Šta je novo?

Power Mac G4

• Začetnik teme Začetnik teme kosmik
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

kosmik

Slavan
Učlanjen(a)
11.10.2007
Poena
319
Skoro sam nabavio G4 kuciste i u njemu promenio HDD, umesto 10Gb ubacio sam 40Gb, umesto 128Mb SDRAM ubacio sam jos pa sad ima 512Mb. Instalirao sam tigar OS,radi bez problema, ali posto je CPU na 400Mhz i VGA ati rage 16Mb hteo sam da vas pitam nesto. Kako mogu da pojacam procesor i da ubacim jacu graficku karticu. Procesor nemam ali cu pretraziti oglase , a graficku trenutno imam nvidia gforce 4 64Mb, ali nije problem naci bilo koju agp grafu. Ubacio sam je ali nemam sliku na monitoru. Posto nemam bas nikakvog iskustva sa jabukom molio bih za pomoc. Ukljucio sam komp na internet i radi super samo malo zakiva tj trza i sporije otvara stranice pa sam mislio da zbog toga pojacam komp, bar graficku karticu. Ako moze info sta i kako. Hvala unapred.

na tom kompu,mozes da pojacas,ram...hard...eventualno graficku do 128mb..i to mora da bude bash radjena za G4....ali procesor,neces moci....
ne mozes da zabodes bilo koju Grafu od Pc...mora da bude iz Mac edicije.....imas po ovim nasim sajtovima po oglasima,stare graficke za Powermac G4....
moj predlog,ako si nov u Mac svetu...igraj se malo sa njim....probaj da ga prodas,pa skupi malo love i uzmi nesto jace.....naravno kolko para,tolko i mjuze.....ali za pocetak nije lose da pocnes,od nekog dobrog Powermac G5,sa dual procesorom....nisu vise tako skupi,a jos uvek su to dobre makine....imam jedan kod dece u sobi....i odlicno vrsi posao za multimediu...Internet....nema trzanja.....i zapamti..kod Mac-a...sto vise rama🙂.....to su i meni pricali,kad sam ja pocinjao....🙂....a kad ti se prohtevi povecaju..onda pravac neki noviji Intel Mac......

Totalno sam nov. Sistem sam nekako postavio jer slicno je PC-u. Ali hardver i softver su na drugaciji nacin. Svidja mi se po mnogo cemu, najvise kako vuce internet za razliku od PC. Meni licno treba da sljaka samo internet i multimedija, eventualno ako ubacim dvd rezac da mogu da rezem i to je to, nemam neke pretjerane zahtjeve po tom pitanju i ne bolujem od najnovijih stvari i da sam u trendu, bitna mi je funkcionalnost tj da se posao odradjuje bez problema.
Evo vec se igram sa njim, pokusavam da proniknem kako to sve izgleda na jabuci i na koji nacin fercera. Kazi mi po koje pare se sada moze naci kuciste G5 koje si pomenuo ?
I da, gdje postoji lista sa grafickim karticama koje su kompatibilne sa ovom makinom ?

ma radice ti net...ali se ne nadaj nekom Youtubu,ili igrama na Facebook ,sa tom konfiguracijom..jer sve to radi pod Flashom....a opste je poznato kolko flash zdere sve....a ti ipak imas samo 400 Mhz....
ovde imas sve o svakom G4,pa vidi...
http://www.everymac.com/systems/apple/powermac_g4/index-power
a G5..potrazi na Kupujemprodajem....i na zvanicno Mac forumu u Srbiji..macserbia.org(pa ide na oglase...)

Graficka ne mora biti bas za MAC-a, mogu se iskoristiti odredjene klasicne graficke.
Procedura se svodi na izmenu BIOS-a, tj. flashovanje BIOS-a MAC kartice u PC ekvavilent. Problem je sto je cesto BIOS fajl za MAC veci od kapacitet EPROM-a tako da je tu proceduru moguce odraditi samo sa odredjenim karticama.
Vise informacijama o modelima, nacinima flash-ovanja kao i samim BIOS fajlovma za graficke mozes pronaci ovde:
http://themacelite.wikidot.com/

znam to..ali mislim da njemu kao nekom koji tek pocinje sa Mac-om..to moze da bude prevelik zalogaj..🙂..bolje neka pojuri polovne Graf za G4....Kako god...🙂

Neka fleshovanja za neku buducnost, vidjecu da nadjem neku vga od 64 ili 128 mb , i da ubacim sto vise memorije SDRAM, a hard cu da nadjem malo brzi 7200rpm tako da ga ubrzam koliko moze. Ovako kako sada stoji sa 512mb ram i vga 16mb imam problem da ne mogu da pustim obican divx film sa harda, toliko trza i zakiva da je strasno, ne mogu da vjerujem. Muzika radi ko sat ali filmovi su ocajni. Internet radi dobro, mada malo sporije, ali otvara sve stranice, i safari i opera i firefox, samo na youtube trza strasno i zakiva, mada malo manje kada kvalitet spustis na 240, ali ni to nije za nista.... sve u svemu ako uspijem da ga nabudzim i opet ovako bude trzao i zakivao ode on na bubanj, a i ovako ako bude zainteresovanih ode na bubanj, i da nabavim nesto brze sto ce da radi bez problema i bez zakivanja, a do tada cu da se ucim bar softverski, posto pokusavam da skontam instalacije programa i aplikacija ...

za Youtube,probaj program MacTubes,bash je pravljen da ne zavisi od Flash-a.....samo kad ga pokrenes idi u stavku Player,i odaberi QuickTime player umesto Flash.....radi odlicno na mnogim G4...ja ga cak koristim i na G5,i na MacPro....🙂
http://macapps.sakura.ne.jp/mactubes/index_en.html
2z7pt6q.png

Cu da probam, hvala.... ali sta za divx ? skinuo sam nekoliko kodeka i plejera koje je tigar hteo da primi ali kao youtube znaci seckanje i trzanje ....
koje konkretno kodeke i plejere da koristim da nebi seckalo i prekidalo ?

^ Ako se dobro secam, ja nisam mogao da nateram G4 na 400MHz da dobro pusta video fajlove ( divx filmovi i serije). Ali zato extra tecno pusta DVD video. Neverovatno, ali istinito.

Nije mi jasno kako divx ne radi ok.Pentium 2 @400 sa istom grafikom je fino terao filmove.

Ni meni to nije bilo jasno. I to sam mu ubacio 1GB RAM-a. Ali nista. Mozda mu je 10.4.11 Tigar previse. Trebalo bi probati sa 10.3.

Da li je tu problem kao kod PC u kodecima i kompatibilnosti ili mozda u plejerima ?

Da, instalirao sam swajcarski nozic i jo neke koje tigar prihvata...

Nije mi jasno kako divx ne radi ok.Pentium 2 @400 sa istom grafikom je fino terao filmove.

Napredovali su codeci. Nije isti DivX tada i sada. Tad je bilo DivX3 koji je radio i kod mene na 400-433MHz. A sada su mnogo jace kompresije i bolje. Pusti neki stari film ako imas, pa da vidis razlike u kvalitetu slike.

Web je takodje napredovao i ne mogu vise kante da se izbore s njim...
Te stare masine nisu vise ni za sta. Ne mogu da surfuju normalno, ne mogu da pustaju filmove. Samo mp3:crash:

Da li ovaj Perian koristite i na novijim masinama ili se on koristi samo na slabijim? Sta fali VLC-u i ostalim?

Koristi se Perian, baš kao i Flip4Mac. To mu dođe kao za windows recimo k-lite kodec pack što znači da bez ovih dodataka pojedine formate i nije praktično moguće pustiti. Sa VLC-om kao plejerom nisam zadovoljan jer on kao i ogromna većina plejera u celini gledano nije najbolje zaokružen. Što se mene tiče Movist, pa veeelika praznina pa onda idu svi ostali (MplayerX, Chroma, VLC, itd...)

Slazem se....ali od kad sam se primio na XBMC....vise mi nista ne treba...on sve vrti....naravno mislim na malo jace mashine....😀

Obavezno instaliraj za Safari Clicktoflash , sprecava ucitavanje flash-a i umnogome omogucava brze ucitavanje web stranica.

Nazad
Vrh Dno