Šta je novo?

Prečistač vazduha

Imam priliku da dobijem 3H i 4 Lite po sličnoj ceni, šta je bolje uzeti i ima li neke veće razlike? Recenzije su malo konfuzne, nema ih toliko mnogo za ovu novu verziju 4 bilo da je to Lite, Pro ili obična 4ka.
lite ima neki specifičan filter koji je samo za njega, meni bi to bio jedini razlog da ga zaobiđem...drugi filteri pokrivaju više modela pa je to možda ipak bolje za kasniju nabavku...raspitaj se malo oko toga, ja sam bar tako shvatio...

Imam priliku da dobijem 3H i 4 Lite po sličnoj ceni, šta je bolje uzeti i ima li neke veće razlike? Recenzije su malo konfuzne, nema ih toliko mnogo za ovu novu verziju 4 bilo da je to Lite, Pro ili obična 4ka.
imam i jedan i drugi, 3h mi je draži i uzeo bih ga radije. lite sam uzeo samo zbog cene u trenutku

Ne mora da znaci, mozda se ja tripujem nesto, ali mislim da kada je napolju mnogo zagadjeno, kada je sve u ljubicastom i ako ga stavim na terasu, pa treba onda da pokaze valjda visoke vrednosti kada vec u stanu ne pokazuje i posle vetrenja.Mozda nije pokazavia povecane vrednosti jer je radio u auto modu, tj slabije je usisavao vazduh, probacu da eksperimentisem da ga stavim na jaci mod pa da vidim da li ce pokazati povecane vrednosti.
Kupi najjeftiniji Xiaomi prečišćivač / senzor pa probaj. Sve će ti se samo kazati kako pm2.5 senzor treba da radi.

3C detektuje cim zadimi sporet odma dize vrednosti. Suprugu kad mrzi da ide napolje i duvani pa stane u kujni ispod aspiratora isto oseti dim iako je u drugoj prostoriji

Kupi najjeftiniji Xiaomi prečišćivač / senzor pa probaj. Sve će ti se samo kazati kako pm2.5 senzor treba da radi.
Koliko Dragih Saveta ovde...ti znaš da je svaki senzor ugrađen u prečišćivač informativnog karaktera a ne preciznog? Jasno ti je da niti jedan senzor osim ciljano napravljenih i setovanih kroz niz procesa ne može da daje precizno merenje?
Mislim...koji će nam andrak onda sva ta tehnologija ako Xiaomi ima jedan jedini opak senzor koji menja celu granu nauke o aerozagađenju???

Malo je bezveze to trvoljenje u pravcu šiljenja ''moj je najveći''...pusti tu priču, daj nešto realno. A realno jeste da ne poseduješ pomenuti uređaj, nisi ga koristio pa u skladu i sa tim bi trebalo da daješ odgovore. Ja nisam uzeo Xiaomi i nemam šta da tražim u konverzaciji oko načina rada i cele priče...mogu samo da postavim pitanje i čekam odgovor vas koji imate iskustva, sve ostalo pa i moj sud o tom aparatu koji mi u kuću nije ušao bi bio nepoštovanje vas koji ste vlasnici tih uređaja.

Šta da ti kažem nego da kupiš Xiaomi pm2.5 senzor i lično se uveriš koliko je moćan a jeftin senzor.

Alfu sam komentarisao na osnovu opisa korisnika ovde, duva košava, njemu podivlja senzor u stanu, bude zagadjeno, iznese napolje, ništa ne reaguje itd.

Zvuči kao neopevano i neupotrebljivo djubre koje reaguje samo na prašinu. Šta drugo reći?

Šta da ti kažem nego da kupiš Xiaomi pm2.5 senzor i lično se uveriš koliko je moćan a jeftin senzor.

Alfu sam komentarisao na osnovu opisa korisnika ovde, duva košava, njemu podivlja senzor u stanu, bude zagadjeno, iznese napolje, ništa ne reaguje itd.

Zvuči kao neopevano i neupotrebljivo djubre koje reaguje samo na prašinu. Šta drugo reći?
Pa rekoh ti...procenjuj kad kupiš sebi jedan.
Xiaomi senzor eto slučajno imam...pokazuje identične vrednosti i šta sad sa tim? Planiram da uzmem drugi (drugi proizvođač) pa da uporedim...čisto da se zanimam. Ono što vidim u toku korišćenja jeste da aparat radi posao...niti od jednog uređaja ne očekujem da će mu senzor biti precizan pošto to ne postoji pa se tako i ponašam. Ako ti smatraš da su senzori PM 2.5 čestica precizni u procenat ne znam šta da ti kažem osim da nema svrhe komunicirati sa tobom.

Ovde je pljuvačina po svemu što nije u skladu sa vas nekolicinom...nemate niti jedan konstruktivan komentar, samo što brže i više da se popljuje ono što nije xiaomi. Glupost...

Ja bih dodao i da je komentar da može nešto da se komentariše samo ako imaš taj uređaj takođe sve samo ne konstruktivan.

Dođe mu kao one zapadne "fore" da definiciju žene može da da samo neko ko se "izjašnjava kao žena".

Komentar je jedna stvar...sasvim poželjna a namera da se nametne nešto kao apsolutna istina bez ikakvog iskustvenog doživljaja je potpuno druga stvar. Na žalost ovaj forum se pretvorio baš u to....postoji fina i svrsishodna izreka ''teorija bez prakse je mrtva''.

Narucio sam mi 4 pro malopre. U Novom Pazaru je situacija alarmantna sto se tice zagadjenja i moralo je nesto da se uradi. Videcemo kada stigne kakav je i pomaze li ovo sta.
Sta mi preporucujete za ovu negativnu jonizaciju, koristite li ovu opciju?

Zvuči kao neopevano i neupotrebljivo djubre koje reaguje samo

Koliko Dragih Saveta ovde...ti znaš da je svaki senzor ugrađen u prečišćivač informativnog karaktera a ne preciznog? Jasno ti je da niti jedan senzor osim ciljano napravljenih i setovanih kroz niz procesa ne može da daje precizno merenje?
Mislim...koji će nam andrak onda sva ta tehnologija ako Xiaomi ima jedan jedini opak senzor koji menja celu granu nauke o aerozagađenju???

Malo je bezveze to trvoljenje u pravcu šiljenja ''moj je najveći''...pusti tu priču, daj nešto realno. A realno jeste da ne poseduješ pomenuti uređaj, nisi ga koristio pa u skladu i sa tim bi trebalo da daješ odgovore. Ja nisam uzeo Xiaomi i nemam šta da tražim u konverzaciji oko načina rada i cele priče...mogu samo da postavim pitanje i čekam odgovor vas koji imate iskustva, sve ostalo pa i moj sud o tom aparatu koji mi u kuću nije ušao bi bio nepoštovanje vas koji ste vlasnici tih uređaja.
Nazalost po nas koji imamo Alfu, po mojoj preporuci pre par godina jos dvoje ljudi je uzelo isti uredjaj kao ja, i imaju identicna iskustva kao ja, senzori nisu bas najsrecnija resenja, naravno svestan sam ovoga sto ti pises i slazem se, ali prilicno raocaravajuce je da se senzor recimo ne aktivira sinoc kada sam otvorio prozore na Cukarici gde je vazduh bio katastrofa, nije moglo da se dise na terasi koliko se osetio otrov.Air Visual pokazivao enorman stepen zagadjenja, Otvorio sam prozore uredjaj je odmah ispod prozora i nije detektovao nista.....***, to nije normalno....

Već sam reklamirao jedan 3H zbog neprijatnog zujanja, dobio drugi uređaj i evo ga i ovaj zuji posle godinu i po dana.
Možda ima prašine puno u ventilatoru ali ne znam kako se čisti.

Kao ima sertifikat za to, da nije stetno ali ja opet nebih koristio. Mada to je moje subjektivno misljenje.
E ljudi, hoce li mi neko objasniti nesto u vezi toga, nisam bas uspeo da ispratim, ja na svom uredjaju Alfa takodje imam opciju za jonizovanje vazduha, tzv jonizer, znaci fakticki to moze da bude i stetno koliko sam razumeo?

Već sam reklamirao jedan 3H zbog neprijatnog zujanja, dobio drugi uređaj i evo ga i ovaj zuji posle godinu i po dana.
Možda ima prašine puno u ventilatoru ali ne znam kako se čisti.
Bilo je govora o tome u temi. U pitanju je bio ventilator na pm2.5 senzoru koliko se sećam..
Rešavaju u garanciji a nakon garancije valjda ima na Alexpress-u da se kupi.

Pretraži temu.

Imam 3c malo vise od godinu dana i u prethodnih nekoliko nedelja uredjaj pokazuje drasticno nize vrednosti (obicno je bio oko 70-100, sada oko 10-20).
Vazduh u okolini sigurno nije postao cistiji, posto komsije pale sve sto stignu (ukljucujuci i gume).
Do sada sam jednom menjao filter, uredjaj pokazuje da je filter na oko 20% (to je pretpostavljam samo procena na osnovu vremena).
Ocistio sam uredjaj prosle nedelje, nije nista promenilo.

Ima neko ideju sta bi mogao biti problem?

Ima neuobičajeno više vetra u poslednje vreme, vazduh je bolji nego prethodnih nekoliko godina koliko merim (imam uređaj na terasi). Ne mora da znači da nešto sa uređajem nije u redu, jer je već nekoliko dana bilo gde kod nas na nbgd bude jednocifreno, a ponekad čak i 0-1. Danas je recimo prečisto, imam i 2 3H u stanu sa svojim meračima.

Imam 3c malo vise od godinu dana i u prethodnih nekoliko nedelja uredjaj pokazuje drasticno nize vrednosti (obicno je bio oko 70-100, sada oko 10-20).
Vazduh u okolini sigurno nije postao cistiji, posto komsije pale sve sto stignu (ukljucujuci i gume).
Do sada sam jednom menjao filter, uredjaj pokazuje da je filter na oko 20% (to je pretpostavljam samo procena na osnovu vremena).
Ocistio sam uredjaj prosle nedelje, nije nista promenilo.

Ima neko ideju sta bi mogao biti problem?
Kao sto je kolega vec rekao, poslednjih 3 nedelje je vetrovito. Vazduh je dosta bolji. Pre toga smo imali samo jedan talas visokog zagadjenja ako se ne varam.

Takodje, mislim da takav kvar nije moguć.

Zapali sibicu, okadi kuću ili prsni dezodorans pa ces videti kako ce senzor da poludi.

Bilo je govora o tome u temi. U pitanju je bio ventilator na pm2.5 senzoru koliko se sećam..
Rešavaju u garanciji a nakon garancije valjda ima na Alexpress-u da se kupi.

Pretraži temu.
Pogledaću baš temu. Moj je kupljen na KP, prihvatili reklamaciju prvi put, sad mislim da je istekla a i glupo bi mi bilo da ponovo tražim.
Hvala.

Edit: To je to definitivno, čuje se zujanje iz senzora.

Kao sto je kolega vec rekao, poslednjih 3 nedelje je vetrovito. Vazduh je dosta bolji. Pre toga smo imali samo jedan talas visokog zagadjenja ako se ne varam.

Takodje, mislim da takav kvar nije moguć.

Zapali sibicu, okadi kuću ili prsni dezodorans pa ces videti kako ce senzor da poludi.
Pa i to je problem. Nekada je isao i do 600 kada zapalim sibicu, sada bude na 100-150.

Onda jedino da nadjes nekoga ko ima isti senzor pa stavite jedan pored drugog radi testa.

Samo kažem, ne vidim kako je takav kvar moguć.

E ljudi, hoce li mi neko objasniti nesto u vezi toga, nisam bas uspeo da ispratim, ja na svom uredjaju Alfa takodje imam opciju za jonizovanje vazduha, tzv jonizer, znaci fakticki to moze da bude i stetno koliko sam razumeo?
Koliko shvatam opasno je da se emituju velike kolicine ozona iz tog jonizovanja, ali kako to da znamo, ne vidim da imaju CARB sertifikat.....

Debata o jonizatorima postoji otkad mogu da se kupe u radnji, a čim postoji - tu nisu čista posla. Ja to ne bih koristio.

Nije jasan ni dokazan benefit, a postoji moguć rizik - čemu onda takav uređaj ikad ikom?

Poenta je što se brkaju vrste jonizatora...to o čemu se ovde priča je pomešano između samostalnog jonizatora i prečišćivača sa jonizatorom ali opet je svakako istinito.

Dakle...samostalni jonizatori vazduha ne oni koji se nalaze u prečišćivačima (ako aparat ima jonizator mora biti naveden info oko ozona) su ranije prodavani kao prečišćivači vazduha. Jonizator emituje oblak negativnih jona, vezuje negativne jone kao i PM čestice za određenu ploču koja se povremeno prebriše. To su:
  • elektrostatički jonizatori
  • generatori negativnih jona
U piku popularnosti se dokazalo da ti uređaji stavraju ''Ozon'' , taj ozon je odgovoran za našu zaštitu napolju ali kad se nađe blizu tla dovodi do izazivanja u glavnom respiratornih problema.

E sad...svi te uređaje (jonizatore) povezuju sa onim u prečišćivačima. Realno to jeste sličan uređaj i radi po istom principu ali je tehnologija drugačija pošto se vezivanje negativnih jona najviše zadržava u filterima...ono što prođe je ili bi trebalo da bude mnoogo manje nego što je slučaj sa klasičnim samostalnim jonizatorima i jako je važno da na deklaraciji prečišćivača postoji jasno napisano da postoji CARB serifikat sa jonizatorom jer u tom slučaju postoji info o količini ozona koji aparat ispušta.

Svakako najbolje ugasiti ako ne može da se izbegne takav uređaj prilikom kupovine, bar dok ne bude na crno belo korist i šteta. Čestice znamo da štete i odlično je što jeftino mogu da se uklone.

Svakako najbolje ugasiti ako ne može da se izbegne takav uređaj prilikom kupovine, bar dok ne bude na crno belo korist i šteta. Čestice znamo da štete i odlično je što jeftino mogu da se uklone.
Mislim da bi te ''lošije'' aspekte jonizatora ako ih ima prvo osetili oni koji već imaju problema sa disajnim organima. Sad kako to sve funkcioniše u uređaju koji uvlači i izbacuje vazduh je manje više jasno pa otud moje neko poimanje da je sigurniji od klasičnog jonizatora. Na Alfi je jonizator na unutrašnjoj strani i sva prljavština prolazi kroz sve filtere da bi došao vazduh do jonizatora, kapiram da se najviše čestica zadrži na HEPA i karbonskom filteru pa da ih jonizator dokrajči. E sad koliko tu ozona izleti opet je diskutabilno baš zbog tog momenta izbacivanja velike količine vazduha...

Lično ne koristim često...skoro nikad ni UV ni jonizator, prosto ne treba mi jer u kući nema pušača, uslovi života u domu su nam normalni, vodi se računa o higijeni i čistoći tako da nema svrhe koristiti te opcije za sad.

3c kupljen prošle godine. Primetili smo da vazduh u spavaćoj sobi koja je pa oko 8m2 nike više svež kao zimus. Pre spavanja pustim da radi na max, vazduh je isti, filter bio na 80 i nešto %, usisavao ga i izduvavao kompresorom. Danas rešim i kupim antibakterijski, vazduh je zvež kao kad asmo kupili prečišćavač. Zato definitivno senzor ne radi kako treba. Nov filter posle 3h rada 79%, šijamu ga Đura.
Screenshot_2022-12-16-22-34-57-701_com.xiaomi.smarthome.jpg

I treba da resetuješ brojač. Tebi je stari filter bio na 79% pa si taj brojač preneo na novi filter jer ga nisi resetovao.

Vrh Dno