Šta je novo?

Povezivanje Win7 i Win Xp preko wireless router, mreza?

sebekkg

Slavan
Učlanjen(a)
18.02.2010
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
I5 6600k, cm hyper 212
Matična ploča
Z170 hd3
RAM
16gb ddr3
GPU
Msi 1060 6GB
Storage
20 TB
Zvuk
On board
PSU
Tt 730
Kućište
Nzxt
Monitor
2x hp 24
Miš & tastatura
Logitech g710+, mx master 3
Laptop
Elitebook
Izvinite ako vec postoji tema, ali me znaima sledece:

Imam na desktop-u win7, na laptop-u xp.
Imam kablovski net, i modem sa povezao na tp linkov wireless router 340g, a iz routera preko LAN-a na desktop, a laptop preko wireless-a.
Postavio sam parametre za dhcp, i dao im stalne adrese i isti domen 192.169.200.10* (desk 0, lap 1), a router ima 192.168.200.1

Da li je moguce da uspostavim vezu izmedju njih kroz router pa da mogu da prenosim podatke sa desktopa na laptop i obrnuto, tj. mrezu-share-ovanje?

Hvala unapred

AKo sam pospan dobro razumeo, imas identican setup kao ja (osim marke rutera) i ja jednostavno sharujem dorektorijume koje ocu i sve lepo radi kopiranje,brisanje....

ali sta trebam sve da podesim na oba kompjutera da bih mogao da vidi jedan drugog, i da se omoguci prenos fajlova.
ako mozete da mi kazete korak po korak, osim sto mora da je isto ime radne grupe, a razlicito ime comp-a.

Hvala unapred

verovao ili ne,ja sam samo uboo i radilo je. Do skora sam ima adhoc mrezu izmedju laptopa i desktopa, i prosle nedelje kupim ruter, i bez izmene bilo kakavih parametara sve radi.Nisma ni dirao ip adrese niti menjao bilo sta. znam da ti ovo ne pomaze kao odgovor,a nadam se da ce se neko javiti.Jel si ti pokusao da sharujes nesto , i mozda resetujes masine i vidis sta se desava?

pazi, ja preko total commander-a ultima prime imama onu foru za network da pokaze sve, i pojavi se laptop, ali kad hocu da mu pristupim on kaze

slika.jpg

dok i kod acer-a kaze slicno koliko se secam, tj. NECE :(

ne znam za total comande,r. ne koristim ga godinama. zasto neprobas windows explorer najobicniji? Meni ovo lici na vrlo prostu stvar a to je da nisi upisao pasword kada je prvi put pitao za povezivanje izmedju dva kompa. Jel to imas pasword na mrezu? (ne delis valjda komsiluku net dzabe)

kakav password, nije me pitalo ni za sta, ja nisam ni pravio konekciju izmedju ova dva kompa, samo imam password za wireless mrezu i ulazak u router i nista vise, ali me nigde ni ne pita za sifru.

WorkGroup mora da bude isti i moras da kreiras HomeGroup. Onda sharuj cele particije na oba kompa, stavi na max permission. Upali password protected sharing.
Ma muka jedna da povezes ta dva OS, ja sam ceo dan razbijao glavu, stavis sve da bude kako treba i opet nesto nece, na kraju sam uspeo ali se ne secam sta je bila caka.

Na Win 7 iskljuci password protected sharing, ukljuci file and printer sharing i network discovery (to ti je sve u network sharing center>change advanced sharing settings)
Na XP-u iskljuci simple file sharing (u win explorer-u tools>folder options>kartica view i dole pri dnu je ta opcija), u win firewall-u idi na karticu exceptions i cekiraj file and printer sharing. Ukoliko nemas password za login na sistem neces moci da pristupis sa Win 7. Da bi to resio ili stavi password na nalog ili odradi start>run>gpedit.msc pa computer configuration>windows settings>security settings>local policies>security options i sa desne strane limit local accounts use of blank staviti na disabled
Ovo je u slucaju da ne koristis 3rd party firewall-ove

Inace ovo je xyz tema o povezivanju win7 i xp-a....

Poslednja izmena:
ovako, ja sam u sustini razumeo sta sve da odradim:

na 7,

ono sve u advanced sharing settings (password protected sharing-,file and printer sharing+ i network discovery+)

na XP,

iskljucim simple file sharing.

E sad ja koristim norton na 7, a na xp (avira i comodo fw). Da li u njima ima nesto do podesavanja i kako.

I gde da postavim sifru, na 7 i xp, ili samo 7, ili samo xp?

Najverovatnije da ces morati da dodatno podesavas njhove firewall-ove, a kako ne znam jer ih ne koristim
Sifru samo na XP (opet kazem ne moras da stavljas sifru ali onda moras da odradis ono u gpedit)

e ovako, odaradio sam sve to i sada sljaka, ali i pri tom da mi je konekcijia odlicna, brzina prenosa je 2200-2500 kbyte/s, jel to ok, ili bi trebalo ici brze? ja imam onaj tp linkov wr340g

ovako, ja sam u sustini razumeo sta sve da odradim:

na 7,

ono sve u advanced sharing settings (password protected sharing-,file and printer sharing+ i network discovery+)

na XP,

iskljucim simple file sharing.

E sad ja koristim norton na 7, a na xp (avira i comodo fw). Da li u njima ima nesto do podesavanja i kako.

I gde da postavim sifru, na 7 i xp, ili samo 7, ili samo xp?

Ovo si sve odradio i sljaka i ono sa gpeditom ili bez gpedita?

ma odradio sam pgedit i na win7(razmisljam da ne zaludi pa je ovako bolje ) i xp, i odlicno radi. i napravio istu grupu, razlicita imena, i u win7 bez password-a i network dicovery odobrio.

pozdrav ljudi!
isti situacija, sve odradio po uputstvu iz posta #9 (sa pgedit) i sada sa win7 mogu da pristupim serovanom folderu na xp-u ali sa xp-a ne mogu na win7, javlja istu gresku ko iz posta #5 ....

pazi uradi kao sto sam ja naveo kad mi je sve proradilo, napravi isti group name, razlicita imena compova, i onda odradi na xp-u, u win exploreru iskljuci simple sharing, onda u WIN7 idi u network, pa advanced settings i onda ce hteti, ali samo da napomenem, ono sa gpedit.msc odradi i u xp i win 7. Meni je tako proradilo, ali i moras da znas da vidis u firewall-u da pustis file sharing. ako je windows firewall, onda samo u exceptions i stavis chekiras ga.

pozdrav ljudi!
isti situacija, sve odradio po uputstvu iz posta #9 (sa pgedit) i sada sa win7 mogu da pristupim serovanom folderu na xp-u ali sa xp-a ne mogu na win7, javlja istu gresku ko iz posta #5 ....

I kod mene ista stvar. Jedina razlika je što je kod mene desktop na XPu i sa njega ide net na laptop sa Win7.
Iz Win7 imam potpunu kontrolu nad XP, znači komplet hdd sam šerovao, ali obrnuto ne mogu da pristupim ničemu osim Public folderu.

sebekkg, tako sam i uradio, sa pgedit na oba kompa ali i dalje nemam pristup serovanom folderu na win7....

probao sam i sa iskljucenom zastitom ali i dalje nista.....
jos cudnija situacija je da sa win7 mogu da pridjem samo jednom sub-folderu :) , serovao sam folder muzika na xp-u i sada mogu sa sedmice da pridjem samo jednom sub folderu (i da pustim muziku) za ostale je access denied.....

Najverovatnije niste nesto odradili kako treba. @mladj ti sigurno nisi dobro sherovao foldere cim mozes da pristupis public folderu koji je po defaultu sherovan...

@shomi1417 za ovaj drugi problem, idi na karticu security>advanced>change permissions> selektuj usera (pretpostavljam everyone)>edit i proveri da li ti je pod "apply to" selektovano this folder, subfolders and files

@Wild Boy hvala na brzom odgovoru, problem resen! Treba dodati guest usera (control panel-user acc.- guest on) i onda dodati guest usera u properties-security-add ( permissions read-kod mene barem) serovanog foldera (i na xp i win7)... i najzad radi :)
Dodouse prvo je xp mogao da vidi sub-foldere do slova D :)
Ponovio sam share na win7, restart i evo upavo slusam muziku na XP-u sa win7 :))

@Wild Boy hvala na brzom odgovoru, problem resen! Treba dodati guest usera (control panel-user acc.- guest on) i onda dodati guest usera u properties-security-add ( permissions read-kod mene barem) serovanog foldera (i na xp i win7)... i najzad radi :)
Dodouse prvo je xp mogao da vidi sub-foldere do slova D :)
Ponovio sam share na win7, restart i evo upavo slusam muziku na XP-u sa win7 :))

PS. molim moderatore da obrisu jedan post ,slucajno kliknuh dva puta :)

Poslednja izmena:
Kako šerovati celu particiju, svaki pojedinačni folder je lako, printer radi i sve ostalo ali selu particiju nikako. Zna li neko kako to podesiti?

Nazad
Vrh Dno