Šta je novo?

prakticno pitanje o 6600gt

vucko83

Čuven
Učlanjen(a)
26.12.2001
Poena
620
Na ovom stikiju gore, nasao sam podatke za 5900xt i za 6600gt, sad onako odokativno to deluje slicno cak 5900xt(256bit) ima veci protok 22.6gb/s prema 6600gt(128bita) 16.gb/s

Video sam i onu tabelu za ono pitanje o il2, i tu ispada da je 6600gt skoro 2x jaci od 5900xt, ajd mi pojasnite to! Tj menjati ili ne menjati.

5900xt ima veci MAKSIMALNI protok od 6600gt. Skoro nikad se taj protok ne iskoriscava maksimalno. 6600gt ima vecu frekvenciju CPU-a i ima GDDR3.

Pravo da ti kazem ide stara ko zmaj, cisto informativno :)
Ako izdrzi jos godinu dana, do tada cu valjda morati a64 i pcie

Poslednja izmena:
pazi, kad sam presao sa 5900SP (msi, isto ko XT, 10MHz manje za gpu, nebitno) na 6600GT da je potonja radila ~ duplo brze u CoD-u, 1280x1024 sa 2xAA (a bez AA na 5900).
A to je quake3 endzin sa dx8 shejderima, pa ti vidi kako je u dx9 igrama, moze samo jos brze da bude ;)

Poslednja izmena:
Vucko nemoj da te zbunjuju protoci kad oni u vecini slucajeva ne odgovaraju specifikacijama. Recimo HD ATA133 trebalo bi teorijski da ima protok od 133mb/sec a prakticno najvise sam postigao 60mb/sec. Jos veca je laza sa SATA od 150mb/sec. Zasto? Pa po specifikacijama recimo za LG 52x prosecno postize nesto vise od 42x sto mozes u Nero cd speed da proveris. Ako kopira CD 700mb za 2 min. ili 120sec. podeli sa 700mb pa ces videti koliki je stvarni protok bez obzira na platformu.
Isti slucaj je i kod pomenutih kartica. Imao sam Asus 5900GE i sada MSI NX6600GT.
Asus 5900 u jednom prohodu obradi 4x2 texture dok MSI 6600GT obradi 8x1. To mu u single texturing + 3 jedinice za shadere dodje skoro duplo vise obradjenih textura u korist 6600GT.
Multitexturing povecava performanse NV5900 jer je tako koncepirana ali to nije mislio Mikrosoft koji je dao prednost single texturingu u igrama svojim DX9.
Ako se uzme i faktor naprednije arhitekture GPU-a na NV6600GT to samo jos vise pravi razliku izmedju ove dve navedene kartice.
I ono zadnje sto je navedeno FX5900 kod mene je radio na 430/740 sa DDR1 memorijom dok NV6600GT radi na 550/1100 DDR3 memorijskim chipovima sto jos uvecava razliku.
Kada se sve sabere i oduzme sa 5900GE u 3dmark03 imao sam 5200 markova dok sa NV6600GT imam 8300 markova pa ti na kraju zakljuci zasto je to tako i zbog cega je ta razlika.
Lepo je to sto FX5900 ima protok od 22,6gb/sec kad to GPU ni memorija ne mogu da obrade i proslede 256bitnom kontroleru.
Pozdrav i nadam se da ti je sada jasnije o cemu se radi. :)

Super objasnjeno :) Znaci 6600t bi bio pravo poboljsanje, posto 6800 je "malo" kuplji. razmisljam da li je sad vreme za upgrade....

Poslednja izmena:
A sto se tice firmi koje bi 6600gt bio ok asus, leadtek...?

Leadtek , Asus, MSI, Club-3D, Gigabyte, Sparkle ..........................................

i moja prethodna kartica je bila msi 5900 xt bila je super, ali naravno da nemoze da se poredi sa 6600 ( ipak su to dve razlicite generacije). predlozio bih ti kupovinu msi nx 6600 diamond kartice. def. clock kod nje je 400/800 medjutim opusteno radi na 500/1000 ( moj primerak postize 560/1120, temp. gpu 52 step.). diamond ima vivo opciju ( gt je nema). diamond je jeftiniji. ako hoces da ti default clock na diamondu bude 500/1000 jednostavno prepravi bios sa nibitorom. pozdrav.
btw. u digitalu br 44 diamond je na testu dobio digitalOK etiketu!

zoka je napisao(la):
...diamond ima vivo opciju ( gt je nema). diamond je jeftiniji...

Imao sam MSI NX6600GT a trenutno imam Diamond u AGP verziji i obe kartice koriste isti PCB, potpuno iste el. komponente, istu gddr3 Samsung memoriju, obe imaju VIVO a jedina razlika je sto Diamond stize sa 6600 GPU-om a GT sa 6600GT i to je jedina vizuelna razlika pored one na masci kulera (najveca razlika je ipak u pakovanju i kablovima :) ) Sa druge strane razlike u performansama su uocljive kada kartice rade na defaultu ali je veliki broj Diamonda koji pri oc-u dobrano prevazilaze performanse GTI modela, neretko i onih overklokovanih (zato sam ja i presao sa GT-a na Diamond).

nisam siguran ali mislim da prvi msi gt modeli nisu imali vivo. znas li mozda u cemu je razlika izmedju 6600 i 6600gt procesora?

zoka je napisao(la):
nisam siguran ali mislim da prvi msi gt modeli nisu imali vivo. znas li mozda u cemu je razlika izmedju 6600 i 6600gt procesora?

Zavisi od modela, MSI ih obelezava sa TD (Tv-out i Dvi) i VTD (Vivo, Tv-out, Dvi), npr. MSI NX6600GT VTD128
Nema razlike osim one u brzini, znaci primerci koji sigurno rade na 500+Mhz idu u GT a oni ostali idu u obicne 6600 modele. mada kao sto si verovatno video postoje i 6200, 6200 otkljucani i 6600 modeli koji se klokuju preko 550Mhz, nema pravila.

vucko83 je napisao(la):
A sto se tice firmi koje bi 6600gt bio ok asus, leadtek...?
Imao sam Gigabyte,Club3d i sad MSI.Gigabyte crkla(pregrejavala se),Club3d sam prodao(nije mi se bas nesto vizuelno dopala) i ovaj MSI ima i vivo je pun pogodak.
Sve tri sam testirao i preformanse su iste sa klokovima 500/1000.Znaci bilo koju da uzmes dobijas iste preformanse.Neka se klokuje vise neka manje pa zavisi sta ti treba.Ja koristim oc graficke samo za testiranje, inace rade na default(dobro stavio sam MSI mem na 1000,900def).I razlika je u pakovanju.Sa Gigabyte sam dobio drivere i kablove,uz Club3d je bio ColinMCrae05,a uz MSI gomila diskova(URU na dvd-u,Prince of Persija SoT,XIII,jos neki dvd sa 14 demo igara,DVD soft...da ne nabrajam cini mi se da ima 14 diskova).
GT je GT tako da su razlike male.Uzmi ono sto ti se cini najpovoljnije neces pogresiti, dobices ono sto si kupio tj. 6600GT.

Upravo su prvi modeli MSI-a bili sa Vivo mogucnostima. Ja sam dobio ovu moju iz Austrije dok jos nije kod nas bilo da se nabavi. I sto rece Vuk zove se MSI NX6600GT VTD128.
A to da Diamond dobrano prelazi u performansama 6600GT nece biti. Gde to ima za manje para brze kartice. Taj izmislja toplu vodu. Ako se uzmu cene doticnih modela kao mera za uporedjenje, onda ima smisla pricati o performansama. Dobro rece Vuk. GPU koji ne prodju odredjene brzinske testove odlaze u familiju 6600 tako da je sve to u rangu tu negde bez nekih vecih razlika. Ko ne zeli da se zeza ili da menja bios ili da klokuje onda je sigurno za njega 6600GT na taktu od 500/900 uz DOT ( ovo vazi samo za MSI ) oko 550/1000 znaci 10% ubrzanja sto i sam proizvodjac navodi. Provereno ;)
Inace po meni i dalje je Leadtek 6600GT na domacem trzistu best bay sto bi bio odgovor Vucku, pa teko onda MSI, Asus.....

Taj leadtek mi izgleda ok,videcu njega ili asusa,mada leadtek ispadn nesto skuplji.A da li zna neko da li bi jeftinije prosao u austriji (neko je spominjao da je kupovao tamo) jel zna neko neki sajt ili dobru prodavnicu pa da pogledam. Jedino sto bi sigurno mogao da dobijem je onaj tax refund.

Poslednja izmena:
Pre par dana sam uradio pomenutu zamenu skoro 'prinudno' :D ! I sta reci? MENJAJ! Doom3 ROE radi u 1280x1024 sa 90% podesavanja na high i to glatko. Probao sam i FarCry, koji ponegde na otvorenom secne, ali u 1024x768, sve na ultra high, ide glatko! Mislim da opusteno mogu da se cekaju Q4 i slicne, tako da...

Vucko kazes neko je pomenu Austriju a post je odma iznad tvog. :d
Ja sam ovako pronasao ono sto mi treba u Austriji.
Ides na Google i upises recimo Leadtek from Wiena i izbaci ce ti prodavnice gde ima takvih kartica ili sajtove doduse na nemackom ali nemari razumeces cenu to je sigurno. :D
Inace cene su priblizne nasim i variraju od sajta do sajta, od prodavnice do prodavnice sto moze biti prednost ako se malo potrudis i nadjes jeftinije + ono tax refund. Samo obrati paznju kako sa garancijom. Ja sam moju dobio samo nisam siguran kako bi pravo ostvario sa garancijom kad nemam racun a i oni koji su mi je poklonili pojma nemaju o hardware-u.
POZ

Nasao sam ja na googlu, i na par mesta je malo jeftinje nego kod nas. Pitao sam onako da se ne zeznem, posto koliko sam video u Nemackoj je jeftinije dosta nego u Austriji i kod nas. Recimo gainwardov model je 177 a leadtek 165. To minus 10% poreza ispadne nesto jeftinije.

A recimo leadtek a400 tdh tj 6800 325/350mhz posto sam se odlucio za leadteka i nasao sam povoljno
6600gt model je 165E
6800 model je 152
Aaaa eksplodirace mi glava od ovoga, ovaj 6800 sad svideo da li njega da uzmem?

Poslednja izmena:
Ono sto moras obratiti paznju da li je to pravi Leadtek 6800 ili 6800LE koja je sporija od 6600GT. Naravno ako moze ta 6800LE da se otkljuca i ako se bavis time kao i overklokovanjem onda ne treba razmisljati.
Po ceni Leadtek 6800 morao bi da bude oko 200e a 6800GT oko 250e +
Cudi me da nisi napisao naziv te 6800 Leadtek pa da proveris na njihovom sajtu o kom se modelu radi?

Pa ti ces da poludis prijatelju!!! Ja sam bio presao sa MSI 5900XT, extra primerak (560/820 bez frke) na Sparkle 6600GT i ogromna je razlika! Jes mi bedak sto se ova ne clockuje ni pola od one ali glavna poenta je da neces morati nista da OC-ujes. Sve radi, sve leti! I koju god da uzmes neces pogresiti. Doduse moja je malo bucna ;)
Sve rade isto jedino kakav ti primerak zapadne. A 6800 je moja stera zelja koju cu da preskocim. Ako je imas po toj ceni uzmi je. Ali proveri da nije neka SE osakacena verzija. POZ

Avo su cene u austriji, i u pitanju je cist 6800, le je nesto oko 115 a gt je preko 200 a ultra ko zna koliko. Naravno da sam pogledao na sajtu a400 tdh je oznaka. http://www.leadtek.com/3d_graphic/winfast_a400_2.html
Negde pre rece lik da su cene 6800 drasticno pale verovatno su austrijanci pre nas promenili cene.Necu da klokujem i da se zezam, samo cu da je ubodem i da teram.
Jedino sto 6800 ima obican ddr za razliku od 6600gt

Inace u toj prodavnici ima kartica za 4 400EVRA BRE!!!
Cisto ako je neko zainteresovan mogu da mu donesem :smoke:

Poslednja izmena:
Hmmmmm. Evo da se uključim u raspravu. Prvo - pozdrav svima na forumu!
Drugo - rekoh sebi, da menjam malo svoj Sapphire ATI 9550. Vreme je.
Razmišljao sam o X700Pro (radi se o AGP verziji). Ali sam onda video da za jedva malo veći novac mogu da uzmem i 6600GT.
Pitanje o tome koju da uzmem sam postavio na postu: http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=83639

Tu možete da vidite šta je mene mučilo, elem, da ne dužim puno - u Švajcarskoj (imam prijatelja tamo koji mi to pošalje) sam naručio Pine XFX6600GT za - 125 Eura + nešto malo za poštarinu kod njih (sve ukupno - oko 130 Eura).

Kartica mu je stigla u roku od tri dana i juče mi je poslao poruku da je već isprobava (on lično ima 5700 Ultra model). Prvi utisci su mu povoljni, pa jedva čekam da mi je pošalje za koji dan. Cena nije previsoka, pa ako imaš nekoga tamo...

Ja imam bas Leadtek 6800. Sasvim lepo radi! Jeste da ima "samo" DDR1 , ali magistrala mu je 256 bitna , a ne 128bit , kao na 6600gt. A ima 12 pipeline naspram 8 ( na 6600gt ). Svakako , 6800 je bolji izbor. A za te pare svakako. Kad sam ja kupio , cena mu je bio 300evra!

Pa i ja sam tako nekako razmisljao, nego me uvek zbuni kad je nesto jeftinije a bolje. Znaci nemas nikakve zamerke na tog leadteka?
U principu ako na deafult istera isto ka 6600gt na 1024, u recimo 3dmarku ili nekoj igri ja sam zadovoljan.

Nemam zamerke. Moj 6800 u 3DMark03 dobija 8500poena!(bez Overclock) , sa overclockom 10350. A sto se tice 6600gt , on sa overclockom jedva istera 8500-9000 poena!!! Znaci obavezno 6800.

Ja imam Leadtek 6600GT, a brat Club3D 6800.
6600GT > 3dmark03 (bez OC) > ~7800
6800 > 3dmark03 (bez OC) > ~8800

Ja mislim da se neisplati za ~1000 poena razlike davati dosta vise para za 6800. Onda bolje sacekati pa kasnije uzeti 7800 .....to ce da bude razlika.

Ne mogu da verujem da su toliko pale cene... Jel moze neko da mi zavrsi jedan 6800gt od preko ili makar 6800? Bice nesto i za njega ;)
Uzimaj 6800 i ne pitaj nista

Po mom iskustvu, 3DMark2003 uopste nije merodavan za pomenute kartice!
edit: (6xxx)
Sta vise, u starim igricima, 6600GT nije nista specijalno brza od 5900XT, ali zato u novim - fijuuuuu :wave:

Poslednja izmena:
Vrh Dno