Šta je novo?

Pregrejavanje AMD-a

petarg

Slavan
Učlanjen(a)
16.09.2004
Poena
301
Nadam se da ce neko imati ideju i strpljenje da odgovori na moje pitanje: Kako da resim problem sa pregrevanjem?

Imam AMD na 2.7 (radnih 2.15ghz).Ne razumem se u hardwer,a procesor kupljen u Svedskoj, jos odavno. Na njemu je neki Speeze cooler koji je navodno trebao da resi problem grejanja. (http://www.speeze.com/products/fcc.asp?ProdID=130 )Tokom leta je bilo nepodnosljivo, poloca je ASUS A7V600 i gasi sama komjuter kada dostigne odredjenu temperaturu procesora, u mom slucaju,gasi na 68 stepeni sto se olako desi ako se bilo sta ozbiljnije radi.Imam program asus monitor, koji upozorava na nepreavilnosti u radu i povisene temperature.Trenutno se buni pokazatelj za napon (voltage monitor) koji je ispod 3.3 v i trenutno iznosi 2.976. Zatim prestane pa se zali da mu je malo obrtaja na cooleru (trenutno 2050 a na sajtu kaze da je 2300 + - 10 %). S'obzirom da pola godine ladim komp na ventilator sa buvljaka,a dolazi zima, i preseo mi je zivot, a ne zelim da umrem od upale ko zna cega, jer i u mene duva, ima li neko resenje za ovakav problem.

Hvala unapred

[email protected]

Mozzemo se upljuvati od objasnjavanja kako i sta da uradis, ali najbolje je da ceo komp odneses nekome ko se stvarno razume i da ti ispravno namontira cooler ili, ako je potrebno instalira novi.

Meni ovo lichi na losh BIOS...Imao sam identichne porobleme na Abit AN7 plochi, dok nisam stavio BIOS 1.6...Opshte je poznato da Abit ume da pretera pri ochitavanju temp., ali ga je ovaj moj bash omanuo...Pre BIOS 1.6 je video u leru po 65-66 stepeni 2500@2300, a sada u full load-u ne prelazi 54-55...

Poslednja izmena:
slozio bih se sa nedjom, vidim barem 5 faktora koji mogu da igraju neku ulogu, a kao sto si rekao ne razumes se u hardwer pa neces moci da nam kazes sta nas interesuje da bi ti pomogli, ali recimo:

1) da li umes da skines kuler, ocistis ga i ponovo vratis ? Mislim na celo telo i ventilator.
2) da li su temperature uvek bile takve ili tek ovo leto ?
3) koje je napajanje u racunaru ? Sta pise na njemu ?
4) koja vrednost pise u asus probe-u za vcore (ili u prevodu za voltazu procesora (CPU)) ? najbolje nam navedi sve voltaze koje tamo pisu.
5) da li znas ko je ubio kenedija ?

evo ovako

1. Kuler smo vec skidali i cistili ,ali ista proca, mozd au pocetku malo pomaze.ali jako malo.

2. Temperature su uvek bile visoke, pogorsava se kada dodje leto,nego sam mesecima cekao jedinog coveka koji to navodno moze da mi resi ( a koji mi je i prodao procesor),ali ocigledno nema pojma i ne zeli da se bavi sa time.

3.Ne znam za napajanje, pise ANS , 230v a model je LC-B400 ATX.

4. 2.94 pise trenutno u asus probe, i to blinkuje kao problematicno jer je neki default (pored napisan da bi trebao da bude, 3.3v). Temperatura je sada nesto niza,ali je i napolju hladnije. Da zatvorim kuciste i ne pomisljam,jer je onda gore

5. Znam za kenedija,ali ne mogu javno da pisem.

Hvala unapred

probaj i da opipash cooler kada ima 60 stepeni... mozhda ti je senzor na plochi neispravan ili je do biosa... ako je cooler samo mlak (na 60 c bi trebalo da je vreo) znash shta je...

ta voltaza 3.3 sto ti je niska je zbog napajanja koje posudujes, to napajanje je zapravo "DEER" i vazi za...ajd reci cu samo lose napajanje. Ne stabilne struje mogu prouzrokovati grejanje procesora. Napon od 3.3V ne bi smeo da bude ispod 3.2V, a tih 2.94V je prilicno opasno, moze nesto da ti rikne, a svakako moze da bude uzrok nestabilnosti i raznih "gremlina" u sistemu...

1. baci napajanje... kupi posteno
2. kupi bolji kuler...
3. dodaj bar jedan ventilator u kuciste, na zadnju stranu da IZDUVAVA
4. updateuj bios

šta bi na kraju? :type:

na kraju...

na kraju ...nista, kao i poslednjih pola godine....sada je laske jer je pala temperatura. I dalje drzim ventilator i otvoreno kuciste. Mozda stavim napajanje sa drugog kucissta,ali ne znam da li je bolje ili losije. Takodje, cekam da naidje neko ko moze da resi to,da mu platim kolko treba.

?

Ne znam sta je to, moze li objasnjenje? Taj procesor je stigao iz svedske ,od dgruga cija mama drzi casopis i dobija novu opremu na test . Uzeo sam ga kad se pojavio.

petarg je napisao(la):
Ne znam sta je to, moze li objasnjenje? Taj procesor je stigao iz svedske ,od dgruga cija mama drzi casopis i dobija novu opremu na test . Uzeo sam ga kad se pojavio.

A možeš li ti da uradiš ono što ti je Nedjo napisao, i to pre 4 dana?? Mogao si to već davno da završiš.

pa ako ti licno ne znas nekog ko je "profy" onda odnesi u neku vecu firmu koja se bavi racunarima i zamoli ih lepo, opisi im problem...

nema leba od vece firme... za njih je to grejanje norm stvar..
mislim sta reci kad prodaju kungfu kuciste (i 300w napajanje istog renomiranog proizvodjaca|>>) na p4 2.66 masinu sa fx5700ultra i 1gb rama?!
bez i jednog dodatnog ventilatora

Ja sam čoveku posalo www i telefon manje firme, ali mi je odgovorio "da im je sajt neozbiljan, pa da mu ne ulivaju poverenje".

ja sam svojevremeno na jednoj mašini imao CPU koji je emitovao enormnu količinu toplote, u pitanju je bio neki od Thoroughbred AMD Athlon XP procesora, i to je odlepio nakon što je riknula ploča, napajanje, hard, RAM...

elem, sklopljena je sasvim nova mašina, ostao je isti CPU, koji je radio sasvim normalno, samo se grejao nenormalno, preko 70 stepeni... Nije tripovao BIOS, kuler je bio vreo abnormalno, ceo kućište je isijavalo toplotu sa spoljne strane, uz normalnu voltažu jezgra...

Rešen je problem zamenom i CPU-a, priznata mi je reklamacija, ja verujem da je napajanje zeznulo ceo sistem... :D

@danijel: U pravu si, al se bojim da ce mu "manja" firma samo prodati novi kuler i to recimo CM aero 7 za 40 evra :D pa ce situacija biti jos gora.

@notax: ako je tako onda je to to, covek bi da mu se pomogne recenicom "stisni u windowsu start, pa idi na control panel..." a to je na zalost nemoguce...

Problem moze biti i do prevelikog pritiska kulera na cpu, time stiska pinove u soketu i dize se temperatura ( probavao sam ovo namerno vestacki izazivao grejanje, do duse sa watter blockom i srafljenjem na plocu i prevelikim pritiskom na blok...temp pocne naglo da se penje) zato je vazno da neko sa "iskustvom" "pregleda" racunar.

nemam vise nista da dodam.

to za preveliki pritisak mi deluje jako cudno... tj zar ne bi trebalo da se slomi ploca pre nego sto uspes da primenis dovoljno pritiska?

a i ako si ti to tako vestacki izazvao, koje su sanse da obican krs kuler ima tako jaku kopcu? mislim moj tt12 nema toliko jaku kopcu da smeta ploci... ustvari sigurno bi pre pukli oni mali drzaci na socketu, ja sam ih izlomio par (ne na ovoj ploci |> )

pre ce biti da je nesto od svega dosad nabrojano, mada vredi uzeti i ovu teoriju u razmatranje... definitivno neka nadje nekog sa iskustvom i gotovo... moze da da oglas u malim oglasima npr...

@ gx-x

Ne slažem se to za firme. Moje je iskustvo da su u manjim firmama uvek ljubazniji, i da bolje i poštenije odrade posao. Zamene samo minimalno šta i treba da se zameni.

Takodje dajem prednost malim firmama i pojedincima!
Nikada ne bih pazario masinu u velikoj firmi, a poznajem gomilu ljudi koji razmisljaju na isti nacin!

p.s. I svim silama se trudim da odvratim ljude od kupovine u Jugodati i slicnim firmama, pa cak po cenu da se licno iscimam za komponente i sklopim im masinu, ako nema svega na istom mestu (i na taj nacin im ustedim bar 10-15% novca).
Pa zar pola ljudi na ovom forumu nisu ti "mali" prodavci??? ;)

ej ljudi polako ! :D de nadjoste shugodatu... :)

@notax & delija: zavisi ko, gde, sta i kako, nije pravilo ni ono sto sam ja rekao, a ni ovo sto ste vi rekli. Kada sam rekao "velike firme" mislio sam na firme koje postoje duze vreme i na dobrom su glasu "PIN, Compart, IQ komp.." nema sad smisla da nabrajam posto sam iz NS-a, a ovde kolko ja imam iskustva neke male firmice uglavnom ne znaju ni svoje racunare da srede, a kamoli tudje. Neki user tipa "petarg" tesko da ce da nadje neke male firmice za koje ja recimo znam da su ok jer ih drze moji drugari koji znam da bi ozbiljno pokusali da mu pomognu (prodali mu novu plocu, proc, memoriju, kuciste :D :D salim se).

Temperatura Bartona

Kupio sam AMD Barton na 3200 i izgleda da se prilikom veceg opterecenja zbog vece temperature kompjuter iskljuci jer mu je tako dato u biosu. Ploca je Asus A7N8X-e. Na koju vrednost da stavim temperaturu? Sta je normalno za dati procesor? Hladnjak mi je Artic cooler sa tri brzine.

Ta ploča ili očitava temperaturu višu od realne ili preterano greje procesor. Drug ima A7N8X-X, 2500+ i Vulture Spin i ide preko 70c pod prime-om. Prema tome, zaštitu u BIOSu najbolje da isključiš kompletno :D

a ja se zabrinuo shto na poslu Barton [email protected] 1.7V necce ispod 53°C u idle-u na Asus A7N8X-E DeLuxe, hladjen Spire WR IV, a instalirao sam mu i onaj 'nF2 C0/C1/C2 Cooling Patch by The NGO Group' (http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=51906) :p :banana:

u full load ide do 62-63, shto je i ochekivano, ali u idle-u na drugim plochama ( pogotovo nF2, uz pomocc onog C2 cooling patch-a) je manja temp na CPU; npr. meni kucci na Epox8RDA+ sa AMD XP 2000+@2120MHz 1.725V i istim cooler-om je 34°C u idle-u :eyebrows:

znachi, mozzda je Asus krsh u pitanju, ipak? :trust:
a koshta k'o djavo :mad: pih, breeee :crash:

pozdrav

Sigurno je ASUS u toj prici malo preterao sa temperaturama. Imam Abit-a i kod mene je temperatura 2500+@3200+ 36c u idle i 44c u full load
Temperatura na istoj ploci 1700+@2200 MHz je 34c, sve je zift ladno na dodir.

M

p.s.
inache vozim fridgerock

neverovatno je da asus ne odustaje od svoje politike overvoltovanja procesora kao bi zadrzao etiketu najstabilnijih ploca...a useri se zale i zale na visoke temperature...

Meni je bas vruce podnozje ventilatora na dodir, tako da sam bas zabrinut jer ne znam kako da smanjim temperaturu. Stavio sam ventilator na najvecu brzinu, skinuo stranicu kucista i prilikom video obrade temperatura prelazi 60stepeni i komp se iskljuci!! Evo sad cu da instaliramo i onaj patch, pa da vidim sta cese dogoditi. Nisam bas strucnjak za hardwer...

Nazad
Vrh Dno