Šta je novo?

Pracenje protoka

NoOne

Čuven
Učlanjen(a)
20.03.2003
Poena
609
Da li postoji ikakav programcic kojim cu pratiti (ne deliti) protoke racunara prema netu sa jednog racunara...znaci 8 racunara, svi povezani na swich, ruter (Telekomov ADSL) takodje na swich-u...ako treba jos neka informacija...

Du Meter

Pozdrav ;)

DuMeter meri protok samo lokalnog racunara a ne svih u mrezi (barem kako sam ja razumeo). Meni treba da ja sa svog racunara pratim protoke ostalih racunara u mrezi. Kako sam gore naveo, moj racunar kao i ostali su u LAN-u preko swich-a i ruter je uboden u isti taj swich...

To se jedino moze odraditi na uredjaju preko koga ide sav protok ka svetu, u ovom slucaju je to router koji pak tu mogucnost nema, druga opcija je da sve ide preko jedne masine i da onda tu instaliras program koji ce to pratiti, u tom slucaju bi morao da podignes proxy na doticnom kompu pa da sav saobracaj ide kroz proxy ili pak preko Internet Conection Sharing-a da svi idu na net preko jednog kompa pa na tom kompu da instaliras program koji ce to pratiti.

To se jedino moze odraditi na uredjaju preko koga ide sav protok ka svetu, u ovom slucaju je to router koji pak tu mogucnost nema, druga opcija je da sve ide preko jedne masine i da onda tu instaliras program koji ce to pratiti, u tom slucaju bi morao da podignes proxy na doticnom kompu pa da sav saobracaj ide kroz proxy ili pak preko Internet Conection Sharing-a da svi idu na net preko jednog kompa pa na tom kompu da instaliras program koji ce to pratiti.

Znam to...ali imam problem...kada bi to sve preusmerio na jedan komp morao bih da ubacim jos jednu mreznu u isti sto znaci otvaranje racunara. Posto su racunari novi i imaju onu nalepnicu pozadi za garanciju ta opcija ne dolazi u obzir...hvala u svakom slucaju...:wave:

Ta nalepnica se moze skinuti bez posledica (ako zezaju, pomaze trzisna inspekcija). Oni nemaju pravo da je lepe, a napisi koja je firma u pitanju da i ostali znaju. :)
Ja uvek racunar kupujem u delovima, pa sam sklapam, po njihovoj logici ne bih imao uopste garanciju? Naravno garancija vazi po komponentama...

Ta nalepnica se moze skinuti bez posledica (ako zezaju, pomaze trzisna inspekcija). Oni nemaju pravo da je lepe, a napisi koja je firma u pitanju da i ostali znaju. :)
Ja uvek racunar kupujem u delovima, pa sam sklapam, po njihovoj logici ne bih imao uopste garanciju? Naravno garancija vazi po komponentama...

Znam da moze ali necu zbog vlasnika firme u kojoj radim...ne da mi...inace firma je BelComputers

Sada sam pogledao...ruter je smartax mt882u...jos jedno pitanje, da li mogu da preusmerim ceo saobracaj na jedan racunar...

IP rutera je 192.168.1.1
IP mog racunara je 192.168.1.75

svi racunari imaju Default Gateway 192.168.1.1

da li mogu da preusmerim ceo saobracaj na 192.168.1.75 pa da im ova IP adresa bude Default Gateway ?

Freeproxy na tvom racunaru, pa u LAN setings kod ostalih stavis use a proxy...adresa je ime tvog racunara a port 8080. Onda mozes da logujes i pratis svasta,vidi help u freeproxy-u.Default Gateway ostavi prazno i nikom ne govori adresu rutera

Freeproxy na tvom racunaru, pa u LAN setings kod ostalih stavis use a proxy...adresa je ime tvog racunara a port 8080. Onda mozes da logujes i pratis svasta,vidi help u freeproxy-u.Default Gateway ostavi prazno i nikom ne govori adresu rutera

Hvala ti puno...probacu u ponedeljak sutra ne radi hvala Bogu :banana:

Nisam uspeo nista...ruter se izgleda "ne voli" sa firewall-om...resetuje se non stop :wall:

To se jedino moze odraditi na uredjaju preko koga ide sav protok ka svetu, u ovom slucaju je to router koji pak tu mogucnost nema......
Huawei MT882 podržava SNMP, dakle moguće je pratiti protok na mreži ka internetu i razne druge parametre rutera. Community string je "ADSL". Ostaje ti da skines MRTG ili sličan klijent za Windows i da ga podesiš. Za test možeš da koristiš GetIf program (MIB browser).
Pozdrav...

Poslednja izmena:
@ skipper

je li postoji mogucnost da ovaj Community string nije dobar? mrtg mi konstantno javlja gresku "no response"...na sajtu im pise da je ovo indikacija da Community string nije dobar...Da li postoji mogucnost da se ovo proveri?

Da li je community dobar mozes da proveris i sa getif-om. Da li dobijas odgovor ako u getifu podesis IP adresu i community rutera? Da li SNMP treba negde da se ukljuci na ruteru? (nemam huawei pa ne znam)

Jos nesto, ako pratis protok na ruteru koristeci standardne ifInOctets/ifOutOctets (default na MRTG-u), dobices samo ukupan protok, a ne protok po pojedinacnom racunaru. Za protok po racunaru, ruter mora da je u stanju da skuplja takvu statistiku i da je ucini dostupnom preko SNMP-a (ili nekog drugog nacina).

E ovako ljudi...nasao sam bas ono sta mi je potrebno...Activity Monitor od SoftActivity...
ako nekoga interesuje evo link : http://softactivity.com/
jos samo da nadjem crack...

Poslednja izmena:
Da li je community dobar mozes da proveris i sa getif-om. Da li dobijas odgovor ako u getifu podesis IP adresu i community rutera? Da li SNMP treba negde da se ukljuci na ruteru? (nemam huawei pa ne znam)

Jos nesto, ako pratis protok na ruteru koristeci standardne ifInOctets/ifOutOctets (default na MRTG-u), dobices samo ukupan protok, a ne protok po pojedinacnom racunaru. Za protok po racunaru, ruter mora da je u stanju da skuplja takvu statistiku i da je ucini dostupnom preko SNMP-a (ili nekog drugog nacina).

community sam dobio iz telnet-a
Kod:
get snmp comm
...i jeste ADSL (ovde sam se zeznuo...community je case sensitive)

u getif dobijam odgovor...

javljam se ako zapne gde u mrtg-uu

jel moze malo detaljniji info o tome kako da pokupim statistiko po racunarima pojedinacno?

jel moze malo detaljniji info o tome kako da pokupim statistiko po racunarima pojedinacno?
Kao sto rekoh, ruter mora biti u mogucnosti da skuplja takvu statistiku i da je u nekoj formi ucini dostupnom. Iskreno, ne ocekujem od kucnih rutera da podrze takve mogucnosti ali do nedavno je i SNMP bio misaona imenica u toj cenovnoj kategoriji, a danas ga huawei podrzava.

Cisco ruteri podrzavaju NetFlow skupljanje statistike i tzv. NetFlow Data Export koji salje svu statistiku nekom racunaru na kome se nalazi softver koji statistiku cuva, obradjuje i korisniku prikazuje odredjene izvestaje. Na primer ovo: http://manageengine.adventnet.com/products/netflow/network-bandwith-monitoring.html
Pored NDE, statistici moze da se pristupi i pomocu SNMP-a, ali ruter statistiku ne cuva dugo tako da je opet potreban neki softver (moze mrtg) da SNMP-om povlaci podatke, cuva ih na racunaru i na neki nacin prikazuje korisniku.

Ne znam da li Huawei ili neki drugi kucni ruter podrzava nesto slicno, bio bih vrlo (pozitivno) iznenadjen ako to jeste slucaj.

Nazad
Vrh Dno