Šta je novo?

Hardver Predlog konfiguracije za cca 2k EUR za 4k video editing

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

PaxV

Zapažen
Učlanjen(a)
01.11.2024
Poena
1
Pozz svima,
Prvi put pisem ovde te mi treba neka dobra dusa sa savetima za konfiguraciju u vrednosti oko +- 2.000 EUR, koja bi najvise sluzila za video editing (vecinski za standardnu Full HD rezolucije ali i 4k u zavisnosti od zahteva), standardni programi koji se koriste Adobe PP, Davinci, Lightrom itd.
Godinama se nisam bavio hardverom te sam prilicno ispao iz stosa, pa nisam detaljno upoznat sta je tacno sa cim kompatibilno i u cilju optimalnog iskoriscenja kompomenti.
Jedino sto znam je da mi treba 64GB RAM-a, i sminke radi vodeno hladjenje sa nekim displejm. Ostalo sve znam samo uopsteno po neophodnim karakteristikama i to je to.
Gajming nije prioritet.
Sorry for the long post i hvala unapred svima, poyy.

Nije problem samo u potrošnji struje, već i da bi imao komfor na x64, neophodna su prevelika ulaganja. Pritom, za Adobe i Edius je kombinacija Nvidia-Intel majka Jana, a sve drugo piši propalo. Isto glasam za Mac M i planiram kasnije da obezbedim, baš pošto sam prešao na Android i ARM je svetla tačka u ovom poslu.

Ne znam, ja sam mislio mozda u pravcu sledece konfiguracije okvirno:
  • Intel I9 ali nzm koja serija da je dobra i kompatabilna
  • 64GB RAM Kingston Furry DDR5
  • GeForce RTX 3060 ali ne znam od kog proizvodjaca (mozda i 2 da se stave)
  • Vodeno hladjenje NZXT Elite Kraken 360RGB
  • Samsung NVme M.2 od 2TB
  • I nemam blage koja maticna odgovara i neko napajanje od 750-850W
  • I naravno neko dobro kuciste za sve to
Fali mi jos gomila ovih detalja da bi uklopio u budzet i naravno da sve radi kako treba optimalno iskorisceno...

Nazad
Vrh Dno