Šta je novo?

Pravljenje trance muzike

pedjica

Čuven
Učlanjen(a)
05.04.2004
Poena
609
Potpuni sam pocetnik u ovoj oblasti, ali bih voleo da se oprobam sa pravljenjem neke psihodelic muzike.Molio bih sve koji su upoznati sa time da me malo upute kako da pocnem tipa:
1.koji programi se koriste (da se napomene slozenost i funkcionalnost)
2.neki osnovni termini, kako poceti rad u programima-malo objasnjenja
3.ako imaju neki tutoriali (jos na SRPSKOM :eyebrows: ) to bi stvarno bilo :cigar: i :,,:

Pokusaj sa nekim od e-jay programa (ne znam tacno koji bi ti najvise odgovarao) ili Frooty Loops.

Dance eJay 6 (ili 5) je super program za pocetnike (na 2 cd-a je, i ima mnooogo semplova). Ako hoces da se ozbiljnije bavis muzikom, preporucujem ti Fruity Loops, najbolji program za pravljenje, ali je problem sto je komplikovan (bar po meni). Isto tako preporucujem ti Traktor DJ Studio za miksovanje pesama, jedan od najboljih...

Pozdrav!

e-jay je za decu, ako hoces da se igras a ti uzmi njega. F. Loops je malo komplikovanija igraca, ali opet za ozbiljan rad nije. Ako hoces bilo sta ozbiljno da radis spremi se na mnogo ucenja, citanja itd. Recimo nabavis Cakewalk, Sound Forge (za obradu semplova), mozes probati Reason (zahtevan i komplikvan ali NEVEROVATAN program, i jednu malu klavijaturu koju ces da povezes na MIDI. Ako si ozbiljan, ako ne napravices jedan album dnevno u F Loops-u 😉

p.s Inace znam ljude koji su zapravo objavili neke stvari radeci iskljucivo u Reason-u, za koji postoji i poseban disk sa video tutorialom koji je mnogo koristan ako si pocetnik
poz

*!* Caution: personal opinion *!*

J Lo je napisao(la):
F. Loops je malo komplikovanija igraca, ali opet za ozbiljan rad nije.Ako si ozbiljan, ako ne napravices jedan album dnevno u F Loops-u 😉
Uz duzno postovanje, ali ko god kaze da je Fruity igracka, verovatno referise na verziju 1.6 i njima slicne. Ili ga nedovoljno poznaje, jer opste je poznato da se za maximum performansi koji se moze izvuci iz nekog programa - isti mora poznavati "u dlaku", a u krajnjoj liniji, na zapadu sve ima i svoju cenu. 😉 Ako cemo iskreno, i ReBirth (kompanije Propellerhead - koji je u to vreme bio aktuelan) - predstavlja Origami figuricu u poredjenju sa Fruity-jem iz tog perioda ('99). ,)

Da ne bude zabune, Reason 3.0 sam "video" tek na par sati (u planu je bolje upoznavanje ako freetime dozvoljava), ali opsti utisak je da je sve u "Rebirthovskom" fazonu, tipicno zbudzeno i vrlo nepregledno (po meni). Zvukovi/Semplovi me nisu nesto odusevili u inspirativnom smislu (a daleko da sma pro!), opet ni demo songovi nisu nesto "nevidjeno". Reason je zahvalan za ljude koji poseduju studije, ima "rack" hijerarhiju preko panela koji se lako povezuju i rekonfigurisu, ali za pocetnike sa mishem & tastaturom... se malo teze opravdava. Imajuci u vidu da semplovi i generatori koji dolaze sa Frutijem (na cca. 100 MB) jesu vecinom krsh -> tu i dobija jos 1 + obzirom sta se moze postici sa njima! Problem su dodatni demo pluginovi...

Neka proba i jedno i drugo i trece, nauciti jedan od tih interfejsa "u mali prst" je prava stvar, sve posle toga je tehnikialija, jer ostaje vise prostora za "inspirativni" rad. A to je "ono" najteze, i tesko se meri u "albums/per day" jedinicama. 😉

Reason jeste dobar, vise studijski orijentisan, ali mu to ne daje ama bas nikakvu predispoziciju da je bolji od ovog ili onog, a posebno Fruity-ja; cak sta vise, potonji ako upoznas dobro, svasta moze da ispadne. Kvalitetni semplovi, VSTi, klavijature, hardverski sempleri... su ti koji drze "glavnu rec" - na kraju, to je ipak "samo alat i nista vise" tj. ne moze "da radi za tebe". Ako imas dobru ideju - lakse ces je realizovati u onom okruzenju koje tebi licno vise lezi, lakse ces doci do zvuka koji ti odgovora, nije sve u formi "sto vise efekata da mu dam, chuo sam da je to cool"... nego da se cimas sa Cakewalkom, Logicom i sl. za koji ti treba minimum 6 meseci da skapiras osnovne tehnike, da stegnes brzinu u radu i da krenes sa nekim iole kvalitetnim & konstruktivnim "projektima", tj. nesto sto ja licno nazivam "tool constrained zero" efektom. Ako planiras dalji ozbiljniji rad, nabavka bolje sound karte i MIDI instrumenta dolazi kao obavezni pocetni investment.

PS. mislim da je za sve ove programe, osim posedovanja smisla za "hi-tek", neophodno i neko osnovno muzicko obrazovanje! Bez obzira da li se radi o "klasicnoj" vrsti muzike, "trance" ili cega vec...

Pa ako hoce bas da pravi pravu muziku, i da to zvuci "studijski" onda se sve igracke izbacuju iz igre i tu nastupaju Cubase - "Nuendo" - Reason. Jeste da su komplikovani za upotrebu i da treba vise vremena potrositi kako bi se naucile neke osnovne funkcije u njima. Fruity Loops nije los program i stvarno sa novijim verzijama ima sta i da ponudi. Ali to je bas ako hoces da radis za svoju dusu i eto da te drustvo cuje kako "komponujes". Ako zelis bas da radis ozbiljne stvari (radi sticanja nekog kasnije kesa...) onda moras da se upustis u gore navedene programe, tutorial pod ruke i srecno...

Zaboravio sam Traktora.... 🙂

Cineman je napisao(la):
Pa ako hoce bas da pravi pravu muziku, i da to zvuci "studijski" onda se sve igracke izbacuju iz igre i tu nastupaju Cubase - "Nuendo" - Reason. Jeste da su komplikovani za upotrebu i da treba vise vremena potrositi kako bi se naucile neke osnovne funkcije u njima. Fruity Loops nije los program i stvarno sa novijim verzijama ima sta i da ponudi. Ali to je bas ako hoces da radis za svoju dusu i eto da te drustvo cuje kako "komponujes". Ako zelis bas da radis ozbiljne stvari (radi sticanja nekog kasnije kesa...) onda moras da se upustis u gore navedene programe, tutorial pod ruke i srecno...
Cinemane, pa gde si ti, chovek? 🙂

Nema potrebe raspravljati - ali ovo je tipicna izjava coveka koji 1) nije u hm... "elektronskoj" muzici bilo kao pro ili amater, i 2) "nacuo" je gomilu prica i sada samo prenosi dalje.

Ukoliko odgovoris na pitanje: sta to definise "studijski" zvuk - znaces da odgovor nije u alatu, vec kvalitetu semplova, sound generatora ili kvalitetno snimljenog orkestra, vokala itd... a svi ti programi imaju manje ili vece ogranicenje, izmedju ostalog jer svi oni rade u nekom "svom" nativnom formatu i nisu 100% medjusobno kompatibilni. Niko tebi ne brani da koristis Stenibergove VST instrumente u okviru Fruity-ja... samo ako imas kesha da ih kupis - jer se kupuju odvojeno. 😉

andjelkoyu je napisao(la):
Cinemane, pa gde si ti, chovek? 🙂

Nema potrebe raspravljati - ali ovo je tipicna izjava coveka koji 1) nije u hm... "elektronskoj" muzici bilo kao pro ili amater, i 2) "nacuo" je gomilu prica i sada samo prenosi dalje.

Ukoliko odgovoris na pitanje: sta to definise "studijski" zvuk - znaces da odgovor nije u alatu, vec kvalitetu semplova, sound generatora ili kvalitetno snimljenog orkestra, vokala itd... a svi ti programi imaju manje ili vece ogranicenje, izmedju ostalog jer svi oni rade u nekom "svom" nativnom formatu i nisu 100% medjusobno kompatibilni. Niko tebi ne brani da koristis Stenibergove VST instrumente u okviru Fruity-ja... samo ako imas kesha da ih kupis - jer se kupuju odvojeno. 😉
Well, zato imam cool opremicu. Klavijatura od 900$ koja mi zavrsava posao. Da ne duzim oko toga, 90% semplova koje koristim, su odsvirani ovde kod mene tj. kod mog druga u studiju i onda nosim kuci i lepo fino i na miru radim sta je sa njima potrebno. Coveku sam odgovorio kracim putem. Jer ako zeli da pravi muziku za svoju dusu i prijatelje kao sto sam vec rekao, dosta ce mu biti i Fruity Loops. Ali posto je potpuni pocetnik i ja mu preporucujem da krene prvo sa Fruity Loops-om, ali da se previse ne zaleti sa njime, znaci cim vidi da ga je ubio u pojam sa znanjem, ne treba tu da prestane nego jednostavno trebe da krene malo ozbiljnije programe. Anyway, Reason i Cubase su stvarno PRO programi ako smem tako da se izrazim, jer ono sto smo drugar i ja postigli sa njima, neke stvari ili su losije ispale u Fruity Loops-u ili nisu htele onako kako smo mi zamislili. Dovoljno je reci da je poslednji album Prodigy-a radjen u Reason-u i to jos na laptopu, tako da, nema tu vise price. Ali sto jes' jes', semplovi su najbitniji. Sto su kvalitetniji semplovi stave, nadju, odsviraju, muzika ce nekako "prirodnije" da zvuci. Bilo to zvuk gitare, bubnja ili bilo cega drugog...

@andjelkoyu: Ma evo me, reko' ajd malo i ja da kazem koju. Nisam dugo nista postovao, samo citam 😀

cekaj, stvarno je taj novi album Prodigy-a odradjen samo uz pomoc reason-a i laptop-a, bez dodatne opreme?
A o tutorialima da li neko zna nesto

pedjica je napisao(la):
cekaj, stvarno je taj novi album Prodigy-a odradjen samo uz pomoc reason-a i laptop-a, bez dodatne opreme?
A o tutorialima da li neko zna nesto
Da. Posto je Liam u poslednjih par godina veoma cesto putovao po svetu. I nemajuci vremena da bude u studiju i pravi novi album. Probao je da uz pomoc laptopa i Reason-a odradi nesto i da vidi kako ce to ispasti na kraju. Naravno, nije bilo kakav laptop imao, znam da je neka zezancija zesca i da kosta mnogo...
Znaci, koristio je Reason i sa vremena na vreme ako mu je nedostajalo neki sample, ovi i studiju u Londonu bi mu odradili i bacili negde na net (citaj: server) on bi skinuo i iskoristio. Ali ono najbitnije je to da je citav proces odradjen u Reason-u!
E da, i on nije jedini. Bryan Adams se isto u tome isprobao sa ovim sada poslednjih albumom "ROOM SERVICE" koji je radio bukavlno po hotelskim sobama. Imao je turneju i kada zavrsi sa koncertom, ode u svoju sobu i stvara muziku. On je koristio malo bolje i jace stvarcice od laptopa ili Reason-a, ali sustina je ta, ni jedan album nije radjen u studiju sa nekom High-End opremom...

pedjica je napisao(la):
😀

Na te "zvake" se primaju samo pocetnici... tesko da jedan soft moze zameniti studio & opremu. U ostalom, procitaj sam:
http://www.propellerheads.se/news/articles/index.cfm?fuseaction=get_article&article=prodigy

@ Cineman
Znaci, usao si u "biznis", lepo, lepo. 🙂
Dobro je da si shvatio poentu koju sam onako usput kratko nabacio, nema nista bez "zive" svirke. 🙂

😀

Na te "zvake" se primaju samo pocetnici... tesko da jedan soft moze zameniti studio & opremu. U ostalom, procitaj sam:
http://www.propellerheads.se/news/articles/index.cfm?fuseaction=get_article&article=prodigy

@ Cineman
Znaci, usao si u "biznis", lepo, lepo. 🙂
Dobro je da si shvatio poentu koju sam onako usput kratko nabacio, nema nista bez "zive" svirke. 🙂
Poenta prica jeste da su neke stvari radjene na ne bas Bog zna kakvoj opremi. A da to zvuci ono bas svetski. Naravno da ne moze sve jedan softver zameniti, ali to je ono sto je bilo primarno u citavom tom poslu.

@andjelkoyu
Well, moglo bi se tako nesto reci. Ja sam zaduzen za neke druge stvari, dok drugar obavlja sviranje i tako to. Ne bih o tome sada, ni ovde...

Reason ne podrzava VSTi (iako moze da sluzi kao VST klijent), sto "igrackica" poput Fruty-ja radi! To znaci da ako ti je sam Reason komplikovan ili nisi jednostavno navikao, preko ReWire opcije podignes Reason (u okviru istog ili Logica, Cubasea, Nuenda...) i radis preko omiljenog sekvencera sa Reasonom. To je najveci nedostatak koji mnogi zameraju Reasonu... i oni koji ga ne koriste kao daw, ili pak oni koji bi ga koristili kao glavni soft za produkciju.

PS.
A ima ljudi koji Prodigy ne smatraju vrhuncem muzike 21. veka 😛

Reason ne podrzava VSTi (iako moze da sluzi kao VST klijent), sto "igrackica" poput Fruty-ja radi! To znaci da ako ti je sam Reason komplikovan ili nisi jednostavno navikao, preko ReWire opcije podignes Reason (u okviru istog ili Logica, Cubasea, Nuenda...) i radis preko omiljenog sekvencera sa Reasonom. To je najveci nedostatak koji mnogi zameraju Reasonu... i oni koji ga ne koriste kao daw, ili pak oni koji bi ga koristili kao glavni soft za produkciju.

PS.
A ima ljudi koji Prodigy ne smatraju vrhuncem muzike 21. veka 😛
Prvo P.S.: Ja nisam ni rekao da je Prodigy nesto kao vrhunac 21. veka. I ne moze biti, jer je muziku koju je on pravio je iz 20. veka 😀
U svakom slucaju, Prodigy sada ima jedan veliki kreativni pad, i tesko da ce se vratiti i biti kao ranije...

Anyway, mozemo mi sada da se natezemo oko ovoga, koliko hocemo. Tebi je lako da malko googlujes pa onda kao da mi odgovoris na topic. U svakom slucaju, Cubase & Reason to su para dva, andjelkoyu ih ne voli, to je prica sva!!!(TM)

Mene interesuje koje su najpopularnije "biblioteke" instrumenata - semplova. Recimo imam program, imam svu opremu ali mi trebaju semplovi vecine instrumenata na jednom mestu.

Cineman je napisao(la):
Prvo P.S.: Ja nisam ni rekao da je Prodigy nesto kao vrhunac 21. veka. I ne moze biti, jer je muziku koju je on pravio je iz 20. veka 😀
Pa, tu su na prelazu... a to mu ipak dodje muzika "buducnosti" 😀

Anyway, mozemo mi sada da se natezemo oko ovoga, koliko hocemo. Tebi je lako da malko googlujes pa onda kao da mi odgovoris na topic. U svakom slucaju, Cubase & Reason to su para dva, andjelkoyu ih ne voli, to je prica sva!!!(TM)
ma nije to bio google, nego sam zaboravio da prilepim vec spremljenu slicku uz prosli post :smash:

Laza je napisao(la):
Mene interesuje koje su najpopularnije "biblioteke" instrumenata - semplova. Recimo imam program, imam svu opremu ali mi trebaju semplovi vecine instrumenata na jednom mestu.
Semplovi i plugini se, kao i software, kupuju posebno (osim onoga sto stigne uz program/e). Postoji jako mali broj besplatnih a dobrih (u odnosu na komercijalne)... Poseti Rumski.com, tamo ces naci odgovore koje trazis; postoje napoznatiji paketi za stringse, klavir, general itd... a tu opet ima i licnog afiniteta.

Prilozi

• ReWire.webp
    ReWire.webp
    148.6 KB · Pregleda: 82
skinuo sam reason v3.0 demo i zanima me da li mogu sad da otklonim to "demo"

Moze, za 449 $ i to sa online popustom 😉

Demo verzija dolazi bez factory/orcestra semplova (2 dodatna CDa), sadrzi samo osnovni paket zbog demo projekata, pa je upotrebljivost istog diskutabilna.

reason je njesra
cubase ili nuendo ti je najbolje da nadjes negde sa gomiilom vstova
ali treba i neko da ti pokaze osnove rada programa...

a da li neko ima kombinaciju za cubase, reason i nuendo :-devil-:

skinuo sam cubase sx 3 demo i zanima me posto je negde oko 6MB da li je to sve ili je isti fazon kao i reason-demo je dosta skracen.
i za nuendo jedno pitanje-ne mogu da nadjem da ga skinem nigde, zanima me koliko on ima MB u full-u

trba mi savet, sta vredi skinuti od ovih programa i kolika im je velicina:
1.nuendo-100 MB
2.logic audio
Pitam ovo jer se npr."reason ne isplati bez ta dva dodatna diska" pa da neskidam uzalud

Ni jedan program "se ne isplati" bez sample-ova.

U svakom slucaju moj savet ti je da pocnes sa Fruity Loopsom.

Laza je napisao(la):
Ni jedan program "se ne isplati" bez sample-ova.

U svakom slucaju moj savet ti je da pocnes sa Fruity Loopsom.

bas tako za pocetak fruti ti je dovoljan...

Fruity pored onog paketa koji se dobija uz instalaciju ima i dodatne semplove, ali se oni dobijaju/tj. mogu downloadovati samo ako si registrovani korisnik, postoji baza od 2+ GB semplova i dodatnih preseta za neke generatore.

da, ali ja imam FL Studio 5 i pre jedno dve godine imao sam isto fruity-ja, i dosta sam ga provalio, samo sam hteo da se oprobam sad u nesto malo ozbiljnijem programu-zato pitam za nuendo i logic audio
hvala andjelkoyu :cigar: :cigar: :cigar: :cigar:

Nazad
Vrh Dno