Šta je novo?

Pravljenje fascikle sa profilom na Win2000 Server ???

brale

Slavan
Učlanjen(a)
05.08.2004
Poena
319
Kako se pravi fascikla sa profilom za logovanje korisnika na Win2000 Server, koju bi stavio u path za određene usere?

Naravno tu bi valjda bile definisane restrikcije za određene usere ili grupe (ili se to radi negde drugde?)

Mislim da pita za roaming profile, ali nisam 100% siguran.

Malo sam tabirio po operativnom W2k Server helpu i ovako sam ukačio.

Fascikla koju sam mislio da napravim je ona fasikla koja se pravi u 'Document and settings'' kada uđeš kao user na računar i u kojoj su sva podešavanja za usera.
Ja sam mislio da se u njoj definišu i ograničenja za korisnika (tipa da nema control panel, run menu, da ne može da menja desktop ...) a u stvari je to definisano kolko ja vidim u grupnim polisama.Provalio sam da njima prilazim sa ''gpedit.msc'' i da tu mogu da definišem sva prava korisnika.

E sad pitanje:
Kako da u grupnoj poliisi definišem prava i da tu polisu vežem za određenu grupu, a da neku drugu polisu vežem za neku drugu grupu.

Što se tiče moje 'fascikle' sa njom znam šta ću.

Sorry na odgovoru i šesnaest tomova.

Hehe, ljudima je cudna ta fascikula koju spominjes. To se inace zove folder ili direktorijum za nas matorije :-D. Sta ces, vecina nas ne voli srpski kad treba da "prica" sa tehnikom.

Sto se tice polisa, probacu da ti pomognem veceras kad dodjem doma, pa cu probati da iskopam sta se da iskopati.

poz

fascikla :)
svojevremono je na RTS-u bio serijal emisija o kompjuterima za školarce koristili su izraz "zadatkovna linija" i slično, srećom uzeli su se u pamet a ne ko naše zapadne komšije.

Trebo' sam da otvorim trejd za pljuvanje moje navike da folder zovem fascikla, pa da skupljate šljajmare :)

brale je napisao(la):
E sad pitanje:
Kako da u grupnoj poliisi definišem prava i da tu polisu vežem za određenu grupu, a da neku drugu polisu vežem za neku drugu grupu.
MOras prvo da kreiras organizacione jedinice pa onda da definises grupne polise koje ce se primenjivati na odredjene jedinice. Valjda ti je jasno da ces u te organizacione jedinice prebaciti usere kojima hoces da das prava koja ta OJ ima.
Poz.

brale je napisao(la):

Ako se dobro secam moras u My Comp>menage> e sada dalje zavisi da li je komp u worckgroup ili na domenu, videces ikonicu sa userom tu napravis oraganizacionu jedinicu |ima jos par podesavanja ali o tome kada stignes dotle|i linkujes GP koju si prethodno napravio.Mislim da ide tako nisam seo za server vise od par meseci pa sam malo zaboravio materiju... :D :type:

Poslednja izmena:
mastercula je napisao(la):
Ako se dobro secam moras u My Comp>menage> e sada dalje zavisi da li je komp u worckgroup ili na domenu, videces ikonicu sa userom tu napravis oraganizacionu jedinicu |ima jos par podesavanja ali o tome kada stignes dotle|i linkujes GP koju si prethodno napravio.Mislim da ide tako nisam seo za server vise od par meseci pa sam malo zaboravio materiju... :D :type:
bez uvrede al ovo zvuci kao da nisi seo za server vise od par decenija :crash:
mcse? :wall:

brale je napisao(la):
Malo sam tabirio po operativnom W2k Server helpu i ovako sam ukačio.

Fascikla koju sam mislio da napravim je ona fasikla koja se pravi u 'Document and settings'' kada uđeš kao user na računar i u kojoj su sva podešavanja za usera.
Ja sam mislio da se u njoj definišu i ograničenja za korisnika (tipa da nema control panel, run menu, da ne može da menja desktop ...) a u stvari je to definisano kolko ja vidim u grupnim polisama.Provalio sam da njima prilazim sa ''gpedit.msc'' i da tu mogu da definišem sva prava korisnika.

E sad pitanje:

Što se tiče moje 'fascikle' sa njom znam šta ću.

Sorry na odgovoru i šesnaest tomova.
1. to sto otvaras sa gpedit.msc je lokalna polisa. za grupnu polisu ti treba aktivni direktorijum a onda ces u administrative tools imati i alat za pravljenje i editovanje grupnih polisa.
2.grupna polisa je jedan vrlo nesrecan prevod(kao i fascikla) jer se grupne polise NE VEZUJU za grupe. takodje se NE PRIMENJUJU na grupe vec na korisnike ili kompjutere. grupne polise se vezuju za domen, sajt ili organizacionu jedinicu. moguce je sem toga i filtrirati na koga ce se gupna polisa primenjivati al ti i za to treba aktivni direktorijum.
3.dakle jos malo citanja nece da skodi a i pre ces doci do odgovora citanjem nego benchmarkovanjem :eyebrows:

Poslednja izmena:
The things are now clearly.I will try your suggestions lately when I come home.(i decide to not translate anything else) :)

Veruj mi zaboravio sam kada je to bilo poslednji put....
A i nemam trenutno uslova....
jos uvek ni A... :wall:

Poslednja izmena:
Dobro Brale što si se našao uvređen, samo smo hteli da kažemo da se termin fascikla nije primio kod ljudi koji se malo stručnije bave računarima, pa te ljudi u startu nisu razumeli. Ništa zlonamerno. :wave:

Ma OK je sve, nema nikakvih problema, malo sam se zezao niije trebalo da zvuči grubo.

Ljudi već deset godina se zezam sa računarima (doduše nisam se zezao sa server OS) ali ovo što sam vas pitao još nisam uspeo da provalim (a to mi se nikad ranije nije desilo)

Znači trebaju mi dve stvari :

-Da na podignutom domenu, sa podignutim Activ direct... (to sam uradio) namestim restrikcije na radnim stanicama koje su spojene na domen (spojio sam ih na domen) u zavisnosti sa kojim username i passwordom se uđe na te radne stanice.Neko od vas mi reče da napravim OU (organizacionu jedinicu) i da tu namestim lokal policy i onda u nju ubacim usere.Napravio sam OU ali niti sam uspeo da napravim polisu niti da ubacim usere.

- Takođe treba mi da, recimo, instaliram neku aplikaciju na serveru a da na radnim stanicama postavim samo shortcuts do te aplikacije i da je oni pokreću direktno sa servera (naravno mapirao bih se na sve gde je potrebno).

Ubih se čitajući pdf knjige u kojima se samo objašnjava kako AD funkcioniše a ja ništa od praktičnih radnji ne mogu da uradim.

niko nije rekao da lokalnu polisu vezes za ou-to i ne mozes da uradis
http://www.microsoft.com/resources/...all/proddocs/en-us/createnewgpo.mspx?mfr=true

a usere ne ubacujes nigde-oni stoje u ou za koju je likovana polisa.

2. stvar - najlakse da runo odradis to mapiranje i kopiranje shortcuta, ako budes pokusavao to preko gp potrosices mnogo vremena(s obzirom na tvoje poznavanje tematike)
btw. koje to knjige citas? koju god knjigu sa win200x sam ja nasao, imala je vrlo dobro opisano kreiranje i rad sa polisama

Poslednja izmena:
Ma čitam sybex ''Mastering in windows server 2003'' za koju su mi rekli da je najbolja.Meni treba neka praktična to to i to uradiš na taj način - tako tako i tako (da ne kažem for dummies - ovo namerno nisam preveo :) )
Probaću upustva sa linka.

Najbolje da kupiš knjigu. Ja imam onu debelu gde je pola štampano a pola na CD-u :D

Našao sam onu ''for DUMMIES'' ;) pa ću probati s njom.

Ha uspeo sam.Tek kad čovek uradi vidi koliko je to prosto.Ali mora se priznati da su ga zakukuljili sa pojmovima group policy i Organization unit koji nemaju veze sa onim što bi trebalo kad se prevedu.

zato ne prevodi
vec citaj knjige na engleskom ;)

na serveru moras da napravis folder koji ces da serujem i da u dozvolama grupi everyone das full control.
kada to odradis u win 2000 serveru pozovi opciju Active Dir. Users and Computers (pretpostavka je da je podignut domen kontroler sa A dir.)
nadji nekog usera ili u u properties userna napravi putanju do deljenog direktorijuma na serveru(profile path)
primer \\server\profili\mika automatski ce se kod prvog logovanja i odlogovanja na serveru u oznacenom direktorijumu formirati profil mika.
Ima i jedna dobra caka a to je da stavis umesto mika u putanji do profila sledece \\server\profili\%username% i on ce kreirati profil sa user nameom postojeceg korisnika, taj profil mozes da ubuduce upotrebljavas za kopiranje za druge korisnike gde ce se %username% pretvarati u ime postojeceg korisnika.
To je takozvani profil putujuceg korisnika koji se onda kopira sa servera na svaku masinu na koju se korisnik uloguje u okviru domena.

Aman ljudi, ne prevodite na srpski, bar kad su serveri u pitanju :smash:
Prvo sto treba vremena da vas neko razume, i pitanje je koliko uspesno. Reci fascikla, putujuci profil i sl. koristite na svom "СРПСКОМ ЊИНДОЊС ЏП" :d

ili ajd da sve prevedemo ili nista
ne moze da bude profil putujuceg korisnika u serovanom folderu
al nikako!

Sigurno mora biti deljeni direktorijum i ovako kako sam naznacio, u protivnom nece da radi, mucio sam se sa time dosta, no iskustvo mi je sa win 2003.
A mom prethodniku neznam zasto smeta srpski, nesto i ako se prevede to je da coveku bude lakse. Neznam zasto se ponasate kao katolicki popovi sa latinskim jezikom.

ma ne kazem to
nego je u recenici pola prevedeno a pola nepravilno posrbljeno
a kako ko prica...za to me apsolutno....

Filo je napisao(la):
ili ajd da sve prevedemo ili nista
ne moze da bude profil putujuceg korisnika u serovanom folderu
al nikako!

Izvini, ali zasto ne bi moglo da bude pod Profile Path : \\server\share\%username% ?

Ako ja gresim, ne gresi ovih 250 roaming profila sto imam trenutno u AD ;)

aj procitaj ponovo post #26
da nacrtam:
roaming profil i shared folder da
al serovani folder i profil putujuceg korisnika ne

Poslednja izmena:
Onda izvini, i ja se jezim na upotrebu posrbljenih izraza u ozbiljnim krugovima. No hard feelings? :)

Vrh Dno