Šta je novo?

Prečistač vazduha

Pozdrav drugari,imam slicno pitanje kao i svi ostali,uzeo bih 2H iz razloga sto su mi prostorije zasebne i sve su tipa oko 15m2 tako da predpostavljam da mi u tom slucaju ne znaci uredjaj veceg kapaciteta,pitanje je sledece,da li mi je u tom slucaju najbolje da uredjaj drzim tipa preko dana u dnevnoj sobi a uvece nekoliko sati pred spavanja da ga odnesem u spavacu sobu,sve ovo pitam iz razloga sto imam dete od 2.5 godine koje pri svakoj prehladi inhaliram i generalno zivimo u veoma zagadjenom mestu,ima li neko neki savet,sta je najpametnije raditi u smislu provetvaranja prostorije,ne mogu bas 24 casa drzati prozore zatvorenim,da li je ideja provetriti sobu 10ak minuta i uredjaj ce precistiti taj vazduh.eventualno uzeti 2 uredjaja za dnevnu i spavacu sobu.
Za početak bih uzeo jedan pa ga selio. U dnevnu sobu preko dana, kod deteta u spavaću pre spavanja. Izluftiras i ubacis prečistač.

Pa ako zaključiš da ti vrši posao onda kupi više, ali u takvim situacijama je bolje raditi na preseljenju ili promeni okruženja kroz razna udruženja.

Prečistači su samo zakrpa, i ne tako efikasna.

Mogu da ih zamislim u kućama gde ljudi žele da maksimiziraju zdravo mikro okruženje, u stanovima pored prometnih saobraćajnica na kratak rok, ali kao trajno rešenje problema koji svi mi imamo ne, tu nam na žalost neće pomoći.

Za početak bih uzeo jedan pa ga selio. U dnevnu sobu preko dana, kod deteta u spavaću pre spavanja. Izluftiras i ubacis prečistač.

Pa ako zaključiš da ti vrši posao onda kupi više, ali u takvim situacijama je bolje raditi na preseljenju ili promeni okruženja kroz razna udruženja.

Prečistači su samo zakrpa, i ne tako efikasna.

Mogu da ih zamislim u kućama gde ljudi žele da maksimiziraju zdravo mikro okruženje, u stanovima pored prometnih saobraćajnica na kratak rok, ali kao trajno rešenje problema koji svi mi imamo ne, tu nam na žalost neće pomoći.

Hvala na odgovoru,znam da je najbolja opcija preseljenje,ali trenutno je to nemoguce,zato sam mislio ako ovo makar malo pomaze da u ovim zimskim mesecima koristimo i da ga sto manje izvodimo napolje.ako bilo koliko pomaze,znaci...

Konacno sam i ja postao vlasnik Mi Air 3H pa imam dva pitanja za znalce :)

Da li uređaj mjeri kvalitet zraka i kada je ugasen (off)?

Ukoliko je to slucaj, da li mogu postaviti automatizaciju, da se npr. upali kada je vrijednost zagađenja iznad 70, a ugasi kada je manja od 30, kao na slici u prilogu?
b5ea0c042e2155a29dac1a6a4c19cdcf.jpg

Mozes. Uloguj se preko MiHome aplikacije, odaberi Air Purifier 3, zatim u gornjem desnom cosku na ... I odaberi Automation.
U Automation meniju idi na +, u If polju odaberi Add, pa opet klik na AirPurifier 3, tu Lower than..pm2.5 i odaberi tu vrednost od 30 koju si zeleo.
U then polju odaberi AirPurifier 3 i opciju Turn off.
Moraces da proveris da li je potrebno da stavljas da se taj posao ponavlja svaki dan, nisam se igrao sa automatizacijom.

Sent from my LM-G710 using Tapatalk

Konacno sam i ja postao vlasnik Mi Air 3H pa imam dva pitanja za znalce :)

Da li uređaj mjeri kvalitet zraka i kada je ugasen (off)?

Ukoliko je to slucaj, da li mogu postaviti automatizaciju, da se npr. upali kada je vrijednost zagađenja iznad 70, a ugasi kada je manja od 30, kao na slici u prilogu?
b5ea0c042e2155a29dac1a6a4c19cdcf.jpg

Kao što ti je već rečeno može.

Samo je pitanje kada će ti stići do 70 u zatvorenom prostoru. Desiće ti se da udišeš npr 60 danima zato što se uređaj neće upaliti. Imaj u vidu da uređaj pokazuje samo AQI za PM2.5 čestice. U vazduhu ima i većih koje uređaj isto "čisti" samo taj rezultat ne pokazuje.

Ja mislim da ovi uređaji treba da rade 24/7 i da samo tako imaju smisla. Moji se u tom režimu "šetaju" u opsegu od AQI 5 do 25.
Analogija sa gašenjem uređaja je kao kad bi u kolima otkopčavao pojas kad voziš ispod 50 km/h

Hvala ti @bbK1ng
Potpuno si u pravu. Na kraju sam namjestio da se automatski upali kada je 30. Radi sve uredno

Koliko bude 3H najniže? Sad je 19000, i to na rate može. Ako ne bude mnogo niže od toga, da uzimam?

Ne verujem da će biti akcija do aprila..Jedino tada da ga kupis za sledeću sezonu, pod uslovom da im ostane dosta uređaja na stanju za akciju.

Zagadjenosti vazduha neće magično prestati tokom zime tako da ne verujem da će biti akcija.

Sa aspekta potrošnje struje, kad radi 24/7 ?

Sent from my Mi 10T Pro using Tapatalk

Ne verujem da će biti akcija do aprila..Jedino tada da ga kupis za sledeću sezonu, pod uslovom da im ostane dosta uređaja na stanju za akciju.

Zagadjenosti vazduha neće magično prestati tokom zime tako da ne verujem da će biti akcija.

Mislio sam da ne bude sad za crni petak, ali ako neće, poručiću odmah... Hvala

Niko ga nije najavio, bar ja nisam video. 19k i nije tako loša cena..

Cao svima, procitah svih 75 strana. Hocu da kupim preciscivac 3H.
Moje 1. pitanje je da li je kupovina preko KP okej? Npr tamo je cena za 3H 140e, dok je po radnjama loput tehnomanije, win win, gigatron oko 200e. Pitam zbog garancije. Ako neko ima neko iskustvo s tim mozda, prijatno ili nepeijatno...
2. pitanje, da li neko pored preciscivaca ima i ovlazivac vazduha i da li ovlazivac smeta preciscivacu? Negde sam nasao da ovlazivac povecava cestice koje preciscivac smatra zagadivacima i pali se zbog toga, pa samim tim jedan drugom smetaju.
3. pitanje, ja koristim iphone, da li MI aplikacija koja se koristi da se upravlja preciscivacem moze da se koristi na tom telefonu bez svih onih *******cija o kojim sam citao na prethodnim stranama za servere kina, singapur, srbija itd.
4. pitanje, da li preciscivac neutralise druge mirise osim dima? Npr kuvanje, ili mirise kucnih ljubimaca, ja konkretno imam macku, pa se od njenog posipa nekad oseti “miris”.
I poslednje 5. pitanje je da li neko ima informaciju vezano za potrosnju struje u dinarima na mesecnom nivou u slucaju da lreciscivac radi cesto da ne kzem non stop?
Hvala svima unapred na odgovorima. Mozete mi pisati i na PM
Milos pozdrav

Ima li svrhe kupovati 2h ili 3h ako bi primarna namena bila uklanjanje mirisa od kuvanja i cigareta?
Naime u stanu gde bi se koristio uredjaj kuhinjica je 1.5m x 1.5m BEZ PROZORA :wall: i iz nje mirisi idu u trpezariju a odatle u dnevnu sobu.
Da li bi koriscenje u takvim uslovima brzo zaprljao filter? Naime nije poenta dati 20k za uredjaj a onda na svakih mesec dana jos 5k za filter.
Mozda naleti neki popust za crni Petak...
Edit:
S obzirom na namenu da li je bolje uzeti 2H ili 3H? Nije mala razlika u ceni ako ce oba da zavrse posao.

Poslednja izmena:
Mislim da to nije najsrećnije rešenje. Uklanjanje mirisa kroz specifične filtere jeste deo njegovih mogućnosti, ali ne i primarna, pa bi filteri morali često da se menjaju, samo jer je zasićen deo koji filtrira mirise. Ima li šanse da se napravi otvor u zidu za aspirator?

Mislim da to nije najsrećnije rešenje. Uklanjanje mirisa kroz specifične filtere jeste deo njegovih mogućnosti, ali ne i primarna, pa bi filteri morali često da se menjaju, samo jer je zasićen deo koji filtrira mirise. Ima li šanse da se napravi otvor u zidu za aspirator?
Ma ne moze sem da menja celu kuhinju. Komplikovana prica. Znaci u sustini ako bi radili ko i do sad pomoglo bi. Otvaranje prozora u kombinaciji sa precistacem bi smanjilo mirise?

Aspirator je jedino resenje. Ili prozor + aspirator jos bolje, Air Purifier nije zgodan za kuhinju gde u isparenjima ima masti, prebrzo bi doslo da zasicenja, nema mogucnosti da se pere poput klasicnog aspiratora.
Pametnije cak i aspirator sa filterom bez creva napolje/u otvor za ventilaciju ako je vec to nemoguce obezbediti.

Ima li svrhe kupovati 2h ili 3h ako bi primarna namena bila uklanjanje mirisa od kuvanja i cigareta?
Naime u stanu gde bi se koristio uredjaj kuhinjica je 1.5m x 1.5m BEZ PROZORA :wall: i iz nje mirisi idu u trpezariju a odatle u dnevnu sobu.
Da li bi koriscenje u takvim uslovima brzo zaprljao filter? Naime nije poenta dati 20k za uredjaj a onda na svakih mesec dana jos 5k za filter.
Mozda naleti neki popust za crni Petak...
Edit:
S obzirom na namenu da li je bolje uzeti 2H ili 3H? Nije mala razlika u ceni ako ce oba da zavrse posao.
Biće od pomoći u tvojoj situaciji. Ni ja nemam aspirator a 2H mi stoji između kuhinje i dnevne sobe. Brzo pročisti mirise iz kuhinje a filter traje normalno.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Kako si ocenio da "filter traje normalno"? Koliko znam, Mi prečišćivači stanje filtera procenjuju na osnovu vremena rada uredjaja. Nakon odredjenog broja radnih sati, proglašavaju filter "potrošenim" i to je to.
Pitam jer me interesuje da li postoji način da se realno proceni stanje filtera.
Pozdrav

Super :) Hvala svima na odgovrima. Sad samo jos da vidim ima li potrebe ici na 3H ili 2H zavrsava posao?
Ako sam dobro razumeo iz komentara sa ove teme razlika izmedju ova dva uredjaja je samo u tome sto 3H ima displej pa je vizuelno lepsi i pregledniji da pratis stanje?

Pitam jer me interesuje da li postoji način da se realno proceni stanje filtera.
Ako je protok vazduha normalan, vazduh koji izlazi iz filtera ne smrdi i preciscavac radi svoj posao (smanjuje zagadjenost vazduha :D) - filter je u dobrom stanju.

Ta njihova "metrika" je blago receno katastrofa. Mora se uzeti u obzir zagadjenost vazduha u toku rada kao i brzina ventilatora, ako kod nekog preciscavac radi u leru (na minimalnoj brzini i gde vazduh nije zagadjen), hoce li biti isto kao u Nisu/Beogradu tokom zime kada je vazduh otrovan? :D

Citao sam negde sa ljudi turpijom izgrebu RFID sa filtera da ih uredjaj ne bi smarao da menjaju filter koji je u dobrom stanju.

Ja sam npr. morao da zamenim filter pre isteka "zvanicnog" roka jer je za jedno vece proslo 5-6 pakla cigara kroz njega u zatvorenoj sobi, nakon toga nisam mogao da izbacim smrad iz njega.

Super :) Hvala svima na odgovrima. Sad samo jos da vidim ima li potrebe ici na 3H ili 2H zavrsava posao?
Ako sam dobro razumeo iz komentara sa ove teme razlika izmedju ova dva uredjaja je samo u tome sto 3H ima displej pa je vizuelno lepsi i pregledniji da pratis stanje?

Ono što sam ja video kao najbitnije razlike u korist 3H:
1. Prisutnost displeja.
2. Tiši je.
3. Pokriva nešto veću površinu / malo brže prečisti vazduh.

E sad, kontraargumenti za 2H:
1. Sve te podatke možeš svakako da vidiš na aplikaciji na telefonu.
2. Tiši je samo pri najvećem broju obrtaja (na kome su oba svakako glasna).
3. Prečistač će svakako efektivno da ti prečišćava samo jednu sobu, koja verovatno nije veća od ~30m^2 (na koliko je 2H deklarisan).

Tako da sam ja iz slične dileme nekako prelomio da ipak idem na 2H i razliku u ceni prebacim na još 2 filtera koja će me zbrinuti narednih godinu-dve.

Kako se ponasa kada u prostoriji gori mirisljava sveca?
Da li registruje povecano zagadjenje tada?

2H ima losiji senzor, 3h je dosta precizniji. Opet lako je rucno povecati brzinu kada krenes da kuvas/zadimis.

H na kraju oznacava Hepa filter, trebalo bi da oni svi dolaze sa sivim Hepa filterom.

Inace na Redditu kazu da 2H nema RFID senzor i da ne smara za promenu filtera, jel moze ovo da potvrdi neko ko ga je uzeo?

Kako se ponasa kada u prostoriji gori mirisljava sveca?
Da li registruje povecano zagadjenje tada?

za sveću ne znam, ali mirišljavi štapić solidno podiže zagađenje...

inače, po meni nije baš nešto efikasan u uklanjanju mirisa...

Poslednja izmena:
H na kraju oznacava Hepa filter, trebalo bi da oni svi dolaze sa sivim Hepa filterom.

Inace na Redditu kazu da 2H nema RFID senzor i da ne smara za promenu filtera, jel moze ovo da potvrdi neko ko ga je uzeo?

2H nema RFID senzor nego na osnovu vremena rada prikazuje koliko dana ti je preostalo do zamene. Kad taj period istekne, trebalo bi da zameniš filter i da resetuješ brojač (držiš dugme sa zadnje strane). Ali nema način da proveri da li si stvarno zamenio filter ili si samo resetovao brojač, tako da ako je filter OK i nije negde gde bi se zaprljao možeš još neko vreme da nastaviš da koristiš.

2H ima losiji senzor, 3h je dosta precizniji. Opet lako je rucno povecati brzinu kada krenes da kuvas/zadimis.

Ovaj moj 2H bez problema detektuje kuvanje, nema potrebe ručno da ga podešavam :D

Nazad
Vrh Dno