Šta je novo?

Power calibration error

ACAC

Slavan
Učlanjen(a)
06.11.2005
Poena
304
Radi se o NEC-u 4550A , Nero 6.6.0.3 , nForce 2 .Vec sam imao probleme sa citanjem DVD-a na ovom rezacu sto sam resio DVD-ROM-om , sada pravi probleme i sa rezanjem tj. pokusava da pocne rezanje i posle minut-dva izbaci poruku :
Power calibration error ili
PMA update failure
tako da ne moze da se makne od pocetnih 1% . Zna li neko u cemu je problem ?

P.S. Neka me neko uputi ka postu o DMA , modu sramota ma da pitam vise a stalno zaboravim da se setim gde sam o tome procitao , hvala .

Proverio sam na drugom kompjuteru (druga ploca , cipset , IDE drjveri , Nero 7 itd ) i dobio istu poruku tj. "Power calibration error " . Tako da sam zakljucio da je NEC gotov .

Poslednja izmena od urednika:
To se meni isto desilo, ali na Pioneeru 108. Fazon je sto mi se to samo jednom desilom prilikom pokusaja da nastavim multisesiju. Posle toga sam rezao CD-ove i nije nista izbacilo. Isto je u pitanju Nero 6.6.0.3, chipset je VIA KT400. Jesi li probao da narezes obican CD ili ti se to desava samo kad rezes DVD? Ja nazalost nisam posle toga pokusao da narezem DVD pa ne znam da li izbacuje gresku isto.

I meni je prekjuce izgleda riknuo NEC 3540a, isto mi izbacio Power calibration error (rezao sam CD - bacih 3 komada u smece, a DVD mi bilo zao da probam, nesto sam pri kraju sa zalihama :) ).

Johny evo sad sam probao mini CDRW inarezaoga je bez problema , tako da cu koristiti jos neko vreme dok ne nabavim novi ( cuo sam za model LITEON-a za koji daju garanciju 2 god. mislim da je u pitanju model "Lite on SHW-16H5S LightScribe" )

Moguce je da je do napajanja. Ako imas neko slabo napajanje (200W) i par HDD-a ili CD-a, par USB-a itd... Sve to vuce po malo, ali kad se sve zajedno skupi, napajanje ne moze da izvuce stabilizovan i dovoljno "ispeglan" napon. I meni se desavalo, ali od kad sam uzeo jace napajanje (4 meseca) nisam video tu poruku. Imam Pioneer DVR-109 i LC6550G(napajanje)

Sony CRX-320, javilo mi se to par puta, ali ne skoro, ali zajednicko je bilo sto su jednom bili Emtec (samo jedan je bio, ali odmah nakon ubacivanja poceo je da krklja) disk, a drugi put neki Planet Media (3 komada odletela u djubre), valjda, neki plavi. Mada mi se jednom prilikom desilo kada je bio winamp pokrenut, ali rezao sam jos puno puta od tada, i nije mi se ponavljalo.

Power calibration error problem sam imao sa Pioneer 107D. Sve sam probao i sa drugim napajanjem i sa drugom konfiguracijom... problem se javlja pa javlja, mada neke DVD diskove i nareze pogotovo DVD RW+ i DVD RW-. Nece da reze DVD- DVD+, obicne CD-ove reze bez problema. Probao sam i sa FirmWare-om menjao ih, kao i Nero barem jedno 10tak verzije, ali sve uzalud. Mozda je potrebno samo ocistiti laser, mozda i ne. Ako neko ima resenje kako da se otkloni ovaj problem neka kaze. Mene je mrzelo da otvaram uredjaj i da ga ocistim pa sam kupio Pioneer 110D i kasnije Plextor 716AL.

Poslednja izmena:
Ovaj moj NEC je totalno mrtav, sad vise ni ne moze da vidi CD. Preostaje kupovina novog rezaca.

Probap sam i da ga ocistim i nije pomoglo , napajanje je 360W - 1 HD ; 1 DVDRW ; TV card i to je sve tako da sumnjam da je napajanje .

Napajanje sigurno nije, a ako sumnjas izvadi rezac i probaj u drugoj masini sa drugim napajanjem i uverices se. Mozes i pozajmiti od nekog prijatelja rezac pa ubaci u svoju masinu i videces da ce raditi. Naravno u tom slucaju da pozajmis neki ispravan rezac, a ne neki koji je pred crkavanje.

Evo šta kaže Ahead (proizvođač Nero softvera):

I get a 'Power calibration error' or 'Calibration area (almost) full' error message. Why?

Power Calibration is controlled by the recorder.

Before any write operation, all recorders must do a 15 step power test to determine the optimum power for writing to the CD; this is called "Optimum Power Calibration"(OPC). During the write, it continues to do this test to get the best write throughout the whole CD; this is called "Running Optimum Power Calibration" (ROPC).
This whole process is controlled by the recorder, though initiated by programs such as Nero. There is an area on the inner part of the CD for the test and test data info to be stored. You can use this area up to 999 times.

If you receive the "Power calibration error" or "Power calibration area is (amost) full" error message, the cause will be either poor media, poor power, or a defective recorder.

Please try the following solutions:
Update the firmware of your recorder. Please check the manufacturer's website for the latest version.
Try another brand of CD-R or CD-RW media.
Try different power connectors, and for recorders, do not share power with other devices. It needs its own power connector. If the error occurs with an external recorder, the power source in the chassis could be the cause. As a test, try to take the recorder out of the external chassis and connect it internal.
Try different configurations, such as taking the CD-ROM to the primary IDE bus as slave and have only the recorder connected to the secondary IDE bus as master.
Send the recorder in for service.

Pozdrav

Izgleda da u ovom threadu imamo sve tri varijante kvara...Neo rezac, jazzie napajanje, a ja diskove :).

Rezao sam DVD brzinom 16x i na pola je puko i javio ovu poruku "Power calibration error"!!!
Posle sam smanjio brzinu na 8x i desilo se isto vec posle nekih 12%...
Menjao sam medije ali uvek isto...
Sta da radim?

Zaboravih da kazem da imam Pioneer 108D, firmware 1.20

Nisam u skorije vreme cackao nista po kompu tako da nista nije izmenjeno vec duze vreme...

Poslednja izmena:
I meni se u zadnje vreme javlja ta greska
Imam Pioneer 108D
Napajanje je Eurocase400W
A imam jedan HD i jedan DVDRW tako da ne verujem da je do napajanja...
Mozda je vreme da menjam rezac?

Poslednja izmena:
Napajanje je Eurocase 400W. Imam ga nekh 2-3 meseca a problemi su poceli pre neki dan...
Imam jedan hard i jedan DVD rezac...
Kako moze da je napajanje?

Do skoro sam imao mnogo slabije i starije napajanje pa je radilo sve dobro

I meni se u zadnje vreme javlja ta greska
Imam Pioneer 108D
Napajanje je Eurocase400W
A imam jedan HD i jedan DVDRW tako da ne verujem da je do napajanja...
Mozda je vreme da menjam rezac?

Pa verovatno...Takodje povremeno dobijem poruku o toj gresci...ali jednostavno restartujem nero i kao sve je ok.

Kada na mom Pioneer 108D pokusam da narezujem dvd na 8x (koristim iskljucivo Verbatim 16x dvd+r) buffer ili jako varira ili posle prelaska 10% rezanja dobijem power calibration error. Ovo variranje buffera se desava iako sam defragmentovao hard disk. Za drugi slucaj kada dodje na 10%, buffer se spusti na tren na 10% pa se dvd pocne jako zaukavati i tu onda ili nastavi ili izbaci power calibration error. Kada narezujem na 4x nema skoro nikad variranja buffera, a prelaz preko 10% prodje bez problema. Zato sve sad narezujem na 4x. Jel moguce da je rezac izgubio snagu da narezuje na 8x?

Proverite da li vam rezac radi DMA modu. Ako ne, searchujte po forumu, neko je ostavio resenje sa editovanjem registryja. Ako vec radi u DMA, uninstalirajte IDE drajvere (nForce ili VIA) i ostavite MI$ default drivere. Meni je moj Nec 4551A radio neko vreme, pa je opet poceo da brljavi. Ja sam to redio tako sto sam sa instalacionog Win XP CD-a iskopirao ATAPI.SY_ fajl, preimenovao ga u atapi.sys i pregazio fajl sa istim imenom u C:\Windows\System32 i posle restarta je radilo sve normalno.

Za prebacivanje u DMA mod probajte file u attachu ili resenje iz ovog posta :
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=57362&highlight=pio
File u attachu koristite na sopstvenu odgovornost, sva bi trebalo da bude OK, ne bi trebalo da dodje do nekih extra velikih ******, ali Marfi nikad ne spava...

Prilozi

• resetdma.zip
    1.2 KB · Pregleda: 122
Power Calibration Error znaci da je rezac jednom i po nogom u grobu :d

Menjaj to dok je u garanciji ili koristi dok radi pa kupuj nov (ako imas zivce da svaki 2gi disk bacas u djubre).

Izuzetno retko je problem sa losim medijem (cesce se desi da uopste ne prepozna los medij koj ubacis u ispravan rezac), a jos redje je problem slabo napajanje (najgori kung-fu 300W radi rezanje 16x na prosecnoj konfiguraciji bez problema, normalno ako je napajanje ispravno).

Meni je Pioneer 108D izbacio tu poruku tek posle mnoogo narezanih diskova.Kada je bas poceo da bude probirljiv sa dikovima (posle n ciscenja) resio sam da ga otvorim i pogledam (po n-ti put) u cemu je stvar. Nisam mogao da dodjem do nekog mnogo pametnog zaklucka pa sam uzeo da petljam oko lasera i to sraf koji je bio zaliven lakom, i verovatno utice na polozaj sociva tj. steluje laser(kao kod glave kasetofona). Sta sam dobio?
Dobio sam da se prilikom njegovog okretanja(za oko pola kruga) poboljsava ili pogorsava kvalitet citanja diskova koji su mu ranije bili necitljivi, a sto se tice rezanja tu sam dobio skroz negativne rezultate nije mogao nista da reze. E sad posto sam hteo da vratim sve na staro probao sam da vratim sraf u isti polozaj kao sto je i bio, ali...
Citanje i rezanje CD-a je normalno, a sto se tice dvd-a cita i dalje isto a kod rezanja mi javlja bas tu gresku: Pwer calibration error, ali nareze tu sesiju(sto je interesantno), ali ona nije citljiva(bar ne podaci sa nje).
Tako da najverovatnije, posle odredjenog broja diskova, se taj sraf olabavi(iako je zaliven) pa ga treba vratiti u prvobitno stanje za sta verovatno treba imati ispitni uredjaj koji ce signalizirati kada je pravi polozaj srafa

Evo meni malopre na 108 pukoshe 2 DL diska, verbatimi printable, ali kada je trebao da pochne drugi layer, isto power calibration error. Ranije mi se to deshavalo i sa obichnim diskovima, ali ga je jedno chishcenje preporodilo. Rezach je inache preshao preko 20k kopija, i single layer reze normalno, ali DL nishta :)

Driveru možemo da osnujemo klub: isti rezač, isti problem, spuc'o sam 5 DL Verbatima pokušavajući razna softverska rešenja i ništa. S obzirom da su rezači takoreći džabe, zaključio sam da mi je najpametnije da uzmem još jedan a ovaj da koristim za kao čitač i rezač za obične DVD-ove, pa dok radi, radi.

Ja sam to vec uradio (rekoh i u drugom threadu), uzeo 112D i mene glava vishe ne boli :D (mada sam skoro preshao God of War 2 :)).

Poslednja izmena:
I meni na notebooku izbacuje istu poruku, a nisam 20 diskova "narezao"... :(

Evo da se uclanim u klub :smash:

Imam 450W napajanje, sve je radilo nebrojeno mnogo puta i nista nije menjano i dva puta za redom mi izbaci "Power Calibration Error". Ne vidim sta drugo moze da bude sem da rezac odumire, posto je pre sve to isto tako radilo i nista nije menjano.

Moze li neka slika tog zalivenog sarafcica ili opis gde se nalazi, da probam da otvorim pa da vidim sta ce biti?

Da li to prichash o DVD5 diskovima ? Ako su oni u pitanju, velika verovatnoca je da ce ga obichno chishcenje (sochiva) napraviti novim :) Ja sam to uradio posle 15k kopija, i evo preshao je josh 5-6k, sve shljaka kako treba, samo imam problem sa novim (4x) DVD9 medijama, i stare rade kako treba.

Da, pricam za single layer.
Probacu sa ciscenjem sociva, tnx.

Zaboravih na ovu temu...elem otvorio, ocistio i sada normalno radi. Posle ciscenja sam narezao negde oko 20-25 diskova bez problema.

Nazad
Vrh Dno