Šta je novo?

Predavanje na temu starih računara

zzarko

Čuven
Učlanjen(a)
13.10.2003
Poena
695
Prošli put sam (ispravno) iskritikovan što nisam razglasio izložbu kućnih računata iz 80-tih, pa sad unapred najavljujem jedno predavanje koje će se održati u subotu 1. decembra u okviru prvog LUGoNS BarCamp-a (https://events.lugons.org/?p=448), a čija tema će biti istorijat kućnih 8-bitnih računara (biće pod Retrocomputing). Predavanje ćemo održati moj kolega Velibor Glišin i ja. Tačnu satnicu još uvek nemam, no pretpostavljam da će uskoro biti postavljena na sajtu (okačiću i ovde kad budem znao).

Pretpostavljam da će većini posetilaca ovog foruma to biti manje-više poznate stvari, no ako nekog interesuje, može slobodno da navrati.

Ako sve bude kako treba, poneću i primerak prvog komercijalno dostupnog laptopa, Epson HX-20 (restauriran i ispravan) i još po nešto.

Pozdrav,
Žarko

Će biti stream ili nešto za nas koji nismo blizu NS?

ja cu doci :)

@zzarko hoces da ti ponesem nesto softwarea za ST?

Poslednja izmena:
OK, sada znam nešto više. Stream-a na žalost neće biti (kako trenutno stvari stoje), ali će predavanja biti snimana i verovatno raspoloživa u neko skorije vreme. Kad bude okačeno negde, javiću. Predavanje o starim računarima bi trebalo da počne u 16h.

@kovacm: može, neću se ljutiti (demoi?)... :) Probao sam da snimim nešto na HD diskete, ali STe to nije hteo da proguta... Probaću sutra da nasnimim nešto na DD diskete, pa ću da vidim kako će to proći, danas imam posla preko glave...

Volio bi i ja da dodjem ali kako sam daleko na žalost ovaj put ništa.

@kovacm: može, neću se ljutiti (demoi?)... :) Probao sam da snimim nešto na HD diskete, ali STe to nije hteo da proguta... Probaću sutra da nasnimim nešto na DD diskete, pa ću da vidim kako će to proći, danas imam posla preko glave...

ponecu ti demoe i par igrica... jel imas praznih disketa? :)

btw da li ti mozda znas gde mogu naci monitor koji podrzava od 15KHz do 30-40KHz horizontalnu frekvenciju? (da moze da prikaze i Atarijeve/Amigine TV rezolucije ali i VGA sliku?)

Imam dosta DD disketa, a trebalo bi da ima i ispravnih... :)

Imam dosta DD disketa, a trebalo bi da ima i ispravnih... :)

ponecu ST i diskete sa demoima igrama. Jel ce biti tamo neki TV na koji cu moci da se zakacim i da ti to iskopiram na licu mesta?

Videću da ponesem jedan VGA monitor i kabl (pravio sam kabl za povezivanje ST-a na VGA). A biće i jedan TV-2-VGA adapter.

Videću da ponesem jedan VGA monitor i kabl (pravio sam kabl za povezivanje ST-a na VGA). A biće i jedan TV-2-VGA adapter.

VGA monitor je ok. Ponecu falcona pa njega lako mozemo zakaciti na bilo koji VGA/LCD...

btw koji TV-2-VGA adapter imate?
ja sam kupio GBS-8200; generalno radi ok ali pravi neke brljotine na desktopu sa sprajtovima...

@meca dobric: predavanje o starim računarima počinje u 16h. Što se ostalih predavanja u barcamp-u tiče, ne znam...
@kovacm: TV-VGA adapter donosi jedan kolega, ne znam tačno koji je model.

Super je bilo, drago mi je sto ste doneli neke masine da vidimo i sto sam konacno video kakav je kempston competition pro.

Reakcija publike na priču je, čini mi se, bila dobra i stvarno se nadam da Velibor i ja nismo bili dosadni. Za snimke će mi javiti kad budu na raspolaganju, pa ću poslati linkove. Dok to ne bude, evo kako je izgledao retro kutak BarCamp-a:
BarCamp2012.jpg
Na slici se, pored Milana, mene i nešto publike, nalaze: Epson HX-20, ZX Spectrum sa Interface 1 i MicroDrive-om, Sharp PC-1245 sa C-125, Pecom 64, Atari Falcon 030 sa gomilom stvari unutra, C64DTV, C64 sa 1541-II, par džojstika i nešto malo kablova... :)

Zarko, predavanje je bilo izuzetno interesantno! i Veliborov deo je takodje bio odlican :)

Za video linkove obavezno javi kad postanu dostupni :)

Lepa fotka jos samo da razjasnite koji je milan..
Nema amige, ali bi to vec bilo mnogo pored kovaca u blizini :)

Odlicna slika momci a verujem i predavanje!

Pretpostavljam da su se igrale i neke igre? :)

Lepa fotka jos samo da razjasnite koji je milan..
Nema amige, ali bi to vec bilo mnogo pored kovaca u blizini :)
Milan je momak direktno ispred Atarija, sa crvenom Atari majicom, zar je bilo teško pogoditi?
Što se Amige tiče, razmišljao sam da ponesem i A1200, ali sam već prepunio kutiju koju sam namenio za retro stvari.

kovacm ima da popije kritiku sto majca nije jasno vidljiva. Kada popularises nesto onda jaknu nosis ispod majce :smash::smash::smash::eyebrows:
Ja tek sledeci vikend dolazim u NS ali se nadam snimcima s retro-predavanja.

Tacno sam znao da cu propustiti ovako nesto, i to pred nosom :(

Anyway, nadam se da to nisu bas sve retro masine koje poseduju ljubitelji u NS.

Onaj Pecom 64, jel kojim slucajem vlasnistvno nekog od ovde prisutnih ? Pitam zbog ROM-ova pre svega,
jer sam do sada imao prilike da nadjem verziju 1 i 4, samim tim kontam da postoje bar 2 i 3 :)
Inace stari racunari me prevaskohdno interesuju zbog emulacije i prezervacije software-a retkih racunara narocito sa nasih
prostora.

zarko i ja smo spominjali da bi bilo super organizovati dan/vece pustanja demoa sa starih racunara. ne znam koliko ima zainteresovanih za ovako nesto...

btw Pecom je zarkov.

Anyway, nadam se da to nisu bas sve retro masine koje poseduju ljubitelji u NS.

Onaj Pecom 64, jel kojim slucajem vlasnistvno nekog od ovde prisutnih ? Pitam zbog ROM-ova pre svega,
jer sam do sada imao prilike da nadjem verziju 1 i 4, samim tim kontam da postoje bar 2 i 3 :)
Inace stari racunari me prevaskohdno interesuju zbog emulacije i prezervacije software-a retkih racunara narocito sa nasih
prostora.
Naravno da nije sve, poznajem 4 coveka koji u ns-u poseduju zavidnu kolekciju retro racunara a nece da idu na bench forum.
Pokusavam da ih nagovorim vec dugo i nadam se da cu uspeti, feel the power of the dark side.. :)

Nazad
Vrh Dno