Šta je novo?

PRAVA 9600 pro

Papss

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
16.01.2005
Poena
319
Unapred se izvinjavam zbog pitanja koje je sigurno 100 puta postavljeno ali jednostavno ima toliko thread-ova kada se ide na Search opciju da ne mogu da nadjem ono sto treba.

Naime, ortak zeli da kupi 9600 pro i ne znam kako da mu odgovorim na sledece pitanje:

-> Kako da bude siguran da je kupio PRAVU 9600 pro karticu, odnosno onu koja ima klokove 400/600 (je l' su to normalni klokovi za tu karticu?) ? U pitanju je Saphire 9600 pro a ima i neka Gigabyte koja ga interesuje, ona je oko 105e. Citao sam ovde da je bilo slucajeva prodaje 9600 obicnih kao 9600 pro pa sam mu rekao da strogo pazi kada kupuje. Kada sam okrenuo firmu i njih pitao oni pojma nemaju koji su klokovi niti to moze da se proveri. E, *****i rabotu. Kakvi su to ******* nasi prodavci, oni ni po cenu da ne prodaju robu jednostavno nece da ti daju da je proveris pre kupovine. To ima samo u Srbiji. Tretiraju te kao sominu. Da li je bitno proveriti memoriju, brojati neke cipove, kondenzatore or what? :trust:

Samo downloaduj ATi Tray Tools i odnesi ortaku na flopiju. U odeljku hardware ima opciju Overclock i tu pišu default taktovi.

Postoji Sapphire 9600Pro sa taktom 443 za memoriju (TSOP 4ns), ali je povoljniji od "pravog".

Kada pogledas karticu odmah vidis dali su memorisjki cipovi tsop (5, 4, 3.6ns) memorija je nalik pravougaoniku to sigurno nije pravi pro, ako je memorija bga, cipovi su kockastog oblika to je 100% pro verzija. Mada sam procitao da postoji pro/xt sa tsop memorijom od 3.3ns ali je to dosta retko.

Ajde da ja nešto pitam - meni memorija može da ide do 820MHz stabilno. Koje memorijske čipove ja imam (mislim da su 2.8ns)? Imam Club3D 9600Pro.

3D Mark 2003 3.6 - 3976
3D Mark 2005 1.2 - 1475

460/820

UniAN Catalyst 5.3

Još jedno pitanje: primetio sam da mnogi klokuju core preko 500MHz, ali meni se već na 470MHz komp zakucava. Da li moguće da je uzrok tome slabo napajanje ("300W" kinesko :()?

sasamil je napisao(la):
Kada pogledas karticu odmah vidis dali su memorisjki cipovi tsop (5, 4, 3.6ns) memorija je nalik pravougaoniku to sigurno nije pravi pro, ako je memorija bga, cipovi su kockastog oblika to je 100% pro verzija. Mada sam procitao da postoji pro/xt sa tsop memorijom od 3.3ns ali je to dosta retko.

Pogresno, u vezi price o TSOP chipovima,
Sapphire ima sjajnu 9600pro , sa klokovima 300/600 koja se i odlicno o/c, a sa TSOP memorijskim cipovima.
Nisma siguran, ali mislim da i to ako ima BGA mem. cipove, ne garantuj postovanje klokova za memoriju.

@Kole89 Mislio sam ako moze nekako PRE kupovine, znacu u radnji, jer dzaba mu ako kupi a ono nije 400/600. I svaka ti cast na kartici, ocigledno je vrhunska. Moja jadna 9600xt ne moze da izdrzi BUKVALNO ni kada podignem memoriju za 5Mhz. A za klokove mi je dovoljan i Rad Linker. Kazem, treba mi info postoji li mogucnost to uraditi u prodavnici.

I nije mi jasno, zar pro nije pro, zbo cega se razlikuju klokovi kod PRO varijanti!? Pa je*em mu mater, postoji li neka standardizacija? U EU traze da se ********* krivi pod nekim tamo uglom i da se poprave kokosinjci a ovi nece da standadizuju proizvodnju grafickih kartica.

Tacno tako, slucajna greska.
Kod divcha "pro" se uglavnom zakida na taktovima memorije

Poslednja izmena:
@Kole89
Tvoje Chipove su BGA 2.5ns i zato se opravdava veca cena tvoje graficke

Evo ti neke spec. sa Sapphire sajta. Moj savet je da Sapphire 9600Pro Advantage ne kupuje nikako jer je kartica precenjena (mislim da pise Advantage na kutiji pa je tako i prepoznas ;) ).
Pozdrav

Prilozi

• bulk-lite-retail.rar
    17 KB · Pregleda: 159
Poslednja izmena:
mitarus je napisao(la):
Evo ti neke spec. sa Sapphire sajta. Moj savet je da Sapphire 9600Pro Advantage ne kupuje nikako jer je kartica precenjena (mislim da pise Advantage na kutiji pa je tako i prepoznas ;) ).
Pozdrav

Tacno tako... pise na kutiji. Skoro sam kupio polovnu bas gore navedenu karticu, klokovi su joj bili 400/223 , medjutim ne mogu da je nateram na vise od 430/260 (mislim bez artifakta). Nisam znao za tu pricu o pravim/laznim 9600pro karticama, ali otom potom... ;)

Majstor^Zivota je napisao(la):
Tacno tako... pise na kutiji. Skoro sam kupio polovnu bas gore navedenu karticu, klokovi su joj bili 400/223 , medjutim ne mogu da je
nateram na vise od 430/260 (mislim bez artifakta).
...

Takodje (a i nije bila nesto jeftinija) :(

Ovih dana je dosta pala cena Asus-ovoj 9600PRO (NE 9600GE). Izgleda mi kao dobra kartica. Naravno, na defaultu 400/300(600). Cim probam, javljam...

Sapphire je i ranije znao da iznenadi sa bombasticnim nazivima iza kojih je poslovicno stajala mala prevara u vidu prepolovljenog memorijskog basa (9800Pro) iliti smanjene brzine memorije [9600Pro Advantage (nije nego prim. aut.) 400/450]. Mada mora se priznati i da su cene bile nize.

Poslednja izmena:
Paja je napisao(la):
Takodje (a i nije bila nesto jeftinija) :(

Ovih dana je dosta pala cena Asus-ovoj 9600PRO (NE 9600GE). Izgleda mi kao dobra kartica. Naravno, na defaultu 400/300(600). Cim probam, javljam...

Prvi put sam pre neki dan cuo za 9600GE. Nisam ni znao da to postoji, mislio sam da ovaj drugar gresi, posto se ne razume. Sta sad' pa to?

Ne, stvarno, ko ne zna ne da moze da se *****e, nego....... znaci, bukvalno ima ekstremno previse modela i ko se snadje njemu svaka cast! Kupiti karticu je bukvalno postala umetnost.

Papss je napisao(la):
Prvi put sam pre neki dan cuo za 9600GE. Nisam ni znao da to postoji, mislio sam da ovaj drugar gresi, posto se ne razume. Sta sad' pa to?

Ne, stvarno, ko ne zna ne da moze da se *****e, nego....... znaci, bukvalno ima ekstremno previse modela i ko se snadje njemu svaka cast! Kupiti karticu je bukvalno postala umetnost.

Mogucnost greske postoji (pogotovu sada, kada je razlika izmedju dva asusa ispod 10EUR-a).
Asus 9600GE je (slicno kao kod Sapphire-a), kartisa sa TSOP memorijom i klokom 325/200(400)

Link za GE:
http://www.asus.com.tw/products4.aspx?modelmenu=2&model=417&l1=2&l2=9&l3=17

Link za Pro:
http://www.asus.com.tw/products4.aspx?modelmenu=2&model=405&l1=2&l2=9&l3=17

Papss je napisao(la):
Unapred se izvinjavam zbog pitanja koje je sigurno 100 puta postavljeno ali jednostavno ima toliko thread-ova kada se ide na Search opciju da ne mogu da nadjem ono sto treba.

Naime, ortak zeli da kupi 9600 pro i ne znam kako da mu odgovorim na sledece pitanje:

-> Kako da bude siguran da je kupio PRAVU 9600 pro karticu, odnosno onu koja ima klokove 400/600 (je l' su to normalni klokovi za tu karticu?) ? U pitanju je Saphire 9600 pro a ima i neka Gigabyte koja ga interesuje, ona je oko 105e. Citao sam ovde da je bilo slucajeva prodaje 9600 obicnih kao 9600 pro pa sam mu rekao da strogo pazi kada kupuje. Kada sam okrenuo firmu i njih pitao oni pojma nemaju koji su klokovi niti to moze da se proveri. E, *****i rabotu. Kakvi su to ******* nasi prodavci, oni ni po cenu da ne prodaju robu jednostavno nece da ti daju da je proveris pre kupovine. To ima samo u Srbiji. Tretiraju te kao sominu. Da li je bitno proveriti memoriju, brojati neke cipove, kondenzatore or what? :trust:

r96p128dh-400/300.
r96p128du-500/300.

Ovakve oznake su imale prave Gigabyte 9600 pro kartice,samo je pitanje,dali ih danas ima?

Da stvarno, je li neko probao ovaj Asus 9600 PRO/TD. Kartica izgleda super - BGA memorija, ima dosta kondenzatora...

Uzmimo da je ista kao i sve 9600pro na defaultu pitanje je kako li se overklokuje?

Jos jedna dobra stvar je cena, a ona je oko 100€ !!!

Papss je napisao(la):

Nije,to je bio fabricki overc. 9600 pro koji je nosio oznaku DU,i bilo ih je u prodaji prije pojave XT karti.

uNesc0 je napisao(la):
Da stvarno, je li neko probao ovaj Asus 9600 PRO/TD. Kartica izgleda super - BGA memorija, ima dosta kondenzatora...

Uzmimo da je ista kao i sve 9600pro na defaultu pitanje je kako li se overklokuje?

Jos jedna dobra stvar je cena, a ona je oko 100€ !!!

Primerak koji trenutno probam ide do 442 core (bez artefakta), a memorija oko 330 (660) - s tim sto memoriju nisam mnogo probao...

Inace, interesantno je da kartica ima monitoring temperature core i mem...

hmmm, nesto mi malo to 330 za memoriju. Probaj ti to malo vise.

Kakvi su markovi? Half-Life 2?

Evo, ortak danas kupio tu Safirovu 9600 pro koju sam pominjao... 300/450....

Asus 9600GE(Gamer Edition)=ATI 9600 non-pro(325-400).
Asus 9600pro=ATI 9600pro(400-600).Provereno dobra karta,nema laznih primeraka sa manjim taktovima,Asus to ne pravi.Oni zakinu na sirini magistrale,npr. A9570GE=5700LE sa 64-bitnom magistralom(MSI je 128-bitna).

Ma mora da sam pogresio, nemoguce da je 300/450, pa to onda i nije 9600pro, to je smesno...

Vrh Dno