Šta je novo?

Predlog Ploce, Procesora I Memorije Za Ozbiljan Server

bufu

Čuven
Učlanjen(a)
15.09.2003
Poena
604
TREBA MI PREDLOG ZA PLOCU, PROCESOR I MEMORIJU ZA SERVER U FIRMI U KOJOJ SAM ADMIN. TACNIJE TREBA MI PREDLOG KOMPLETNE MASINE ALI NEMOGU BAS DA PROVALIM U KOJI ROOM BIH JE OKACIO PA MORAM OVAKO. SREDSTVA SA KOJIM RASPOLAZEM SU NEKIH 1000 DO 1500 EURA
TAJ SERVER TREBA DA BUDE ON-LINE 24/7 I DA NOSI MREZU OD 56 KLIJENATA :rtfm:

A šta će da server "radi" u mreži? Da li samo domen kontroler ili će biti file/print server, backup, intranet, database server, nešto deseto?

Od konkretne namjene ti zavisi dosta toga, ali ako nije u pitanju server baze, 60-tak klijenata kao domen kontroler može fino da opsluži i neki PIII 500. Naravno ne mislim da stavljaš tako nešto, ali budi malo jasniji pa cemo ti dati neko konkretnije rjesenje...

1) iskljuchi CAPS
2) opishi za koje bi namene server sluzio (file ili app server, DC, mail...)

Preporuka ti je da za koje god da je namene server akcenat bacish na RAM i disk podsistem, sve to na nekoj prvenstveno proverenoj i pouzdanoj plochi. Intel ili AMD je vec stvar para, mislim da bi (pogotovo shto ti je budget ogranichen na tu svotu) trebao da idesh na AMD varijantu (mada i to samo u singl procesorskoj varijanti nazalost). Ako hocesh moju preporuku kome da se obratish za kupovinu javi se pa cu ti poslati info na PM

Za ozbiljan 24/7 server AMD ne ide... Bez obzira na ogranicenje budzeta, Intel/Intel (ili ServerWorks chipset jos bolje) kombinacija procesora i chipseta je jedino rjesenje...

grunf je napisao(la):
Za ozbiljan 24/7 server AMD ne ide... Bez obzira na ogranicenje budzeta, Intel/Intel (ili ServerWorks chipset jos bolje) kombinacija procesora i chipseta je jedino rjesenje...
ne bih se slozio sa tobom. tyan ploce za amd procesore su izuzetno stablne, i mogu da rade barem koliko i intel.

Ne izmišljaj toplu vodu,

ako ti treba server onda IBM server x-series, dual ploča , biraj model po svojim mogućnostima, i uživaj.

u pitanju je database server i to vrlo aktivan cak sta vise pet objekata (prodajnih) je linkovano na njega a do kraja godina preko frame relaya treba da linkujem jos tri velika marketa samo da se telekom smiluje :(

zormanic je napisao(la):
Ne izmišljaj toplu vodu,

ako ti treba server onda IBM server x-series, dual ploča , biraj model po svojim mogućnostima, i uživaj.

Sa 1000 do 1500 €, nece da uziva u x-series, pogotovo ne u dual varijanti. Nisam skoro gledao cene ali to da uzme moze, samo imace 1 hard i osnovnih 256 rama... Pre 4-5 meseci sam sastavljao IBM server (na papiru) i to je po cenama sa sajta bilo oko 2500€ za mashinu sa dva procesora, 1GB rama i RAID0+1 sa IDE diskovima po 40GB...

Za te pare moze samo da sastavlja server, i to ne mora da znachi da ce raditi manje pouzdano samo treba staviti brand komponente i dobro ih izmaltretirati pre stavljanja u finalnu konfiguraciju i to je to.
Naravno da je najmanja glavobolja kad uzmesh brand IBM, Compaq, HP, ali to koshta i mislim da se kod nas to ne isplati uzimati jer nemash ono zbog chega to treba toliko platiti a to je support. Ovde nemash servisne centre koji ti mogu promptno zameniti server kada zakaze nego mora da se shalje u Deutchland pa da ga chekash mesec dana. I zashta si onda dao tolike pare? I samo da mi neko kaze da se IBM ili HP/Compaq nece pokvariti... SVE se kvari, ako nishta zbog Marfija, gremlina, prosute kafe administratora ili malo jache chistachice koja je mlatila metlom po podu i "malo udarila"...

bufu je napisao(la):
u pitanju je database server i to vrlo aktivan cak sta vise pet objekata (prodajnih) je linkovano na njega a do kraja godina preko frame relaya treba da linkujem jos tri velika marketa samo da se telekom smiluje :(

Ljudi imaju 8 prodajnih objekata koje hoce da linkuju na server da se 24/7 odaziva i to da plate 1000€? Klasichan srpski pristup. Na neshto od chega ti zavisi posao (TOLIKI posao, 8 objekata nisu klikeri) mora da se ulozi vishe i oni ako to ne znaju ti bi kao admin trebao da im objasnish moguce posledice inache si samo ti odgovoran za bilo koji ispad, ti si tu da predvidish sve situacije u buducnosti i da kazesh gazdama shta im treba za posao jer za to su te zaposlili. Nije mi namera da se pravim pametan, niti da tebi kenj*m, samo prijateljski savet. Skini odgovornost sa sebe za ono shto nije u tvojoj moci da obezbedish sa onime chime su ti dali da raspolazesh...

grunf je napisao(la):
Samo da podsetim da jedna od ve tri najvece kompanije u USA, zaboravih ime, koja se bavi web hostingom, ima nekoliko stotina servera. SVI su AMD masine... samo da se zna!!!!

Bench mi je zaglavljivao i ovde je ushao dupli post...

nickname je napisao(la):
...

Sa 1000 do 1500 €, nece da uziva u x-series,"...

e-Server x225 Tower
1x Intel Xeon 2.4GHz / 512 (2CPU max), 256MB DDR SDRAM ECC (8GB max), 1x36.4GB 10K non Hot-Swap (4 HDD max), 2xUltra320 SCSI, On-board RAID Controller (RAID 1), CD, FDD, GigaEth 10/100/1000, Tower with Power Supply (425W), Kbd & Mouse (garancija 1 god.) K 1 564.00€

256MB PC2100 CL2.5 ECC DDR SDRAM RDIMM (x225, x235, x345) * 6 116.00€

36.4 GB 10K rpm Ultra320 SCSI non Hot-Swap HDD 6 313.00
36.4 GB 10K rpm Ultra320 SCSI Hot-Swap HDD 6 313.00
36.4GB 15K rpm Ultra 320 SCSI Hot-Swap SL HDD 6 486.00

itd, skupo jeste ali .... :wave;

zormanic je napisao(la):
...
itd, skupo jeste ali .... :wave;

to i ja kazem, sigurno nece da tera 24/7 mashinu sa jednim diskom i 256 RAM-a, kad se doda sve ono minimalno shto treba i kad to dodje dovde sa svim troshkovima i provizijama to izadje koliko?

Ajd cheers

nickname je napisao(la):
...
Ljudi imaju 8 prodajnih objekata koje hoce da linkuju na server da se 24/7 odaziva i to da plate 1000€? Klasichan srpski pristup. Na neshto od chega ti zavisi posao (TOLIKI posao, 8 objekata nisu klikeri) mora da se ulozi vishe i oni ako to ne znaju ti bi kao admin trebao da im objasnish moguce posledice inache si samo ti odgovoran za bilo koji ispad, ti si tu da predvidish sve situacije u buducnosti i da kazesh gazdama shta im treba za posao jer za to su te zaposlili.
Oteo si mi komentar iz usta...
Server baze za 60 klijenata na 8 lokacija nije isto sto i domen kontroler i ako firma sa 8 objekata nema 5-10K EUR za server od kojeg im zavisi poslovanje (ili se cude sta tu toliko kosta), onda priupitaj gazdu koliko daju npr. na kamione, opremanje objekata ili nesto trece od cega takodje zavisi poslovanje...
Ozbiljan posao trazi ozbiljan server koji kosta dosta novca, sto je opet relativno u odnosu na jedan obicni kamion za koji uvijek ima novca (kamion je nesto opipljivo, ali server :rolleyes: )...

24/7 server treba da ima redundantno sve: od napajanja, jedinica za napajanje, diskova, coolera, sve do memorije ili procesora (mnozina)...

Ako zelis da kao mlad administrator osijedis uklopi se u tih 1500 EUR, u suprotnom porazgovaraj jos jednom sa gazdom i objasni mu da server koji mu treba kosta mnogo vise...

Treba da ima u vidu i rezervne delove, kuleri, RAM, napajanje, HDD-ovi.. Ako je vec server toliko ozbiljan.
Da, bez UPS-a nista, i to neka zver od min 1500-2500 VA... Mozda i vise.

INTEL SE 750/cW2 dual Xenon CPU 400E
1x XENON 2,4/512cach 270E
HADSON case 250E
KINGSTON ecc 512mb 150E

za diskove ... njih ima pa biraj. Ovo je ipak najjeftinija varijanta ,
a da je ipak potpisana

:smk:

"Pravi" serveri - rack mount

1. Asus AP140R 1U, CD-ROM, FDD, MB NB-LM S478, SDR, IDE, LAN 2 x 10/100

http://www.asus.com/products/server/system/ap140r/overview.htm

Cena - prava sitnica: 610EUR

2. AP160R-S4, 1U, BLACK, MB NR-LSR S478, DDR, SCSI, HOT- SWAP x 4, 1 x 10/100 1 x GBL

http://www.asus.com/products/server/system/ap1600r/overview.htm

Cena: 1065 EUR-a

Garancija 36meseci.
Cena ne ukljucuje CPU, mem, HDD...

Sa 1000-1500€ prica o ozbiljnom 24/7 serveru je sasvim suvisna.

Ukoliko vec nisi razmisljao o kupovini kompletnog servera od neke firme kao sto je IBM, HP, itd. (tj. od neke firme gde radi veliki broj ljudi koji se prakticno razumeju u servere) i moras da ides na sklapanje servera, onda bar uzmi dobru osnovu. U BG je i pre moglo da se nadje intelovih server bareboneova (vidi u sobi 'Domace trziste' ko to sada radi, nekada su radili Cores, Asbis, itd). Dakle, intelovo server kuciste sa redundatnim napajanjima (ovo je must za 24/7 database server), unutra dobra intelova ploca (trebalo bi u ponudi da stoji cela skala, od serverworksa do i7505) i na njoj najverovatnije dobra ECC memorija. Dakle, jacinu procesora mozes da skaliras, kapacitete diskova mozes takodje da skaliras (prema proceni velicina baza) itd, ali na osnovu za ozbiljan DB server moras da racunas:
- redundatno napajanje
- SCSI RAID-5 kontroler (minimum-minimorum mirroring RAID)
- hot-swap SCSI diskovi (cesto umeju i Ultra160 SCA diskovi od 18GB da budu dovoljni)
- ECC memorija
- UPS

Ukoliko vec hoces da to nazoves ozbiljnim 24/7 DB serverom. Vec i pri samom bacanju pogleda na tu osnovnu listu je jasno da se to ne uklapa u pomenute pare.

Hm, pa možda i nije... Pitanje je da li je ta njegova mreža zaista toliko zahtevna da mu je neophodan RAID-5, redundantna napajanja, Dual XeNone ;) i ostale blagodati koje lepo izgledaju na papiru ali dižu cenu u nebesa.

Primera radi, gledam dedicated servere koji se iznajmljuju kod velikih hosting provajdera napolju. Obično su u pitanju P4 i Xeon mašine, najčešće sa običnim "desktop" pločama, IDE HDD-ovima, bez ECC-a, RAID-a, redundantnog napajanja... Pa opet izdržavaju stotine i stotine web sajtova, zajedno sa forumima, MySQL bazama, stotinama gigabajta transfera -- dakle, daleko, daleko više nego što su potrebe jedne prosečne domaće firme.

Ili Benchmarkov server -- siguran sam da nije koštao 5-10K evra.

Btw, i za malo više od 1000-1500€ se kod nas može naći pristojan "brand-name" server:
ACER ALTOS G301, P4 2.4 GHz, 256MB DDR ECC, 1 x 80GB IDE, 48x IDE: 1081€
ACER ALTOS G510b, 1xXeon 2.4G,1x256MB,1x36GB U320,48xIDE CD,NO HSC,1x450W PS: 1357€
ACER ALTOS R300, P4 2.66 G, 256MB DDR, 48x IDE, 1x 80GB IDE, EasyBuild, , No mouse: 1458€

A za 5000€, ja bih sklopio ne jedan nego bar 4 servera, pa da vidiš redundantnosti ;)

Mikise, nije to isto. Jedno je web server (kojemu i jeste "definicija" 24/7), a drugo je heavy dutiy database server koji radi 24/7 - covek je bar i sam rekao da mu treba ozbiljan db server. Da je jedino merilo to da je racunar upaljen 24/7, onda je mogao da stavi i pentium na 233 mmx, ali ne radi se o tome. Za web server mozes sasvim lako da zazmuris na jedno oko i kazes "dobro, desio se krah, ali imamo bekap od subote". Ovde, gde se nalazi cvoriste za x prodajnih objekata, koji rade "live" sa podacima sa ovog servera, covek ne sme sebi da dozvoli takav luxuz. Cak i da krahira disk, server se ne gasi, nego se disk menja "na zivo". Situacija sa strujom u Srbiji, na zalost, namece da mora da se razmislja i o redundantnom napajanju. Kao sto rekoh, moze da se igra (finansijski) sa jacinom procesora (Xeon, pa ni dual mu ne treba), velicinom diskova, mozda i kolicinom memorije, ali podaci moraju biti on-line non-stop. RAID5 je tu srce sistema - ima i IDE RAID5 kontrolera, ali nisu nista jeftiniji od SCSI brace, a kada smo vec kod toga, ja licno ne bih voleo da budem admin servera takve namene sa danasnjim IDE diskovima.
Sto se tice tih dedicated servera koji se iznajmljuju napolju, verovatno ti je upalo u oko da za nesto sluze i ona 4HE rackmount kucista. Mozemo da napravimo analizu ukoliko se razumes malo bolje u DB servere, ali jedan sajt+forum koji se nosi na php+mysql bazi, ne moze da se meri sa ovakvim multi-tier konceptom i nekom jacom bazom (mogao bi mozda mysql4 da radi i ovaj posao, ali, kao sto pomenuh, mogao bi to da radi i p1-233). Budi siguran da napolju, veci sajtovi kojima trebaju ovakvi opasniji pristupi bazi imaju jedan "obican" rackmount server kakve si naveo, ali samo kao web-server, dok je baza obicno izdvojena na poseban DB server o kakvom smo pricali (i obicno gigabit link izmedju njih).

Nisi naveo kojim se poslom bavi tvoja firma i kog su obima podaci...
Da li je u pitanju arhiviranje montaznog video materijala, ili arhiviranje cena chvaraka i slaninice + dnevnipazar1.txt-dnevnipazar8.txt?
Ono za sta primenjujes sam server moze da cini univerzum razlike u izboru hardvera. Mozda nema smisla pricati o backupovanju svih komponenti i napajanja, ukoliko ce server razmeniti par megabajta u toku radnog vremena, hm, mogli bi zaposleni da sacekaju dok ti to ne sredis. S obzirom da ti se daje na raspolaganje 1000€ za taj server, pretpostavicu da ne radis u firmi koja ima "sektor tehnike" "tehnickog direktora" i slicne pojmove, nego da ti je "gazda" dao novac i zadao temu. U tom slucaju zavrsi neki PIII na 500Mhz, 128mb SDR, 20gb Quantum Fireball LCT i nezaobilaznu MSI 6163 plocu, naravno to sve kupi od nekog ortaka koji valja hardver, ugradite se lepo vas 2. i podelite marginu, "gazdi" postavi server i on ce mu raditi posao, kada nesto otkaze ti mu reci "ja sam vam govorio da za 1000€ NE MOZE da se nabavi dobar server".
***, koliko para toliko muzike.

Silvere, sve je to lepo i ja se sa time u suštini slažem. Međutim, imam u vidu domaće uslove poslovanja.

Džabe ti redundantna napajanja i RAID-5 kad će ti mreža biti povezana preko TELEKOMOVE (izvinjavam se zbog vikanja) infrastrukture (čovek reče frame relay). Govorimo o istom Telekomu koji ima običaj da "pupinuje" poprečne veze da bi klijente pojedinih ISP-ova naterao da pređu na njihovu mrežu...

Dakle ja u startu mogu sa obe ruke da potpišem da će ti linkovi padati mnogo češće nego što će crći napajanje ili otkazati hard disk. Pa i sam sam bio svedok situacija da pojedinim domaćim računarskim firmama po dva dana nisu radili ni telefoni ni poprečne veze jer se majstor malo "zaigrao" sa motikom.

Prema tome, ko god svoje poslovanje zasniva na domaćim telekomunikacionim vezama, taj se u startu za**bo, i nikakvi serveri od 5+ K€ mu neće pomoći.

Primera radi, bacio sam pogled na IBM-ov domaći cenovnik, razlika u ceni između servera sa i bez redundantnog napajanja je preko 400€. Ako firma može da dopusti sebi par sati downtime-a -- a MORA računati tako da će ga biti, zbog faktora na koje se ne može uticati kao što su Telekom ili EPS -- postavlja se pitanje da li je ta razlika u ceni opravdana, ili je dovoljno imati jedno Chieftec napajanje u rezervi koje iole obučen čovek može da zameni u roku od 15 minuta.

Naravno, najlakše je reći da je "neophodno" imati nešto poput Sun Fire ili Enterprise višeprocesorskih servera, kod kojih je sve redundantno i sve se može menjati u letu (uključujući i memoriju i procesorske ploče), ali na (ne)sreću još uvek ne živimo na "trulom" zapadu gde se svaki minut downtime-a meri hiljadama ili desetinama hiljada dolara. Pričamo o zemlji gde je još uvek sasvim normalno da odeš u banku i da ne možeš da dobiješ svoje pare jer im je "pao sistem" :rolleyes:

Mikise, OK, je sto pokusavas da nadjes best buy, ali savjetujemo covjeka da ne dozvoli da se u firmi pojam informatika svede na pc kase...
Ako vec firma raspolaze sa 8 prodajnih objekata, plus ko zna koliko jos je teska u drugim stvarima (roba, kamioni, ko zna sta jos drugo), onda za takvu firmu nije pretjerana razlika dati 1500 i 5000 (ili 10K) EUR za server...

On (bufu) nije taj koji treba da se trudi da ustedi "na sebi" (na serveru i IT opremi) jer ce mu se sve to prije ili kasnije razbiti o glavu... Nije problem zamijeniti napajanje za 15 minuta, ali je problem ako se to desi u 3 sata iza ponoci... Ko mijenja napajanje i komponente servera koji stoji? Gazda? Sumnjam...

To redundantno (hot-swap) napajanje ili diskovi (opet hot-swap) u RAID 5 mu mogu mnogo puta dozvoliti da mirno prospava noc, pa k'o covjek uz jutarnju kafu da zamijeni neispravno...

Nijedan gazda nije lud pa da nepotrebno daje pare na besmislene (za njega!) servere i kojekakve komponente, ali ako mu se od pocetka ne skrene paznja da mu poslovanje zavisi bas od tog servera, kasnije ce ici mnogo teze...

mikis je napisao(la):
Silvere, sve je to lepo i ja se sa time u suštini slažem. Međutim, imam u vidu domaće uslove poslovanja.

...upravo tako...

Ima tu josh jedan momenat, sa brand mashinom koji je OVDE rok za reklamaciju? Napolju imash identichnu mashinu za 24h, dok cesh se ovde nachekati da ti zamene bilo koji deo. Tu se gubi ona bitna stvar zbog kojih izmedju ostalog te mashine toliko i koshtaju, a to je "response" dobavljacha kojima je ovde u SiCG lager=0. Imajuci u obziru ovo i chinjenicu da downtime-a mora biti, jednostavno je nelogichno uzimati brand mashinu, bolja je varijanta sa proverenim brand komponentama (za koje se ima i rezerva), pa sklopish mashinu (ne od 1000€) i vozish... (kad ti Telekom dozvoli)

:wave;

Mislim da se ne slazem; pogotovo sto sam radio neke servere za neke od nasih vecih prodajnih mreza (recimo Jabuka). Uopste nisam potezao servere blade klase - nemojmo da preterujemo; povukao sam se svega za dva kljucna podsistema - SCSI RAID5 podsistem sa diskovima (verujem da tri ista SCSI SCA diska moze da se kupi u BG, mozda cak i cetvrti odmah da lezi u ormanu za 'ne daj boze') i problem napajanja zbog struje (redundantno napajanje + ups) zbog divljeg zapada na kojem ce server raditi. Medjutim, zbog telekoma moze da se desi da je veza sporija ili da se desi downtime izmedju nekog prodajnog objekta i centra - ne verujem da ce se cesto desavati downtime celog sistema istovremeno kao u slucaju kurslusa. Ova dva podsistema takodje vise pucaju na izbegavanje gubitka podataka. Uostalom, ko kaze sa sutra ljudi nece mozda preci na WiFi link?

Generalno se slazem sa Grunfom sto se tice nacina na koji gazde obicno odredjuju budzet za te stvari. Posto se ne razume u tu oblast, odrezace onoliko koliko sam smatra da treba. Treba mu samo predstaviti sta to znaci na nacin na koji razume (npr. sta bi uradio kada odjednom (nepovratno) ne bi imao vise knjigovodstvene podatke uopste jer je nestalo struje?). A radice firme i dalje u takvim uslovima na kakve skrecu ljudi paznju sve dok se stvari i budu krpile preko koca i konopca.

@nickname: pricao sam o lepim serverskim barebone kombinacijama koje su mogle i pre deset godina da se kupe u BG: kuciste+ploca (eventualno ram), pa ti sam biraj kontroler+diskove, procesor i kolicinu rama.

supermicro

Preporucio bih ti Supermicro Servere , mozes da biras komponente po volji , potrebi a ne placas za ime typa IBM HP .. Imaju i maticne sa Serverworks chipsetom . kontakt adacom
pozdrav

Vrh Dno