Šta je novo?

Prajm/macro?

Bad Habbit

Slavan
Učlanjen(a)
23.07.2005
Poena
390
Koji prajm ili macro objektiv (znam da nema veze jedno s'drugim) bi mi preporucili za canon 600d? Sto bolje, a jeftinije, odnosno najbolji odnos cena/kvalitet.

Ne znam za Canon ali Nikon ima npr 40mm f2.8 koji extra a nije skup, tako da verujem Canon sigurno ima nesto tako sto mozes da koristis i kao prajm i kao macro. A imas one duze ali mislim da su mnogo skuplji...

Za Canone sa decijim senzorom, od kratkih makro stakala ima samo ona Tokina 35/2.8 a sve ostalo je 50+ mm...

Uh, gde bas pitah za oba. Kakve sada veze imaju macro i prajm i kako jedan moze da se koristi za obe namene? Inace ovaj Tokina 20-35/2.8 je previse skup. Ako nema nesto solidno a da je jeftinije, odustajem od macro objektiva za sada. Koji prajm bi bio dobar, a da nije preskup? Oni koliko znam su dosta jeftiniji.

Sta mislite o ovako necem, kao prajm resenju? Ova cena, jer ok, ili moze jeftinije da se nadje? On bi trebalo da odgovara za canon 600d?

Poslednja izmena:
^^ Nabacis tom plastikfantastiku jeftine makro tube (bez kontakata) i imas "skoro" makro :D Malo ces se cimati oko blende, ali nista neizvodljivo, a uz to i jeftino.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Macro objektiv - skoro pa normalan prajm samo sa mnogo kracom fokusnom distancom...

Macro objektiv - skoro pa normalan prajm samo sa mnogo kracom fokusnom distancom...

A i nije bas ovo boldovano, nije pravilo. Imas makroa i od 90mm, 100mm... 150mm, 180mm. Od zizne duzine zavisi koliko ces moci da se priblizis objektu da bi ga ufotkao istim uvecanjem 1:1. Sa Canonom 60mm f2.8 ces morati da se priblizis na 20cm od objekta da bi imao "najveci makro". Sa Sigmom 180mm f3.5 ta razdaljina je 46cm za makro iste "krupnoce". A to je zgodno ako fotkas npr. insekte, jer ako im se priblizis na 20cm poplasices ih i pobeci ce ti, dok ces na pola metra ipak biti dalje od njih ;)

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Macro objektivi su istovremeno i prajmovi i tako se mogu koristiti potpuno normalno. To je drugo sto on moze da fokusira mnogo blize...

Skines svoj objektiv sa tela, zavrnes ovo izmedju objektiva i tela i dobijas mogucnost da se priblizis predmetu vise nego ranije, a da i dalje ostane u fokusu. Ovo sa linka samo je jedan primer, a takvih ima gomila na eBay (ima i kod nas, al ne bih da reklamiram firme, potrazi). Osim sto su te tube jeftine, one nemaju kontakte pa sa njima gubis AF (koji ionako nije neka velika stvar pri makro fotkanju) i mogucnost promene blende (koju opet mozes da promenis na neki drugi nacin). Gubis i malo svetla jer ga tube kradu. I tako... komplikacija je, ali nije nemoguce izvesti. Evo primer 1, primer 2, itd...

Eto, probas to, nije ni skupo, malo se zabavis, igras... :)

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Nazad
Vrh Dno