Šta je novo?

Pravljenje 5.1 Hi-Fi pojacala

Sklapao sam drugu mashinu pa me malo nije bilo na forumu.
Licno ,volim zvuk basa iz zatvorenih kutija ukoliko one imaju veliku zapreminu.Mala zapremina im jako smeta , pa tu nastupaju bas reflex kutije koje sa neuporedivo manjom zapreminom prave dobar bas.Zvuk se naravno razlikuje od sealed sistema ,po meni se najvishe gube detalji niskih frekvencija i zvuk je nesto meksi i razmazaniji.Ali prednosti bas reflex kutija pri izradi sub woofera imaju veci znacaj,pogotovo sto sub wooferi ionako stoje ispod stola i rade sub frekvencije (mada u ovom mom sistemu kao i u vecini kompjuterskih visi bas isto dolazi iz te subwoofer kutije).Sto se tice tih kombinovanih sa pregradom ,ne bih se bas upustao u gradnju pomenutih jer nemam iskustva sa takvim kutijama ,a josh manje volim npr. one pasivne membrane.Verovatno se sa njima moz izvuci i bolji zvuk ali za DIY su zakon bas reflex i klasicne sealed kutije. :,,:

Ja bih da pravim sealed, velike zapremine (kao neki sto4ic), mozda 50x50x100cm spoljasnje dimenzije, otprilike, ili vise ako treba. Interesuje me za koje si se zvucnike opredelio (Visaton???), i koje bi mi preporucio (od onih koje mogu bez problema da se nadju u Srbiji, kao recimo Visaton), znaci 2 komada za jednu sealed kutiju???
Hvala!

E gde je sad Notax???
Ja sam se opredelio za visaton jer ga je moguce naci kod nas ,zvucnici u njihovoj srednjoj klasi pruzaju dobar odnos kvalitet/cena,i oficijalni :D planovi za njihove kutije mogu da se nadju na njihovom sajtu www.visaton.com .Pogledaj malo planove pa odaberi nesto (planova za subwoofere nema mnogo ali kapiram da moze da se iskoristi neki plan za dvosistemsku kutiju,sa tim da se ne busi rupa za visokotonac).
E,sad imam josh jedan mali problemcic.Posto sam kupio novi CRT monitor ,ne bih da ga unistavam sa magnetima,pa one zvucnike u prednjim satelitima treba da zamenim sa nekim slicnim ali magnetski ekraniranim.Gde to mogu da nadjem?

Nego da se vratimo mi pojacalu :D
Za ovo vreme koliko nisam postovao preturao sam po internetu i nashao dosta zanimljivih stvari vezanih za ovu tematiku.Takodje, u medjuvremenu su se pojavili cipovi LM3886 kod nas.Prvu fazu pojacala sam zavrsio (jedna od milion :D ).Posto sam jos ranije govorio da hocu da implementiram digitalnu kontrolu to sam i radio.Napravio sam digitalni enkoder prema uputstvu sa ovog linka www.labyrinth.net.au/~steve/opto jer je nemoguce kod nas kupiti encoder a i dosta kostaju (oko 25e).Zato sam zrtvovao neki bajati mis,i dobio encoder koji zaista ima isti feeling kao potenciometar.Jedino sam se presao jer sam zamenio mast unutar bivseg potenciometra drugom koja je manje viskozna pa se malo lakse okrece encoder.Ispod je slicica.Napravio sam i program za pic16f84 (20 Mhz) koji jako lepo ocitava polozaj encodera i prikazuje na 2x16 lcd-u(0-255).Brzina odziva je odlicna,jedino ne moze da se ocita polozaj ukoliko se encoder zavrti kao cigra par krugova (sa montiranim tockicem na potenciometru koji ipak ima masu),a to nije ni moguce ukoliko se ne menja ona mast.Inace sa standardnim tockicem iz misa moguce je ocitati oko 55 polozaja po punom krugu.Plan je da za pojacalo iskoristim Lcd ekran sa 4 reda po 16 karaktera i narandzastim backlight-om.
E sada je jos ostalo da se te brojke iz microcontrollera pretoce u realnost.Za ovu namenu sam naishao na odlican volume controller firme Analog Devices SSM2160 www.analog.com/UploadedFiles/ Data_Sheets/81676049SSM2160_a.pdf ,koji vec ima kontrolu za sest kanala i serijski interfejs ka microcontroller-u.Jedino sto ima 128 nivoa jacine (i nije lose za onaj encoder),ne mogu da ga nadjem kod nas i pravi se samo u smd pakovanju (suvise malo za lemljenje).
Ako imate neki predlog za volume controller pisite,pa da nastavimo sa gradnjom.Poz :wave:

Prilozi

• slicica.jpg
    slicica.jpg
    34.4 KB · Pregleda: 215
Poslednja izmena:
Pojacalo je skoro zavrseno,a ja sam vec prezadovoljan.Napravio sam 5 plocica sa TDA2005 cipovima u bridge konfiguraciji koji tako izvlace 20 W po kanalu,a zvuk je prilicno impresivan (ne toliko po snazi vec kvalitetu).Pustao sam ove module na Hi-Fi zvucnicima direktno nakacene na line out sa cd-playera i skoro pa ostao bez daha uzevsi u obzir da jedan modul ispadne 300din! Ovaj TDA2005 se skoro uopste ne greje,fura od 20-30.000 Hz (mogli bi biti jaci basovi ali ionako ganja satelite) i zvuk je neverovatno prijatan i detaljan mada se to ne moze uociti sa specifikacija za ovaj cip.Pojacalo za subwoofer je 200W i koristi TDA2030A cipove koji voze tranzistore (opet bridge konfiguracija ,2xTDA i cetiri tranzistora).Ovo pojacalo cu isprobati u ponedeljak jer mi tada stize torusni trafo koji sam narucio (200w,sekundari 12 i 28V).Josh da uradim kutiju, stavim filter za napajanje,grecove i kondenzatore od 10.000uF ,potenciometre i gotovo_Odustao sam od digitalne kontrole zbog nekompatibilnosti sa mojim mikrokontrolerom ,ali i to je izvodljivo relativno lako (koga zanima,napisacu).
Ukupno me je projekat dosao 100E i mislim da vredi svaku paru,jer cu ovo pojacalo koristiti i kao 5.1 receiver ukoliko nekog dana kupim odvojeni dvd player.Oko utorka bih trebao da zavrsim u potpunosti pojacalo pa cu se truditi i da okacim na neki sajt ceo postupak izrade ukoliko jos neko hoce da se upusti u samogradnju.
Pozdrav svima,ziveo DIY !!! :wave:

Sada cete verovatno da obrisete ovaj reply jer jedini ja pisem na ovom threadu,ali rekao sam da cu vas obavestiti po zavrsetku pa tako i radim.
Pojacalo je gotovo i radi :D .Moja pretpostavka da cu moci da kontrolisem volume iskljucivo preko kompa je bila nerealna jer tek sada vidim koliko shuma u stvari izlazi sa live 5.1 kartice.Dodushe ugradio sam preklopnik za trecinu i punu snagu (ta trecina je vise nego dovoljna) ali uvek me muci veliki shum koji se javi (pogotovo na pojacalu za subwoofer) kada odem na punu snagu.Naravno ukoliko tada odsrafim volume na live-u na 70% shum se i ne cuje jer vec pocinju da me bole ushi.Znaci implementacija digitalne volume kontrole je obavezna i nju cu kasnije ubaciti.
A,samo pojacalo je zvuci jako dobro.Male probleme imam sa grejanjem hladnjaka ali resicu ih (makar to bilo sa kulerom).Zvuk je jako prijatan i neverovatno cist (razlika izmedju cd-a i mp3-a se cuje iz druge sobe).Pojacalo za subwoofer je dosta jako i sada mi predstavlja problem sam zvucnik koji ce moci da istovari tih 200w.Sve u svemu,zavrsio sam projekat za 110 e i mesec dana i mislim da sam prevazisao stadium kada mi je logitech z-680 bio pojam za komp. zvucnike.Sutra cu baciti neke slicice,a red je da i od vas cujem neki komentar i predlog.Poz

Bilo bi zanimljivo da probas jos neku zvucnu sto se tice tog shuma. Mene konretno interesuje zbog odabira prave. Jedva cekam slike :)

Da,trebalo bi da probam josh neku zvucnu,mada mi kontrole definitivno fale.Evo slicica uz napomenu da pojacalo nece izgledati ovako kada ga potpuno zavsim.Vec sutra dajem da mi obrade aluminijumsku plocu za prednji panel koja ce biti eloksirana u crno,a bocno ispred i iza hladnjaka stavljam drvo iste debljine kao hladnjak i iste sare i boje kao i zvucnici.Na prednjoj ploci ce biti i klasicni vu metri sa kazaljkom i kontrole.Takodje i gornja ploca bi trebala da bude eloksirana u crno a i ona plocica sa relejima sada nije na slici fiksirana jer sam nesto isprobavao danas.Ali evo cisto zezanja radi slicica. :wave:

Prilozi

• front.jpg
    front.jpg
    29.1 KB · Pregleda: 309
  • back.jpg
    back.jpg
    33.7 KB · Pregleda: 259
  • inside.jpg
    inside.jpg
    40.2 KB · Pregleda: 270
  • sub-amp.jpg
    sub-amp.jpg
    36.5 KB · Pregleda: 297
  • sat-amps.jpg
    sat-amps.jpg
    40.1 KB · Pregleda: 255
Poslednja izmena:
Svaka čast!!!
Dobro uradjeno.
I ja sam planirao neko stereo pojačalce manje snage (imam Pioneer A-717, a to bi trebalo da bude "za poneti"), a kada ću to uraditi, videt ćemo.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Odlicno! Svaka cast za trud...

Vi me ljudi zezate! Pa pojacalo izgleda jako ruzno sada,ali ok hvala :D
Ovi cipovi tda2005 su jako dobri za hi-fi pojacala mada nisu bash na specifikacijama impresivni kao lm3886 o kome smo ranije diskutovali.Jedan modul (mono) ovog pojacalca (plocica,cip i sve komponente) je samo 300din. ,a neverovatno sam se odusevio detaljnoscu zvuka koji ovi integralci prave,a uz to se skoro i ne greju.Probajte, nista ne kosta.Hteo sam da pravim pojacalo sa lm3886 ali mi je bilo mnogo zgodnije da kupim vec gotove plocice za ovaj tda2005.
Pozdrav,ziveo DIY :,,:

Poslednja izmena:
Nisam mislio na izgled :), vec na ukupni rad potreban da se sve sklopi i da radi.

100E i nemas dekoder ?
Zar nije bilo pametnije kupiti neki polovni AV risiver za 200njak evra ?
Glasnije je od toga, ima sve kontrole i daljinski a verujem da je i zvuk kvalitetniji.
A o estetici ... :)

Pozdrav!

MX:
E,sad imam josh jedan mali problemcic.Posto sam kupio novi CRT monitor ,ne bih da ga unistavam sa magnetima,pa one zvucnike u prednjim satelitima treba da zamenim sa nekim slicnim ali magnetski ekraniranim.Gde to mogu da nadjem?

Ne znam koliki su zvucnici koji su upotrebljeni u satelitima, ali ako su oko 130mm u precniku chekiraj ovo (kompenzacioni magneti):
http://www.visaton.com/english/artikel/art_322_1_40.html

-Dekoder istina nemam,ali pitanje upotrebljivosti pomenutog mi u danasnje vreme zaista nije jasno kada audigy 2 vec moze da se pazari za relativno male pare.Naravno dekoder radi posao malo bolje,ali opet...Sam si rekao da bi me minimum 200e stajao polovan receiver ,a sto se kontrola i izgleda tice ,malo sam zastao.Ranije sam pomenuo da me muci kompatibilnost microcontrolera i volume kontrolera,ali resicu i to uskoro kada kupim nov programator koji mi odavno treba za pic 16f877 microcontroler (i2c magistrala postoji na njemu).Bice podrska za daljinski i display i tada cu uraditi prednju alu plocu,okolo drvo i... valjda ce liciti na receiver.Kvalitet zvuka jeste stvarno jako subjektivna stvar ali vec sam rekao da mi se mnogo svidja i da ne bih sada menjao ovo pojacalo ni pod koju cenu.(ma koliko se igrao sa ovim pojacalom ,i ja sam audiofil i mnogo skupih hi-fi systema sam slusao duze vreme i prema njima stvorio lestvicu kvaliteta audio opreme).Naravno tu je josh jedan momenat jako znacajan i zove se Do It Yourself - i najbitniji je razlog zbog koga sam poceo ovu gradnju,zbog zanimacije :D
-Ostoja,hvala na preporuci ,cudo nisam video to ranije na visatonovom sajtu.Banalna stvar je da su ti zastitni magneti skuplji od zvucnika,ali nema veze ako pomazu.Pogledacu da li mogu da ih dovuku ovde za neke razumne pare.A zanima me da li je to neko stavljao na zvucnike i koliko se gube odlike magnetnog polja zvucnickog magneta i kako to utice na sam zvucnik,njegove karakteristike,zvuk...
Pozdrav svima,cekam jos postova i Notaxa da napravi svoje pojacalo :,,:

Poslednja izmena:
Kako sam negde procitao, kompenzacioni magnet "ukrocuje" lutajuce mag. polje oko zvucnika, a kao nuspojava se javlja povecano mag. polje kroz sam centar (gde je i spulna), tako da povecava gustinu mag. fluksa zvucnika. Takodje smanjuje Qes parametar za 0,07 do 0,1, a time i ukupni Qts.
Ne verujem da ce biti znacajnijih odstupanja u freqentnom odzivu samog zvucnika, ali nisam 100% siguran.

Ako nije tajna - koje zvucnike si upotrebio za pravljenje satelita (model i priblizna cena)?

Nije tajna ,to su zvucnici za kola Roadstar PS-1015 (100mm precnik,ima i veci) 4 Oma ,30W,cena je bila oko 350 din. po paru i bilo ih je u novom Merkatoru (hiper market).Zvuk im je generalno dobar za te pare ali malo fale visoki tonovi.Samim tim mi se nesto i ne isplati kupovina ovih magneta-bolje da kupim shield-ovane zvucnike.Poz :wave:

Mozes da probas i Pioneer 2 -sistemce 100W (20w rms) ,precnik 10 cm. Sada su na popustu i kostaju oko 1300-1400 din par, a mocno izgledaju pa ne moras da stavljas platno preko njih.

Vrh Dno