Šta je novo?

Predlog za led osvetljenje iza TV

evo i od mene mali doprinos temi :)
tri led trake (kupljene na pijaci za 1000d), lemilica, prekidac, dobra volja i malo vremena
slike slikane telefonom tako da nisu ispale bas nesto dobro (led je bele boje a ne plave ko na slici :))

Prilozi

• IMG_20121022_183033.jpg
    IMG_20121022_183033.jpg
    929.9 KB · Pregleda: 871
  • IMG_20121022_183058.jpg
    IMG_20121022_183058.jpg
    1,002.7 KB · Pregleda: 1,161
@ shomi1417 - Koliko ukupno le diodica ti svetli? Bilo bi lepo da slikaš i pozadinu tv-a da vidimo kako si to izveo, ako ti nije neki problem. Ovako sa slike deluje veoma korektno. Te trake su definitivno ono što ću ja staviti, samo ne bih da mi previše blješti, valjda ću naći 2700K, tj toplu belu.

Slikacu danas , jos uvek sam na poslu...
Led trake sam zalepio direktno na tv pomocu obostrane trake (moze kasnije da se skine ako bude potrebno, proverio ;-) )
Jacinu svetlosti regulisem pomocu voltaze (trenutno je na 9v)....

Slikacu danas , jos uvek sam na poslu...
Led trake sam zalepio direktno na tv pomocu obostrane trake (moze kasnije da se skine ako bude potrebno, proverio ;-) )
Jacinu svetlosti regulisem pomocu voltaze (trenutno je na 9v)....

nisam nasao edit poruke pa moram ovako....
evo slika
e da ima 50 dioda tj 3x50 (tri trake po 50)

Prilozi

• IMG_20121023_170003.jpg
    IMG_20121023_170003.jpg
    875.6 KB · Pregleda: 606
  • IMG_20121023_170022.jpg
    IMG_20121023_170022.jpg
    965.2 KB · Pregleda: 394
  • IMG_20121023_170050.jpg
    IMG_20121023_170050.jpg
    943.5 KB · Pregleda: 367
Poslednja izmena:
imate u mikro princu led trake. ali sa smd diodama na trakama, a ne ovim svetiljkama :D
najjeftinije ispadnu oko 800 din po metru. skuplje trake i jace svetle tako da ih je moguce staviti manje pa opet ispadne na isto.
trake su samolepive sa zadnje strane tako da bi kacenje bilo izuzetno lako. lemljenje je takodje osnovno. samo je potrebno imati izvor od 12V (0.4A po metru sto je sitnica).

ja bih ovo licno zakacio i na dimer koji bi bio savrsen za tu situaciju.
Na kraju se sve zavrsi za manje od 2000 din sto i nije neka investicija.

Koju belu birate i ako se doda dimer kao što je predložena šta je još neophodno kupiti?

Čemu služi LED kontroler , da lije on dimer sa ugrađenim daljincem ili nešto drugo

Kontroler nije isto sto i dimer. Dimer sluzi samo da smanji intenzitet svetla, a kontroler kontrolise nacin rada trake. Za rgb trake on kontrolise koja boja ce se prikazati i kada. Za jednobojne on kontrolise vreme. dakle, boje se mogu menjati naizmenicno, traka moze da trepce...
Imas, recimo, ovaj kontroler koji je zapravo dimer, odnsosno 3 dimera u jednom uredjaju. Njime se, teoretski, moze prikazati bilo koja boja (od ukupnog spektra) u bilo kom intenzitetu.

Koja bela? Pa to zavisi od onoga sto ti zelis. Najcesce su topla i hladna. Topla je crvenkasta/zuckasta, kao klasicna zarulja, a hladna je vise kao neonka, malo vuce na plavicastu. Ona koju sam pomenuo da je na akciji je neutralna ili prirodna (neutral/natural, zavisi od proizvodjaca). To bi trebala da bude cista bela.

Ono sto je za traku neophodno je izvor od 12V dc i sama traka. Sve preko toga je po potrebi i zelji. Dimer ide izmedju izvora i trake, tako da nista jos nije potrebno

HVala za pojašnjenje. Inače kad sma pitao koja bela nisam želeo da pojašnjavam temperaturu u kelvinima nego šta je iz iskustva najprijatnije za oči. Postoji li gotov transformator od 12v tipa utičnica transformator traka direkt u transformator

Postoji naravno. Mozes koristiti bilo sta, od punjaca za laptop, mobilni, staro napajanje... Uvek mozes i da kupis neki. Konkretno u mikro princu ispravljac od 2A kosta oko 1900

Hvala još jednom za info

Evo najzad da i ja uradim nešto konkretno po pitanju LED pozadinskog osvetljenja na svojoj plazmi. Danas sam slučajno nabasao u nekoj prodavnici na trake sa smd le diodama po ceni od 370 din za 1m, naravno, odmah sam pazario parče i nisam izdržao da ne improvizujem nešto da vidim kako to radi. Rezultatima sam više nego zadovoljan, pogotovo što je sve sklepano za 10 minuta. Iskoristio sam neki stari ispravljač od Panasonic bežičnog telefona, traka je inače "topla bela" i ima ukupno 33 diodice, u rupe predvidjene za kačenje zidnog nosača sam zavrnuo malo duže šrafove i samo prebacio traku. Uostalom evo slike:

P1010044.JPG

P1010050.JPG

P1010052.JPG

Planiram kasnije da iskoristim te rupe za montažu nosača da na njih montiram konstrukciju od aluminijumskog profila na kojima će biti zalepljene trake i spojen prekidač.

Poslednja izmena:
to je super cena!
jel može da se zna gde si kupio tu traku?

Woby haus, pretpostavljam da ima po svim poslovnicama, stvarno je povoljno.

Poslednja izmena:
mozda nekom pomogne....ne znam za cenu,ali ih ima po ovim radnjama,sto prodaju kozmetiku i tuning za kola....video sam,kupuju ljudi ,pa stavljaju pod sedista,farove i slicno.....na metar,ali morate samo da budzite adaptere...
setih se da je drugar napravio za nocno osvetljenje akvarijuma(takozvana mesecina)on je stavio nesto indigo plavo.....

mislim da za automobile (i ta za akvarijum) idu neonke

ma drzim ja akvarijum,znam koje neonke idu....ovo se bash pravi od tih led lampica......video..sam...evo neki lik valja i na KP...
21mesqp.png

http://www.kupujemprodajem.com/AquM...jum-80cm--3641220-oglas.htm?filter_id=7987365

Lepo je ispalo, samo nisi pokazao sta si koristio i kako to izgleda "odpozadi". :)

Ja sam ovo prosto uradio.Ubacio sam samo usb led lampu u tv i nije lose ispalo.Dobra stvar je sto kada se tv pali pali se i lampa.Jedino me zanima ima li neko neki predlog kako da obojim ili stavim neku foliju da mi bude npr. ljubicasto svetlo!
zagypedy.jpg
y2ure5y2.jpg

Lepo je ispalo, samo nisi pokazao sta si koristio i kako to izgleda "odpozadi". :)

Ne mogu da skidam tv da bih slikao pozadinu :).
Koristio sam samolepljivu led traku po obodu televizora 3m hladno bele (oko 950 din). Isekao je po duzini i sirini, zalemio na uglovima tako da formira pravougaonik.
Treba da upakujem napajanje 12V, 2A (oko 800 din) iza tv-a. Dodao sam i dimmer (oko 900 din).

To je specifikacija :)

Super izgleda uz malo truda sa skromnim sredstvima.

Kao prvo, pozdrav svim forumasima i srecna Nova 2013-ta godina. :party:

Evo i moj doprinos ovoj zanimljivoj temi. Dakle, kupio sam sledece:

- LED STRIP HL 541L BLUE 1M/60 LED, traku od 2 metra
- Adapter, 12V 300mA

Izabrao sam plave LED diode jer se uklapaju sa diodama na kucistu, bila je opcija da se uzmu crvene, zelene, tople bele ili hladne bele diode.

Prilozi

• IMG_0575.JPG
    IMG_0575.JPG
    310.5 KB · Pregleda: 350
  • IMG_0591.jpg
    IMG_0591.jpg
    715.6 KB · Pregleda: 361
  • IMG_0592.jpg
    IMG_0592.jpg
    823.9 KB · Pregleda: 335
  • IMG_0593.jpg
    IMG_0593.jpg
    993.4 KB · Pregleda: 720
  • IMG_0605.jpg
    IMG_0605.jpg
    757.1 KB · Pregleda: 319
Interesuje me na kom je odprilike rastojanju led traka od bočnih ivica tv-a? Stavio bi u obliku slova ćirilčno P ali tako da se ne primećuju sa strane(ali moram da pazim na udubljenja u plastici sa zadnje strane tv-a). Mislim da stavim RGB traku sa daljinskim kojim bi menjao boju. Nasao sam sve u Mikroprincu mada može da se nabavi i u Kelku. Ispalo bi me ako sam dobro računao oko 7000 dinara.

Poslednja izmena:
Interesuje me na kom je odprilike rastojanju led traka od bočnih ivica tv-a? Stavio bi u obliku slova ćirilčno P ali tako da se ne primećuju sa strane(ali moram da pazim na udubljenja u plastici sa zadnje strane tv-a). Mislim da stavim RGB traku sa daljinskim kojim bi menjao boju. Nasao sam sve u Mikroprincu mada može da se nabavi i u Kelku. Ispalo bi me ako sam dobro računao oko 7000 dinara.

Kako si dosao do te cifre? Koju si traku gledao, koliko i koji kontroler?
Sada sam preracunao, 165cm trake (gusca traka. 5cm po segmentu) sa komplet opremom je 5800. Ako ti treba vise, onda je potreban i jaci ispravljac itd pa ispadne vise, ali mislim da je ovo sasvim dovoljno.
Nije bas ogromna razlika, ali nije beznacajno. Racunao sam sa onim jeftinim kontrolerom, ali nije on los uopste.

Ispalo je manje 180cm duzine RGB Led Flex traka sa 6 dioda duzine 180 cm segment od 10 cm (18segmenata)http://www.mikroprinc.com/proizvodi...-rgb/led-flex-segment-rgb-6/1-24vdc/index.php (3456 din)+led kontroler sa daljinskim http://www.mikroprinc.com/proizvodi...sa-daljinskim-ir24b-3x2a-5/12/24vdc/index.php (960 din)+ ispravljac http://www.mikroprinc.com/proizvodi...ma-svicerski-12v/index.php?keyword=ispravljac (1680 din) = 6096 dinara. Presao sam se jer sam racunao i ugaonu led flex traku (2 kom.) a za ispravljac sam danas saznao u samom Mikroprincu i verovatno ce mi oni lemiti. Ako resim da napravim okacicu sliku. E sad radni napon ove trake 24 VDC a ispravljac ima izlazni napon 12 V. U Mikroprincu su mi rekli za ispravljac od 1700 din pa predpostavljam da je taj . Ili eventualno da stavim slabiju traku http://www.mikroprinc.com/proizvodi...-rgb/led-flex-segment-rgb-6/1-12vdc/index.php sto se tice para bilo bi isto kao i onaj zbir koji sam napisao.
Nadam se da sam sve dobro sabrao ili odo ponovo u osnovnu skolu. :d

Poslednja izmena:
Nikako neces moci tu traku koju si prvo hteo. Bas zbog toga sto sto je na 24V. Imas 2 trake na 12V, 5cm segment i 10cm segment.
E sad, u oba slucaja mozes da stavis 33 segmenta na tu kombinaciju ispravljac+kontroler jer su oni na 2000mA (33x60mA=1980mA). Zato sam pomenuo brojku od 165cm.

Da upadnem malo u temu...pratio sam celu temu od pocetka i malo ronjao po netu,posto me zanimalo pozadinsko osvetljenje.Dosla nova godina,zena kupila brdo nekih lampica,medju njima i led lampice,hladno bele.Meni dosadno,uzmem malo selotejpa i izlepim na tv pozadi.Ne znam koliko jako sijaju led trake ali meni je ovo vise nego dovoljno.Par prijatelja videlo i svidja im se.Lampice kostale 690 din,imaju i onaj kontroler kako da sijaju.Znam da je primitivizam ali za te pare..,)

Vrh Dno