Šta je novo?

prebacivanje kompletne CD kolekcije u mp3

joriq

Čuven
Učlanjen(a)
04.01.2004
Poena
795
Zamolila me prijateljica da joj kompletnu kolekciju od cirka 400 CD-a prebacim u mp3. Koji bi bio najbrzi/najprostiji nacin da se to odradi, uz mp3 tagove ako je moguce, uzimajuci u obzir da imam tri DVD rezaca u kucistu, pa bi bilo dobro da mogu da radim paralelno?

Povlačenje informacija za ID3 tag sa CDDB (mislim da se baza tako zove) bi trebalo da je standardna funkcija na programima za konverziju.

Verovatno najbrze bi bilo da nadjes na netu vec gotove mp3, ukoliko se radi o celim albumima.

Pitanje je hoce li biti istog kvaliteta. Ja sam ripovao muziku sa par CD-ova pomocu windows media playera, samo proces je ogranicen brzinom dvd citaca. Mislim da su fajlovi bili aac formata te je bila potrebna konvrrzija u mp3 naknadno. Google ti je prijatelj za ovakve poduhvate :D

Koristio sam razne programe, ali mi se najbolje i najjednostavnije pokazao Windows Media Player, jer nema nikakvih komplikovanih podešavanja, ripuje direktno u mp3 ili wma i radi dosta brzo. Pre petnaestak godina Audiograbber je bio najbolja opcija. :p

Povlačenje informacija za ID3 tag sa CDDB (mislim da se baza tako zove) bi trebalo da je standardna funkcija na programima za konverziju.
to znam, poenta je jednostavnost, brzina, i da moze sa 3 DVD rezaca istovremeno da radi
Verovatno najbrze bi bilo da nadjes na netu vec gotove mp3, ukoliko se radi o celim albumima.
palo mi je na pamet i to, sto cu i da radim, ali dobar dio se nece tako lako naci (recimo domaca muzika)
Pitanje je hoce li biti istog kvaliteta. Ja sam ripovao muziku sa par CD-ova pomocu windows media playera, samo proces je ogranicen brzinom dvd citaca. Mislim da su fajlovi bili aac formata te je bila potrebna konvrrzija u mp3 naknadno. Google ti je prijatelj za ovakve poduhvate :D
jel moze on u 3 instance da se pokrene, da radi 3 diska simultano? :)
Koristio sam razne programe, ali mi se najbolje i najjednostavnije pokazao Windows Media Player, jer nema nikakvih komplikovanih podešavanja, ripuje direktno u mp3 ili wma i radi dosta brzo. Pre petnaestak godina Audiograbber je bio najbolja opcija. :p

prije 15ak godina sam ja koristio WinAmp Pro, pa i sad, ali jedno je kad treba par diskova odraditi, drugo je kad treba recimo 400 (odokativna procjena, kesa sa diskovima ima jedno 30kg minimum :D ). Prioritet mi je da mogu 3-4 instance istovremeno da pokrenem. Recimo kad narezujem DVD-e, imam 3 rezaca u kucistu + nakacim externi na USB, kad treba nekome npr. komplet Game of Thrones da prebacim ili narezem, nije neka komplikacija kao kad bih radio disk po disk, jer mogu i 4 instance Nero-a da pokrenem bez problema...

edit: probacu sad AudioGrabber, za pocetak, da vidim zavrsava li posao :)

Poslednja izmena:
Audio Catalyst je bio zakon, probaj i iTunes (ne zezam se) imaju lepu bazu podataka za mp3tagove, cak i dosta "bugara" je bilo prepoznato, mada to je bilo pre 10-ak godina dok sam koristio iPod.

Zašto mp3? Nije 1997 godina...

Moram da se nasalim i kazem... da mora da ti je mnogoooo dobra prijateljica :D

Ovo sam i ja pomislio - 400 CDova ne bih ni rođenoj sestri konvertovao! Možda bih prebacio 5-10 diskova da bi videla kako se to radi, verovatno bih joj instalirao i potrebne programe i to bi bilo to :)

Zašto mp3? Nije 1997 godina...
zbog kompatibilnosti sa svim i svacim, a i sta da ti kazem, sanse da ce ona vidjeti razliku je 0.0001%. Recimo gleda The Walking Dead na Fox-u, koji preko kablovske mislim da ide u 720p, na svom starom i totalno nekalibrisanom TV-u od 40". Dovedem je kod mene, pustim webrip 1080p na novom LG OLED-u koji vrijedi kao 10 njenih TV-a, ona kaze "ja ne vidim razliku" :d
Par puta sam i ja nju iscima, a i ona me casti sve te diskove, stalke za diskove i 1 externi DVD rezac :D
Ovo sam i ja pomislio - 400 CDova ne bih ni rođenoj sestri konvertovao! Možda bih prebacio 5-10 diskova da bi videla kako se to radi, verovatno bih joj instalirao i potrebne programe i to bi bilo to :)

uspio sam da namjestim da 3 instance audiograbbera rade simultano, tako da ide relativno brzo, samo treba da "hranim" drajvove :) Problem su mi jedino osteceni diskovi, morao sam par puta komp da resetujem, jer zaglavi sa njima...

Probacu i EAC kasnije, mozda bude elegantnije rjesenje...

Ja sam za konverziju u mp3 i aac koristio Foobar2000, što se mene tiče radi sasvim OK.

Uzgred, al te zeznula: uvaliće ti sve te silne diskove! ;) Ja sam pre ~3 godine izbacio dve ogromne kese CDova, oslobodio pola povelike komode :)

Uzgred 2: pa ni ja ne vidim (bitnu) razliku između 720p i 1080p na mom 43" fhd TVu ;)

uspio sam da namjestim da 3 instance audiograbbera rade simultano, tako da ide relativno brzo, samo treba da "hranim" drajvove :) Problem su mi jedino osteceni diskovi, morao sam par puta komp da resetujem, jer zaglavi sa njima...

Probacu i EAC kasnije, mozda bude elegantnije rjesenje...

Kakav crni Audiograbber, pa to nije lepo radilo ni kad je bio aktuelan. Samo EAC, dao sam ti uputstvo. Ako si baš zapeo i dalje za mp3 samo umesto flac-a izaberi LAME mp3 u compression options v0 ili 320 kbps

+1 za EAC

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Kakav crni Audiograbber, pa to nije lepo radilo ni kad je bio aktuelan. Samo EAC, dao sam ti uputstvo.
Глас против, ЕАС се користи када је потребно квалитетно тј исправно риповање и то траје. За ово из теме посао ради сваки програм, чак и AudioCatalyst који је AudioGrabber у верзији са кодеком.

Да ли су у тој кеси дискови који су у својим кутијама, регуларно паковани, оригинали и тако то или има свачега? Нисам сигуран да си добро прошао, ускоро ћеш да понудиш те дискове за четврт бурека, само да их неко однесе, лакше је да их набавиш у лослес (ако хоћеш квалитет) или да задржиш тај mp3 ако ти квалитет не значи много, него да чуваш ту гомилу. Једино ако су оригинали у оригинал паковању и добро очувани, уз то квалитетна музика ... то и вреди чувати.

Ja sam za konverziju u mp3 i aac koristio Foobar2000, što se mene tiče radi sasvim OK.

Uzgred, al te zeznula: uvaliće ti sve te silne diskove! ;) Ja sam pre ~3 godine izbacio dve ogromne kese CDova, oslobodio pola povelike komode :)

Uzgred 2: pa ni ja ne vidim (bitnu) razliku između 720p i 1080p na mom 43" fhd TVu ;)

ma, od poklonjenih diskova slaba vajda, i vecine ostalog, ali vracam uslugu koju sam davno dobio, svojevremenoo mi je pogurala karijeru :)
a za 720p vs 1080p, oke, nije tolika razlika, ali 720p TV na matorom LCD-u vs 1080p upscale na 4K na LG 65EG 960V OLED TV-u od 65", a samo corav ne bi vidio razliku :)

Kakav crni Audiograbber, pa to nije lepo radilo ni kad je bio aktuelan. Samo EAC, dao sam ti uputstvo. Ako si baš zapeo i dalje za mp3 samo umesto flac-a izaberi LAME mp3 u compression options v0 ili 320 kbps
posto nije cuvanje moje kolekcije, a i ima svega, od "ozbiljne muzike" tipa Brams i Shopen, pa do Rokera s Moravu complete collection, necu se opterecivati, poenta je da se odradi brzo, ionako ce mi trebati bar 3 dana. Nisam jos ni 100 komada ripovao.
Глас против, ЕАС се користи када је потребно квалитетно тј исправно риповање и то траје. За ово из теме посао ради сваки програм, чак и AudioCatalyst који је AudioGrabber у верзији са кодеком.

Да ли су у тој кеси дискови који су у својим кутијама, регуларно паковани, оригинали и тако то или има свачега? Нисам сигуран да си добро прошао, ускоро ћеш да понудиш те дискове за четврт бурека, само да их неко однесе, лакше је да их набавиш у лослес (ако хоћеш квалитет) или да задржиш тај mp3 ако ти квалитет не значи много, него да чуваш ту гомилу. Једино ако су оригинали у оригинал паковању и добро очувани, уз то квалитетна музика ... то и вреди чувати.
ima bas svacega, i razlicite starosti. Ima neraspakovanih originala, jos u celofanu, pa sve do princo i alfavision CD-a koji su necitljivi ili polucitljivi. Vecina ce da ide u smece svakako. Ne slusam ni svoju CD kolekciju vise, a ne tudju :D

i ja bih koristio EAC, ima on i 'burst' rezim.

Ja sam pre milion godina koristila Easy CD-DA Extractor.
https://easy-cd-da-extractor.en.softonic.com/
Jednostavan je za upotrebu i kvalitet zvuka je OK. U svakom slucaju trebalo bi da zavrsi posao svakom ko nije audiofil apsolutnog sluha koji muziku slusa sa monoklom dok srce caj i snebiva se ako nesto ne daj Boze susne ili zakrci.

elem, završio sam sve za jedno 5 dana. Najveći problem mi je bilo što je recimo 25% kolekcije imalo nečitljive diskove, i još jedno 10-20% je bilo čitljivih, ali oštećenih, ili djelimično čitljivih. Kad naiđe na takve, drajv zna skroz da zakuca i prestane da reaguje, kao i aplikacija koja ripuje, pa samo reset kompa pomaže. Na kraju sam nakačio 2 eksterna DVD drajva koji su mi skupljali prašinu godinama, pa sam ukupno imao 5 :D
Koristio sam malo više EAC, malo manje Audio Grabber, ali su oba podjednako bagoviti kada nalete na iole lošiji CD...

Stvarno nisam očekivao da audio grabber još postoji i da funkcioniše na nekom novijeg OS-u od XP-a, pa sam morao i sam da ga instaliram i radi skroz ok, kao u dobra stara vremena. :)
Ne mogu samo da se setim da li je on naslednik audio catalyst-a ili je obrnuto.

Koristio sam malo više EAC, malo manje Audio Grabber, ali su oba podjednako bagoviti kada nalete na iole lošiji CD...

Verovatno nisi pipnuo nijedno podešavanje EAC-a tako da mnogo zavisi od podešavanja, šta ćeš da dozvoliš EAC-u da ripuje a šta ne (koliko si spreman da imaš grešaka pri ripovanju) a dao sam ti detaljno uputustvo za podešavanje. EAC ima log file koji tačno pokazuje kako je neki disk ripovan, između ostalog zato je i najbolji jer ti pokazuje/dokazuje da li je nešto urađeno ispravno ili ne.

Nije ti EAC kriv što je disk syeban. To se jednostavno ne radi, ne koriste se oštećeni dskovi. Nađeš sledeći ispravan disk i njega ripuješ. Ako je unikatni materijal u pitanju onda je i 10 sati ripovanja jednog diska malo ako treba da se izvuku podaci.

Stvarno nisam očekivao da audio grabber još postoji i da funkcioniše na nekom novijeg OS-u od XP-a, pa sam morao i sam da ga instaliram i radi skroz ok, kao u dobra stara vremena. :)

Nikad on nije radio kako treba nego ljudi nisu znali da li radi dobro ili ne dok se nije pojavio EAC.

fercera, fercera, samo što nije ažuriran 100 godina :) Mislim da je AC nasljednik, tj. zasnovan na AG-u, ali njega nisam instalirao.
Verovatno nisi pipnuo nijedno podešavanje EAC-a tako da mnogo zavisi od podešavanja, šta ćeš da dozvoliš EAC-u da ripuje a šta ne (koliko si spreman da imaš grešaka pri ripovanju) a dao sam ti detaljno uputustvo za podešavanje. EAC ima log file koji tačno pokazuje kako je neki disk ripovan, između ostalog zato je i najbolji jer ti pokazuje/dokazuje da li je nešto urađeno ispravno ili ne.

Nije ti EAC kriv što je disk syeban. To se jednostavno ne radi, ne koriste se oštećeni dskovi. Nađeš sledeći ispravan disk i njega ripuješ. Ako je unikatni materijal u pitanju onda je i 10 sati ripovanja jednog diska malo ako treba da se izvuku podaci.

Pročačka sam sve opcije u EAC-u, i podesio na najbrže, jer kad ripuješ ~500 CD-a nekom kao uslugu, ko će to vjerovatno slušati na "prdavcima" na laptopu, gdje apsolutno neće osjetiti razliku između 128kbps mp3 i FLAC-a, zaista želiš da to završiš što je brže moguće. Što se oštećenih diskova tiče, najčešće nisu ogrebotine bile problem, nego diskovi koji su jeftini i prosto od starosti degradirali, dobili neku mutnjikavu nijansu umjesto sjajno-srebrne, kao da su zamagljeni (a nisu). Kad pominjem bagovanje EAC-a, mislim na to da je u nekim situacijama znao da zaglavi pri učitavanju ili ripovanju diska, i da zaključa drajv pride, pa je jedino restart računara pomagao (end task je ubijao EAC, ali nije otključavao drajv). Sa AG-om sam imao neke druge probleme...
Da sam radio samo sa OK CD-ima i da nisam radio sa 5 drajvova istovremeno, vjerujem da bi i bagova bilo daleko manje ili nimalo...

Vrlo je loša ideja ripovati rezane diskove Prvo, ne zna se izvor, obično je mp3, što znači od mp3 napravljen wav pa će opet da se enkoduje u mp3, u prevodu nije ništa vredelo ni pre tek sada neće ničemu vredeti. I da je izvor wav opet je gubljenje vremena jer tagovanje ne radi, mora ručno.

Vrlo je loša ideja ripovati rezane diskove Prvo, ne zna se izvor, obično je mp3, što znači od mp3 napravljen wav pa će opet da se enkoduje u mp3, u prevodu nije ništa vredelo ni pre tek sada neće ničemu vredeti. I da je izvor wav opet je gubljenje vremena jer tagovanje ne radi, mora ručno.

na zvučnicima od par vati za osobu koja ne bi primijetila razliku između toga i FLAC-a na high end zvučnicima - nebitno :D
Ako budem ripovao svoju kompletnu kolekciju, onda ću da se iscimam oko lossless-a i sl. Tagovanje takođe nisam radio ako ne prepozna automatski, samo sam unosio naziv benda i albuma kao naziv foldera, reče da joj je to oke

2017 god, sto su ljudi i dalje gadljivi kada je u pitanju AAC [emoji2]

Sent from mTalk

Vrh Dno