Šta je novo?

Hardver Predlog mid range konfiguracije oko 3060 XT 16g

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

pwl

Cenjen
Učlanjen(a)
29.01.2014
Poena
180
Pozdrav, sklapam za kumica neku budget/mid konfu i vec sam upecao dobar dil za graficku, tako da sad pravimo nesto optimalno oko nje da ima smisla a da bude povoljno:
  • GPU - SAPPHIRE Radeon Pulse RX 9060 XT 16GB ✅
  • CPU - u glavi mi je 7500f? eventualno nesto bolje ako ima za 10-20eur vise? 9600x?
  • Mobo - [predloziti uz CPU]
  • RAM - Crucial Pro CP2K16G60C36U5B DDR5 RAM Kit (2x16GB) 6000MHz CL36 / najbolji kandidat za sad; nasao povoljno (90e)
  • PSU - Thermaltake TR2 S 700W / isto nasao povoljno (45e)
  • Cooler - [predloziti - sto jeftinije]
  • Kuciste - [predloziti - sto jeftinije]
  • Storage - [predloziti 1-2tb nvme] ili [1tb nvme + obican ssd 1tb?]

Hvala na svim predlozima i brainstormu!

Trenutni plan, obzirom da sam nasao nesto od komponenti na akciji preko:
  • GPU - SAPPHIRE Radeon Pulse RX 9060 XT 16GB / 330e
  • Storage - acer Predator GM7 2TB M.2 NVMe SSD PCIe 4.0 / 103e
  • RAM - Crucial Pro CP2K16G60C36U5B DDR5 RAM Kit (2x16GB) 6000MHz CL36 / 89e
  • PSU - Thermaltake TR2 S 700W / 45e - radi posao, ali moze biti bottleneck zbog samo jednog 8pinca za CPU 🤔
  • Mobo - MSI Pro B650-A / ili ekvivalent / ~cca 155-175e kod madjara
  • CPU - TBD.. sa onim napajanjem ne moze 9x, vec ostajemo na 7500f (sto je ok verovatno)
  • Cooler - be quiet! Pure Rock Slim 2 / 25eur
  • Kuciste - //najverovatnije Ms ARMOR V710 / 55 eur kod nas
Budzet je oko 1000e, tako da mu otprilike dodje to to sa basic periferijama
Dajte misljenja--

Trenutni plan, obzirom da sam nasao nesto od komponenti na akciji preko:
  • GPU - SAPPHIRE Radeon Pulse RX 9060 XT 16GB / 330e
  • Storage - acer Predator GM7 2TB M.2 NVMe SSD PCIe 4.0 / 103e
  • RAM - Crucial Pro CP2K16G60C36U5B DDR5 RAM Kit (2x16GB) 6000MHz CL36 / 89e
  • PSU - Thermaltake TR2 S 700W / 45e - radi posao, ali moze biti bottleneck zbog samo jednog 8pinca za CPU 🤔
  • Mobo - MSI Pro B650-A / ili ekvivalent / ~cca 155-175e kod madjara
  • CPU - TBD.. sa onim napajanjem ne moze 9x, vec ostajemo na 7500f (sto je ok verovatno)
  • Cooler - be quiet! Pure Rock Slim 2 / 25eur
  • Kuciste - //najverovatnije Ms ARMOR V710 / 55 eur kod nas
Budzet je oko 1000e, tako da mu otprilike dodje to to sa basic periferijama
Dajte misljenja--
Ja bih mozda pre isao na neki Kingstom M.2 umesto tog Acer Predatora

Ja bih mozda pre isao na neki Kingstom M.2 umesto tog Acer Predatora
Neki Fury Renegade je sigurno bolji, ali i skuplji nekih 30-40eur sigurno. eventualno neki drugi model..?

Cenim da je za ove pare ovaj predator dobar deal...

Btw napajanje je smece, sad sam otvorio tier list. Najverovatnije idem na
Thermaltake Smart BM3 850W Power Supply, Semi-Modular, 80Plus Bronze / 65e

Neki Fury Renegade je sigurno bolji, ali i skuplji nekih 30-40eur sigurno. eventualno neki drugi model..?

Slazem se za napajanje, po meni uvek je bolje da ima vise snage za kasniju nadogradnju ako zeli da promeni procesor ili grafiku.

Cooler Master mwe v3 Gold 650w non modular 65 evra

• Like
Reagovanja: pwl
^Hvala, ovo je dobra alternativa za razmisliti.

Za storage sam svestan da nemam dram buffer, a ne znam koliko mi vredi doplata za neki m.2 koji ga ima... kada je budget varijanta u pitanju bar
Za CPU+Mobo nemam nista reseno jos, pa pucajte predloge.

Одлично напајање. Боље узми неки слабији nvme a боље напајање. Лакше ћеш заменити nvme него докупити боље напајање.
Можеш који год CPU cooler, али рачунај кад скупиш паре да узмеш Phantom Spirit 120.

• Like
Reagovanja: pwl
Одлично напајање. Боље узми неки слабији nvme a боље напајање. Лакше ћеш заменити nvme него докупити боље напајање.
Можеш који год CPU cooler, али рачунај кад скупиш паре да узмеш Phantom Spirit 120.
Na mestu sve sto si rekao, slazem se.
Jedino sto, sa ovom cenom nvme, ne verujem da ima ista jeftinije za 2tb.
Slicno i za PSU - za ozbiljnije napajanje vec treba 95+ eur.

Otvorio si mi oci za kuler, uzecu definitivno veci. Razmisljam i o entry level THERMALRIGHTu - assassin X / nece se to bog zna kako klokovati i grejati

Na mestu sve sto si rekao, slazem se.
Jedino sto, sa ovom cenom nvme, ne verujem da ima ista jeftinije za 2tb.
Slicno i za PSU - za ozbiljnije napajanje vec treba 95+ eur.
Моја препорука ти је да не штедиш на напајању. Озбиљнија напајања коштају 250+ евра.
95+ евра је напајање које ће да ти лепо ради посао, али ти чува компоненте, као и спречава проблеме у раду разних варијанти.
Па чак и да ти са 700w напајањем (неким) све ради савршено, финансијски је неисплативо за годину дана мењати напајање ако ти затреба боља графичка карта. Шта ћеш реално да радиш са обичним напајањем од 50 евра ако касније купиш неко боље ? У реду је штедети али не узимати баш најјефтинија напајања, ту штедње баш никакве нема.
Otvorio si mi oci za kuler, uzecu definitivno veci. Razmisljam i o entry level THERMALRIGHTu - assassin X / razlika je sto ima 4 heatpajpa umesto 7 kod phantoma
Нисам ја, Phantom Spirit 120 je већ стандард на форуму

Poslednja izmena:
Ne bacaj pare na 700-800W napajanje od 100+ evra.
Uzmi slobodno neko kvalitetno u rangu 50-70 EUR a ostatak preusmeri na nesto drugo.

Slicno vazi i za maticne, ne treba ti maticna od tipa 200 EUR, nekih 100-120EUR i lagano.

Maticna - B650 najjeftinija, vidim da se zale na ASRock po forumu, tako da sam najblizi Gigabyte-u (sve je to do 110-120e)
CPU - 99% ide 7500f, ne nalazim deal za 9600x
Napajanje - Ili gore pomenut Thermaltake BM3 80+ bronze ili ovaj cooler master v3 80 gold, ako ga nadjem po toj ceni sto je kolega naveo

BM3 je lošiji od bm2.
Cooler master je na stanju kod madjara,pretpostavljam da tamo uzimaš jer računaš u evrima komponente,i to je ta cena.
Jače ti ne treba za tu konfu.

Maticna - B650 najjeftinija, vidim da se zale na ASRock po forumu, tako da sam najblizi Gigabyte-u (sve je to do 110-120e)
CPU - 99% ide 7500f, ne nalazim deal za 9600x
Napajanje - Ili gore pomenut Thermaltake BM3 80+ bronze ili ovaj cooler master v3 80 gold, ako ga nadjem po toj ceni sto je kolega naveo
Uzmi Gigabyte, neces se pokajati.

Vrh Dno