Šta je novo?

Predstavnistvo strane firme ili doo/preduzetnik - predlozi i sugestije

sds21

Cenjen
Učlanjen(a)
23.06.2012
Poena
195
Pozdrav svima. Vec neko vreme saradjujem sa nemackom firmom koja se bavi projektovanjem, implementacijom i odrzavanjem it infrastrukture, kao i online prodajom memorije. Firmi su potrebni za pocetak remote network system administratori, a kasnije i programeri. U planu je da otvori ogranak u Srbiji i postavlja se pitanje pravne regulative osnivanja firme. U konslutaciji sa advokatima i ekonomistima sam dosao do zakljucka da je najbolje resenje da se otvori zasebna firma kao doo ili kao preduzetnik. Ukratko, u slucaju otvaranja firme kao doo potreban je osnivacki akt, status, vodjenje poslovnih knjiga... Ako se otvori kao preduzetnik postoji mogucnost pausalnog oporezivanja ukoliko godisnji promet nije veci od 6 miliona dinara. Za pocetak bi postojala mogucnost rada od kuce, part time i slicno. Sto se poreza tice, tu je 10% doprinos za zdravstvo, 24% za PIO, 10% porez na primanja. Koje jos poreze i namete mogu da ocekujem, kao i kako bi se racunala placanja izmedju maticne firme i firme kod nas ukoliko bi se registrovala kao zasebno doo? Svaki predlozi i sugestije su dobrodosle.

Poslednja izmena:
d.o.o. za sve obaveze odgovara samo imovinom preduzeca, dok privatnik odgovara i svojom licnom imovinom. Registrujes se kao privatnik, potpises neke ugovore, nesto krene naopako pa te tuze za nastalu stetu, ako nemas da platis ode ti stan na dobos. Ili kola, kuca, sta god imas na svoje licno ime pod kojim si se registrovao kao preduzenik. Ne zvuci mi kao primamljiva opcija, ipak je bolje kao d.o.o.

Doo. Što se poreza tiče, to što si naveo je vezano za plate zaposlenih. Postoji porez na teret poslodavca i porez na teret radnika. Zajedno je oko 64%. Na 100 din nečije plate država dobija 64 din. Ko će da plati tih 64 din je određeno ugovorom. Uglavnom u Srbiji radnici nemaju pojma za ove poreze pa u njihovo ime te poreze plaća preduzeće.
Pored toga postoji i porez na dobit preduzeća, zatim zakup poslovnog prostora, ugovor za knjigovodstvene usluge, računi za struju, telefon, ... Za mnoge od ovih stavki možeš tražiti povraćaj poreza.
Kada sarađuješ sa stranom firmom, svaki priliv novca moraš pravdati. Za neke usluge ka inostranstvu se ne plaća porez, za većinu se plaća. Postoje i izvozne carine tako da budi pažljiv ako izvoziš software.
Sa matičnom kućom moraš imati ugovor o posl.teh. saradnji i moraš im slati fakture za svaku uplatu.
Sa fakturama budi pažljiv da zadovolje formu i da se na njima nalazi sve što treba. Poreski inspektori jedva čekaju da ti pronađu nešto pa da ti odvale kaznu. Ne očekuj od države da će ti pomoći.

D.o.o. definitivno. Jedina prednost pravne forme preduzetnika je mogućnost hibernacije (kada se ne plaćaju razni porezi). Problem je kao što je već navedeno što je to forma pravnog lica gde se za obaveze odgovara ličnom imovinom, što treba apsolutno izbegavati, jer nikad ne znaš šta može da podje po zlu sa ugovorima. Isto tako, što se tiče paušalnog oporezivanja, tih 6m se računa sa pokretnim prosekom (dakle 6m u poslednjih godinu dana, čim jednog dana predješ taj limit, prelaziš u PDV). Porez na profit je inače 15%.

@aLti, @yooyo, @Ragnarok hvala puno na informacijama. Očekujem za par dana odgovor u vezi ostalih poreza i carina, pa ću da vam prenesem utiske. Verovatno će još nekome biti korisno. Kakva je situacija ukoliko se registruje kao predstavništvo strane firme? U tom slučaju nema status pravnog lica i procedura oko registrovanja je malo komplikovanije u odnosu na osnivanje novog doo. Ukoliko se osnuje kao doo, matična firma praktično nema nikakvih obaveza prema firmi u Srbiji i posluje kao i sa bilo kojom drugom, plaća usluge firmi, a kasnije firma vrši isplate zaposlenima, plaćanje porezam, zakup poslovnog prostora...

Poslednja izmena:
@aLti, @yooyo, @Ragnarok hvala puno na informacijama. Očekujem za par dana odgovor u vezi ostalih poreza i carina, pa ću da vam prenesem utiske. Verovatno će još nekome biti korisno. Kakva je situacija ukoliko se registruje kao predstavništvo strane firme? U tom slučaju nema status pravnog lica i procedura oko registrovanja je malo komplikovanije u odnosu na osnivanje novog doo. Ukoliko se osnuje kao doo, matična firma praktično nema nikakvih obaveza prema firmi u Srbiji i posluje kao i sa bilo kojom drugom, plaća usluge firmi, a kasnije firma vrši isplate zaposlenima, plaćanje porezam, zakup poslovnog prostora...

Sve navedeno što si rekao moraš definisati pod obavezno ugovorom sa svim detaljima pravima i obavezama oba lica učesnika u registraciji privrednog subjekta gde je osnivač domaće lice sa prebivalištem na teritoriji Srbije ili lice koja već ima registrovanu firmu izvan Srbije.

Najbolje je da u ovom slučaju konsultuješ neku knjigovodstvenu agenciju koja će ti u svakom slučaju kada je DOO u pitanju trebati zbog završnog računa koji moraš predavati (ako se nešto u međuvremenu nije promenilo). Moja preporuka je da nađeš knjig.agenciju koja već sarađuje sa inostranim firmama i ima dobar portfolio i koja će ti sve ovo završiti i reći šta je najbolje i koji pravni oblik i u kom svojstvu registrovati.

Nažalost ali moraćeš negde da platiš u takvim poslovima sa inostranim kompanijama bez "jake" i "čvrste" saradnje na reč kako je ovde preneto nije baš stabilno deluje usputno, ipak to ide na malo ozbiljnijem nivou, pa kada treba kopiju pasoša i slična dokumenta da dostavi osnivač te kompanije sa kojom sarađuješ, pa slanje dokumenata na potpis, pa još FT1P, a ti dovedeš osnivača u Srbiji pa cimanje, zato kažem da je najbolje prepustiti ljudima koji su koliko je to moguće u Srbiji vični svom poslu da ti sve odrade.

Malo mi čudno "ekonomisti" i "advokati" to si i bez njih mogao da saznaš sve, a da ti nisu dali pravi savet :) kao da otvaraš svemirsku agenciju koja će pod okriljem noći proizvoditi atomsko naoružanje namenjeno pobunjenicima u Siriji :)

Poslednja izmena:
Hvala svima na savetima. @bSecurity celo moju okruženje su ekonomisti i pravnici, pa sam zato tako napisao. :) U našoj zemlji je bolje informisati se o svemu i razmotriti svaku opciju, nego kad bude već kasno. :) Svako tumači zakone i propise na svoj način, a rupa koliko hoćeš. :) Programera ima dosta, ali kakva je situacija sa sistem administratorima? Narednog meseca bih trebao da putujem za Nemačku i da se o svemu dogovorim sa saradnicima. Ukoliko imate još neki savet, slobodno iznesite. Ukoliko sve bude po planu, nadam se poslovnoj saradnji sa članovima Bencha.

Hvala svima na savetima. @bSecurity celo moju okruženje su ekonomisti i pravnici, pa sam zato tako napisao. :) U našoj zemlji je bolje informisati se o svemu i razmotriti svaku opciju, nego kad bude već kasno. :) Svako tumači zakone i propise na svoj način, a rupa koliko hoćeš. :) Programera ima dosta, ali kakva je situacija sa sistem administratorima? Narednog meseca bih trebao da putujem za Nemačku i da se o svemu dogovorim sa saradnicima. Ukoliko imate još neki savet, slobodno iznesite. Ukoliko sve bude po planu, nadam se poslovnoj saradnji sa članovima Bencha.

Budi spreman posle tog dogovora da tražiš radnu snagu, ali počni kao i svi od fakulteta tu treba tražiti kadrove, inače aplikacije koje budeš dobijao kada raspišeš konkurs će biti povuci i potegni i tu treba nekoliko testova da uradiš, ali to ćeš već dobiti od kompanije koje uslove i koje segmente intervjua treba da prođeš sa kandidatima kako bi zadovoljili standard, nije samo SYS Admin, a on ni tri blage o poslu imao sam prilike da vidim šta se sve dobija na tim konkursima, a posle se neki čude što konkurs traje godinama i non stop traže radnu snagu, nije problem u deficitiu nego u stručnosti ljudi koji treba taj posao da obave, pa bolje platiti i više nekog sa iskustvom nego par "priučenih" koji u sekundi olade sve što si stvarao godinama ili firma za koju radiš.

Takođe kada kažem "deficit" nije problem naći, nego svi koji nešto vrede su u jakim kompanijama, dok ostali nešto traže ili su polukvalifikovani tj. čuli da to tako ide ali nisu sigurni.

Ono što mogu da kažem u vezi rupa i problema pa ni Google mislim da sa svim stručnjacima koje poseduje ne bi se snašao u Srbiji od raznih kvazi inspektora, a posebno administracije i ostalih segmenata koji utiču na poslovanje, to je ono kada budeš siguran da je sve prošlo ok, a posle toga hiljadu i jedan problem nije zato što neko koči nego zato što imaš inspektore koji misle novčanikom nikako za bolje sutra kako se to stručno kaže za pravno lice koje plaća porez i dažbine državi.

Šta god da ti kažem najbolje je da vidiš u praksi kako sve funkcioniše, mazanje i pored urednih papira će biti sastavni deo posla koji ćeš voditi i pored silnih advokata tj. da kažem lidera u oblasti koje zastupaju uvek rečenica "bolje se nagodi, znaš možeš imati problema" i slično što slušam godinama nije da je skup advokat, nego ludi inspektori koji kao nešto nađu tj. nađu u svakom poslovanju ima rupa, ali šta vredi bolje i to nego kazna od par stotina hiljada dinara.

Kako kažu posle toga možeš vetru da se žališ jer kukanje ne pomaže ili kazna ili džep pa biraj soluciju. treće mogućnosti krpljenja državnog budžeta koje je rupa bez dna ima da traje godinama i oni koji danas nešto vrede krpe to domaćinski malo u s......, malo u budžet i to tako funkcioniše i funkcionisaće....

Iskuka se ja domaćinski, šta da kažem piši kroz mesece kako je sve teklo, možda i neki blog otvoriš pa proceduralno kreneš kako bi i drugi imali uvid šta će ih sačekati koji se odluče na put kojim si krenuo.

Malo offtopic:

Čitao sam čini mi se prošle godine kako su na sva zvona Nordeus podigli opravdano ljudi su stvarno uspeli, stvorili igricu koja privlači široke narodne mase. Sve je to lepo onako upakovano, a članak u novinama u milionima dolara. Ok super svaka podrška bolje za državu, ali mi onako usputno čitanje već sledeći članak privukao pažnju.

"Nordeus" donirao 20 miliona dinara GAK-u

Ovo se sve izdešavalo posle nedelju dana od objavljivanja vesti o njihovoj zaradi, nisam neki koji ima misteriju ali svakako mogu da kažem da tu nisu jasne neke stvari tj. da kažem ovo je bio državni reket na čelu sa Veranom Matićem i njegovim fondom koji, ništa neću dalje reći ali sve je jasno kao dan....

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno