Šta je novo?

Prastari AMD...

born_sleepy

Slavan
Učlanjen(a)
21.05.2005
Poena
304
Muci me moj prastari AMD-ov procesor.
Imam racunar sa sledecom konfiguracijom:
AMD Athlon XP 2500+
MB-SOA Asus A7N8X (chipset: nVidia nForce2 Ultra400)
PQI 512MB DDR 400Hz
ATI Radeon 9600 XT 128MB
Kuciste EuroCase ML-5412B Midi 350W

Procesor mi trenutno radi na 1.83GHz, a to medjutim ne zadovoljava moje "apetite".
Koji je najbolji nacin da se automatski (sistemski, tj. bez manuelnog overklokinga) poveca frekvencija procesora na barem 2.4GHz (a da to nije kupovina novog CPU), tj. kako da ubrzam komp?
Padaju mi na pamet kupovina jaceg napajanja ili jos barem 512MB RAM-a...

Thanks in advance:d:d:d

sa obzirom da imas n-force plocu i pod predpostavkom da imas barton procesor,postavi rucno magistralu na 400mhz umesto 333 i treba da dobijes amd 3200+
isprobano na bartonu 2500 i radi ko sat 2 godine.
posto ti ploca podrzava i dual memorijski kanal , kupi jos jedan ISTI modul koji vec imas, ubodi u odgovarajuci slot i imas 2x siru memorijsku magistralu + 2x vise memorije.
treba da se vidi znacajno ubrzanje

Ploca ne podrzava Dual-Channel...

pa ne znam bas...

Processor - AMD Athlon\Athlon XP with the bus speeds 100/133/166 MHz;
- AMD Duron with the bus speed 100MHz;
- Socket 462
The nVidia nForce II Chipset - North Bridge nForce2 SPP;
- South Bridge - nForce2 MCP-T;
- Interbridge Bus - HyperTransport (800 MB/s)
System memory - Three 184-pin slots for DDR SDRAM DIMM
- Maximum memory capacity 3 GB
- Supported memory types PC1600/2100/2700/3200
- 128-bit dual-channel memory access possible - Onboard power indicator
Graphics - AGP slot supporting the 4x/8x modes
- AGP Warning LED indicator
Expansivity options - Five 32-bit PCI Bus Master slots;
- Six USB 2.0 ports (4 integrated + 2 additional);
- Two IEEE1394 (Firewire) ports
- Integrated audio nForce2 APU;
- LAN controller nForce2;
- LAN controller 3COM.
Overclocking Options - FSB adjustable between 100MHz to 250 MHz in 1(-5) MHz increments; multiplier adjustable;
- Processor/memory, AGP voltage adjustable.
Disk subsystem - 2 channel UltraDMA133/100/66/33 Bus Master IDE (with support for up to 4 ATAPI-devices)
- Support for SerialATA (2 channels)
- Support for LS-120 / ZIP / ATAPI CD-ROM
BIOS - 4MBit Flash ROM
- Award BIOS Phoenix with support for Enhanced ACPI, DMI, Green, PnP Features and Trend Chip Away Virus
Miscellaneous - One FDD port, two serial and one parallel ports, ports for PS/2 mouse and keyboard
- STR (Suspend to RAM)
- SPDIF Out
- Asus POST Reporter
- Asus Q-Fan
Power management - Wake-up on modem, mouse, keyboard, LAN, timer and USB
- Standard 20-pin ATX (ATX-PW) power connector
Monitoring - Processor temperatures, voltages and the rotational speeds of the three fans are monitored;
- Asus PC Probe utility
Dimensions - ATX form factor, 245mm x 305mm (9.63" x 12"

Verzija A7N8X podržava a oslabljena A7N8X-X ne podržava.

On je rekao da ima An78x... Nigde nije dodao -x!

Ploca mi je A7N8X, a ne A7N8X-X (htedoh prvobitno uzeti X-X, ali nije mogla da se uklopi sa grafickom), tako da moja maticna podrzava dual-channel i uzecu u obzir kupovinu novog RAM modula. A sto se tice podizanja FSB-a na 400MHz-a, to cu i da uradim (trenutno mislim da mi je na 200MHz), samo sam mislio da moze nesto da se uradi pre toga posto je neki moj ortak ugradio bolje napajanje (a ima isti procesor kao i ja) i masina mu je sama podigla frekvenciju procesora na nesto jace od 2GHZ-a (barem on tako kaze). U svakom slucaju, hvala vam sto ste se potrudili...:D:D:D

samo sam mislio da moze nesto da se uradi pre toga posto je neki moj ortak ugradio bolje napajanje (a ima isti procesor kao i ja) i masina mu je sama podigla frekvenciju procesora na nesto jace od 2GHZ-a (barem on tako kaze). U svakom slucaju, hvala vam sto ste se potrudili...:D:D:D

:D:d

Ma tu ti je neka teska zabuna u pitanju, ne moze masina sama da podigne frekvenciju, nema napajanje veze sa tim. Frekvenciju ti podizes rucno, u biosu. U tvom slucaju FSB ti je trenutno na 166mhz, sve sto treba je da ga podignes na 200mhz i to ti je to.

Probao sam da frekvenciju sa 166Mhz podignem na 200MHz i izgleda da to nece da moze:)
Nakon sto to uradim, ne izvrsi mi se POST nego mi na ekranu izbaci "BIOS ROM checksum error" i jos ispod toga nesto kao "Diskette A checking..." i to je to, cak nije bilo ni DEL za ulaz u BIOS.
Ugasio sam komp, ponovo ga upalio, na ekranu mi se pojavila poruka o nepravilnom gasenju kompa, ali sa pristupom BIOS-u.
Vratio sam frekvenciju na 166MHz i nakon restarta, komp se normalno ponasa.
Zna li iko sta je u pitanju?

Uradi ovako:

FSB podesi na 200mhz
RAM podesi da ti radi u odnosu 1:1 (ili mozes i by SPD)
Voltazu za CPU stavi na prvi sledeci korak (bese Barton radi na 1.65V, ako je tako podesi da radi na 1.7V)

Save & Exit

Mislim da taj procesor ne moze nikako da stigne do 2.4GHz, mislim za svaki dan, a inace video sam negde da su ga dogurali do 2.7GHz. Ja sam imao Barton 2500+ i dosta se grejao vec na default 65C, tako da bez dobrog cooler-a tesko da ces daleko da doguras.

Mislim da taj procesor ne moze nikako da stigne do 2.4GHz, mislim za svaki dan, a inace video sam negde da su ga dogurali do 2.7GHz. Ja sam imao Barton 2500+ i dosta se grejao vec na default 65C, tako da bez dobrog cooler-a tesko da ces daleko da doguras.

Kakvih crnih 2.4ghz sve sto mu treba jeste 11x200 tj 2200mhz preko toga ni makac. A da se barton greje, to je tacno, treba imati dobro provetreno kuciste pre svega.

Meni radi na 2200MHz i 1,7V. Temperature merene sa ukljucenim Prime-om su za CPU 55-60c, a za CPU Diode oko 80c. To je sad, kad su vrucine prosle. Sve radi odlicno, bez restartovanja i blokiranja. Probaj, ali budi spreman (kao ja) da ti sve jednog dana nestane u oblaku dima. :crash: :banana:

AMD OC Soc.A

Tesko da ces stici do 2.4. Podigni napon CPU na 1.7v, memoriju na 400 (1:1) i najvaznije..zakljucaj PCI na 33 MHz ako moze u bios-u. 2200MHz mogu svi Bartoni da postignu. A da ce da "vari",pa naravno, ima da se greje samo tako...

Nazad
Vrh Dno