Šta je novo?

pregoreo procesor???

Veyron

Čuven
Učlanjen(a)
03.02.2002
Poena
609
Ovako stvari stoje....
Prilikom rada cooler (volcano 9) je pukao zbog uletanja konektora za napajanje CD-a (3 "listica" su se polomila) i poceo je nenormalno da trese plocu i socket (mozda se i on s****o, mislim na socket) nakon cega sam ga u roku od 5-10 sekundi ugasio (racunar). E sad pitanja su:
1. Da li je za to vreme procesor mogao da pregori s obzirom da je cooler (sink) ostao na njemu. Posle sam probao da upalim komp. bez coolera cisto da vidim da li je u redu procesor i izbacio je poruku tipa "procesor fan nije ukljucen, izgasiti racunar Y/N i naravno kliknuo sam na Y da ga ugasi i pipnuo sam prstom procesor koji je bio bas vruc, ali je mogao da se drzi prst na njemu. Inace procesor je AMD 2000+ XP neclockovan. Posle sam pokusavao da upalim bar do POST-a ali nije htelo, tj. nece ni sad...
2. Da li je mogao da se odvali socket s obzirom da sam jedva drzao u ruci cooler na 4500 obrtaja bez 3 listica, sto znaci da ga je poprilicno tresao (MSI KT3 Ultra2)... I kako da ustanovim da li nesto nije u redu sa plocom. Sada i kada ubacim procesor u socket (hladan) i drzim prst na njemu ne zagreva se ni malo ali nece ni da postuje nista (na monitoru zuta lampica), ali se ni ne cuje zvucni signal da nesto nije u redu (kao kad ne radi graficka, memorija...). Hard disk takodje nema nikakvu aktivnost...
3. Ako uspem da reklamiram procesor koji da uzmem i kako da znam da li je 0.13 odnosno T-Bred i koji valja... Ne mora to biti neka azdaja od procesora...A ako je ploca koju da uzmem u zamenu za ovu i koji cooler za taj novi procesor s obzirom da imam chieftec kuciste sa dodata jos 2 fan-a (1 uvlaci vazduh, drugi izduvava). Ako neko zna cene procesora i ploce neka postuje... za procesor bih dao 90-100E, i za plocu 90-100E... Sta mislite o AMD 1700+XP baziran na T-Bred jezgru i kako bi radio na mojoj ploci...

A kako bi bilo da ti to sve lepo zaboravis, hej ukljucivati comp bezs heat sinka, sa prstom na procesoru, tek da se proveri grijanje.

Znam da nije pametno to sto sam uradio, ali mislim da procesor moze da izdrzi 5 sec bez sink-a dok postuje... Izmedju ostalog pitao sam za misljenje i predlog, tako da ako imas nesto da kazes reci... i sta da zaboravim? Sta ako je puklo nesto na lezistu za procesor i sje**na je ploca, ne mojom krivicom...

ono sto je sigurno je to da procesor moze da radi barem minut ako ne i duze, sa ti tvojim neoc. procesorom jer je telo kulera veliko i masivno. moguce je samo da se kuler 'igrao' na procesoru, odn. poskakivao tako da nije imao stalan kontakt sa jezgrom, i procesor se sprzio (a to je moguce za nekoliko sekundi ako kuler ne naleze kako treba).

t'bred 1700+ je odlicna kupovina, pogotovu ako ga oc, jer je fabricki otkljucan, a plocu uzmi po nahodjenju :)

pozdrav

Veyron je napisao(la):
Ovako stvari stoje....
Prilikom rada cooler (volcano 9) je pukao zbog uletanja konektora za napajanje CD-a (3 "listica" su se polomila) i poceo je nenormalno da trese plocu i socket (mozda se i on s****o, mislim na socket) nakon cega sam ga u roku od 5-10 sekundi ugasio (racunar). E sad pitanja su:
1. Da li je za to vreme procesor mogao da pregori s obzirom da je cooler (sink) ostao na njemu. Posle sam probao da upalim komp. bez coolera cisto da vidim da li je u redu procesor i izbacio je poruku tipa "procesor fan nije ukljucen, izgasiti racunar Y/N i naravno kliknuo sam na Y da ga ugasi i pipnuo sam prstom procesor koji je bio bas vruc, ali je mogao da se drzi prst na njemu. Inace procesor je AMD 2000+ XP neclockovan. Posle sam pokusavao da upalim bar do POST-a ali nije htelo, tj. nece ni sad...
2. Da li je mogao da se odvali socket s obzirom da sam jedva drzao u ruci cooler na 4500 obrtaja bez 3 listica, sto znaci da ga je poprilicno tresao (MSI KT3 Ultra2)... I kako da ustanovim da li nesto nije u redu sa plocom. Sada i kada ubacim procesor u socket (hladan) i drzim prst na njemu ne zagreva se ni malo ali nece ni da postuje nista (na monitoru zuta lampica), ali se ni ne cuje zvucni signal da nesto nije u redu (kao kad ne radi graficka, memorija...). Hard disk takodje nema nikakvu aktivnost...
3. Ako uspem da reklamiram procesor koji da uzmem i kako da znam da li je 0.13 odnosno T-Bred i koji valja... Ne mora to biti neka azdaja od procesora...A ako je ploca koju da uzmem u zamenu za ovu i koji cooler za taj novi procesor s obzirom da imam chieftec kuciste sa dodata jos 2 fan-a (1 uvlaci vazduh, drugi izduvava). Ako neko zna cene procesora i ploce neka postuje... za procesor bih dao 90-100E, i za plocu 90-100E... Sta mislite o AMD 1700+XP baziran na T-Bred jezgru i kako bi radio na mojoj ploci...
Zveknuo ti je procesor, a mozda i ploca. Uzmi TBred 1700+ jer je najjeftiniji i najbolji. Cena mu je 60-tak evrica sto je stvarno dz. za CPU koji je otkljucan i moze da radi na preko 2.1 Ghz.

Veyron je napisao(la):
Ovako stvari stoje....

Ako ti se procesor greje trebalo bi da znaci da radi. A tebi se ni procesor ne greje tako da je najverovatnije i on otisao u vecna lovista. A cim nemas zvucni signal na ploci znaci da ti je ploca crkla. Moj savet das malo manje za procesor, a malo vise za plocu. A sta da uzmes to ce ti reci AMD-ovci, ja sam intel fan:beat:

Sad ne kontam.... koje je onda jezgro na mom xp2000+? i da li je fabricki otkljucano? sorry on dump question :D

nIce Cream je napisao(la):
Sad ne kontam.... koje je onda jezgro na mom xp2000+? i da li je fabricki otkljucano? sorry on dump question :D
xp2000+ se pravi/o u sva tri jezgra i palomino, i tbred a i tbred b, na kolikoj voltaži radi? ako je na 1.85 onda je palomino, a ako je na 1.6/1.65 onda je tbred e sad dal je a ili b to možeš videti iz wcpuid-a (kao i ostale podatke palomino 0.18mikrona a tbred 0.13 mikrona). Kod tbreda A steping ID je 0 dok kod tbred B je 1.
pozdrav

Ok. Hvala na odgovorima...
Sad nosim procesor kod ortaka da probam na njegovoj ploci (podrzava ga), pa cu posle doneti njegov da probam kog mene...
Koju bi mi plocu preporucili za T-Bred 1700+ ?
Da li je EPoX 8RDA+ pravo resenje za taj procesor ili moze i nesto slabije?

BeastMaster je napisao(la):
xp2000+ se pravi/o u sva tri jezgra i palomino, i tbred a i tbred b, na kolikoj voltaži radi? ako je na 1.85 onda je palomino, a ako je na 1.6/1.65 onda je tbred e sad dal je a ili b to možeš videti iz wcpuid-a (kao i ostale podatke palomino 0.18mikrona a tbred 0.13 mikrona). Kod tbreda A steping ID je 0 dok kod tbred B je 1.
pozdrav

Znaci da je palomino... sto znaci da nije otkljucan :(
Hvala!

Re: Re: pregoreo procesor???

jazza je napisao(la):
Ako ti se procesor greje trebalo bi da znaci da radi. A tebi se ni procesor ne greje tako da je najverovatnije i on otisao u vecna lovista. A cim nemas zvucni signal na ploci znaci da ti je ploca crkla. Moj savet das malo manje za procesor, a malo vise za plocu. A sta da uzmes to ce ti reci AMD-ovci, ja sam intel fan:beat:

moze procesor da se greje, a da ne radi, i da se ne greje a da je ispravan jer je zviznula ploca, tako da se jos nista ne zna, dok ne proba sa drugim cpu i mb.

Veyrone, a da nabavis ispravan fan od tt9 pa da probas da sve reklamiras i pravis se lud?
:d

Athlon je napisao(la):
A kako bi bilo da ti to sve lepo zaboravis, hej ukljucivati comp bezs heat sinka, sa prstom na procesoru, tek da se proveri grijanje.
Ovo ce biti prvi put da se ja apsolutno slozim sa Athlon-om... :D

Veyrone, dovoljno ti je i 3 sekunde bez 'ladjenja (prst ne racunam u rashladno telo! :beat: ) da tog Palomino AMD-a posaljes u vecna lovista...

CAR je napisao(la):
Ovo ce biti prvi put da se ja apsolutno slozim sa Athlon-om... :D

Veyrone, dovoljno ti je i 3 sekunde bez 'ladjenja (prst ne racunam u rashladno telo! :beat: ) da tog Palomino AMD-a posaljes u vecna lovista...
a tom prilikom je mogao pod dejstvom jezgra procesora (temperature) da svoj prst inzegriše sa jegrom:D

BeastMaster je napisao(la):
a tom prilikom je mogao pod dejstvom jezgra procesora (temperature) da svoj prst inzegriše sa jegrom:D
Misli nesto k'o onaj tip kome je na prstu ostao znak "Duron" sa jezgra kao posledica te "integracije"? :D:D:D
Secas se sigurno, matora je to prica, sa Durkom na 700 MHz...

CAR je napisao(la):
Misli nesto k'o onaj tip kome je na prstu ostao znak "Duron" sa jezgra kao posledica te "integracije"? :D:D:D
E baš tako:) sećam se bre:beat: , samo u ovom slučaju bi bilo XP 2000+:shock: Namuđ*no zar ne?:beat:

CAR je napisao(la):

A pa to se desilo Gengis Kahn-u :D.

Re: Re: Re: pregoreo procesor???

jaksa je napisao(la):
moze procesor da se greje, a da ne radi, i da se ne greje a da je ispravan jer je zviznula ploca, tako da se jos nista ne zna, dok ne proba sa drugim cpu i mb.

Veyrone, a da nabavis ispravan fan od tt9 pa da probas da sve reklamiras i pravis se lud?

Uzecu nov procesor koji je T-Bred kao reklamaciju...
Probao sam ga i na ortakovoj ploci i na njoj je isto... Nista se ne pojavljuje na ekranu i ne cuje se nikakav zvucni signal. Posle smo vratili njegov procesor i sve je radilo ok na njegovoj ploci. Inace nisam donosio procesor da probam na mojoj ploci ali mislim da je ona ostala ispravna.
Zato mi treba informacija koji T-Bred da uzmem, A ili B i ima li razlike u boji onog postolja, da li je AGOIA bolja itd. Pa ako neko moze da mi pomogne oko izbora bio bih mu vrlo zahvalan.
Da... i koji cooler bi mi ko preporucuio za model koji je naveo, samo da ne moram da ga vrtim iznad 3000rpm

Kod nas trenutno od t.breada imas AIUGA to ti je a verzija a i JIUCB to ti je b ver. vidim da su neki clanovi f. nabavljali i JIUHB on ti je najbolji ali ako nenadjes njega i JIUCB ti zavrsava posao sto se tice coolera opet bih ti preporucio isti (V9)
mada i neki slabiji dolazi u obzir ako neces da overklokujes:D

cheers

Darkmatter je napisao(la):
Kod nas trenutno od t.breada imas AIUGA to ti je a verzija a i JIUCB to ti je b ver. vidim da su neki clanovi f. nabavljali i JIUHB on ti je najbolji ali ako nenadjes njega i JIUCB ti zavrsava posao sto se tice coolera opet bih ti preporucio isti (V9)

cheers

Znaci ne nose iste oznake 0.13 i 0.18
Mozda bih ga oc ako bi bilo potrebe... Gde mogu da nadjem fan za V9 i da ga narucim pouzecem?

Darkmatter je napisao(la):

cheers

ko to moze da posecuje benchmark forum, dobije u sake otkljucani t-bred B i ne overklokuje ga?

Veyron je napisao(la):
Znaci ne nose iste oznake 0.13 i 0.18
Mozda bih ga oc ako bi bilo potrebe... Gde mogu da nadjem fan za V9 i da ga narucim pouzecem?

1 pogledaj za fan u pc centru, oni uvoze ttake, mada mislim da ti i cooler master ili speze 80-mm rade posao, kod mog brata takva kombinacija hladi agoiu

2 pogledaj ovde za oznake:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?s=&threadid=20636

Kao reklamaciju mi nude AMD BOX verijantu 1800+. E sad ja ne znam da li je to bolje od 1700+ i da li je taj procesor u BOX-u Toroughbred, a ne Palomino

Jesi izlomio cooler i napravio stetu a sam bio kriv? Jesi:d

Ne filozofiraj nego uzimaj!
I jos da im kazes hvala!

Posle ces lako da zamenis, tj prodas/kupis

Veyron je napisao(la):
Kao reklamaciju mi nude AMD BOX verijantu 1800+. E sad ja ne znam da li je to bolje od 1700+ i da li je taj procesor u BOX-u Toroughbred, a ne Palomino

Ma samo uzimi pa ponovi proceduru. Valjda upali ponovo:) :) :)

OK. Sutra ga uzimam. Samo me zanima jel to 0.13 ili 0.18 i da li je otkljucan? Samo to...
Dobro je sto ima garanciju 3 god, ali ko zna sta ce biti za to vreme...

ako uzimas XP1800+ velike su sanse da je 0.13 jer je takva serija sada stigla a XP2000+ je 0.18 barem sam ja dosada dobijao takve , u svakom slucaju kao sto ti ljudi kazu kada mozes uzimaj, bolje bilo kakav nego nikakav...
p.s.
inace za "grubo" odredjivanje serije tj 0.13 ili 0.18 samo pogledaj jeszgro proc. ako je malo, kao polovina od tvog sadasnjeg XP, onda je 0.13 ili ti T-bred .Verovatno si ti to znao ali ono .. nije na odmet...
a ot toga zavisi i da li je otkljucan ili ne...

Dobio sam procesor. Izgleda da je 0.13 posto mu je mnozilac otkljucan i radi na 1.60v. E sad ne znam da li je A ili B. Inace, procesor se dobija sa nekim coolerom koji je sasvim prostojan i tih, ali ne znam ima li onaj bakarni spoj izmedju proc i sinka posto je vec montiran, a mrzi me da ga skidam kad vec dobro radi...
Zalepio sam one listice sto su mi popucali na V9 fan-u i sad se vrti fino i ne trese...zanima me da li je pametno staviti ga npr. ispod hdd-a (maxtor 80gb 7200 2Mb). Da li mogu kako da iskoristim ovaj sink od volcano9?

Veyron je napisao(la):
Dobio sam procesor. Izgleda da je 0.13 posto mu je mnozilac otkljucan i radi na 1.60v. E sad ne znam da li je A ili B. Inace, procesor se dobija sa nekim coolerom koji je sasvim prostojan i tih, ali ne znam ima li onaj bakarni spoj izmedju proc i sinka posto je vec montiran, a mrzi me da ga skidam kad vec dobro radi...
Zalepio sam one listice sto su mi popucali na V9 fan-u i sad se vrti fino i ne trese...zanima me da li je pametno staviti ga npr. ispod hdd-a (maxtor 80gb 7200 2Mb). Da li mogu kako da iskoristim ovaj sink od volcano9?

t-bred je.
Nadam se da si prepisao oznake sa procesora, ako nisi...
Skini cpu-z pa pogledaj stepping, ako je 0 to je A, ako je 1 to je B, ili attachuj sliku.

taj fan baci.
telo od tt 9 vredi 10€ (ja sam kupio 1 za sebe skoro)i s njim se moze napraviti verovatno mnogo bolji cooler od ovog tvog novog coolera, samo okacis neki dobar 80mm fan

Stepping je 1 sto znaci da je B. Ne znam da li da ga menjam posto mi je sad npr. temp 26 stepeni, dok gledam DivX 30, a dok igram nekih 36-38 stepeni sto je i neki maksimum... e sad ne znam cime da opteretim procesor da vidim koliko ce se grejati...
Izgleda mi se zalomio dobar primerak...

jaksa je napisao(la):
t-bred je.
Nadam se da si prepisao oznake sa procesora, ako nisi...
Skini cpu-z pa pogledaj stepping, ako je 0 to je A, ako je 1 to je B, ili attachuj sliku.

taj fan baci.
telo od tt 9 vredi 10€ (ja sam kupio 1 za sebe skoro)i s njim se moze napraviti verovatno mnogo bolji cooler od ovog tvog novog coolera, samo okacis neki dobar 80mm fan
Sto be dete terate u propast. Nista ne diraj, zatvori kuciste, zakljucaj i progutaj kljuc. Tacka. Tako je najpametnije, veruj mi.

Nazad
Vrh Dno