Hvala svima na savetima. @bSecurity celo moju okruženje su ekonomisti i pravnici, pa sam zato tako napisao.

U našoj zemlji je bolje informisati se o svemu i razmotriti svaku opciju, nego kad bude već kasno.

Svako tumači zakone i propise na svoj način, a rupa koliko hoćeš.

Programera ima dosta, ali kakva je situacija sa sistem administratorima? Narednog meseca bih trebao da putujem za Nemačku i da se o svemu dogovorim sa saradnicima. Ukoliko imate još neki savet, slobodno iznesite. Ukoliko sve bude po planu, nadam se poslovnoj saradnji sa članovima Bencha.
Budi spreman posle tog dogovora da tražiš radnu snagu, ali počni kao i svi od fakulteta tu treba tražiti kadrove, inače aplikacije koje budeš dobijao kada raspišeš konkurs će biti povuci i potegni i tu treba nekoliko testova da uradiš, ali to ćeš već dobiti od kompanije koje uslove i koje segmente intervjua treba da prođeš sa kandidatima kako bi zadovoljili standard, nije samo SYS Admin, a on ni tri blage o poslu imao sam prilike da vidim šta se sve dobija na tim konkursima, a posle se neki čude što konkurs traje godinama i non stop traže radnu snagu, nije problem u deficitiu nego u stručnosti ljudi koji treba taj posao da obave, pa bolje platiti i više nekog sa iskustvom nego par "priučenih" koji u sekundi olade sve što si stvarao godinama ili firma za koju radiš.
Takođe kada kažem "deficit" nije problem naći, nego svi koji nešto vrede su u jakim kompanijama, dok ostali nešto traže ili su polukvalifikovani tj. čuli da to tako ide ali nisu sigurni.
Ono što mogu da kažem u vezi rupa i problema pa ni Google mislim da sa svim stručnjacima koje poseduje ne bi se snašao u Srbiji od raznih kvazi inspektora, a posebno administracije i ostalih segmenata koji utiču na poslovanje, to je ono kada budeš siguran da je sve prošlo ok, a posle toga hiljadu i jedan problem nije zato što neko koči nego zato što imaš inspektore koji misle novčanikom nikako za bolje sutra kako se to stručno kaže za pravno lice koje plaća porez i dažbine državi.
Šta god da ti kažem najbolje je da vidiš u praksi kako sve funkcioniše, mazanje i pored urednih papira će biti sastavni deo posla koji ćeš voditi i pored silnih advokata tj. da kažem lidera u oblasti koje zastupaju uvek rečenica "bolje se nagodi, znaš možeš imati problema" i slično što slušam godinama nije da je skup advokat, nego ludi inspektori koji kao nešto nađu tj. nađu u svakom poslovanju ima rupa, ali šta vredi bolje i to nego kazna od par stotina hiljada dinara.
Kako kažu posle toga možeš vetru da se žališ jer kukanje ne pomaže ili kazna ili džep pa biraj soluciju. treće mogućnosti krpljenja državnog budžeta koje je rupa bez dna ima da traje godinama i oni koji danas nešto vrede krpe to domaćinski malo u s......, malo u budžet i to tako funkcioniše i funkcionisaće....
Iskuka se ja domaćinski, šta da kažem piši kroz mesece kako je sve teklo, možda i neki blog otvoriš pa proceduralno kreneš kako bi i drugi imali uvid šta će ih sačekati koji se odluče na put kojim si krenuo.
Malo offtopic:
Čitao sam čini mi se prošle godine kako su na sva zvona Nordeus podigli opravdano ljudi su stvarno uspeli, stvorili igricu koja privlači široke narodne mase. Sve je to lepo onako upakovano, a članak u novinama u milionima dolara. Ok super svaka podrška bolje za državu, ali mi onako usputno čitanje već sledeći članak privukao pažnju.
"Nordeus" donirao 20 miliona dinara GAK-u
Ovo se sve izdešavalo posle nedelju dana od objavljivanja vesti o njihovoj zaradi, nisam neki koji ima misteriju ali svakako mogu da kažem da tu nisu jasne neke stvari tj. da kažem ovo je bio državni reket na čelu sa Veranom Matićem i njegovim fondom koji, ništa neću dalje reći ali sve je jasno kao dan....