguracijom koju sam nedavno kupila. Naime sama sam sastavila racunar:
  • M599FX PRO R2.0
  • FX 8350 4.0Ghz
  • 16GB Kingston HyperX
  • LC Power 6650GP4 Ver 2.4
  • Kingston SSD 120GB

I sada kada sam sredila sistem i sve, primetila sam da se kuciste jako, jako ugrejalo. Nisam mogla staviti ruku na njega. Temperature CPU-a i MB na HWMonitoru citaju do 56 C[CPU i MB], a temperatura CPU socketa do 60 C pri tome nisam opteretila CPU nimalo, tipa Chrome je bio otvoren sa jednim tabom i sam HW Monitor.
Koristim stock cooler i veoma je bucan, RPM do 6500 ide, u idle modu oko 5000.

Zanima me da li su ove temperature opasne po CPU i maticnu i sta bi moglo da uzrokuje tako visoke temperature? Da li je maticna losa, ili sam stock cooler?
Sada bojim da pokrenem velike programe i igre jer ne znam sta ce biti...
Planiram uskoro da kupim novi kuler svakako, verovatno Cooler Master EVO 212.

Obavezno drugi CPU hladnjak(može i LC CC120)..ali je važno i da je samo kućište provetreno?

Imam jedan ventilator na zadnjoj ploci kod procesora i otvorila sam jednu stranu jer je haos kada je skroz zatvoren. Da li mogu da ga koristim ovako neko vreme ili je opasno?

Nije opasno.. :)

Ooo da, meni je fx8320 išao na 60-65C ko od šale sa stok kulerom. Menjaj ga čim pre.

Ok, menjam ga uskoro, vrv LC ili 212. A sto se tice temperature maticne ploce, da li je to normalno? Jako se greju pasivni radijatori oko procesora. Da li ce se to resiti kada zamenim kuler ili je to bas do maticne? Znam da navodno neke maticne imaju problem sa novijim FX procesora gde dolazi bas do zagrevanja...

Vidi dimenzije kucista LC CC120 je bas "visok"...mada drzi to kuciste otvoreno.
Bolji je od CM 212.

Koji je model kucista i koji deo kucista si osetila da je vruc?
Mozda razmisli o nekom "Top down/Down draft" CPU kuleru poput: http://www.coolermaster.com/cooling/cpu-air-cooler/geminii-s524-v2/ Ne vidim da ima na nasem trzistu ovaj model ali mozda je bolji tip zbog boljeg hladjenja VRMa (tj. radijatora pored procesora). Neko ce predloziti neku bolju opciju.
Svakako bi dobro dosao jedan ventilator na prednjoj strani kucista kao intake.

Poslednja izmena:
Niti je rešenje cpu hladnjak koji ''hladi'' i naponsku,niti je otvoremo kućište(privremeno može).
Kućište mora da se provetri,da sve komponente ''dišu''.

Lose napajanje je problem, ono greje sve unutra plus izbacuje vreo vazduh sto je dobro ali na chromu i youtubu...?
Kad crkne ode i maticna, najverovatnije

Imao sam sa gigabyte plocom isti problem.Stock kuler vrteo 6k obrtaja.Sa gomilom kulera u kucistu,boljom pastom isti problem.NB se na vecini gigabyte i msi ploca mnogo greje.Dok nisam uzeo vodeno,problem sam resio tako sto sam 5cm kuler usrafio u heatsink NB.Uglavnom LC CC 120 je perfektan kuler za te pare,kao sto kazu bolji je od cm 212 evo.

Ukoliko ti je 212 EVO skup, cisto da kazem da sam na isti procesor stavio Cooler Master Hyper TX3 EVO kuler koji je dosta jevtiniji od 212 EVO i odlicno radi posao.

deep cool gammaxx 200t,oko 2200-2300 din za te pare odlican kuler

Imam lc-cc-120 na overclockovanom fx 6300. Razlika u odnosu na stock kuler je ogromna, prvo za temperaturu, drugo sto se tice zvuka. Ovaj stock nije prelazio preko 3000rpm jer imam dobar airflow u kucistu, temperatura pri gamingu 55-64 stepena(uglavnom se drzalo na oko 57-8). Trenutno, sa LC-CC-120 temperatura pri igranju istih igrica, i sa 200mhz visim klokom(sad je na 4.3ghz) temperatura je 31-40, u vecini slucajeva ne ide preko 32-3, ovo do 40 su spikeovi.
U stress testu posle 2 sata sa LC-CC-120 45c na 4.3 ghz, pre toga sa stock kulerom posle pola sata dodje na 67c i ugasim iz straha.
Sve u svemu za te pare tesko da ces naci bolji, ne znam kakav je ovaj deep cool gammaxx ali sam prezadovoljan sa lc-om.

TX3 ne bih uzimao jer ipak 90cm vent,manji heatsink i 3 bakarne zice nemaju neko poredjenje sa 120cm ventom, 4 bakarne zice i vecim heatsinkom koje nudi LC. Osim ako je problem mesto u kucistu, sto sumnjam posto je pominjat hyper 212 koji je veci(malo) od LC-a.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno