Šta je novo?

Prebacivanje snimaka sa Super 8 i video kaseta?

Bad Habbit

Slavan
Učlanjen(a)
23.07.2005
Poena
390
Prebacio sam porodicne snimke sa Super 8 projektora i video rekordera na DVD. Medjutim posto sam sam to radio, nisam bas zadovoljan rezultatima. Sa videa sam prebacivao tako sto sam ga spojio sa tv tuner-om preko antenskog kabla i to snimao (cini mi se preko DSCALER-a) u mpeg 2. Mpeg 2 sam izabrao zbog kompresije, posto nisam imao dovoljno veliki disk za neki avi ili slicno, a posto je i sam kvalitet snimka sa videa vec u startu za danasnje pojmove dosta los, smatrao sam da je mpeg 2 dovoljan. Tu sam jos i dobio neke rezultate i nisam toliko nezadovoljan. Ipak, zanima me da li postoji jos nesto sto sam mogao da uradim, da bih dobio jos bolji kvalitet slike? Ovo je snimano u 480p. Jel ima svrhe snimati u vecoj rezoluciji? Ovako to otprilike izgleda.

[youtube]eUenoZykTig[/youtube]

Drugi deo su jos stariji snimci sa Super 8 projektora. To sam takodje pre nekoliko godina prebacio, ali tu sam dosta manje zadovoljan. U sustini, snimao sam kamerom film koji se emituje na belom zidu. Medjutim posle sam procitao na netu da nisam trebao da emitujem tako, dakle u velikom formatu i da snimam, vec da snimam sa neke male razdaljine, od oko pola metra i projektora i kamere, jer je tako kvalietnija slika, veca rezolucija. Jos sam tada snimao, jer sam samo to imao neko kamerom sa video kasetama, pa sam to posle morao da prebacujem na komp. Ima li tu neka jos caka kako to najkvalitetnije odraditi, posto to moram ponovo da radim? I koja je najbolja kamera za tako nesto i kako je najbolje podesiti/postaviti? U kojoj rezoluciji snimati?

Poslednja izmena:
Meni ovo deluje ok. Povecanjem rezolucije neces dobiti nista.

Možda bi slika bila bolja da si izbegao rf modulaciju, tj. da koristiš kompozitni ili svideo kabl.

Samo antenski ulaz imam na tv tuner-u.

Sa ovim sam jos i zadovoljan, ali to sto sam snimao sa super 8, to mi se ne svidja. Kako je to najbolje snimati, prebacivati?

Da li znate mozda u kojoj rezoluciji su snimale te starije video kamere (pricam opet o video kameri, ne projektoru)? Ovi moji snimci su u 480p. Ne znam da li je to maksimum ili moze vise da se izvuce iz kamere?

Poslednja izmena:
To ti je to. Ne muci se vise. Narezi na dvd i arhiviraj.

Mislim da me niste razumeli. Ovaj video koji sam postaio je video sa video kamere, kamkordera, koji je prebacen sistemom video rekorder -> tv tuner. On je donekle u redu i sa njim sam donekle zadovoljan. Vezano za njega, patio sam cisto da li moze JOS bolji da bude i ako moze, kako.

Ovo sto sada pitam i o cemu sam pisao u drugom delu prvog posta, je kako da prebacim filmove sa SUPER 8, projektora u digitalni zapis? To sam takodje vec uradio, ali je rezultat znatno losiji od ovoga i sa njim nisam zadovoljan.

Vhs ima malu rezoluciju (240 linija) i nema smisla snimati u većoj rezoluciji. Ono što može da pomogne je da se izbegne rf modulacija.
Za super8 treba malo komplikovanija oprema. Ne znam koliko minuta super8 snimaka imas, ali kod nas postoje firme koje to mogu da prebace u digitalni oblik.. Cene su ok.. Oko 60-100din za minut snimka.
Film nema rezoluciju i možeš i 4k da izvučeš, ali... Filmska traka ima "zrno" i optika na kamerama nije perfektna pa nema potrebe za 4k.

Ovaj moj video je Beta (Sony) i neces verovati, radi i posle 30 godina kao prvog dana. Mislim da on ima nesto vecu rezoluciju, ali opet ne verujem da je veca od 480p, tako da ne verujem da sam mogao da izvucem visu rezoluciju.

Sto se Super 8 filmova tice, ne znam ni sam koliko toga imam. Imam tri pune kese filmova. Neki su kraci, neki duzi. Sve u svemu, ima tu sati i sati snimaka. Zato bih voleo da sam to odradim, jer bi me odrali posteno ako bih dao nekome. Doduse, ako znas nekoga ko to radi provereno dobro, a nije skup, javi mi na pm. Pretpostavljam da si mislio 60-100 dinara, sat? Ako je minut, onda bi ovo moje kostalo boca oca. U sutini koliko sam ja razumeo, treba samo postaviti kameru i projektor u liniji i staviti projektor na manju razdaljinu od platna/zida, da se ne bi previse razvukal slika koju kamera snima, jer onda deluje kao da je manja rezolucija. Sad ne znam da li ima tu jos nekih caka, oko podesavanja kamere, projektora i tako dalje. Problem mi je i sto ja nemam kameru. Gledam da li bih to mogao negde da iznajmim na nekoliko dana, ali nigde ne mogu da nadjem nekoga ko iznajmljuje te obicne amaterske kamere. Samo profi oprema. Sta mislis, preko koje rezolucije nema potrebe da idem ako snimam kamerom te super 8 snimke?

Nazad
Vrh Dno