Šta je novo?

PowerMac G5 Ubuntu

• Začetnik teme Začetnik teme djalf
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

djalf

- DJ u penziji -
Učlanjen(a)
27.11.2004
Poena
2,645
Probao sam danas da stavim Ubuntu 12.04 PowerPC ali nije hteo da se instalira. Potreban mi je jer ce sluziti samo za internet, filmove i muziku a ne snalaze se sa MacOS-om. Windows naravno ne moze jer nije x86 platforma.
U pitanju je G5 sa dva procesora, 4GB RAM memorije i nekom ATI grafikom. Da li neko zna koji Ubuntu sigurno radi na ovoj masini ili neki drugi Linux?

Ako bas zelis da instaliras Ubuntu ili neki linux distro... mislim da ces morati da pogledas neku od starijih distribucija, tipa 10.04 LTS.
Mislim da bi i Ubuntu 12.04 trebao da radi, ako nece da se instalira, mozda je problem do formatiranja hdd pre instalacije?

Evo liste, sa distrowatch, svih distribucija koje podrzavaju PPC.

Kao neko ko je dugo godina koristio razlicite Linix distribucije, ne mogu da razumem da ti je lakse da se snadjes na Ubuntu nego na MacOS-u. Pogotovo kad se uzme u obzir cinjenica da vecina Linux distroa se trudi, i to svojski, da iskopira u najvecoj mogucoj meri OSX look&feel pa cak i GUI. Bolje cackaj malo po MacOS-u jer ces za isto to vreme, koje ce ti biti potrebno da instaliras neki Linux distro, uspeti da ovladas sa osnovnim MacOS forama. A posto ces racunar koristiti za neke osnovne stvari, onda je zaista, daleko svrsishodnije, da potrosis par sati da savladas OSX.

Pocni sa ovim: http://www.apple.com/support/switch101/

Na kraju dana, Terminal i Bash shell su ti uvek na dohvat ruke. 😉

Pa nije za mene inace bi ostao MacOS. Probao sam 4 verzije Ubuntua i jednu Kubuntu i nijedna ne daje sliku, ucita se Live Desktop okruzenje i cuje se zvuk ali slike nema. Nema veze, ostace MacOS, stavicu im par programa pa nek se snalaze 🙂
Thanks

Nazad
Vrh Dno