Šta je novo?

Prasina

Bob Marli

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
22.09.2009
Poena
349
Kako resavate problem nenormalno mnogo prasine oko racunara, tehnike?
Ja vise ne znam sta da radim, sve skoro sto imam od tehnike je crno, i posle 2 dana izgleda kao da nikad nije ocisceno.
Jel neko probao one jonizatore sto ciste vazduh od te prasine sto lebdi po sobi?
uzeo bi neki odmah kad bi znao da stvarno vredi, gledao sam sta Medi*ana nudim, imaju neki od 2500 i 11000 veci.

Nisam znao gde da stavim ovu temu, valjda joj je ovde mesto.

Posto sam otvarao dosta racunara i svasta se nagledao imam neko razmisljanje.
Ukoliko se kompjuert nalazi u nekom magacinu, hali, radionici gde ljudi stalno cirkulisu, tesko da bilo sta moze da ti pomogne osim redovnog ciscenja..
Ako govorimo o kucnoj varijanti moras da se fokusiras na par stvari. Prasina najvise voli tepih, mesto oko peci za lozenje (ukoliko nemas centralno grejanje), TA pec... Umesto starog tepiha stavi laminat, venecijanere zameni nekim odgovarajucim zavesama koje se lakse peru i uoste povedi vise racuna o higijeni sobe..
Generalno korisi vece i sporije ventilatore koji su pouzdaniji i trajniji, sto se tice samih hladnjaka gledaj da imaju redja rebra i da su po gabaritu sto veci kako bi se manje prasine zadrzavalo..

Komp cistim na kompresoru na svakih mesec dana, kao i konzole. Nekad obrisem sam prokletu prasinu, ali cesce keva naravno.
Sve je u sobi sa centralim grejanjem, ne grejem na drva ili slicno.
Imam parket dole na podu i preko njega vuneni tepih koji mrzim i on ce prvi da leti.
Nemam nikakve ventilatore u sobi, klima mi je pored u hodinku.

Nisi imao iskustva sa jonizatorima Neo Tec ?

Gledao sam malo po netu kako rade, imaju besuma ventilator koji stalo vrti vazduh i prasina ostaje na tom filteru koji se pere. Deluje kao savrseno resenje na papiru, ali kakvo je u praksi?
Verujem da problem prasine muci sve korisnike ovog foruma ( i celog sveta :D).
Mora da neko ima jonizator...

Ja sam prasinu stavio na Ignore. Prasina je prijatelj elektronike.

Skloni tepihe, posteljina treba da ti bude nova,zavese takodje nove, odecu drzi po ormanima, sobu provetravaj pre i posle ciscenja i usisavanja.
To ce ti prasinu svesti na minimum. Ne bacaj pare na jonizatore koji uglavnom sluze za borbu protiv duvanskog dima.

Skloni tepihe, posteljina treba da ti bude nova,zavese takodje nove, odecu drzi po ormanima, sobu provetravaj pre i posle ciscenja i usisavanja.
To ce ti prasinu svesti na minimum. Ne bacaj pare na jonizatore koji uglavnom sluze za borbu protiv duvanskog dima.

Pa ne verujem da su bacanje para kad non stop filtriraju vazduh u prostoriji.

I ja sam bas razmisljao o nekom preciscivacu vazduha, prvenstveno zbog duvanskog dima ali i zbog prasine. Preporucite neki ovde, mnogo bi pomoglo da se nebacaju pare na neke koji nerade kako treba ili koji su bucni.

I ja sam bas razmisljao o nekom preciscivacu vazduha, prvenstveno zbog duvanskog dima ali i zbog prasine. Preporucite neki ovde, mnogo bi pomoglo da se nebacaju pare na neke koji nerade kako treba ili koji su bucni.

Ovo je ono sto ja razmisljam da uzmem ako mi neko potvrdi da to stvarno vredi, jer nemam ni zivaca ni vremena da svaki cas brisem prasinu.
http://www.nonstopshop.rs/i-3984/hepa-precistac-vazduha-neotec-xj-2800
To je jedino od bolji resenja za donekle razumnu cifru sto se moze naci kod nas.

Poslednja izmena od urednika:
Pa ima onaj momak sto drzi tastaturu i daljinac umotanim u kese, mozda ima on nesto pametno da kaze, ne secam se samo koji mu je nick. :d

on topic - nema leka za prasinu, sem sto rece kolega - ignore. :D

Ima leka ako se odvoji dovoljno para...
Neo Tec tesko da ce pomoci.

@ Bob Marli

Za prashinu unutar kucista moze da pomogne podizanje racunara 10-15 cm od poda i iskljuchivanje ventilatora koji ubacuju vazduh unutra (ako ih ima).A za skupljanje prashine spolja po kucistu nabavi Anti-Statik sprej i redovno chisti sobu kad vec neces kompjuter. :d

Neko vreme sam koristio Neotec XJ-2000 i XJ-902 za preciscavanje vazduha ali su svi ukucani dobili probleme sa kasljucanjem i grebanjem grla. Kad sam pitao Gugl o mogucim uzrocima ovakvog razvoja situacije pronasao je linkove po kojima kucni jonizatori imaju nezgodnu osobinu da pored negativnih jona proizvode i ozon koji iritira disajne puteve a u vecim kolicinama je toksican. Primera radi, u Kaliforniji su ovakvi uredjaji zabranjeni zbog stetnog dejstva na zdravlje. Kvaliteni uredjaji emituju veoma nizak nivo ozona, ali ocigledno da ovaj Kinez (Neotec) nije ispunjavao te uslove. Na kraju sam ih izbacio iz upotrebe, prasina se vratila ali se ipak lakse disalo. Mozda sada proizvode bolje uredjaje nego tada (licno ne verujem), al sad... ko ce ga znati...

http://www.brighthub.com/engineering/electrical/articles/93433.aspx
http://www.targetwoman.com/articles/ionizer-air-purifier.html
http://articles.latimes.com/2007/sep/28/local/me-purifier28

Ima leka ako se odvoji dovoljno para...
Neo Tec tesko da ce pomoci.

Pa nisam spomenuo da su pare problem? :)
Sta predlazes?
Jel si imao neka iskustva sa NeoTec jonizatorima pa kazes ili ?

@ Bob Marli

Za prashinu unutar kucista moze da pomogne podizanje racunara 10-15 cm od poda i iskljuchivanje ventilatora koji ubacuju vazduh unutra (ako ih ima).A za skupljanje prashine spolja po kucistu nabavi Anti-Statik sprej i redovno chisti sobu kad vec neces kompjuter. :d

Nije mi problem prasina u kucistu, imam Corsair 600T koji ima dust filtere sa svih strana, tako da jako malo toga moze da udje.

Gde ima taj Anti-Static sprej da se uzme? Prvi put cujem za to. Neki lik bi dobro dosao.

Neko vreme sam koristio Neotec XJ-2000 i XJ-902 za preciscavanje vazduha ali su svi ukucani dobili probleme sa kasljucanjem i grebanjem grla. Kad sam pitao Gugl o mogucim uzrocima ovakvog razvoja situacije pronasao je linkove po kojima kucni jonizatori imaju nezgodnu osobinu da pored negativnih jona proizvode i ozon koji iritira disajne puteve a u vecim kolicinama je toksican. Primera radi, u Kaliforniji su ovakvi uredjaji zabranjeni zbog stetnog dejstva na zdravlje. Kvaliteni uredjaji emituju veoma nizak nivo ozona, ali ocigledno da ovaj Kinez (Neotec) nije ispunjavao te uslove. Na kraju sam ih izbacio iz upotrebe, prasina se vratila ali se ipak lakse disalo. Mozda sada proizvode bolje uredjaje nego tada (licno ne verujem), al sad... ko ce ga znati...

http://www.brighthub.com/engineering/electrical/articles/93433.aspx
http://www.targetwoman.com/articles/ionizer-air-purifier.html
http://articles.latimes.com/2007/sep/28/local/me-purifier28

Hvala puno za ove informacije, nisam imao blage da ti jonizatori mogu biti opasni.
Sta si uradio sa tim tvojim jonizatorima?

Jel postoje neki koji su u stvari kvalitetni? Nesto osim kineza?
Neverovatno mi je da se prodaje nesto sto je opasno po zdravlje!

Imam iskustva. Imam ih 4 u kuci ;) I palim kad pusim misleci pomocice al ni dim ne moze uvuce kad je cigara pored njega....
sa skupljim nemam direkna iskustva da preporucim neki ali sam bio u prostorjima u kojima se nalaze i primetno je ;)

Poslednja izmena:
Imam iskustva. Imam ih 4 u kuci ;) I palim kad pusim misleci pomocice al ni dim ne moze uvuce kad je cigara pored njega....
sa skupljim nemam direkna iskustva da preporucim neki ali sam bio u prostorjima u kojima se nalaze i primetno je ;)

Koje tacno modele imas i jel ti pomazu sta oko prasine?
Ne bojis se ovog oko ispustanja vece kolicine ozona?

neotec xj 201 ... te imam ali jedva da nesto pomazu
Ma kakav crni ozon , nisam citao ali to mozda vazi za ove jeftine...
bila je vec slicna tema o jonizatorima i dkusija velika o tome ... Ne mogu gubim vreme na ozon a onda izadjem u grad koji je zagadjen kolko moze biti ...

Hvala puno za ove informacije, nisam imao blage da ti jonizatori mogu biti opasni.
Sta si uradio sa tim tvojim jonizatorima?

Jel postoje neki koji su u stvari kvalitetni? Nesto osim kineza?
Neverovatno mi je da se prodaje nesto sto je opasno po zdravlje!

Cuvam ih u ormanu... zao mi da ih bacim jer ih nisam malo platio... Eh da sam samo prvo pitao Gugl... Svaka skola se placa ;)

Preporucuju se uredjaji na principu HEPA filtera ali nesto ih nisam primetio kod nas.
Mene vise nista ne moze da iznenadi u ovom nasem okruzenju.

neotec xj 201 ... te imam ali jedva da nesto pomazu
Ma kakav crni ozon , nisam citao ali to mozda vazi za ove jeftine...
bila je vec slicna tema o jonizatorima i dkusija velika o tome ... Ne mogu gubim vreme na ozon a onda izadjem u grad koji je zagadjen kolko moze biti ...

Pa dobro to su oni najmanji, mislim da oni ni nemaju filtriranje vazduha?
To za zagadjene po gradu si u pravu, vazduh je uzas skoro ceo dan.

Cuvam ih u ormanu... zao mi da ih bacim jer ih nisam malo platio... Eh da sam samo prvo pitao Gugl... Svaka skola se placa ;)

Preporucuju se uredjaji na principu HEPA filtera ali nesto ih nisam primetio kod nas.
Mene vise nista ne moze da iznenadi u ovom nasem okruzenju.

Pa ovaj sto ja razmisljam je upravo sa tim Hepa filterom. Bas bi voleo da cujem kako skuplja prasinu.
Kako ti tvoji sto ih imas skupljali prasinu?

Ovaj hepa filter se menja posle 2 godine, koliko li kosta novi?

Pa dobro to su oni najmanji, mislim da oni ni nemaju filtriranje vazduha?
Pa ovaj sto ja razmisljam je upravo sa tim Hepa filterom. Bas bi voleo da cujem kako skuplja prasinu.
Kako ti tvoji sto ih imas skupljali prasinu?

Ovaj hepa filter se menja posle 2 godine, koliko li kosta novi?
Prasine je bilo vidno manje, ali problem sa jonizatorima je zbog samog nacina na koji funkcionisu. Za jonizaciju se koriste iglice ili povrsine koje generisu jone koji se vezuje za cestice prljavstine u vazduhu a zatim se elektrostaticki privlace na naelektrisanu povrsinu jonizatora (filter). Ovaj proces pored preciscavanja stvara i ozon kao nusproizvod. E sad problem je najvise zbog toga sto se ozon nakuplja u zatvorenoj povrsini... Ja inace zivim na Dorcolu blizu 29.Novembra i zbog zagadjenja sam i probao da koristim jonizatore alii lakse sam disao na ulici nego u stanu...

Probaj da nadjes nesto vise informacija o tom uredjaju, mozda su poboljsali kvalitet/standarde a za referentne vrednosti mozes da uzmes info sa http://www.epa.gov/iaq/pubs/ozonegen.html.

@ Bob Marli
"Gde ima taj Anti-Static sprej da se uzme?"

Re:
Bilo u Univerexportu zove se Pulito Anti-polvere,sprecava prashinu da se hvata na povrshinu eliktrichnih aparata i nameshtaja.(~300.din)

product_39.html

Poslednja izmena:
Posto su sva ta pomagala bezvezna, a tebe mrzi da sam cistis, daj meni sve sto imas od konzola i racunara... Ja cu to da uzmem, i ti vise nemas brige, tj. - nemas oko cega da brines...:d

Posto su sva ta pomagala bezvezna, a tebe mrzi da sam cistis, daj meni sve sto imas od konzola i racunara... Ja cu to da uzmem, i ti vise nemas brige, tj. - nemas oko cega da brines...:d

Evo oces sad ili odma? :D
Probacu taj sprej za prvu ruku.
Voleo bi da cujem neka licna iskustva sa jonizatorom sa Hepa filterom. Nemoguce da niko nije imao ili ne zna nekog ko ima?
Ne mogu da nadjem na drugim forumima nista o ovome. :(

Prašina je stvarno veliki problem. Bukvalno kao što Marli kaže, posle dva dana kao da nisi ni brisao.
Na žalost ni ja nemam neko pravo rešenje u rukavu, ali sa pažnjom pratim šta ćete vi ovde da izmozgate :p

Nazad
Vrh Dno