Šta je novo?

Prečistač vazduha

Na mom Lite modelu mislim da za mesec dana istice radni vek filtera, a juce sam ga bas cistio, bukvalno je kao nov, mozda 1mm prasine bilo na njemu, cak bih rekao da je vise prasine bilo u perforaciji kucista. E sad, iako imam spreman rezervni filter, zanima me kako se manifestuje signalizacija za zamenu, da li je iritirajuca i davno bese kada sam citao da lifetimer mozda moze i da se resetuje, jel radio to neko? Uspeva li?

Kod mene, Xiaomi Air Purifier šalje notifikaciju preko aplikacije.
Pošto se ne kuva, ne puši i obično stoji na 001, pritisnem mode taster (onaj desni) držim 10 sec, bipne i isključi se, onda bipne triput, i smatra da je filter zamenjen.

Кога преварите ако користите филтер када му прође употребна вредност?

Otprilike. Ja sam jedan bacio ranije, jer je pokupio neki miris, a drugi u dečjoj sobi koja je uvek tipa do 15 PM2.5 pa im skidam na 1 PM, resetovao na 100%. U tim uslovima kapiram da bi mogao da okrene 5-6x ceo krug.

Treba samo biti iskren sam prema sebi koliko su uslovi loši, kod mene nisu. Filtri služe da skidam na jednocifreno kada bude dvocifreno, jer neke eskalacije nema.

Da li znate za neki proizvod koji ima i spoljne i unutrašnje senzore za merenje zagađenja a da je dostupan da se kupi kod nas i da ne košta nešto bože sačuvaj. Još ako bi imao krštenu aplikaciju za pristup i čuvanje prošlih merenja to bi bilo idealno... 😁

Znam da IQ Air ima tako nešto ali košta poprilično a i nema kod nas da se kupi spoljni senzor, a našao sam i PurpleAir koji takođe nema kod nas...

Да ли се филтер мења по запрљаности или времену. Мој је скоро годину дана али је прошле године радио јако мало.

Prilozi

• Screenshot_2024-11-06-13-13-52-840_com.xiaomi.smarthome.jpg
    Screenshot_2024-11-06-13-13-52-840_com.xiaomi.smarthome.jpg
    48.3 KB · Pregleda: 30
У принципу мислите да уређај показује исту истрошености филтера, невезано за степен загађења, у истом временском периоду? Као километража код аутомобила....
Само немојте да презаситите активни угаљ који потом крене да испушта....

Ne mislimo, konstatujemo činjenicu.

Vlado, ne mogu te tagujem zbog mankija gde mu nije mesto, nabavi odvojene senzore. Xiaomi većina ima senzore za unutra, na sebi, a za spolja ja koristim neki sa AliE već 6-7 godina od 30tak €. Možeš da nabaviš delove i sklopiš klimerko, pa da uđeš u njihovu mrežu daš im doprinos.

У принципу мислите да уређај показује исту истрошености филтера, невезано за степен загађења, у истом временском периоду?
Nema šta da misle, xiaomi procenat istrošenosti bazira samo na vremenu rada samog uređaja.

Prvi put kad sam ukljucio preciscivac pokazao je preko 300 (ako se dobro secam) kad je to procistio, jednom sam ga testirao na sibicu, i jednom je sam isao na 50 i nikad vise nije prelazio preko 30 (ujutro kad se otvore prozori i vrata i to mozda 3x u godini da je pokazivao vrednosti 30) i sve ostale vrednosti su od 1 do 5, tako da ne smatram da je filter nesto fizicki izgubio svoja svojstva, e jedino ne znam dal u njemu ima nekog razgradjivanja i sl., zato i pitam ovde za iskustva

Neko je nekada lepo napisao, ukoliko kada ukljucis preciscivac i on obara broj cestica, filter je ok, nema sta da se mislis, ukoliko mu je potrebno dugo vremena ili ne moze da spusti ispod XX, a mogao je ranije, pokazatelj da filter treba da se menja.

Naravno, neces da przis, pusis, luftiras dok je zagadjenje veliko i ovo odozgo probavas.

@pinocio mislis li da ti zaista treba preciscivac? xD

Vlado, ne mogu te tagujem zbog mankija gde mu nije mesto, nabavi odvojene senzore. Xiaomi većina ima senzore za unutra, na sebi, a za spolja ja koristim neki sa AliE već 6-7 godina od 30tak €. Možeš da nabaviš delove i sklopiš klimerko, pa da uđeš u njihovu mrežu daš im doprinos.

Xiaomi prečišćivači imaju senzore ali kvalitet je vrlo upitan... Iz mog iskustva često prestanu da rade posle nekog vremena a i dok rade nije baš sjajna situacija.

Jednom sam testirao 2 Xiaomi Air koja imam u stanu, jedan nov koji je privremeno bio kod mene, i još par mernih uređaja koje imam. Svi merni uređaji su pokazivali vrlo sličan nivo čestica (Atmotube pro, Temtop i IKEA senzor) a od prečišćivača samo taj novi je merio ok, ova druga dva koji su kod mene neko vreme (oko 2 godine recimo) su totalno failovala.

Klimerko mi je trenutno glavni favorit ali nemam baš puno vremena da se igram sa sklapanjem, ne znam da li i dalje postoji opcija da oni pošalju sklopljen pa da ga ja samo montiram...

Takav vazduh imam leti, a zimi na otvaranje prozora bije u 200+ za manje od 10sec :)

Vlado postoji, 15k dindzi traze za sklopljen. Dok delovi kostaju par k dinara, jedino sto treba malo vremena da ga slozis i lemilica :)

Sa vremenom sam tanak a sa lemilicom još tanji ali hvala na informaciji. 😁

Istražiću još malo, jedini razlog što još uvek nisam uzeo Klimerka je taj što realno gledano neću dati neki naročit doprinos zajednici pošto jedan već postoji 50ak metara od moje zgrade, pa sam zato pokušao da nađem nešto gde mogu samo da otvorim app i vidim sve parametre (zagađenje, temperatura, vlažnost vazduha...) u mom stanu i ispred mog stana :)

Klimerko ne koristi super precizne komponente te je sklon blagom odstupanju od realnosti. Najbolje je imati nekoliko uređaja u blizini i koristiti njihove prosečne vrednosti. Prema tome što više "klimavka" to bolje.

To je nebitno sve, ako je uređaj konzistentan. Vrlo lako se poveže 2+2 kako funkcioniše. Bar 6 godina imam neku spravicu sa displejom, gde se vide komponente pošto je kutija otvorena, i rekao bih da su to delovi za Klimerko. Pokazuje malo više nego Xiaomi, ali konstantno, pa je moguće upoređivati. Kupovao sam i neke handheld itd, ali taj najviše volim.

Sve to dobro radi. Imam 2 3H prečišćivača godinama, nema problema ni sa senzorima ni sa radom.

Активни угаљ у филтеру не можеш да опереш, мора замена.
Сензор издувај хладним феном за косу.
Imam duvaljku kojom izduvavam racunare i sve sto mi treba, filtere na susari, kesu za usisivac... ima 6 brzina pa mogu da podesim jacinu duvanja.
Molim te nemoj da pereš filter. Samo ga usisavaj.

Da, senzor može da pokaže veću vrednost kad čistiš, brišeš, prskaš itd., zato najbolje da otvor prozor na kratko i onda vidiš koja je stvarna vrednost. Žao mi je što se oboje mučite sa plućima - da li u prostoru u kojem živite imate/ste imali buđ? Jesi li merio vlažnost vazduha?
Budj nema, teska je to prica, ukratko izvadio sva 3 krajnika, posle 3 meseca prvo veliko gusenje, nije leceno kako treba a ni kasnije, bio u vojsci i na VMA me pretresli i posle mesec i po poslali kuci. Zivim na Berodualu, kortikosteroidi mi slabo pomazu, koristim Singulair povremeno i Beconase kapi u nos, i za sada sam ok. Ne pijem, ne pusim i pazim se koliko mogu.
Sa vremenom sam tanak a sa lemilicom još tanji ali hvala na informaciji. 😁

Istražiću još malo, jedini razlog što još uvek nisam uzeo Klimerka je taj što realno gledano neću dati neki naročit doprinos zajednici pošto jedan već postoji 50ak metara od moje zgrade, pa sam zato pokušao da nađem nešto gde mogu samo da otvorim app i vidim sve parametre (zagađenje, temperatura, vlažnost vazduha...) u mom stanu i ispred mog stana :)
Da ne trazis evo ja sam ovo porucio i cekam da stigne, imas samo ovih 6 pina da lemis, ostalo je sve na zicu samo povezes bukvalno:

Delovi
15cm female to female

6mm X 8mm, 1 meter

ovo se lemi

Treba ti jedan USB tip C kabl za napajanje i bilo koji punjac za telefon. Mozes kuciste neko ili cev kao sto su oni predlozili.

Zdravo ljudi, da li ima neko iskustva sa Samsung preciscivacima?
Videh takodje da se ovde u temi najvise pisalo za Xaomi uredjaje, da su najbolji odnos cena/kvalitet/filteri.
Sta biste preporucili pre, Samsung: https://www.samsung.com/rs/air-care/air-purifier/ax5500k-3-way-air-flow-ax60r5080wd-eu/ ili ovaj Mi Elite: https://mi-srbija.rs/smart-home/preciscivaci/xiaomi-preciscivac-vazduha-elite
Vidim da su negde slicni po spec. i po ceni, stim da je Mi trenutno na popustu. Doduse, ispratih i ovo za jonizaicju, pa nesto imam zadrsku od ovog Elite-a.

Nisam baš detaljno uporedjivao specifikacije ali vidim da Xiaomi pokriva duplo veći prostor iz solidno veći protok vazduha. Ukoliko je to bitno.

Zdravo ljudi, da li ima neko iskustva sa Samsung preciscivacima?
Videh takodje da se ovde u temi najvise pisalo za Xaomi uredjaje, da su najbolji odnos cena/kvalitet/filteri.
Sta biste preporucili pre, Samsung: https://www.samsung.com/rs/air-care/air-purifier/ax5500k-3-way-air-flow-ax60r5080wd-eu/ ili ovaj Mi Elite: https://mi-srbija.rs/smart-home/preciscivaci/xiaomi-preciscivac-vazduha-elite
Vidim da su negde slicni po spec. i po ceni, stim da je Mi trenutno na popustu. Doduse, ispratih i ovo za jonizaicju, pa nesto imam zadrsku od ovog Elite-a.
Treba da uzmeš u obzir i dostupnost i cenu filtera.

To se prvo uzima u obzir, dostupnost i cena, da ne bude skuplja dara nego mera.

sta sam primetio, preciscivac pre inhalacije pokazuje 5, kad krene ihalacija skoci na preko 100, kad zavrsi bude 185! Sad, logika mi govori na nebulizer (inhalator) rasprsuje tecnost na manje od 2,5 mikrona i onda on pokazuje toliku vrednost. Kad izluftiram ta vlaga izadje i pokazuje manje.
Ako neko ima slicno iskustvo nek podeli.
To je samo dokaz da brojke na znače ništa, moraš znati poreklo čestica. Ništa ti neće škoditi što se 3 ml fiziološkog rastvora raspršilo u 100 kubnih metara.

Da, znam, samo nisam znao da tako reaguje senzor koji je u principu laser i foto celija koja registruje rasipanje tog lasera i na osnovu toga pokazuje neko zagadjenje, u ovom slucaju vodene pare koje je vise gas.
Luftiranjem se smanji na nekih 50 ali preciscivac posle to precisti i padne na 5. Da li se vodena para kondezovala ili je isparila provetravanjem ili je filter zarobio, pitanje je sad.

Poslednja izmena:
Sve što filter zarobi to na kraju i otpusti ako se radi o isparljivim česticama (ako govorimo o kućnim filterima). Možda se vrlo mala količina vlage veže hemijskim putem za neku komponentu u filteru.

Razmisljam se da uzmem Xiaomi 4 pro, posto se vazduh vidi vec sada, a sezona grejanja nije posteno ni pocela. Imam dete od 2 godine, pa me zanima da li postoji neki negativni efekat koriscenja preciscivaca vazduha? Citao sam o negativnoj jonizaciji vazduha, ali mi nije bas najjasnije da li je stetno ili ne i da li se i kako moze iskljuciti ukoliko je stetno?

Jonizacija je stetna, ako te zanima vise detalja guglaj. Pisali smo 100x u ovoj temi kako se iskljucuje jonizator kod Xiaomi 4 pro modela, aka iz aplikacije.

Hvala na odgovoru, citao sam dosta ali su misljenja uglavnom podeljena, zato pitam.

Nazad
Vrh Dno