Šta je novo?

pravilno odrzavanje hdd-a

bojanh

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
26.08.2008
Poena
330
ovako,kupio sam novi WD 640gb AALS i zelim od pocetka da ga koristim kako treba da ne bi nastali BS i kako bi funkcionisao bez problema sto je duze moguce.

zato me zanima,sta je potrebno koristiti od programa?

da li je dovoljno koristiti jednom mesecno onaj windowsov defragment (desni klik na hdd->properties->tools->defragment now) ili je potrebno jos nesto koristiti kako ne bi nastali neki problemi?

pozdrav.

Poslednja izmena:
Nemoj se s time puno opterećivati.

Samo mu obezbedi hlađenje, jer je toplota ta koja mu smeta.

Što se tiče defragmentacije, može jednom mesečno, a može i ređe. Bio je jedan članak u DIGITAL!-u kako je svaki rad na HDDu ( tipa defragmentacija ) potencijalno rizičan i treba ga svesti na minimum. Naravno, ni tu ne treba biti fanatik, već naći neku sredinu. Fragmentacija neće uticati na HDD na taj način da ga "ošteti", ali će uticati na rad sistema ( to verovatno već znaš ).

Poz

hladjenje ne bi trebalo da predstavlja problem,jer imam 2x12cm odnapred koje uvlace vazduh.
uglavnom,defragmentacija jednom na svaka 2,3 meseca,normalno hladjenje i to bi trebalo da bude to...valjda :)

Da, otprilike na 2-3 meseca je sasvim dovoljno.
Mozda ne bi bilo lose da imas neki programcic u pozadini koji bi konstantno nadgledao S.M.A.R.T. parametre (npr. HD Tune), jer ipak to moze da ti ukaze na eventualni problem sa hardom ako neki od njih izadje van granica. Cisto radi predostroznosti....

aha,imam taj program,verzija 2.55,pa cu ga drzati upaljenog u pozadini.

Ako koristis vistu ili Win 7 moze defragmentacija i mnogo cesce posto mozes da koristis komp dok se defragmentise disk. Ako dosta stvari instaliras jednom nedeljno nije previse, a prilicno se okrepi OS. Mada sto se tice stetnosti fragmentacije po sam hardver ne verujem da je bitno sto skakuce glava.

Poslednja izmena:
O&O Defragmenter je najbolji za to.Sve zavisi cime se bavi ,koji posao radi i u kojoj meri mu je fragmentovan HD.

Nemoj se s time puno opterećivati.

Samo mu obezbedi hlađenje, jer je toplota ta koja mu smeta.

Što se tiče defragmentacije, može jednom mesečno, a može i ređe. Bio je jedan članak u DIGITAL!-u kako je svaki rad na HDDu ( tipa defragmentacija ) potencijalno rizičan i treba ga svesti na minimum. Naravno, ni tu ne treba biti fanatik, već naći neku sredinu. Fragmentacija neće uticati na HDD na taj način da ga "ošteti", ali će uticati na rad sistema ( to verovatno već znaš ).

Poz

Po toj prici i fragmentacija utice na zivot diska jer povecava (nepotrebno) pomeranje glave diska (drljanje) prilikom normalnog rada.
Ali nazalost to nije moguce izbeci u windowsu, sa druge strane linux u startu nema problema sa fragmentacijom, pa samim tim nije neophodna ni defragmentacija.

Ali ljudi sto se toliko cimate oko toga, sta je tu je, koristite diskove onako kako vama treba, a ako imate neke mnogo bitne podatke, onda je jedino raid sigurna opcija (ne mislim ovde na RAID0, koji cak povecava sanse za gubitak podataka). Ili eventualno cesto bekapovanje :)

Poslednja izmena:
Najbitnije stvari za hard su napajanje i hladjenje, hladjenej si obezbedio i ako imas i malo bolje napajanje resio si 99% problema. ako ti hard prezivi prvih mesec dana onda ce verovatno raditi godinama. za bitne podatke radi redovno bekap

Nazad
Vrh Dno