Šta je novo?

Prasina i posledice

Noriega

Slavan
Učlanjen(a)
16.05.2006
Poena
309
Ovo mi se ranije nije desavalo. Uspeo sam da povratim dve masine sa naizgled ozbiljnim problemima cistim izduvavanjem prasine. Za pregrevanje mi je jasno, ali me zanima kako stoje stvari sa kratkim spojevima? Da li kucna prasina moze da se ponasa kao provodnik i prespaja kontakte?

Na naponima do 12 V ne, bar dok se ne ovlazi i ne rastopi u provodni film preko komponenti. Tad je neophodno pranje.

ali moze kao izolator...

Logicno... ali evo sta mi se juce desilo...

Prvi komp pravi problem pri dizanju na nivou biosa. Posle iscitavanja memorije i IDE uredjaja prijavi gresku u vezi iscitavanja CMOSa, postavljanje default vrednosti i tu stane. Dalje se samo cuje buka elektronike HDa koja nesto ponavlja...

Drugi se posle 5 minuta rada resetuje, posle cega se aktivira samo ploca sa alarmom k'o hitna pomoc i tu stoji. Svaki naredni pokusaj paljenja zavrsava se na ovaj nacin dokle god se valjda temp. ne spusti.

Na oba kompa kuleri, kontakti i pinovi za CMOS reset bili su zatrpani gomilom prasine (interni naziv "cice") i posle izduvavanja rade potpuno normalno.

Prvi komp pravi problem pri dizanju na nivou biosa. Posle iscitavanja memorije i IDE uredjaja prijavi gresku u vezi iscitavanja CMOSa, postavljanje default vrednosti i tu stane. Dalje se samo cuje buka elektronike HDa koja nesto ponavlja...
Ovome si najverovatnije malo pomerio ide kabal pa je dobio kontakt i proradio.
Drugi se posle 5 minuta rada resetuje, posle cega se aktivira samo ploca sa alarmom k'o hitna pomoc i tu stoji. Svaki naredni pokusaj paljenja zavrsava se na ovaj nacin dokle god se valjda temp. ne spusti.
Lepo ti je zvukom signalizirao pregrevanje a i ostali simptomi to potdjuju.

^^A prvom je definitivno pobrljavilo napajanje. Da li varira napon ili je konstantno pomeren, uglavnom propustio sam detalj da sam ga posle izduvavanja dodatno opteretio CD drajvom i tako je radio. U svakom slucaju jos jedna pouka. ;)

Nazad
Vrh Dno