Šta je novo?

Prečistač vazduha

У неким тестовима 4 про модела нису нашли трагове озона. Сама јонизације обори честице на под, намештај итд па се треба чистити. Поента је ако није у ваздуху, не удишеш. Проблем може настати ако деца и/или кућни љубимци дижу ту прашину својом акцијом.

Ozonizacija je štetna. Jonizacija nije u smislu stvaranja negativnih jona.

Па да, остаје једино да верујем овима што тестирали да нема озона приликом рада.

Planiram da uzmem 3 prečišćivača za kuću.
Već imam jedan ali je slab ( Gorenje Optiair 203m) i sad gledam bezobrazno su mu digli cenu na 19k a bio je 12 kada sam ga ja uzimao pre par godina.

Pa se mislim da li je Mi Air 4 Lite dovoljan ili da uzmem Mi Air 4, i da li bi uspeli da prečiste smrad od uglja i drva i loženja koji se uvuče u kuću i pored pvc stolarije.
Jedan bi stajao u dnevnoj sobi, jedan u hodniku koji ima stepenice koje vode na drugi sprat kuće i jedan na spratu u spavaćoj sobi.

Ja se nalazim u Borči gde je neopisivo zagađen vazduh kada svi krenu da lože ko šta stigne, i gušimo jedni druge dok ne pocrkamo izgleda...

Edit: približna kvadratura kuće je 80kv, dnevna oko 25, hodnik 15ak i spavaća na spratu 20. Vrata između soba/hodnika su uvek otvorena tako da se nadam da će sveukupno imati efekta...

Ne treba ti taj u hodniku. 4 Lite po meni će završiti posao sasvim ok.

Čudno mi je da ti toliko ulazi zagadjenje kroz zatvorene prozore.

Slažem se, 4 lite će da ti završi posao. Možeš da uzmeš 2 Xiaomi-а i jedan Philips, pa taman da uporediš. Ja ga imam i zadovoljan sam.

Hvala na odgovorima, biće onda lite x3.
Gledam sad da nabavim i hub i senzore da se gase kada se otvore prozori da se "izluftira".
Problem je sto je dovoljno da se na minut ostave otvorena vrata ili prozor i cela kuca se usmrdi od dima. Svi oko mene lože, a nisko su postavljeni dimnjaci i sve završi gde ne treba, dole ode dim umesto gore. Mi smo taj problem rešili toplotnom pumpom voda/voda al džaba kad 90% njih i dalje truje i sebe i sve okolo.

Dok sam živeo u Srbiji ja sam to rešavao sa minimalnim luftiranjem. Pravio sam promaju ujutru između 10-11h, poslenkuvanja ručka, inuveče najkasnije oko 17h promaja. Svi ostalo vreme au prozori zatvoreni i mora da se vodi računa da nema unutrašnjih zagadjivača + odvlaživač ako je potrebno. A živeo sam na brdu, u čistom kraju za naše pojmove da kažeš.

Hvala na odgovorima, biće onda lite x3.
Gledam sad da nabavim i hub i senzore da se gase kada se otvore prozori da se "izluftira".
Problem je sto je dovoljno da se na minut ostave otvorena vrata ili prozor i cela kuca se usmrdi od dima. Svi oko mene lože, a nisko su postavljeni dimnjaci i sve završi gde ne treba, dole ode dim umesto gore. Mi smo taj problem rešili toplotnom pumpom voda/voda al džaba kad 90% njih i dalje truje i sebe i sve okolo.
Onda jedino ovako nešto, ali nisam istraživao da li ima u Srbiji nešto slično. Razumem te, ja zbog toga jednom dnevno izluftiram, iako bih hteo više puta.

Da ilustrujem o čemu pričam, ovo je samo jedan. Ima jos 5 takvih u krugu od 200m. Katastrofa.

Prilozi

• IMG_20241117_114141.jpg
    IMG_20241117_114141.jpg
    412.3 KB · Pregleda: 101
  • IMG_20241117_114155.jpg
    IMG_20241117_114155.jpg
    512.3 KB · Pregleda: 99
Da li neko možda ima više informacija ili iskustva sa ovim proizvodom. Deluje kao prevara ali u našoj trenutnoj situaciji sklon sam da probam svašta...

Pa pobogu čoveče je l vidiš da je to Hi tech ruski proizvod sa inovativnim i revolucionarnim filterima u spoju sa prirodom. To već ovako na prvu ne može biti loše.
Naravno da ima sertifikat, isti onaj koji ima i Zepter za svoje proizvode...

Koliko je ovo realno:
"Pore filtera su toliko sitne da virusi i bakterije fizički ne mogu da prodru kroz NanoFiber. Jedan deo tih čestica se odmah odbije, a najsitnije se zadrže u filteru."

Pozdrav svima, treba mi savet, dvoumim se između Bosch i Phillips pročišćivača, konkretno: https://www.bosch-homecomfort.com/rs/sr/ocs/rezidencijalni-objekti/air-4000-19983970-p/. S druge strane, Phillips-ova ponuda je baš šarenolika, pomalo i konfuzna, ne znam koja serija je relevantna i recimo pandan ovom Bosch modelu. Dakle pročišćivači za prostorije do 50m2, HEPA filter, bez jonizacije. Bitno mi je da se odlučim za brend i model sa kojim neću imati problema da kupujem zamenske filtere.

Pitaj ih za sertifikate. Isto tako, NanoFiber ništa ne znači. Neka preciziraju
Ima na sajtu neki kao sertifikati i "testovi" ali to sve izgleda dosta šuplje, pa pretpostavljam da je ovo samo jedna veoma skupa mreža za komarce mada u iskušenju sam da naručim za jedan prozor pa da izmerim pre i posle...

Koliko je ovo realno:
"Pore filtera su toliko sitne da virusi i bakterije fizički ne mogu da prodru kroz NanoFiber. Jedan deo tih čestica se odmah odbije, a najsitnije se zadrže u filteru."
Mislim da nije baš realno jer onda bi svi prečišćivači koristili tako neki sistem i ne bi morali da menjamo filtere...

The Bachelor Ok GIF

Koliko je ovo realno:
Pa za viruse, teško da je realno.

Zato sam i napisao, deluje mi neozbiljno ova njihova reklama.
Onda bi mogli sa ovim materjalom da prave savrsene maske za zastitu..

Pozdrav svima, treba mi savet, dvoumim se između Bosch i Phillips pročišćivača, konkretno: https://www.bosch-homecomfort.com/rs/sr/ocs/rezidencijalni-objekti/air-4000-19983970-p/. S druge strane, Phillips-ova ponuda je baš šarenolika, pomalo i konfuzna, ne znam koja serija je relevantna i recimo pandan ovom Bosch modelu. Dakle pročišćivači za prostorije do 50m2, HEPA filter, bez jonizacije. Bitno mi je da se odlučim za brend i model sa kojim neću imati problema da kupujem zamenske filtere.
Definitivno Philips 3000i ukoliko ti se uklapa u budžet. Filteri mu dugo traju.

Ne postoji takav prečišćivač vazduha, nemoj da te lažu...
Kupuj isključio ono za šta možeš naći filter.

Zdravo svima, trazim preciscivac koji moze da pokrije stan od 80m2
Sličan stan sam rešio sa dva Xiaomi. Jači za dnevnu sobu i kuhinju, a slabiji u hodniku između dve spavaće sobe.
Obično su oba jednocifrena ali juče/danas je napolju katastrofa pa se vrte između AQI 25-30 u auto (nečujnom) režimu.
Na max brzo spuste ali mi smeta to šuštanje.

Zdravo svima, trazim preciscivac koji moze da pokrije stan od 80m2, i philips iz serije 3200 mi je zapao za oko: https://gigatron.rs/preciscivaci-va...rija-3200-ac322010-preciscivac-vazduha-683091
Problem je sto ne mogu da nadjem njegove filtere po internetu, barem na nasem trzistu. Jel moguce da neki preciscivaci nemaju filtere u prodaji iako se uredjaji uredno prodaju u vise prodavnica?
izgleda da problem rezervnih filtera postoji za sve što nije xiaomi....

Zdravo svima, trazim preciscivac koji moze da pokrije stan od 80m2, i philips iz serije 3200 mi je zapao za oko: https://gigatron.rs/preciscivaci-va...rija-3200-ac322010-preciscivac-vazduha-683091
Problem je sto ne mogu da nadjem njegove filtere po internetu, barem na nasem trzistu. Jel moguce da neki preciscivaci nemaju filtere u prodaji iako se uredjaji uredno prodaju u vise prodavnica?
Ima filter na KP. Najbolje je da kontaktiraš Philips preko forme na dnu opisa proizvoda.

Sličan stan sam rešio sa dva Xiaomi. Jači za dnevnu sobu i kuhinju, a slabiji u hodniku između dve spavaće sobe.
Obično su oba jednocifrena ali juče/danas je napolju katastrofa pa se vrte između AQI 25-30 u auto (nečujnom) režimu.
Na max brzo spuste ali mi smeta to šuštanje.
Ne mora na max da to procisti, stavi ručno na broj obrtaja koji ti ne smeta i ostavi tako ili pojačaj desetak min da očisti pa vrati na auto.

Ili podesi automatizaciju.

Sve je bolje od tolikog zagadjenja.

А да ли ће га бити за 5 година?
Ја купих скоро за Ћоми стар 4 године.

Nazad
Vrh Dno