Šta je novo?

Povreda autorskih prava u Srbiji?

Majvažnije je da nikome ne dajes originalnu fotografiju dok ne rešiš ceo slučaj. Slobodno pritisni organizatora (sa ozbilnim zahtevima, ali na fin i kulturan nacin) konkursa jer uvek imaš keca u rukavu da ih medijski tako oblatiš da im ne padne na pamet da nešto slično urade.

U prinicpu taj lik koji je iskoristi tvoju fotku je negde morao da potvrdi da je on autor (i to obično znači da prihvata krivicnu i materijalnu opdgovornost). Najpre, njega Nokia moze da umlati zbog prevare, a zatim i ti zbog autorskih prava.

Ne bi trebalo da bude problema ako je FB fotku smanjio prilikom uploada tako da originalnu i dalje samo ti imaš. Minimum koji možeš da im tražiš je da tebe poptišu kao autora fotografiej i da tebi dodele nagradu. U suprotnom, u medije, pa i kod advokata. To je čist slučaj i svaki vičniji advokat če ga vrlo rado odraditi i neće ti ništa naplatiti nego će uzeti procenat od onoga što se naplati od tuženih, a to je po pravilu mnogo više nego što vredi ta nagrada.

Evo upravo me je zvao covek iz agencije koja je organizovala konkurs i zahtevao da mu objasnim kako stoje stvari i na kraju mi je rekao da ako je sve tako da im posaljem ne originalnu fotografiju na mail i ukratko opisem celu stvar i da taj ko je ukrao fotografiju nije imao prava na tako nesto i da ce pokrenuti postupak. E sad,gde sam ja u svemu tome,imam li ja prava da zahtevam nesto od njih?

Treba proveriti, ali ako ti, sa svojim potrebnim podacima, nisi učestvovao na konkursu, po samim pravilima tog konkursa ne bi trebalo ni da imaš pravo na nagradu. Obično je ovako. Oni mogu da urade dve stvari: a)ponište ceo konkurs (nije baš dobra slika u javnosti, bez obzira što nisu ništa loše uradili) ili b)proglase dugoplasiranog za pobednika (vrlo verovatno). Po meni je jedan od ovih scenarija jedini ispravan. U suprotnom, ispada da ti je stalo do nagrade i da se zanimaš za celu stvar samo zato što je tvoja slika pobedila i sada možeš nešto da imaš od toga. Nisi lično učestovao na konkursu, a kapiram da se ne bi cimao oko nagrade da ti je slika bila 7. po redu. Poenta cele priče je da onaj ko je zloupotrebio tvoje autorsko delo treba da bude kažnjen, a ne i da ti obaveno imaš korist.

Dostavio sam im sve potrebne informacije,videcemo kako ce se odvijati stvar.

I? Kako se zavrsi na kraju?

Kad smo već kod autorskih prava...

Postovani,

Kao administrator EUneta, zelim da Vas obavestim da smo dobili prijavu od strane nosioca autorskih prava da se sa Vaseg naloga preduzimaju aktivnosti koje nisu u skladu sa uobicajenim standardima i pravilima ponasanja na Internetu.
Prema nasim saznanjima u konkretnom slucaju doslo je do:

[Krenje autorskih prava - 23.07.2011.]
Filename: Kung.Fu.Panda.2.2011.TS.AC3.XViD-EP1C

Zato Vas molimo da sa Vaseg racunara uklonite pomenute fajlove. Sa uslovima koriscenja EUnet servisa mozete se upoznati na adresi: http://www.eunet.rs/dokumentacija-ugovori

Ukoliko imate dodatnih pitanja, mozete da kontaktirate Sluzbu tehnicke podrske, svakog dana od 00.00 do 24.00 sata, na telefon 0700 300 400, (011) 202 3636 ili putem e-maila: [email protected]

***** ********, Senior Support Agent

Jel' oni smeju ovo da rade?

Ooooooo da.

E onda lepo Eunet moje pare više videti neće :)

P.S. ne skidajte taj fajl, očajan bioskopski snimak, nisam ga na kraju ni odgledao...

Poslednja izmena:
Mislim da oni ubedljivo najviše takvih poruka šalju. Od 2003. od kad koristim net, 90% poruka tog sadržaja koje sam video na netu su poslate od strane Eunet-a. Uz to, plus, kad im vidiš cene, dobiješ šlog... očigledno da im ne trebaju korisnici.

čekaj, taj lik koji je dobio telefon mora da dođe po njega, i ti koji su mu ga dali ga znaju. daklem pokušaj da ga nađeš lično i izuješ od batina bitangu...

Da to tako ide. :lupko:
Usput moze da ode i do lutrije srbije i pita gde su srecni dobitnici, pa i njih izuje.

Pa stvari stoje ovako. Kada su me bili zvali iz agencije koja je organizovala tu nagradnu igru u ime Nokia Srbije jedan lik sa kojim sam pricao je bio potpuno ljubazan i pitao me da li mogu i kako da dokazem da je slika stvarno moja i da te dokaze (sam je rekao sta mu sve treba) posaljem na mail. Ja sam poslao taj mail. I posle nekoliko dana na face-u se javio taj lik koji je zloupotrebio sliku sa porukom kako nije imao telefon 6 meseci i ovo mu je bila jedinstvena prilika da ga dobije i pitao me da li sam sada srecan posto mu je oduzet. E sad... Problem je u tome sto na web strani te nagradne igre jos uvek stoji slika sa potpisom tog dobitnika sto mislim da i dalje nije u redu i da su morali da je uklone,ali nisam imao snage da se bakcem vise time pa sam digao ruke,neka im je na cast.

Ma uzmi napiši jedan mail, smisli nešto, i šalji im taj isti mail svaki dan :d, možda im dosadi nakon nekog vremena, pa promene to.

I posle nekoliko dana na face-u se javio taj lik koji je zloupotrebio sliku sa porukom kako nije imao telefon 6 meseci i ovo mu je bila jedinstvena prilika da ga dobije i pitao me da li sam sada srecan posto mu je oduzet.
Posle ovoga, ona ideja sa izuvanjem od batina uopste ne deluje lose :mad:
@xcentric: Da li si kontaktirao FB? Izgleda da nema pomoci dok ih oni ne pritisnu.

Poslednja izmena:
Nisam njih kontaktirao. Jer kao sto rekoh proslo je vise od dva meseca od tada pa sam i izgubio volju za bilo cime vise. Neka stoji ta slika tamo sa tim imenom u potpisu ionako je ne mogu iskoristiti ni za sta posto kao sto neko rece ipak slikana telefonom. A taj lik cije je ime potpisano nije dobio taj telefon (bar po tome sto mi je poslao tu poruku na facu mada to nije nikakav dokaz) i toliko. Bezveze cu da se nerviram samo. A izuvanje od batina hehe...:D Ne znam ni ko je taj lik posto je tu sliku mogao videti bilo ko a taj nalog je pod imenom Marko Sensation kao da ga je pravio posebno za tu priliku.

možda jesam predložio drastičnu meru, ali šta drugo raditi sa bitangama? jedino da ih olešiš po džepu za kaznu pa da zapamte i ne rade to više, ali to kod nas teško, zato i ima toliko lopova svuda, jer znaju da će proći nekažnjeno, ili sa mizernom kaznom...

Daj okači sliku ovde da vidimo života ti, baš me interesuje šta je slikano :)

Vrh Dno