Šta je novo?

Povracaj PDVa iz nemacke?

krmeljar

Poštovan
Učlanjen(a)
12.12.2020
Poena
60
cao zanima me da li neko ima iskustva sa povracajem pdv iz nemacke, vraco bih se odande autom pa mi nije cim da stanem na na carini mada nikad to nisam radio pa me zanima ako neko ima iskustva kako sta. Koliko sam video kad kupim tamo nesto u prodavnici popuim dokument koji kaze da cu iznesem iz zemlje i onda na EU carini prilikom izlaska mi daju potvrdu koju ja posaljem agenciji nekoj ili prodavcu da mi vrati pdv

Autom bas jeste cimanje, narocito ako ides preko Horgosa. Postoji posebna traka (skroz desno) kod Madjara na koju moras da ides direktno (ne moze naknadno) ako vracas PDV. Madjari znaju da insistiraju na proveri uslova vracanja PDV-a da je roba nekoriscena. Jednom mi se desilo da me madjarski carinik popreko gledao sto cipele kao nisu nove (bile u kutiji kulturno) jer su po djonu imale malo prljavstine od poda u prodavnici kad su probane...pustio na kraju. Ono sto je nezgodno je sto se prica da su poceli da dojavljuju nasoj strani koji auto je bio na povracaju PDV-a (narocito ako je veci iznos u pitanju), pa ako to ne prijavis kod nas, onda te nasi rebnu i za PDV i za carinu, a ako su neraspolozeni, i za carinski prekrsaj. Dodatno, ako ides preko agencije, racunaj da ti oni uzmu oko trecine iznosa poreza na svoju proviziju. A ako ides preko prodavca direktno (ti najcesce ne mozes da biras, vec o nacinu povrata prodavac odlucuje) onda moras ponovo da dodjes u Nemacku radi povracaja. Sve u svemu, slaba vajda...

+1, jedino se isplati kada ideš avionom pa na aerodromu odradiš sve.

Rekao bih da se nekima bas i nije isplatilo.

Ima li neko od kolega forumaša da je u Nemačkoj i može da pazari nešto? Dogovorili bi se preko pm oko detalja.

Evo me na aerodromu u berlinu, nigde nisam video ono skeniraj racun da dobijes pdv nazad, nije mi hitno sada al posto cu dolaziti opet voleo bih da znam ako neko zna kako to funkcionise ovde. Znaci tipa kupim laptop ili telefon i da prilikom izlaska iz nemacke mi vrate malo $$ na racun ili kad se vratim opet

Moraš u radnji da tražiš obrazac za povraćaj da popune. Obično je to ako je kupovina iznad nekog iznosa. Tražiće ti pasoš za to. Sa tim obrascem, pasosem, cekiranom kartom (neki traže i robh na uvid) na svakom izlazni aerodromu imaš šalter za povraćaj pdv. Prvi put čujem da može samo na skeniranje.

Mozem samo da mi objasnis gde je taj salter, kad prodjem security ili pre toga?

Jedno pitanje mislim predpostavljam da je isto i za nemacku ko za madjarsku, koliko sam video imaju agencije na aerodeomu koje obave za vas slanje customs potvrde prodavnici al posto ja idem sveke druge nedelje u nemacku e mogu ja sam da odnesem sledeci put kad dodjem potvrdu direkto u prodavicu?. Znaci odem ovaj vikend, kupim laptop stagod, kad krenem nazad prodjem security svratim na customs overe mi potvrdu, sledeci put kad dodjem u beriln odem u tu prodavnicu gde sam kupio i uzmem pdv nazad?

gde je to za customs na aerodromu, evo vec 3ci put idem i ne vidim, u mediamarketu mi je lik reako posle pasoske kontrole ja nigde nisam video nista posle pasoske kontrole

Pa pitaj na aerodromu na šalteru za informacije.
Pozdrav

nasao sam na mapi ima mapa celog aerodroma al taj customs je pre pasoske kontrole, pitacu ih sledeci put bas posto idem redovno

Mene zanima isto, hocu da uzmem sestri i mami pandorine narukvice pa bih pokusao povrat PDV-a na aerodromu? Koja je tu procedura? Da li treba jos nesto osim racuna i kako mi uplacuju novac? Neko mi kaze kako mi na aerodormu sve odrade i pitaju da li hocu novac na racun ili u kesu i to je to. Ali mi to deluje previse jednostavno, verovatno ima nekih zackoljica.

U slučaju Apple radnje i povrata VAT, da li se može naručiti online i podići u radnji? Ili sve mora lično?
Pošto radim na faksu, iskoristio bih i akademski popust.

Nazad
Vrh Dno