Šta je novo?

Pravim poster/pano, u kom programu ???

Hektor

Čuven
Učlanjen(a)
09.02.2004
Poena
609
Treba da predstavim neki rad koji sam pisao.
U tu svrhu treba napraviti poster, recimo 120x80cm, sa tekstom i slikama.
Uoste ne znam u kom programu bi mogao da napravim ovo. Ne znam ni gde cu stampati.
Alternativa mi je da odstampam vise A4 strana i lepim na veliki papir, ali bi to bilo ruznije nego u komadu lepo istampano na poster.

Dodao bih Illustrator... Corel je najlakši, definitivno, savladaj samo osnove, sigurno ćeš naći par tutoriala na netu.

Ako je manji tiraž, preporučujem ti digitalnu štampu - Zajkon Print recimo. Selili su se, tako da ne znam gde su trenutno, ali mislim da ih po imenu možeš lako locirati.

Ilustrator, PhotoShop, ja volim InDesign. Vodi računa o rezoluciji fotografija koja treba da bude 300dpi i ako nije digitalna štampa slike treba da budu u CMYK-u. Takođe je bitno da slika ima takozvani obrez, tj. par milimetaara "viška" sa svake strane zbog sečenja postera.

Ilustrator, PhotoShop, ja volim InDesign. Vodi računa o rezoluciji fotografija koja treba da bude 300dpi i ako nije digitalna štampa slike treba da budu u CMYK-u. Takođe je bitno da slika ima takozvani obrez, tj. par milimetaara "viška" sa svake strane zbog sečenja postera.

Samo neko ko nije radio u Photoshopu moze da kaze 300dpi za dozument velicine 120x80cm, to je preporucena rezolucija do forrmata ~ b3, jer bilo koji filter.... na dokumentu od 120x80cm pri rezoluciji 300dpi trajao bi vise minuta.Dosta je za taka dokument i 150dpi.InDesign iako mu je takvo ime nesluzi za dizajn vec za prevom teksta imontazu za film....Ilustrator i Corel sluze samo za vektore i samo za to i svako unosenje bitmape u njega je amaterski posao i smejurija.I kako to mislis "ako nije digitalna" pa nece valjda par postera 120x80cm raditi u offsetu :wall: itd.

Treba da predstavim neki rad koji sam pisao.
U tu svrhu treba napraviti poster, recimo 120x80cm, sa tekstom i slikama.
Uoste ne znam u kom programu bi mogao da napravim ovo. Ne znam ni gde cu stampati.
Alternativa mi je da odstampam vise A4 strana i lepim na veliki papir, ali bi to bilo ruznije nego u komadu lepo istampano na poster.

Nemoj se muciti i uciti tolike programe zbog jednog postera vec svoje ideje iznesi nekom ko se vac bavi dizajnom i pripremom za stampu, plati mu pripremu a za svoj novac trazi dobar rad tj. gnjavi ga dok to i nedobijes.I nikako nemoj sklapati ga iz vise a4 formata vec ga stampaj na nekom ploteru a ako je poster podlozan atmosferskim uticajima ti onda na solventu ili eko solventu. :wave:

Predlozio bih ti da poster uradis u PowerPoint-u.
Za stampanje postera mozes da pogledas u gotovo svakoj fotokopirnici; ja sam stampao moje u fotokopirnici u Kneza Milosa iznad 4audio ili u onoj preko puta Skadarlije u Bulevaru Despota Stefana (bivsa 29. novembra) to sam radio u septembru, cena je bila oko 20 evra (1680 dinara) format 100x80 cm. Pozdrav

Poslednja izmena:
Za stampu treba ti tif ili eps format. U zavisnosti sta radis tj kakve su tvoje potrebe za obradom materijala koristis, moja preporuka, Photoshop ili CorelDraw. Pripremu za stampu radi u CMYK bojama, sto se tice rezolucije, za stampu, ne znam za 150dpi, ja bih pre 300. Ako ti treba samo da slozis tekst i slike moze ti pomoci InDesign.

Predlozio bih ti da poster uradis u PowerPoint-u.
Za stampanje postera mozes da pogledas u gotovo svakoj fotokopirnici; ja sam stampao moje u fotokopirnici u Kneza Milosa iznad 4audio ili u onoj preko puta Skadarlije u Bulevaru Despota Stefana (bivsa 29. novembra) to sam radio u septembru, cena je bila oko 20 evra (1680 dinara) format 100x80 cm. Pozdrav

Kojem crnom PowerPointu?? Pa PP je za prezentacije ali ne tog tipa koji njemu trebaju.

Za to su Corel/Photoshop ili Illustrator/Photoshop savrsena kombinacija.

Za stampu treba ti tif ili eps format. U zavisnosti sta radis tj kakve su tvoje potrebe za obradom materijala koristis, moja preporuka, Photoshop ili CorelDraw. Pripremu za stampu radi u CMYK bojama, sto se tice rezolucije, za stampu, ne znam za 150dpi, ja bih pre 300. Ako ti treba samo da slozis tekst i slike moze ti pomoci InDesign.

Otvori dokument uPhotoshopu dimenzija 120cm x 80cm sa 300dpi, i sacuvaj ga kao takvog tj. nemoj nista raditi na njemu i videces da je 511 MB e sad zamisli da na tom dokumentu primenis neki filter :rupa: .Ako bas zeli da radi sa 300dpi moze deo po deo pa da celinu sklapa u InDesign.

Najbolje je da to uradis u Quarku.
Ako ti taj program nije dostupan, onda u bilo cemu, sto prima ono sto zelis da stavis, ako su u pitanju samo foto i tekst, moze i u Wordu. Bilo bi lepo i da ga exportujes u PDF...

Najbolje je da to uradis u Quarku.
Ako ti taj program nije dostupan, onda u bilo cemu, sto prima ono sto zelis da stavis, ako su u pitanju samo foto i tekst, moze i u Wordu. Bilo bi lepo i da ga exportujes u PDF...

JOs jedan sto radi pripreme za stampu u Wordu. :smack:

Samo neko ko nije radio u Photoshopu moze da kaze 300dpi za dozument velicine 120x80cm, to je preporucena rezolucija do forrmata ~ b3, jer bilo koji filter.... na dokumentu od 120x80cm pri rezoluciji 300dpi trajao bi vise minuta.Dosta je za taka dokument i 150dpi.InDesign iako mu je takvo ime nesluzi za dizajn vec za prevom teksta imontazu za film....Ilustrator i Corel sluze samo za vektore i samo za to i svako unosenje bitmape u njega je amaterski posao i smejurija.I kako to mislis "ako nije digitalna" pa nece valjda par postera 120x80cm raditi u offsetu :wall: itd.

Samo neko ko nije radio u InDesignu može da kaže da "nesluzi za dizajn vec za prevom teksta imontazu za film".
A da "Ilustrator služi samo za vektore i samo za to i svako unosenje bitmape u njega je amaterski posao i smejurija" - e to je prava smejurija.
Inače, posteri i bilboardi se rade u rezoluciji 300dpi ali 10x manjih dimenzija od željene.

Samo neko ko nije radio u InDesignu može da kaže da "nesluzi za dizajn vec za prevom teksta imontazu za film".
A da "Ilustrator služi samo za vektore i samo za to i svako unosenje bitmape u njega je amaterski posao i smejurija" - e to je prava smejurija.
Inače, posteri i bilboardi se rade u rezoluciji 300dpi ali 10x manjih dimenzija od željene.

Da InDesgn sluzi za unosenje VEC obradjenog materijala (probaj da primenis neki filter u nemu :-devil-: ) Petica za otkrivanje tekstualnih gresaka :happy: (ti bas imas slobodnog vremena). Da Illustrator sluzi samo za vektore i oni koji unose bitmape u nega su samo malo bolji od onih koji rade pripreme u Word-u. Posteri i bilbordi nisu ista kategorija, postere gledas sa 1m+ a bilborde 5m++.Ti ustvari radis sa 30dpi :-devil-: .

JOs jedan sto radi pripreme za stampu u Wordu. :smack:
Naravno da ne radim pripremu za stampu u Wordu, nego samo predlazem coveku kako da sto lakse obavi posao koji je namerio.
Licno, svoj zivot uz kompjuter ne mogu da zamislim bez Quarka i koristim ga od 1996. godine. Obozavam ga do imbecilnosti.

Kada ispreskaces sav spam, trol i prepucavanje u ovoj temi, zakljucis Photoshop/Corel je tvoj izbor (moj takodje).

Sto se tice parametara (da ih tako nazovem), poucen iskustvom stampe postera za strucne kongrese (format A0) i postera za reklamiranje istih (format B2) najbolje je nazvati/otici tamo gde ce se isti stampati i pitati u kom formatu, koje rezolucije...... Onda nema greske i nece te boleti glava.

Nazad
Vrh Dno