Šta je novo?

PowerColor HD6850 - "Pecena"

Radule90

Poštovan
Učlanjen(a)
14.02.2016
Poena
54
Kupio sam karticu kao neispitanu, naravno nije davala sliku a kuler je vrteo normalno. Malo sam proguglao i video da ljudi greju grafike, vecina "tutoriala" je bilo da se "pece" u rerni, ali sam naisao na jedno objasnjenje gde je lik grejao karticu fenom (ne za kosu vec fenom za topljenje i slicno), i to mi je izgledalo najozbiljnije. Srecom burazer ima fen slican tom pa sam i ja pokusao isti postupak, (prvo sam sprzio jednu stariju kako bi video sta se desava) imao sam srece i grafika je proradila, grejao sam je svega 5 sekundi pri temperaturi od nekih 300c, pustio da se ohladi 10ak minuta, zatim ubacio u racunar.
Vec nedelju dana radi bez problema, ne pregreva se, u idle je na nekih 30c, pri opterecenju ne prelazi 65c, samo se kuler cuje kada dostigne 60c ili vise, ali nista preterano. (inace sam skinuo kuler, ocistio, podmazao ali bezuspesno, i dalje se cuje kad se malo optereti kartica).
Sad me interesuje koliko dugo ova kartica moze da radi ovako, vidim da negde pisu da je nakon grejanja kartica pri izdisaju (nece dugo), neki pisu da je trajno resenje. Pa ako ima nekoga ko ima iskustva sa grejanjem kartica, bio bi zahvalan na odgovoru i savetu ako ga ima. :)

Hah, Ja sam istu takvu grejao pre neki dan. Isto powercolor 6850 samo sa pasivnim hlađenjem.. Prvi put kad sam je grejao držala je oko nedelju dana, pa drugi put 3,pa jedan. I na kraju crkla. Prvi put isto tako nije htela da upali. Pa posle pečenja držala nedelju dana pa počela da diže temperaturu na 102c iako je na njoj bilo namontiran 12ca kuler.. Ko zna mozda ce raditi 2god, a možda 3 dana.. To verovatno niko ne može tačno da ti kaze.. :D

Hvala na odgovoru :) Ali me specificno interesuje da li je neko grejao sa fenom, jer po nekoj mojoj logici mnogo je bolje direktno grejati chip nego peci u rerni citavu karticu. :)

Hvala na odgovoru :) Ali me specificno interesuje da li je neko grejao sa fenom, jer po nekoj mojoj logici mnogo je bolje direktno grejati chip nego peci u rerni citavu karticu. :)
pa sa turbo fenom sam je grejao na 300c. Direktno na čip, ostatak grafike zaštitio alu folijom.

300 c je previše, zato si i spržio kartu.

10 minuta na 190c . ispekao brdo i sve rade. rerna. fen je riskantan, jer tu ima i drugih komponenti.

Ti si ko onaj
"Kako da pokvarim kompjuter, a da gazda ne primeti?!?"
;-)

300 c je previše, zato si i spržio kartu.

10 minuta na 190c . ispekao brdo i sve rade. rerna. fen je riskantan, jer tu ima i drugih komponenti.

Meni je logicnije fenom, imam nastavak da usmerim toplotu i samo direktno na cip par sekundi grejem dok je okolina cipa zasticena aluminijumskom folijom, a u rerni se greje citava kartica, pa mi nekako to rizicnije. :) Al' opet kazem ovo mi je prvi put da sam ovako nesto uradio.

Racunaj okvirno oko 6 meseci da moze da izvuce max, vise od toga je jako malo sansa. Cip je vec "klinicki mrtav" :) samo se malo odrzava u zivotu sad. Mozes posle opet, al ce da ti se smanjuje ko Taz-91 sto je napisao, tipa ako izdrzi oko 5-6 meseci, onda posle drugog oko 3 nedelje, i onda posle treceg 3-4 dana, itd.

Ja sam moju 7850 pekao pre par meseci u rerni, na 190 C nekih 12 minuta. Od zacina nista nisam stavljao :d
Radi kao sat, mucio je na sve nacine ali se i dalje drzi.
Jedino sto sam imao problema sa YouTubom, slika je cesto znala da se zamuti, nista strasno, ali sam pretpostavljao da je do toga. U medjuvremenu sam presao na Win 10 i od tada nemam nikakvih problema...

Čipu apsolutno ništa ne fali. Isti je kao i prvog dana. Problem je ROHS standard i kalaj bez olova kojim se leme bga čipovi.
Taj kalaj se relativno brzo oksiduje ili pretvori u niti (whiskas), i u tome je jedini problem.
Kartica (ako si je lepo zagrejao) može teoretski da traje i deset hiljada godina.

^ A kako objasnjavas situaciju da nekad ni pravi reballing ne drzi vodu dugo vremena?
Nije uvek problem u kalaju.

ja probao u rerni na 250 stepeni 9 minuta i nista artifakti i dalje na ekranu.inace kartica je fx6800gt

Nazad
Vrh Dno