Šta je novo?

Pravo pristupa folderima

MightyLemon

Slavan
Učlanjen(a)
16.10.2005
Poena
304
Imam dva racunara, lepo umrezeni, sharovanje radi, ali mene zanima sledece:

Na racunaru 1 imam sharovan folder
Na racunaru 2 imam dva naloga

zelim da tom folderu pristupi nalog Pera sa racunara 2, a da nalogu Laza bude zabranjen pristup

Kako?

na racunaru br.1
- iskljuci Simple file sharing (u Explorer-u, Tools> Folder options, jezicak View, zadnja stavka)
- iskljuci Guest account
- kreiraj nalog sa sifrom koji ces koristiti za pristup (ili koristi postojeci nalog ako ti odgovara i ako taj nalog ima sifru za pristup)
- idi u properties foldera koji share-ujes i idi na jezicak Sharing. Cekiraj opciju Share this folder. Klikni na Permissions i pobrisi sve naloge tipa Guest, Everyone i dodaj nalog sa kojim zelis da pristupas i dodeli mu Full control permissions. Na jezicku Security ponovi to isto. Tu imas da se zezas sa malo detaljnijim podesavanjima ako zelis.

Na racunaru br. 2
iz naloga za koji zelis da ima pristup deljenom folderu na kompu br.1, pristupi racunaru br.1 i klikni na zeljeni deljeni folder. Upisi ime i sifru naloga koji si kreirao na kompu br.1 koji si odredio da ima pravo pristupa tom folderu. cekiraj opciju da pamti pristupnu sifru. Ako zelis, mozes zarad komotnijeg pristupa da mapiras taj deljeni folder na kompu br.2 kao mrezni drajv.

To ti je to. sifre za pristup mreznim resursima su vezane za nalog iz kog se pristupa tako da ce nalog iz kog si kucao sifru za pristup (Pera), bez problema pristupati deljenom folderu dok ce Laza biti uskracen za to pravo.

Imam jos jedan problemcic :(
ne mogu da setujem permission za nalog sa drugog racunara
Dakle, stavim permission za nalog sa kog sharujem, ali za pristup ne mogu da podesim

Logika je sledeca.
na racunaru br. 1 napravis nalog Mika (sve sa sifrom) i sva setovanja oko prava pristupa podesis prema ovom nalogu (tj. samo njemu dozvolis full access). Na racunaru br. 1 imas dva naloga: Pera i Laza. Ulogujes se kao Pera, pokusas da pristupis deljenom folderu i tu kao User name i Password koristis nalog Mika i njegovu sifru. Dakle, Pera se kad pristupa deljenom folderu predstavlja kao Mika.

Nije moguce na racunaru br.1 koristiti naloge sa racunara br.2 za podesavanje prava pristupa.

Hvala puno Dusko!
Sve sam ukapirao i sve namestio kako sam zeleo!

Vrh Dno