Šta je novo?

Predstavljeni novi Apple iPod-ovi

Sta ti nije jasno u cinjenici da bilo koji ekvilajzer tj. softverska modulacija zvuka isti izoblicava,a kada te modulacije nema-zvuk je "flat" tj. suvoparan da se slikovitije izrazim.Sto se pogotovo primeti na losem reproduktoru-mx360,losem u smislu da zvuk iz njih curi,i ako im ne das neki,bilo kakav boost kroz softver,onda je zvuk bled,sto je sasvim ocekivano.To sto iRiver bolje zvuci sledi iz toga sto verovatno boji zvuk ko zna kojim bojama,pa to tebi lepse zvuci.
I nemoj vise lupati glavu,vec uzmi in-ear,a vec si rekao da si spreman na taj "kompromis",i iznenadices se zvukom,u apsolutno pozitivnom smislu naravno.

Probacu te in ear slusalice, al' ne znaci da cu da ih uzmem. Ipak je 5k dinara velika para za tako nesto i ne daje se bas olako. Zanima me jos da li neko ima slican problem? Vidim, dosta ljudi koristi apple, a i ima i ovih sa iTouch-em, pa bi mi znacilo da mi objektivno prenesete iskustva. Na svim testovima se pokazao kao player sa dobrim zvukom, te mi je nezamislivo da su ljudi koji se bave testiranjem ovakvih uredjaja vec niz godina, uspeli da propuste takav "detalj". U SK-u je recimo autor texta napisao da je zvuk "jednostavno savrsen" i da apple-ove slusalice jesu nesto slabije, ali i dalje dobre... To je bio test 1st gen iPod Toucha, a prema testovima na netu, nisam primetio da se noviji slabije cuje, cak stavise...

Zvuk sam dosta poboljsao normalize-om pesama. Pojedine su bile dosta "nabudzene", tj. kad ih unesem u Adobe Audition, oni zeleni "talasi" su bili prilicno visoki. Ali i dalje stoji da bi sa kvalitetnijim slusalicama zvuk bio dosta bolji i na zavidnom nivou. E sad, valjalo bi da mi preporucite program koji normalize-uje (ako se to tako zove) vise pesama, tj. albuma, da ne moram svaku posebno da "odradjujem".

Da se nadovezem na pricu o iPod Touch-u kao muzickom uredjaju. Ja smatram da je iPod Touch dobio ime iPod samo zato sto je Apple-u u tom trenutku odgovaralo da ubere jos para iz non-iPhone zemalja na osnovu vec prihvacene branse. Ako pogledamo trenutne cene, iPod Touch kosta 229/299/399$ za modele od 8/16/32GB dok iPod Classic od 120GB kosta 250$. Po meni je besmisleno dati vise para za Touch i zavrsiti sa u najboljem slucaju 4 puta manje prostora. Zrtvovati 120GB prostora zarad ekrana na dodir? Neka hvala. Onaj kome zaista treba kvalitetan plejer, uvek bih mu preporucio Classic pre nego Touch. Realno, za slusanje muzike je touchscreen potpuno bespotreban. Ako pricamo o Touch-u kao gadget-u, to je vec druga prica i tu nema Classic sta da trazi, ali tada opet dolazimo do paradoksa da se jedan iPod ne koristi za slusanje muzike, sto bi trebalo da mu bude osnovna namena. To cak i Apple sam indirektno priznaje polako preusmeravajuci Touch na gaming trziste ("Funnest iPod ever..."). Nemojte me pogresno shvatiti, ja imam iPhone, ali da sam audiofil kome treba iskljucivo dobar mp3 player, uvek bih uzeo Classic pre nego iPod Touch. Pogotovo sto je prvi Touch imalo toliko glupe nedostatke kao sto je nepostojanje volume up/down dugmica pa se za svaku promenu jacine zvuka morao otkljucavati.

Poslednja izmena:
Meni je dovoljno 8GB, jer u suprotnom nikad ne bih menjao albume/diskografije. Naravno, prostora nikad dosta, ali je, konkretno, mene kupovina iToucha lisila kupovine besnog telefona na kome bih zeleo da imam WiFi. Ovaj touchscreen je samo sporedna mana/prednost, mada sto se tice WiFi-ja, mnogo je ugodnije imati touchscreen nego dugmad. Sto se tice tastera za pojacavanje, oni su prisutni kod 2nd gen iPoda, ali me interesuje je li neko probao one "nastavke" za slusalice koji na sebi imaju tastere za pojacavanje, stisavanje, fast forward/next itd.? Vidjao sam ih na nekim LG-jevim telefonima (U8200 npr.), ali to sto sam ja video ima jedan 3.5mm ulaz za slusalice, a sa druge strane je jack koji ide u telefon i koji svakako nije 3.5mm... A meni bi u slucaju kupovine te sprave, trebalo da sa obe strane bude 3.5mm.

Poslednja izmena:
Ja mislim da niko više nije "autiofil" i svi bi da imaju neku kull spravicu koja će da posluži u raznoraznim trenutcima dosade (u školi/faxu/busu/vozu/ kod čika doce...). Gledanje filmova (koje sada većina mp4 plejera podržava) i nije tako zabavna stvar tako da treba naći neki drugi vid zabave (koji će da pojede vreme dok se čeka).
Za klasično slušanje muzike doboljan bi bio i neki kvalitetniji plejer sa malim oled ekranom koji definitivno troši manje struje (mislim na ekran) nego veliki tft a uz to bi bio i jeftiniji, tržište međutim govori drugačije, plejeri su sve veći i veći jer veliki ekran nemože da se upakuje u malo kućište, i sve je više onih koji osim muzike i radija imaju još nešto +.

Pitanje je samo gde je kraj svemu tome, proizvođači polako ostaju bez ideja, maltene se menja samo oblik plejera, šta će biti "killer" feature sledeće godine, gps u mp3/4 plejeru? evo motion senzor već imamo ili možda 3D ekran ili... zamislite izvršavanje vb, c, c++, c#, delphi, java ... jezika :) taj bi odma uzeo :smash:

Meni je dovoljno 8GB, jer u suprotnom nikad ne bih menjao albume/diskografije. Naravno, prostora nikad dosta, ali je, konkretno, mene kupovina iToucha lisila kupovine besnog telefona na kome bih zeleo da imam WiFi. Ovaj touchscreen je samo sporedna mana/prednost, mada sto se tice WiFi-ja, mnogo je ugodnije imati touchscreen nego dugmad. Sto se tice tastera za pojacavanje, oni su prisutni kod 2nd gen iPoda, ali me interesuje je li neko probao one "nastavke" za slusalice koji na sebi imaju tastere za pojacavanje, stisavanje, fast forward/next itd.? Vidjao sam ih na nekim LG-jevim telefonima (U8200 npr.), ali to sto sam ja video ima jedan 3.5mm ulaz za slusalice, a sa druge strane je jack koji ide u telefon i koji svakako nije 3.5mm... A meni bi u slucaju kupovine te sprave, trebalo da sa obe strane bude 3.5mm.

Zasto je lose ne menjati albume/diskografije? :)
Meni bi najvise odgovaralo da nosim celu svoju kolekciju muzike samnom na Classicu. Nemam ja nista protiv Touch-a, samo sam ukazao na paradoks da se jedan iPod ne koristi primarno kao muzicki uredjaj.

@Sirius9
Slazem se (osim za to da vise nema audiofila), uostalom, ja sam zato i uzeo iPhone, trebala mi je all-in-one spravica a telefon mi je taman bio umro, muziku van kuce ne slusam tako da mi je njegov audio aspekt potpuno nebitan. Samo kazem da je gre'ota davati tolike pare za Touch ako ce mu muzika biti osnovna namena. Taj ekran je previse lep da stoji u dzepu u mraku. :)

Samo kazem da je gre'ota davati tolike pare za Touch ako ce mu muzika biti osnovna namena. Taj ekran je previse lep da stoji u dzepu u mraku. :)

to je i meni bio osnovni kamen spoticanja prilikom izbora jer mi se tač sviđao i da sam mogao da ga nabavim iz usa možda bi ga čaki i uzeo ali meni je ipak muzika najvažnija, sigurno bi bilo interesantno recimo kontrolisati komp iz kreveta (ali ne kao daljinski nego da mi monitor bude ugašen a ja na ipodu vidim sliku "ekrana" i kontrolišem winamp, gasim komp bez ustajanja isl.) veoma interesantno bi mi bilo i surfanje netom a pogotovo gledanje youtube filmića na njemu ali bi onda morao da kupim i neku wireless opciju za njegovo spajanje na komp i šta ti ja znam, stalno bi bio u potrazi za nekim programima (nisam neki ljubitelj igara) isto kao kod telefona, rekoh uzeću neku nokiju sa S40, prostu i jednostavnu bez previše opcija ali neeeee ja sam morao da uzmem symbian S60 ... shvataš već. Sam gedžet prevazilazi svoju svrhu i osnovnu namenu, zato je ispao iz izbora. Classic je veoma lepa opcija ali je on za mene preskup po domaćim cenama.

to je i meni bio osnovni kamen spoticanja prilikom izbora jer mi se tač sviđao i da sam mogao da ga nabavim iz usa možda bi ga čaki i uzeo ali meni je ipak muzika najvažnija, sigurno bi bilo interesantno recimo kontrolisati komp iz kreveta (ali ne kao daljinski nego da mi monitor bude ugašen a ja na ipodu vidim sliku "ekrana" i kontrolišem winamp, gasim komp bez ustajanja isl.) veoma interesantno bi mi bilo i surfanje netom a pogotovo gledanje youtube filmića na njemu ali bi onda morao da kupim i neku wireless opciju za njegovo spajanje na komp i šta ti ja znam, stalno bi bio u potrazi za nekim programima (nisam neki ljubitelj igara) isto kao kod telefona, rekoh uzeću neku nokiju sa S40, prostu i jednostavnu bez previše opcija ali neeeee ja sam morao da uzmem symbian S60 ... shvataš već. Sam gedžet prevazilazi svoju svrhu i osnovnu namenu, zato je ispao iz izbora. Classic je veoma lepa opcija ali je on za mene preskup po domaćim cenama.

Nemoj previse da patis, YouTube i remote iz kreveta prilicno brzo smore (iPhone user). Pogotovo sto kod kuce uvek imas desktop PC, zasto bih uopste gledao YouTube i surfovao preko iPhone-a/iPod Touch-a? A EDGE kod nas ne treba komentarisati, tj. koriscenje interneta van kuce. Sad jedino koristim Remote da ugasim muziku kad legnem u krevet i eventualno pustim torrent ako sam zaboravio.

Poslednja izmena:
@ topuz

Uvek nastojim da slusam sto vise i sto raznovrsnije, a mali kapacitet (koliko god to smesno zvucalo kada je 8GB u pitanju) jednostavno tera da se albumi posle vise preslusavanja promene (dosadi ti). Bar je tako kod mene. A i ne znam sta bih sve morao da stavim da bih popunio 100+GB.

@ obojica

Sad ste me zainteresovali sa tim daljinskim upravljanjem kompa. Je l' to moguce sa iTouch-om i kakav software je potreban?

Poslednja izmena:
Naravno da je moguce, program se zove Jaadu VNC, prokopaj malo net, vrlo je prosto. Objasnio bih ja ovde, ali je warez. :)

Ok, snaci cu se, ako nista, tu je PM. ;) A moze li taj program da radi na nejailbreakovanim iPodima? Posto, koliko sam upoznat, jos uvek nije izasao jailbreak za 2nd gen iTouch.

Moze, ako ga kupis preko AppStore-a :)

Ha-ha-ha dugo im je trebalo...
18170.jpg
18171.jpg
18172.jpg
18175.jpg
18173.jpg
18174.jpg

Heh. xWave. Opasna je to banda. :D
A plejeri su im ne daj boze... :d

Evo juce sam bio na putu, i imao sam priliku da isprobam kompletan apple asortiman. iPod nano je interesantan, oseca se kvalitet, mada mi nije nista posebno kada pogledam u iPod Touch 2nd gen. Kad sam uzeo taj plejer u ruke, odusevio sam se. Tako je tanak, lep, sve radi savrseno. Jos sam isprobao Wi-Fi. Perverzija. A bio je prikljucen na na Bowers & Wilkins Zeppelin zvucnike. http://www.bowers-wilkins.com/
Zlo kako su dobri zvucnici. :D
I mali offtopic, posle sam se igrao sa 24" iMac-om, macbook air, macbook pro i ostao bez teksta. OMG I am becoming a fanboy! :D
Cak se i moj otac koji je totalno nezainteresovan za te tehnoloske stvari odusevljen iTouchom i ostatkom asortimana. :D

Morate pogledati ovog ludaka, tip nije normalan koliko je smešan.:smash:

Dobih Apple In Ear sluške od prijatelja (imao je jedne višak). Nameravao sam da uzmem EP-630, ali ih dugo nema nigde, te me je preduhitrio. Zvuk je dosta bolji, bassova ima toliko da se ne usuđujem više da biram bass booster eq. Naravno da je malo komplikovanije namestiti ih od klasičnih slušalica, ali daju prilično bolji zvuk. Možda za nijansu mutniji, ali dosta puniji. Naravno, ovo ne znači još uvek da je zvuk "savršen" kako sam pročitao u mnogim review-ima, ali kao što neko reče, prenosivi Hi-Fi ne treba očekivati (ali se nadam user eq-u makar :)).

EDIT:

Još nečeg sam se setio. Neko je pomenuo da je sa EP-630 uspevao da čuje svoje korake dok hoda. Sa Apple-ovim slušalicama ove "anomalije" nisam primetio, možda malo, ali na to nikad ne bih obraćao pažnju da prethodno nisam pročitao da je uopšte moguće.

Sad kad sam editovao poruku da piatm još nešto. Dešava mi se sledeće. Pri priključivanju iPoda USB-om, kompjuter mi se resetuje nakon par sekundi. Probao sam rešenja sa raznih foruma koja uključuju:

- vađenje svih USB uređaja, a zatim priključivanje iPoda
- reset iPoda
- reinstalacija iTunes-a
- fixiranje registry fajlova
- provera spyware-a, virusa itd. KIS-om

Ne znam šta da radim, jedino nisam probao brisanje USB drajvera, ali ne vidim da bi to išta pomoglo jer ostali USB uređaji rade savršeno. Samo mi nemojte predložiti reinstall wina, jer znam da je to univerzalno rešenje za sve probleme kojem ću pribeći ukoliko ne uspem ostalim metodama.

Poslednja izmena:
nažalost bez pomoći s moje strane. Probaj ipak ono sa drajverima, možda upali, ko zna

Hteo sam samo da dodam:
Nije mi jasna ova applova prilično arogantna politika, negde pronađoh podatak da su prodali (u ne znam kom periodu, da li od kad ih prave ili samo prošle godine ???) preko 13.000.000 tj. 13 miliona ipodova a koliko bi tek prodali kada bi uradili ove 4 jednostavne stvari:

1. zaboravili na iTunes i omogućili jednostavno c/p prebacivanje sadržaja,
2. dodali slot za SD kartice, (kod flash modela) i
3. dodali navigaciju po folderima.
4. konekciju sa pc-om odradili sa standardnim-masovno rasprostranjenim mini usb priključkom.

Bili bi to najbolji plejeri na svetu (konkretno sam imao na umu tač).

To je ono: kad bi baba imala rolere bila bi tramvaj (nisam hteo onu bezobraznu varijantu :d)... Jebga, ja sam isto tako proučavao do besvesti i na kraju shvatio da trenutno ne postoji savršen player (a verujem da ga nikad neće ni biti jer sa razvojom tehnologije izlaze nove stvarčice koje će kupci hteti da imaju u svojim playerima). Mogu samo da kažem da kome ne treba WiFi i ostale stvarčice koje touch nudi, može da se zadovolji podjednako dobrim (da ne kažem boljim, ali ni to nije daleko od istine) iRiver-ima, Creative-ima i SanDisk-ovima... s' tim što su ovi poslednji čini mi se najslabiji po pitanju kvaliteta, ali i dalje veoma dobri. Moja dilema je jedno vreme bila i Creative Zen X-Fi vs iPod Touch, ali je Apple-ov proizvod ipak pobedio prvenstveno zbog bezobrazne cene koju su domaći prodavci odredili Creative-u (svega par desetina evra jeftiniji od toucha).

Kada bi baba imala rolere bila bi to upgredeovana baba tj. baba v2.0 i siguran sam da bi mnogo više unuka i unuki volelo ovu novu verziju :d:d:d

Činjenica je da mnogi proizvođači moraju da mozgaju kako da unaprede svoje proizvode da bi im produžili životni vek dok apple ideje dobija na poslužavniku, samo treba da sluša tržište i ispunjava zahteve i prodaje-prodaje-prodaje...
Doduše, većina ovog što sam ja naveo kao promene bi zahtevalo dosta izmena i u hardveru a naročito softveru plejera tako da je to ona varijanta "što bi se sad mučili ako pare i ovako kaplju!".

Pa u tome je fora, šta misliš čemu ovolike generacije iPod-ova (pogotovu nano). Svi imaju neku promenu, ali su sve one "kozmetičke". Marketing je čudo i, naravno, oni će svoj novi proizvod predstaviti kao nešto totalno novo, revolucionarno čime će proizvesti kod ljudi "must have" efekat. Nije sve tako sivo kao što se čini, ali je činjenica da su neke stvari mogli da odrade u 2 generacije, a ne da više ni sami ne znaju šta koja donosi. Al' to je, kažem, hardware, IT, i tu nema mnogo milosti. Cene skaču, padaju, generacije se smenjuju, a šta je zaista potrebno, zavisi od vas samih. Ako ste voljni da uđete u taj potrošački krug, samo napred, ali ću vam reći da ga je jako teško ispratiti, čak i onima koji su u boljoj finansijskoj situaciji.

Ne radi. Da li Rockbox na drugim modelima uklanja limit, ne bih znao.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
mozda glupo pitanje:D ali jel postoji neki nacin da se prebace veci fajlovi(4gb) na iPod classic?
Uvek prijavi kao disk je pun...

Vrh Dno