Šta je novo?

Povezivanje u mrežu uređaja koristeći i Wi-Fi i LAN

• Začetnik teme Začetnik teme boki78
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

boki78

Slavan
Učlanjen(a)
04.02.2008
Poena
395
Zamolio bih za objašnjenje kao da povežem tri uređaja koja su na prvom spratu sa Wi-Fi ruterom koji je u prizemlju bez provlačenja kablova između spratova? Na prvom spratu su PC, Yamaha RV-477 i Samsung 48 H6400. Za TV ne bi trebalo da bude problem jer ima Wi-Fi ali ostaje pitanje kako da povežem PC i Yamaha risiver sa Wi-Fi ruterom. Da li je moguće da se uzme još jedan Wi-Fi ruter koji bi preuzimao signal od rutera u prizemlju i onda kablom delio PC-iju i risiveru? Signal između spratova je dobar i bez problema mogu sa telefonom da se prikačim na bežičnu mrežu. Ako je ovo moguće na koja podešavanja bih trebao da obratim pažnju za Wi-Fi ruter koji će biti na prvom spratu? Ili ako je takav način povezivanja problematičan, da li mi je sigurnija varijanta da se za komp uzme neka PCI-e bežična kartica ili onaj USB adapter za Wi-Fi povezivanje, opet ako idem na takvu varijantu šta je bolje od te dve opcije?

Da na kraju još malo pojasnim ako je ono gore nabacano, situacija je ovakva:

prizemlje - SBB-ov Wi-Fi ruter

prvi sprat - tri uređaja, TV koji se može direktno nakačiti na ruter u prizemlju i PC i Yamaha risiver koji nemaju Wi-Fi konekciju. Da li ova dva uređaja mogu da spojim preko novog Wi-Fi rutera koji bi bio na spratu i bio bežično povezan sa ruterom iz prizemlja a putem mrežnih kablova sa dva pomenuta uređaja? Ukoliko je to komplikovano i nesigurno onda ne bih povezivao risiver nego samo PC. U tom slučaju da li ići na PCI-e bežićnu karticu ili neki USB adapter za Wi-Fi povezivanje.

Unapred hvala na svakom odgovoru!

Za PC uzmi wifi usb dongle neki, $5 su na Aliju.
Za taj yamaha risiver ne znam ni šta je, ne znam da li bi funkcionisalo sa usb dongle.
Može i ta opcija koju si spomenuo, ruter koji će hvatati wifi iz prizemlja pa onda kablom da ga širiš dalje, mada to su dve mreže već, nisu u LAN-u baš, mada pretpostavljam da može i to da se podesi nekako.

Najbezbolniji način svakako usb dongle.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Hvala na brzom odgovoru!

Yamaha RV-477 je AV risiver i nije mi preterano bitno da ga spojim, čisto me je zanimalo ako već to radim da probam da spojim sve uređaje. U svakom slučaju mnogo mi je bitnija dobra veza računara u rutera u prizemlju pa ću videti to što si mi predložio.

Pa ono, najbolja veza je svakako kablom, ali ako je dobar signal nećeš imati nikakvih problema ni preko wifi-ja.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Apsolutno se slažem da je kabl najbolja varijanta ali trenutno će umrežavanje morati bez kabla. U svakom slučaju ću gledati da kupim USB dongle.
Ako nekog ne mrzi da li može kratko objašnjenje šta su potencijalni problemi u varijanti Wi-Fi ruter (SBB) koji je spojen bežično sa drugim Wi-Fi ruterom (moj), a moj ruter šalje preko kabla drugim uređajima internet?
Unapred hvala na odvojenom vremenu i objašnjenju!

Zamolio bih opet za pomoć u vezi toga šta bih trebao da kupim. Opcija koju mi je predložio nightshadow ostaje kao varijanta na kraju.
Koji uređaj imaju varijantu da prima Wi-Fi signal i da ga šalje na više uređaja putem LAN kabla? Znam da http://www.dlink.com/uk/en/support/product/dap-1360-wireless-n-open-source-access-point-router ovaj ruter može da prima Wi-Fi signal i da ga posle odašilje (Repeater mod) ali koliko vidim nema opcije da to isto radi i putem LAN kabla. Postoji li neki ruter sa razumnom cenom (do 50€) koji to može?

Tp Link TL-WR743ND, ja sam ga setovao u client mode, nakacio se na glavni wifi i sad je prakticno kao usb dongle sa 4 lan porta

Ninoslave hvala ti puno na odgovoru!

Čini mi se da da ga nema nigde na stanju, kako mi umrežavanje nije jača strana zamolio bih te da mi ako možeš i imaš ideju kažeš za neki ruter istih mogućnosti, pa da proverim dostupnost.

Pa bilo koji ruter/access point koji moze da radi u Client modu

tp-link 743nd 150 megabita 1antena
tp-link 843nd 300 megabiti 2 antene
iste mogucnosti imaju oba.

Nazad
Vrh Dno