Šta je novo?

Povezivanje-podeshavanje problem

Stivi

Slavan
Učlanjen(a)
25.11.2005
Poena
309
Imam jedan problem koji moram rijeshiti sto hitnije jer me izludje
Problem je taj sto kada upalim racunar (4) sa slike pukne mi veza i ne mogu da se konektujem po pola sata

Nasao sam sliku na net slicne mreze pa sam je ja malo ispravio u paintu da bi lakse objasnio o chemu se radi .....

Imam SpeedTouch i on je zakachen na Switch a na taj switch su zakacena tri racunara (1,2 i 3 sa slike) izmedju ta tri racunara je sasvim ok sherovan internet i podaci .Sastavio sam jedan racunar kao HTPC (4 na slici) i njega povezao sa racunarom (3) a izmedju njih stavio switch jer ponekad dodje neko od drustva pa eto da zakacimo po potrebi josh neki racunar.U racunaru (3) su dvije LAN kartice , prva je povezana sa switchom dje je ruter a druga sa switchom dje je HTPC. Na prvu LAN su podesene IP adrese standardno a na drugu sam stavio na AUTO

Treba li neko posebno podesavanje svega ovoga da bi radilo ok i da se nebi deshavali problemi pucanja konekcije i kako bi najbolje bilo da podesim IP adrese i na prvoj i na drugoj kartici

Htio sam da povezem switch sa switchom ali mi to nije odgovaralo jer sam morao da mijenjam kabal koji je isprovlacen i fino namjesten a dugacak je 20m pa je to predstavljalo problem, kasnije sam vidjeo da oba switcha podrzavaju (Auto MDI/MDIX detects for straight or cross-over cabling) i povezao ih direkt kablom a na njih racunare i istooooo :(

Ovo sam malo s brda s dola objasnio ali nadam se da ce neko shvatiti na chem sam mislio

ps.Switch-evi su ovi http://www.asus.com/products.aspx?l1...54&modelmenu=1 + SpeedTouch Thomson ST780
PPS. Radio sam i Bridge kartica na racunaru 3 i opet isto, chim se zakaci na lan racunar 4 veza pukne i diskonektuje se i IPTV i Net..Da napomenem da sam pokusao i sa novom mreznom karticom u racunaru 4 jer sam sumnjao da nije mrezna kartica crkla isto tako i sam probao i novi kabal

Prilozi

• My Lan 2.jpg
    My Lan 2.jpg
    36.7 KB · Pregleda: 62
Poslednja izmena:
imao sam taj/slican problem sa speedtouch-om i resio setovanjem staticnih ip adresa na svim kompovima i gasenjem dhcp-a na speedtouchu.

kako da ugasim DHCP na SpeedTouch , a na racunare sam postavio staticke IP adrese

Cinimi se da imas pod opcijom "DHCP pool" i "Interface settings" tamo iskljuci i pogledaj opcije DHCP servera!

Prilozi

• untitled.JPG
    untitled.JPG
    141 KB · Pregleda: 50
  • untitled2.jpg
    untitled2.jpg
    232.4 KB · Pregleda: 54
Poslednja izmena:
nema sanse da mogu naci ovo , chak sam gledao i cijeli manual od ST780

ne mogu sad da proverim tacno, ali evo otprilike, home network -> interfaces -> localnetwork
i sad na toj stranici negde pise DHCP Server: Enabled, da bi ugasio, treba da odes na Configure (nalazi se gore desno ili na dnu) pa onda koliko se secam na Edit ip adrese na toj stranici, i kad to otvoris trebalo bi na dnu podesavanja ip adrese da imas checkbox za gasenje DHCP (znaci ne edit dhcp pool-a vec edit ip adrese rutera).

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno