Šta je novo?

Prečistač vazduha

Ima li neke razlike u ubijanju mirisa izmedju 4 pro i ovog elite xiaomi? Uzeo sam 2 komada 4 pro zbog toga sto im filter sadrzi mnogo vise karbona od ostalih verzija, ali me zanima da li je neko negde naisao kakav je ovaj elite u poredjenju sa time, vredi li menjati? Najvise mi je zbog pusaca koji mi dodju gajbi, pa hocu dizginem, jedva disem.

Nećeš se usrećiti ni sa jednim, jer filteri brzo pokupe mirise

Ima li neke razlike u ubijanju mirisa izmedju 4 pro i ovog elite xiaomi? Uzeo sam 2 komada 4 pro zbog toga sto im filter sadrzi mnogo vise karbona od ostalih verzija, ali me zanima da li je neko negde naisao kakav je ovaj elite u poredjenju sa time, vredi li menjati? Najvise mi je zbog pusaca koji mi dodju gajbi, pa hocu dizginem, jedva disem.
Odakle ti informacija koliko filteri ugljenika sadrže?

Odakle ti informacija koliko filteri ugljenika sadrže?
Imas na sajtu proizvodjaca, a bilo je i negde u reklamama da ima valjda oko 50% vise od obicnog 4 i svih starijih serija. Ok ovaj ubija cigare, ali treba da vristi da bi bilo bas prijatno. Nigde nisam nasao da su drugi nesto spec bolji po tom pitanju, samo da je Xiaomi zapravo povecao ugljenik, pa reko da nisu opet povecali...

Xiaomi Prečišćivač vazduha 4 Pro je efikasan protiv neprijatnih mirisa sa 650.000 mg visokokvalitetnog aktivnog uglja.

Poslednja izmena:
Ja to nigde nisam našao.
Po težini možeš videti da je Elite zapravo lakši od onog za 4 Pro.

• Za 3H je 1,16kg
  • za 4 pro 1,5kg
  • za Elite 1,3kg

Mislim da muljaju mnogo sa filterima.

Filteri na akciji na Ananasu, 3600din.

Ja to nigde nisam našao.
Po težini možeš videti da je Elite zapravo lakši od onog za 4 Pro.

• Za 3H je 1,16kg
  • za 4 pro 1,5kg
  • za Elite 1,3kg

Mislim da muljaju mnogo sa filterima.
Pa to znaci da nisi ni gledao sajt, jer pise na vise mesta na ne tako velikoj stranici.

Koliko kontam, sa Elite je onda samo fora jaci ventilator i uv lampa..

Prilozi

• 359EC4EB-C9C3-433D-BFB6-0D497B2AF192.png
    359EC4EB-C9C3-433D-BFB6-0D497B2AF192.png
    356.2 KB · Pregleda: 151
  • BDB45DE7-804C-4D26-820D-3545E016FB35.png
    BDB45DE7-804C-4D26-820D-3545E016FB35.png
    477 KB · Pregleda: 32
  • BB1B66F8-123D-48D7-9B51-49799A46E220.png
    BB1B66F8-123D-48D7-9B51-49799A46E220.png
    619.9 KB · Pregleda: 30
Gledao sam na sajtu, ali kao što sam više puta isticao pišu različito i manipulativno. Eto recimo kod tog uglja, napisana je količina samo za 4 Pro. Količina za sve ostale modele nije navedena.

Kod Elite je filter lakši od 4 Pro za 13%. Čitavih 200g lakši, a uređaj za trećinu skuplji...

Evo testa za 4 Pro: https://moderncastle.com/xiaomi-smart-air-purifier-pro-4-review/
Link do testa najboljih prečišćivača (za USA tržište doduše), gde može da se vidi metodologija testiranja, kao i rezultati boljih prečišćivača:

Da, njih pratim odavno, bas su ozbiljni. Pazi, ja se secam negde podatka da 4 pro ima dosta vise uglja i da su naveli koliko lada sam kupovao i informisao se, a gde sam ja to video, nemam pojma posle ovoliko meseci.

Gledajući težine filtera i dimenzije, ne bih rekao da su išta menjali. Za Elite sam siguran da su čak i smanjili filter.

Pa to, a meni je to primarno, vazduh mi je bas jako retko los, skoro uvek ispod 10 na senzoru.

Da li je Xiaomi smart air purifier 4 compact dovoljan za jednu sobu od 16m2? Ima li neka bolja opcija?
Da li je neko probao ovaj novi Mi Elite? Isplati li se to kupiti za 40m2?

U medjuvremenu sam narucio Mi 4 Compact, kapiram da nema bolje opcije za malu sobu za 8500 din.
A za Elite cekam da vidim utiske.

I ja sam kupio Compact na akciji sada za 9k. Dobar je za jednu prostoriju, lepo izgleda, bas kvalitetno deluje izrada. Smeta mi sto na minimumu brzine ima vrlo karakteristicnan zvuk nekog pistanja koji meni licno jako smeta (vrlo sam osetljiv na zvuke, mozda drugi i ne primete). Jednostavno mi vise smeta na minimumu nego malo iznad minimuma kada pistanje prestaje i cuje se samo sum.

Kad bi samo postojala opcija da se suzi opseg brzine na auto modu, bilo bi kul. Ili da proradi Home Assistant integracija, pa da sam pravim svoju logiku.

Imas Mi home aplikaciju na koju bi trebalo da mozes da povezes uredjaj i imas opciju automation sa kojom podesavas kad ce sam da se pali, gasi itd.

Mozes da podesis vremenski kada da se upali i ugasi, ali ne mozes da podesis brzinu u zavisnosti od merenja senzora. Za to sluzi auto mod koji kada ocisti spusti brzinu na minimum, sto je problematicno.

Kakva su iskustva sa ovim preciscivacem, razmisljam da uzmem dok je na akciji ako sta vredi :) I kako stoji stanje sa ovim menjanjem filtera, da li je dostupno kod nas na trzistu za u buduce...

Ima li nekih iskustava sa Alpha x6pro preciscivacem ? Kakav je u odnosu na Xiaomi 4 ?

Dvoumim se između Xiaomi 4 Lite i Xiomi 4 Compact. Kako sobe nisu velike (2 po oko 20m2, ceo stan 48m2), razmišljao sam da uzmem compact.
Da li vidite neke očigledne mane za Compact model zbog kojeg ga ne bi uzeli?
@BozicBata Kakva su iskustva?

Ako mi verujes, nisam stigao da ga otpakujem :) Javljam utiske ovih dana, cim se nakanim da ga pustim u funkciju.

Mozes da podesis vremenski kada da se upali i ugasi, ali ne mozes da podesis brzinu u zavisnosti od merenja senzora. Za to sluzi auto mod koji kada ocisti spusti brzinu na minimum, sto je problematicno.
Može da se podesi da pali Auto ili Custom mode (srce), da se pali i da se gasi, što je sasvim dovoljno.

Staviš preko neke vrednosti Custom, a njega nasviraš koliko ti je već komforno, ispod neke staviš Auto, a još jednu ispod staviš gašenje.

I kod mene se kompakt karakteristicno cuje na najmanjoj brzini u auto modu, kao neko blago skripuckanje lezaja ventilatora, ne znam kako bi drugacije opisao. Cim se brzina malo poveca taj zvuk nestaje....

Može da se podesi da pali Auto ili Custom mode (srce), da se pali i da se gasi, što je sasvim dovoljno.

Staviš preko neke vrednosti Custom, a njega nasviraš koliko ti je već komforno, ispod neke staviš Auto, a još jednu ispod staviš gašenje.
Ja stvarno ne vidim kako u Xiaomi Home moze da se napravi scena koja zavisi od izmerene vrednosti PM2.5. Moguci uslovi u scenama su samo On i Off.

Okacicu snimak karakteristicnog zvuka kad stignem..

@peca89

Mi Home
Smart
+ (Gore desno)
Create a smart scene
Odaberi uređaj
Biraj higher then pm2.5 ili lower then pm2.5
Odaberi šta radi uz taj preduslov

Kod mene i na 4 pro i na 3c ima:

Prilozi

• Screenshot_20230312-195441.png
    Screenshot_20230312-195441.png