Šta je novo?

Power bank postaje suvišan: Android telefoni sledeće godine dolaze sa baterijama od 10.000 mAh

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
telefoni-sa-velikom-baterijom.webp

Power bank postaje suvišan: Android telefoni sledeće godine dolaze sa baterijama od 10.000 mAh​

Kineski proizvođači rade na Android telefonima sa baterijama od 10.000 mAh zahvaljujući naprednim silicijum-karbonskim tehnologijama

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/uredaji/...ce-godine-dolaze-sa-baterijama-od-10-000-mah/

Самсунг и Епл доста заостају. Завршиће као европска аутомобилска индустрија наспрам кинеске. Корисници губе поверење. Мада, ја фурам Самсунг, шта ћу 🙂

Kapacitet

EU i USA će izmeniti propise kada takve baterije postanu "bezbedne"; tačnije kada Apple i Samsung daju zeleno svetlo i odluče da ih stavljaju u svoje uređaje.
Samo što će u tom momentu uređaji iz Kine praviti još veću razliku nego sada.

енергетска ефикасност и производни процес, па тек софтверска оптимизација,
све то стоји на страни најбогатијих.

ундердогови, ће да трпају батерије од 20000мах у телефоне, и ај помози Боже ...
паре, музика, итд

Meni je baterija ponajvažnija stvar kad je telefon u pitanju i ove 10 Ah zveri su definitivno ono na šta čekam. Ako ne budu mogle da se kupe u Evropi, aliekspresovaću jednu iz Kine.

Kao što reče kolega kokan, džaba ove brojke ako energetska efikasnost i softverska optimizacija ne budu dovedeni u red. Za sada je upravo takav slučaj pa imamo već kineze od po 7000-7500 mAh a da imaju jedva nešto bolju bateriju (ili nemaju) od npr. 17 PM koji ima nepunih 5000 mAh.

Kao što reče kolega kokan, džaba ove brojke ako energetska efikasnost i softverska optimizacija ne budu dovedeni u red. Za sada je upravo takav slučaj pa imamo već kineze od po 7000-7500 mAh a da imaju jedva nešto bolju bateriju (ili nemaju) od npr. 17 PM koji ima nepunih 5000 mAh.
OnePlus 15 i Vivo X9 jedva nesto bolju, kažeš?

EU limitira zbog bezbednosti jačinu baterije.
Ne limita, eno ti Magic 7 lite, 6600 mAh. Iii se limitiranje odnosi samo na direktne konkurente iPhone-u, tj. flagship-u?

Prilozi

• Screenshot_20251204_115546_com_gsmarena_android_GSMArenaNoAdActivity.jpg
    Screenshot_20251204_115546_com_gsmarena_android_GSMArenaNoAdActivity.jpg
    127.2 KB · Pregleda: 50
Ovo za S25U baš smrdi debelo jer isti telefon imam već pola godine i ove brojke se nikako ne poklapaju. U svakom slučaju s obzirom na 55% veću bateriju, nisam oduševljen.

Poredite sa Android konkurencijom, ne sa iOS.
iOS je uvek (okej, tipa poslednjih 5-6 generacija) imao mnogo bolju bateriju u odnosu na Android konkurenciju ako se gleda priblizno isti kapacitet (tj. imao bolju ili istu bateriju sa dosta manjim kapacitetom, posto tako mali kapacitet u Android svetu je retkost).

Moze sofver da pravi razliku ali ne toliku da nadomesti tipa 1-2000mah razliku. 😀
Kinezu dominiraju i obaraju rekorde sa ovim 7000+mah baterijama.

Da, ima smisla poređenje samo Android sa Androidom. Kinezi su već tu negde sa softverom (mislim na Android svet), kao i Samsung recimo.
Npr. poređenje Fold7 i Honor V5; jeste kod Honora veća baterija, ali je i vek trajanja isto tako veći.

Ona slika gore je dobro poređenje; ni meni na S23Ultra nije kao što su oni na gsmarena poredili, jer svi imamo neki svoj način korišenja uređaja.
Verujem da su na gsmarena ta neka podešavanja uvek ista za indikaciju baterije. A rezultati i pokazuju da baterija koja je ~50% veća, da traje ~50% duže. Da li je neko oduševljen ili ne, uvek je vrlo subjektivna i lična stvar.

Poslednja izmena:
Da, ima smisla poređenje samo Android sa Androidom. Kinezi su već tu negde sa softverom (mislim na Android svet), kao i Samsung recimo.
Npr. poređenje Fold7 i Honor V5; jeste kod Honora veća baterija, ali je i vek trajanja isto tako veći.

Ona slika gore je dobro poređenje; ni meni na S23Ultra nije kao što su oni na gsmarena poredili, jer svi imamo neki svoj način korišenja uređaja.
Verujem da su na gsmarena ta neka podešavanja uvek ista za indikaciju baterije. A rezultati i pokazuju da baterija koja je ~50% veća, da traje ~50% duže. Da li je neko oduševljen ili ne, uvek je vrlo subjektivna i lična stvar.
Nema, jer uvek iOS korisnici dave i tvrde da iPhone vec "5-6" godina ima najbolju bateriju. Imao je iPhone 13 ProMax, u eri SD 888 i SD8 Gen 1 dok ih je pravio Samsung, koji je bas tada imao i najgore Exynose koje je ikada napravio. Huawei jos od Mate 10 je medju najboljima a sada su svi ostali samo nastavili kako su krenuli. Mene OP15 odusevljava, ni ne treba mi neka mega kamera vise ali baterija koja moze 2-3 dana mi je feature koji zaista menja nacin koriscenja. Standardizovani testovi su odlican indikator, super je sto iOS izvlaci max, ali prvo je zamena baterije jezivo skupa, drugo, nije ni medju top 10 kada svi izbace sada nove modele. Vivo se nije proslavio, ali zato svi ostali odlicni, cekamo Vivo Ultru sa SD koji ce isto biti medju vrhom a videcemo i ovaj novi Kirin 9030 sa SD 8 Gen3 preformansama. Uglavnom, blizu smo revolucije u baterijama a odlicno je sto nece biti samo 2 proizvodjaca nego 5-6 ovih Kineza sa baterijama od 5 dana.

Ma OK, svako kupuje šta želi i voli. Pokušavam da vidim zašto su te baterije od 7500mAh "loše"; niti čine telefon težim niti debljim.
Zbog razlike u OS-u i poređenja sa drugim OS-om, veća baterija ne mora uvek srazmerno duže da traje, što opet samu bateriju ne čini lošom.
Biće to "revolucija i neverovatno otkriće" kada Samsung i Apple odluče da ih koriste.

OK, ukoliko Samsung ili Apple ubace 50% veće baterije, sa svojim mega optimizovanim softverom, korisnicima će se smučiti što im baterija traje 50% duže?
Ne vidim poetnu da iko brani manji kapacitet baterije u telefonu, kao da će time nešto da izgubi. Zašto bi bilo loše ukoliko bi na ip17pro max baterija trajala 27h umesto 18h?

Da li bi vlasnik Oppo Find 9 Pro trebalo da se oseća loše jer na njegovom telefonu baterija traje "samo" 4h više nego na ip17pro max, ili 7h više nego na S25U ili 10h više nego na Pixel 10 pro? (po slici gore)
Mislim da neće ni približno kao recimo vlasnik S25U ili Pixel 10 Pro 🙂

OK, ukoliko Samsung ili Apple ubace 50% veće baterije, sa svojim mega optimizovanim softverom, korisnicima će se smučiti što im baterija traje 50% duže?
Ne vidim poetnu da iko brani manji kapacitet baterije u telefonu, kao da će time nešto da izgubi. Zašto bi bilo loše ukoliko bi na ip17pro max baterija trajala 27h umesto 18h?

Da li bi vlasnik Oppo Find 9 Pro trebalo da se oseća loše jer na njegovom telefonu baterija traje "samo" 4h više nego na ip17pro max, ili 7h više nego na S25U ili 10h više nego na Pixel 10 pro? (po slici gore)
Mislim da neće ni približno kao recimo vlasnik S25U ili Pixel 10 Pro 🙂
Tačno tako, plus pričaju priče kao "šteti fast charging", SiC baterije imaju manje ciklusa punjenja", još uvek ima ludaka koji pune sa 5W punjačem, a Kinezi svetlosnim godinama ispred.

Prilozi

• Screenshot_20251204_201031_com_twitter_android_TweetDetailActivity.jpg
    Screenshot_20251204_201031_com_twitter_android_TweetDetailActivity.jpg
    106.8 KB · Pregleda: 30
Meni je baterija ponajvažnija stvar kad je telefon u pitanju i ove 10 Ah zveri su definitivno ono na šta čekam. Ako ne budu mogle da se kupe u Evropi, aliekspresovaću jednu iz Kine.
"Vest" je o mob. telefonima i batt većeg kapaciteta, (u Europi ograničena zbog sogurnosti korisnika), šta ćeš pazariti na Aliju?

Nije ogranicena nego je komplikovanija procedura ulaska u EU pa proizvodjaci nece da se cimaju (ali ima onih kojima nije tesko da se iscimaju pa nema razlike izmedju kineskih i Global verzija, npr. Oppo X9 serija).

Nazad
Vrh Dno