Šta je novo?

Prednosti kesa pri overkloku procesora

Učlanjen(a)
13.04.2003
Poena
609
Pitanje je sledece:

Dobro znamo da je jedino kesh memorija u stanju da prati brzinu procesora t.j. da radi na njegovoj frekfenciji. E sad ucestalost L1 kesa je 90%(bar tako tvrdi intel kompanija) t.j. kes mora da pogodi koje informacije trebaju procesoru da bi radio, jer ako ne pogodi procesor mora da ostalih 10% trazi u L2 kesh-u koji takodje ima ucestalost od 90%, pa kada se to lepo sabere i oduzme ispada da procesor radi punom brzinom 99% svog vremena dok onaj 1% mora da se spusti na brzinu magistrale i preuzme podatke iz RAM-a.
E pazite sad pitanje:
-Da li 2500+ pri overkloku na 2.2GHz ima bolju ucestalost od 1700+ na 2.2Ghz zbog vece kolicine kesa? Jer predpostavljem da je AMD na 1700+ postavio manje kesa zbog njegovog nizeg radnog takta. Pri normalnim uslovima procesor predpostavljam na1463MHz ima ucestalost od 99% ali je pitanje je da li kesh memorija moze da prati kolicinu podataka koje procesor zahteva na 2.2GHz i da li i dalje radi na 2.2GHz u 99% svog vremena?

"ucestalost" ????
Kojih pet dinara ? :trust: :trust: :)

WTF ??? :zgran:

Mislim trudim se da ga razumem, ali ne ide... :wall:

Hehe, mora da je čitao neki stručni text u SK.

Odakle ti ovakve ideje ?

Slusajte nije u pitanju nikakav CASOPIS ili slicno i nisam vas pitao nikakvo spansko selo.
Svi dobro znamo da 1700+ ima 128kb L1 i 256 L2 kesh-a i da barton 2500+ ima 128kb L1 i 256 L2 kesh-a koji je takodje poznat po odlicnim overklokerskim mogucnostima.

Pitanje je vrlo prosto da li 1700+ na 2.2GHZ ima istu ucestalost kao 2500+ na 2.2GHZ tj. da li moze da radi sa 99% full speed jer znamo ako se informacija ne nadje trenutno u L1 i L2 kesh-u procesor mora da uspori na brzinu RAM-a u ovom slucaju na 400 MHz i preuzme odatke iz njega sto u igrama i drugim aplikacijama vidimo kao gusenje tj. seckanje.

PS. Ne zelim iscudjavanje nego jednostavno odgovor. Ako nekom nesto nije jasno rado cu odgovoriti ako je u mom domenu znanja.

Pa ne možeš da dobiješ odgovor na pitanje koje niko ne razume ili da preformulišam na podatke koji su pogrešno interpretirani!
Pretpostostavimo da sam pravilno protumačio šta si hteo da pitaš odgovor je "da" ali pod pretpostavkom da oba procesora pripadaju istom tipu a sa različitim su nominalnim brzinamapa se prvi o/c na brzinu drugog sa istom vrednosti FSB-a ([email protected] i pravi 3200+).
P.S. Barton ima 512KB L2 cache-a a ne 256.

Ako kloknes 1700+ i 2500+ na 2.2GHz oni oba imaju istu ucestalost iliti frekvenciju. Kes radi na istoj brzini posto se nalazi on-die. Ukoliko podatak nije u kesu, dohvata se iz memorije. Procesor tom prilikom (dok se podatak donosi iz rama) ne usporava na brzinu memorije, nego ili obradjuje neku drugu informaciju ili je jednostavno idle (tj. u tom kratkom delicu vremena ne radi nista). To je prvenstveno stvar organizacije jezgra procesora, zatim optimizacije kompajlera da odredjenu organizaciju jezgra podrzi i na kraju samog nacina pisanja programa.

voyager je napisao(la):
Pa ne možeš da dobiješ odgovor na pitanje koje niko ne razume ili da preformulišam na podatke koji su pogrešno interpretirani!
Pretpostostavimo da sam pravilno protumačio šta si hteo da pitaš odgovor je "da" ali pod pretpostavkom da oba procesora pripadaju istom tipu a sa različitim su nominalnim brzinamapa se prvi o/c na brzinu drugog sa istom vrednosti FSB-a ([email protected] i pravi 3200+).
P.S. Barton ima 512KB L2 cache-a a ne 256.

Lapsuz pri pisanju jeste 512kb i naravno da se podrazumeva podudarnost magistrale i mnozioca

Izvinjavam se ako sam bio malo zbunjujuci ali detaljno objasnjenje bi potrajalo hvala na odgovoru.
I jos nesto, naiso sam na neke rasprave na netu u medjuvremenu, tako da tek sad mi nista nije jasno.
Otprilike objasnjenje je da kada je overklok u pitanju sve zavisi kakav tip aplikacije procesor odradjuje.

Igore, ti si izgleda baš čovek koji će znati da mi odgovori na pitanje koje me već duže muči:
Je li voz brži danju ili po šinama?

Igore, ako se u nešto ne razumeš, polako. Traži negde osnovne informacije, raspitaj se usmeno, kasnije se informiši dalje po Internetu. Nemoj uletati sa nekim izjavama tipa "procesor usporava na brzinu RAM-a" i slično.

morbius je napisao(la):
Igore, ti si izgleda baš čovek koji će znati da mi odgovori na pitanje koje me već duže muči:
Je li voz brži danju ili po šinama?

Igore, ako se u nešto ne razumeš, polako. Traži negde osnovne informacije, raspitaj se usmeno, kasnije se informiši dalje po Internetu. Nemoj uletati sa nekim izjavama tipa "procesor usporava na brzinu RAM-a" i slično.

Ne znam u cemu je tvoj problem ali ne moze konj preko magarca, ako hoces da napravis sto ne moze prvo da pocnes od srafova.
Poseti sajt ili jos bolje kupi knjigu popravka i nadogradnja kompijutera pa procitaj odsek sa procesorima! :mad:

Igore, nemo' da se ljutis, ali lupas gluposti za medalju!
A na pogresnu adresu si se javio, ako mislis da nekog razdusevis svojim (ne)znanjem.

p.s. Postavi bilo kome to pitanje koje si ovde postavio i svako ce ti reci ono sto sam i ja: What the Fuck... ???

IGORTERMINATOR je napisao(la):
Ne znam u cemu je tvoj problem ali ne moze konj preko magarca, ako hoces da napravis sto ne moze prvo da pocnes od srafova.
Poseti sajt ili jos bolje kupi knjigu popravka i nadogradnja kompijutera pa procitaj odsek sa procesorima! :mad:

Nulto: Odgovaram samo da ne misliš da se ne čita šta pišeš, a to što većina ignoriše ovakve postove, stvar je OK, jer je to najpametnije.

UČESTALI su u poslednje vreme :)

Takvim tonom razgovora, ovde sigurno, neceš naći dovoljno sagovornika !

Drugo: Ako sam dobro shvatio pitanje pod UČESTALOŠĆU ti podrazumevaš procenat pogodaka (hit-ova) keša, na šta i te kako imaju i drugi faktori osim frekvencije CPU-a ili magistrale memorije. Jedan od presudnih je i vrsta aplikacije koja se izvršava.

Ako nisam dobro razumeo, moraćeš da budeš jasniji.

zormanic je napisao(la):
Nulto: Odgovaram samo da ne misliš da se ne čita šta pišeš, a to što većina ignoriše ovakve postove, stvar je OK, jer je to najpametnije.

UČESTALI su u poslednje vreme :)

Takvim tonom razgovora, ovde sigurno, neceš naći dovoljno sagovornika !

Drugo: Ako sam dobro shvatio pitanje pod UČESTALOŠĆU ti podrazumevaš procenat pogodaka (hit-ova) keša, na šta i te kako imaju i drugi faktori osim frekvencije CPU-a ili magistrale memorije. Jedan od presudnih je i vrsta aplikacije koja se izvršava.

Ako nisam dobro razumeo, moraćeš da budeš jasniji.

OK necu da se ljutim ali ni ja ne volim kada me neko smatra za budalu kada lepo pitam sta me interesuje ako me neko nije razumeo ili nisam bio dovoljno jasan mogu da pojasnim a ne da raspravu o hardveru pretvaramo u svadju.
Moze jednostavno da se kaze da nisam u pravu ili da nisam ja dobro obavesten ili nesto slicno a ne ovako. NE nosim naocare i jos uvek znam da dobro procitam sta pise u knjizi. Da te informacije su iz knjige ali se u knjizi koja se zove popravka i nadogradnja racunara nigde ne pominje sta se desava sa memorijom tj. kesom kada se overklokuje procesor pa me je zanimalo kao sto kazes da li kes ima isti broj pogodaka (HIT-ova) posto je 1700+ ima manje od 2500+ .Veliko HVALA na razumevanju i nadam se da nikog nisam uvredio posto sam bez obzira na nick miroljubiv tip.

Nisam čitao dotičnu knjigu (na sreću) ali očigledno si se informisao na pogrešnom mestu.

IGORTERMINATOR je napisao(la):
... sta se desava sa memorijom tj. kesom kada se overklokuje procesor pa me je zanimalo kao sto kazes da li kes ima isti broj pogodaka (HIT-ova) posto je 1700+ ima manje od 2500+ .

Nacin smenjivanja memorijskih segmenata u keš memoriji određen je ŠEMOM KEŠIRANJA, koja zavisi od familije - čitaj konkretnog modela procesora.
Uz sve to, šema keširanja, može da bude i promenljiva u vremenu za jedan te isti procesor što dodatno komplikuje stvari.

Ono što je sigurno je da se, ŠEMA KEŠIRANJA neće promeniti usled proste promene frekvencije CPU-a. Već će se određeni događaji unutar memorije odvijati ubrzanije - usled podizanja takta procesora.

Konkretno: XP1700 i XP2500 su sa tehnološke tačke gledišta RAZLIČITI procesori, (mada eksterno gledano dosta sličnih i srodnijih arhitektura), tako da, u uobičajenim primenama možeš Bartonu dati izvesnu prednost rukovanja kešom što rezultuje i boljim performansama u primeni, pa i overclock-ui.

Kolika je ona, ne znam, moraćeš da konsultuješ neke stranice sa testovima.

Poslednja izmena:
Igore, kada povećaš takt procesora za toliko uvećavaš i takt integrisane keš memorije na njemu. E sad, takt keš memorije ne igra ama baš nikakvu ulogu u verovatnoći da li će se traženi podatak naći u njoj. Athlon XP 1700+ i 2500+ bi trebalo da imaju PROCENTUALNO ISTI broj "hitova" kada izvršavaju istu zadatak. E sad, pošto 2500+ izvrši veći broj operacija u sekundi, ukupan broj informacija pronađenih u kešu mu je sigurno veći po jedinici vremena, ali ne vidim od kakvog je to značaja.
Premda mi stvarno deluješ kao dileja, uzeću za mogućnost da si samo zbunjen i pokušaću da ti objasnim sve što ti ne bude jasno, pod uslovom da to pitaš kulturno i što jasnije.

Edit:
Ups, zaboravih da pitaš sa procesore sa različitim količinama keša. Mislio sam da se radi o istom jezgru na različitim taktovima.
Thornton i Barton imaju različito baratanje kešom, ali to je zormanic vec napisao dok sam bio offline.

Poslednja izmena:
Dobro znamo da je jedino kesh memorija u stanju da prati brzinu procesora t.j. da radi na njegovoj frekfenciji.

Ovo bi trebalo da je frekvencija rada L2 memorije tj. ucestalost :)

E sad ucestalost L1 kesa je 90%(bar tako tvrdi intel kompanija) t.j. kes mora da pogodi koje informacije trebaju procesoru da bi radio, jer ako ne pogodi procesor mora da ostalih 10% trazi u L2 kesh-u koji takodje ima ucestalost od 90%,

Ovo je najpribliznije hit-rateu i po ovom "objasnjenju" nema veze sa frekvencijom ili ucestaloscu...Na hit-rate utice branch prediction ili predvidjanje grananja, ako cemo da prevodimao (analogija sa frekvenom i ucestaloscu).

Problem je sto si poistovetio dva veoma razlicita pojma i reprezentovao ih terminom koji se kod nas jako retko koristi (ucestalost kao sinonim za frekvencu) bar kada su racunarski pojmovi u pitanju.

Poslednja izmena:
Mislim da je Igor hteo posredno da pita, da li Athlon 1700+@2,2GHz radi sporije/brze od Bartona 2500+@2,2GHz?

Imamo naslednika Liquid Plasme... :p :p :p

Zar ne bi trebalo da hit-rate zavisi od mnozioca, sto veci mnozilac to je manji hit-rate.

Vernon je napisao(la):
Zar ne bi trebalo da hit-rate zavisi od mnozioca, sto veci mnozilac to je manji hit-rate.

Ne.
Zavisi samo od branch-prediction algoritma u samom proceosru i od toga koliko je aplikacija optimizovana za izvršavanje na tom tipu procesora.

edit: Pitanje iz prvog posta sam pročitao nekoliko puta i stvarno ne mogu da ga razumem. Što opet nije razlog da flame-ujete čoveka. ,)

Poslednja izmena:
Oprez

Ako nisi vest, i nemas dovoljno iskustva nemoj ni da pokusavs! Zapalices plocu! :mad:

vladat1 je napisao(la):
Ako nisi vest, i nemas dovoljno iskustva nemoj ni da pokusavs! Zapalices plocu! :mad:
O ne, ne još jedan!

@igorterminator: CPU nece spustati takt na nivo memorije vec ce jednostavno cekati na memoriju. Ukoliko su CPU i RAM na istom FSB-u (taktu magistrale) onda procesor zahteva podatke od memorije istom brzinom na kojoj memorija i radi.

Uspesnost u "hitovima" (ucestalosti) zavisi od aplikacije, kao sto su ti vec rekli. Brton ce sa nekim aplikacijama zbog vise kesa raditi bolje, tj brze odraditi neki set instrukcija, dok ce na nekim aplikacijama raditi sporije zbog vise kesa, ali za to su aplikacije krive...

Sto se overklokovanja tice, barton ima vise tranzistora od thouroughbreda pa se samim tim i malo vise greje, medjutim u praksi to i nije obavezno tako jer ni jedan primerak procesora nije isti pa se desava i obrnuto. Sve zavisi od kvaliteta primerka. Kad overklokujes i cache pocne da promasuje, ti to vidis tako sto ti aplikacije pucaju, daju illegal operation itd. (ne mora da bude cache-a, ali najcesce jeste), sto znaci da treba da dignes voltazu procesoru :d ukoliko nije vec prevelika.

Nazad
Vrh Dno