RazbojNick
Čuven
- Učlanjen(a)
- 05.02.2004
- Poena
- 845
Još u osnovnoj školi su me pripremili da trolujem ispravnom gramatikom.
Kao što je korišćenje kroatizama suprotno duhu srpskog jezika ("treba to otpevati" umesto "treba to da se otpeva")
Postoji predlog (samo predlog) da se skraćenice menjaju po padežima. Klajn navodi da se neke skraćenice ne menjaju po padežima, neke se menjaju, dok neke mogu oba. Ne navodi zašto.
Što se tiče stranih naziva, snažno se preporučuje da se pišu u fonetskom obliku, bilo na ćirilici, bilo na latinici, a da se bar prvi put navedu u originalnom, izvornom obliku. Mogu da s menjaju po padežima u izvornom obliku, ali nije u duhu srpskog jezika i lingvisti smatraju da nije ispravno, iako nije izričito pogrešno.
Kao što je korišćenje kroatizama suprotno duhu srpskog jezika ("treba to otpevati" umesto "treba to da se otpeva").
A "poslenji" = "zadnji" se uvek neformalno koristilo u jeziku, ali ja pričam o zvaničnom izjednačavanju.
A jel taj Ivan Klajn uopste srbin? Nesto se ne secam...
"Na dva deteta dato dve jabuke.", osim ako "dado" nije Adolf Dado Topić. U tom slučaju ne kapiram šta je kucač hteo da kaže.
"Deca" je zbirna imenica, ne postoji jednina-množina, tako da nikakva numeracija ne dolazi u obzir.Teorije radi, mislim da bi bilo "dvama deci".
@balsa, za mnoge pojave u jeziku ne postoje formalna pravila u pravopisu, već usmena, medju poznavaocima. Mnoge sam ja naučio mimo zvaničnog obrazovanja, kao na primer to za strana imena, od strane lektora jednog udžbenika (još u srednjoj školi).
Edit: Ako sam dobro razumeo, ukoliko se prati srpska gramatika, nije nikako moguće navesti broj dece kojima su date dve jabuke?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari