Šta je novo?

Predlozi za NAS

yooyo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
28.06.2005
Poena
730
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Posle havarije raid5 sistema na poslu resio sam da uzmemo NAS, ali ovoga puta zelim vecu sigurnost. Stari raid5 je radio pod linuxom i crkao jedan od 3 diska, sto je izazvalo visestruki restart sistma. Na kraju su druga dva ispravna diska ispali iz synca i vise nisam mogao da ih mountujem. Dodavanje novog diska i rebuild nisu hteli da rde. Ode 1TB podataka u vazduh.

Ovoga puta zelim NAS sa 5 diskova, npr Thecus 5200 i storage od bar 4TB. Inicijalno planiram da uzmem samo jedan NAS a asnije jos jedn identican pa da i njih drzim u syncu.

Dajte neke predloge. Nov sam u ovome, a znam da na forumu ima clanova koji bolje poznaju materiju.

qnap ili thecus , qnap je bolje reshenje poshto je kod nas zastupljeniji mada thecus ima znatno nizhe cene

Koji je fond u pitanju ? Da li mora dobavljivo u Srbiji ? Thecusa ima u UK ko blata, ali kod nas ni u tragovima :(

Imas Intel SS4200E kao verovatno najjeftinije resenje.

Medjutim ako si uspeo da ti Linux RAID5 nastrada, mislim da je u pitanju neka fundamentalna greska, jer je to verovatno jedno od najstabilnijih RAID resenja (ako ne i najstabilnije s' obzirom na to kakve gluposti neki hardverski kontroleri naprave).

Dva prezivela diska su ispala iz synca a mdadm nikako nije hteo da doda novi treci disk koji je hw identican sa ostalim diskovima u nizu. Server se podigne, radi 2-3 min i smrzne se. Na kraju sam otkacio sve diskove, server proradio, zakacio diskove ponovo, upalio server i on ih je prepoznao ali nisu bili u syncu i nisam mogao da mountujem /dev/md0 .
Imao sam situaciju par puta ranije i sve se lepo zavrsilo.

Imam neku opciju za Lacie, ali moram i diskove da kupujem od njih, a to mi je nekako preskupo. Kakav je qnap i thecus po ovim pitanju?
Gledam i da izbegnem windows storage server.

Poslednja izmena:
qnap ne uslovljava diskove, tako da možeš da staviš baš ono što tebi treba.

Koliko ja znam QNAP je baziran na linuxu, i vrlo verovatno ti entry modeli koriste softverski linux raid (nisam proveravao tako da ne mogu sa sigurnoscu da kazem), pa ne znam sta bi se tu tacno dobilo da se jedna linux distribucija zameni drugom?

Mozda da zadrzis hardver i otvoris se za neku ozbiljni raid kontroler, mada ja stvarno nikad nisam imao problema sa softverskim linux raidom? Ili mozda da isprobas FreeNAS u kombinaciji sa ZFS-om?

Poslednja izmena:
Mislim da qnap uopšte ne nudi hardverski raid kontroler, bez obzira da li imaš bazni ili enterprajz model.

Svaki qnap je softverski raid, thecus, buffalo, a i taj intel ss4200e.

Poslednja izmena:
Nego yooyo kada prelomis sa firmom i sa samim sobom reci sta si odlucio i kako stvar fercera :)

Ja vozim buffalo terrastation i openfiler

Moram da priznam da nakon dubokog studiranja openfiler-a sve sto mogu da kazem je wow! - fantasticno :)

Ja sam skoro testirao openfiler; zeleo sam neko jeftino i lako konfigurabilno iSCSI resenje. Probao sam openfiler 1.99, rekoh ima BTRFS, vredi pokusati sa njim. Medjutim, stopirao me je glup bag prilikom pravljenja virtuelnih drajvova - ne moze da se napravi drajv koji krece od pocetka slobodnog prostora, nego manuelno pocetak treba da se pomeri za par stotina blokova (cini mi se vise od 255). Stariji openfiler nema ovaj bag, ali nema ni btrfs :) Tako da sada cekam neku novu verziju, jos malo ispeglanu.

Inace openfiler mi deluje sasvim korektno - podrzava svaki standardni NAS feature (cifs, ftp, nfs, webdav share i sl) kao i ono sto potpada pod SAN - dakle iSCSI i FC. Ne mogu da se setim da li je podrzan hot-spare diskova i bonding ethernet interfejsa, verovatno jeste. Do duse za neku ozbiljniju SAN primenu definitivno je potrebno odgovarajuce kuciste sa gomilom fioka, hardverska raid kartica i FC kartica, sto dramaticno podize cenu, ali i standardni hardver gde se nalazi nekoliko diskova u raidu, sa startovanim iSCSI-jem, bi mogao da prodje kao neki 'narodski' SAN.

Poslednja izmena:
Openfiler sigurno ima bonding NIC-ova, za hotswap nisam siguran.

Trazio sam Thecus NS52100 XXX.. vise se ne uvozi. QNap je preskup.. verzija sa 5 diskova je ~120K din. Lacie jos gori + moras da kupujes diskove od njih. Ili cu da uvezem Thecus iz UK ili cu da kupim QNap.

Inace server koji sam sredio da radi me opet iznenadio.. Ugasio sam ga i preneo u orman... kada sam ga upalio, opet se pogubio RADI5. I opet nema sansi da ga sastavim. Ovoga puta sam primetio sledece:
1. Svaki put kada restartujem server izmeni redosled sda, sdb, sdc i sdd diskova. OS je na jednom 320GB disku, a ostali su po 500. Nekada je OS disk sda, a nekada je sdd.

2. mdadm /dev/md0 --add /dev/sdd1 doda novu particiju kao spare umesto da je ubaci u array. Rezultat je
removed
active sync sdb1
active sync sdc1
spare sdd1

Posle reboota slicna situacija ali su izmenjena "slova" diskova.

3. mdadm --detail --scan posle svakog restarta prijavi drugaciji redosled u uuid stringu.

Na kraju sam razmontirao array i ponovo ga kreirao. Ovoga puta je sastavio RAID5 ok i krenuo rebuild. Nista nije zeznuo i podaci su se pojavili, ali ne usudjujem se da restartujem masinu.

Inace u pitanju je matori ubuntu 7.10, a verzija mdamd je 2.3.6. Server sam izbacio iz upotrebe do daljenjeg i cim ulovim malo vremena probacu da reinstaliram OS i ponovo sve sastavim. OS je Ubuntu jer mi treba FTP klijent sa grafickim interfejsom da korisnik moze da preko VNC-a inicira FTP up/down-load.

Cini se da te za*ebava hardver, sto si sigurno i sam zakljucio :) Mada je i taj ubuntu malo mator, ali bez obzira bi trebao da radi onako kako treba.

Ja openfiler vozim na starom hp ProLiant ML370 G5 serveru koji ima hp P400 RAID controller, tako da sve radi na hardware RAID-u koji (posle upgrade-a firmware-a podrzava hotspare i volume veci od 2TB...(P400 je podrzan od strane of-a)...Ne znam sta je podrzano u openfiler-ovom softRAID-u...diskovi su 8 x 2'5" SAS 600GB 10k rpm...

Takodje 6 NIC's bonded...sve radi super i performanse su fantasticne (na njemu je exchange 2010 cluster i jos malo Lync 2010)...

Openfiler je odlican za NAS, ali za iSCSI je napredniji Open-E. Ima Lite verzija koja je free do 2TB storage.
Ko preferira WIndows, tu je i StarWind koji je isto odlican.

Poslednja izmena:
Dobar su i jedan i drugi - freenas ima ZFS koji openfiler nema, ali openfiler ima mnogo bolju hardversku podrsku.

Stigao mi Thecus 5200xx. Nisam stigao da se ozbiljnije poigram sa njim. Recite mi vas predlog koji FS da koristim. Ponudjene opcije su: ext3,4, zfs i xfs. Unutra sam za pocetak ubacio 5x750GB sto mi daje skoro 3tb prostora. Inace Thecusi ce biti u ponudi u Beogradu veoma brzo.. max 30 dana.

ZFS i RAID-Z, osim u slucaju da ti je brzina jako, jako bitna... onda je bolje nesto sto 'ima' stripping (raid 0+1, raid10) i ext3.

ako stavis raid-z, pls prenesi utiske o brzini (obzirom da uredjaj ima samo 1gb ram-a). da li mozes videti negde koji je os na tom thecus-u, ili eventualno verzija zfs-a?

hvala!

Nazad
Vrh Dno